Valikko
Kaupunki

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti: Kruunuvuorenrantaan rakennetaan Suomen pisin siltayhteys

Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt äänin 63–6, että Kruunusillat rakennetaan. Sillat yhdistävät Helsingin kantakaupungin ja uuden Kruunuvuorenrannan sekä Laajasalon.

Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt äänin 63–6, että Kruunusillat rakennetaan. Sillat yhdistävät Helsingin kantakaupungin ja uuden Kruunuvuorenrannan sekä Laajasalon.

Sillat ovat etukäteen herättäneet kohua, sillä niiden hinta on neljännesmiljardi euroa ja niitä kulkisi vain joukkoliikenne ja kevyt liikenne. Autokaistoja Kruunusilloille ei ole tulossa.

Rakennustyöt aloitetaan todennäköisesti vuonna 2018, ja liikenteen on tarkoitus alkaa 2026.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) esitteli kokouksen aluksi Kruunusiltoja videon kera. Hän totesi, ettei 259 miljoonan euron siltoja voi perustella taloudellisilla syillä. Ne perustelevat kaupunkirakenne ja liikenne.

Samaa sanoi demarien ryhmäpuheenjohtaja Osku Pajamäki. Hänen mielestään Kruunusillat on hieno hanke, jota ei myöskään kannata pysäyttää Kruunuvuorenrantaan tai Laajasaloon, vaan kiskot kannattaa jatkossa vetää Santahaminaan saakka.

”Ooh!” kuului huuto tässä vaiheessa kokoomuksen laidalta. Puolueessa on tunnetusti vastustettu sotilassaaren ottamista helsinkiläisten asumiskäyttöön.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki muistutti, että Kruunusillat on jo valtuustossa aiemmin hyväksytyn Helsingin liikennesuunnitelman mukainen.

”Kruunuvuoren ja koko Laajasalon pitää perustua joukkoliikenteelle. Joskus tulevaisuudessa myös Santahaminan rakentamisen”, Arhinmäki sanoi.

Arhinmäki totesi, että Kruunusilloista tulee myös hieno kaupunkikuvallinen elementti Olympiastadionin ja joidenkin kirkontornien kaltaisesti. Hän totesi koko vasemmistoryhmän kannattavan hanketta.

Puhujalista täyttyi heti aluksi. Vaikka päätös jo etukäteen vaikutti olevan Kruunusilloille myönteinen, valtuustossa lähes kaikki halusivat päästä sanomaan siitä sanansa.

Björn Månsson (r) totesi puheensa aluksi, että Itä-Helsinki todella tarvitsee nykyistä paremman joukkoliikenteen. ”Silta on todella kaunis. Mutta...”, hän jatkoi: ”Se on myös todella kallis.”

Månsson arveli, että sillat tulevat kaikkineen maksamaan lopulta noin puoli miljardia euroa, ”ei ehkä ihan länsimetron kaltaista katastrofia, mutta kuitenkin!”

Månsson teki asiasta valtuustokokouksen ensimmäisen palautusesityksen:

”Kaupunginvaltuusto päättää palauttaa asian uuteen valmisteluun edullisempien vaihtoehtojen lisäselvittämiseksi, joita voisi olla vesiväyläliikenne Kruunuvuorenrannasta keskustaan ja raideyhteys Herttoniemen metroasemalle, jonka voi myöhemmin pidentää Viikkiin ja siellä yhdistää Raide-Jokeriin.”

Vihreiden ryhmäjohtaja Otso Kivekäs piti hanketta hienona: ”Helsinkiä rakennetaan, jotta meidän lapsemmekin mahtuvat tänne. Metro ei kasvulle riitä, ellemme me tee rinnakkaisia raitiotieratkaisuja”, Kivekäs sanoi.

Myös Kivekäs muistutti, että valtuusto teki vuonna 2012 periaatepäätöksen silloista ”halvimpana”. Lähes kaikki muut liikennemuodot Kruunuvuorenrannan ja Laajasalon joukkoliikenneratkaisuiksi tutkittiin, ja ”Kruunusillat valittiin, koska ne todettiin toimivimmaksi ratkaisuksi”.

Yrjö Hakanen (skp) totesi, että Kruunusillat on kallis hanke, jolle on parempia ja halvempia vaihtoehtoja. ”Se perustuu vanhalle ajattelulle kaupunkirakenteesta, että kaikki tiet vievät Helsinginniemelle ja rannat vallataan rakentamiselle. Tosiasiassa suurin osa Laajasalon liikenteestä suuntautuu aivan muualle”, Hakanen sanoi.

”Onko kohtuullista maksaa yhteensä noin 375 miljoonaa euroa silta- ja raitiotiehankkeesta, joka tuo joidenkin minuuttien matka-aikaedun Aleksanterinkadulle, mutta ei mitään etua Itikseen tai pohjoisen suuntaan liikkuville”, Hakanen kysyi.

Hakanen kannatti Månssonin palautusesitystä, ja totesi, että jos palautusesitystä ei hyväksytä, hän tekee hylkäysesityksen.

Ennen lopullista päätöstä sekä palautus- että hylkäysesitykset kaatuivat.

Kaarin Taipale (sd) halusi tuoda esiin yhden ”niistä monista, monista, monista syistä, jotka puoltavat siltojen rakentamista. Hän mainitsi Helsingin rinnalla muun muassa San Franciscon, Venetsian ja Pietarin.

Perussuomalaisten Nuutti Hyttinen taas totesi ykskantaan, etteivät Kruunusillat palvele Helsingin joukkoliikennettä.

Kokoomuksen Kauko Koskinen piti Kruunusilta-suunnitelman suurimpana puutteena, ettei sillä sallita henkilöautoliikennettä. Kokoomuksen edustajat selkeästi jakautuivat eri rintamiin näkemyksissään. Esimerkiksi entinen upseeri ja Santahaminassa palvellut Risto Rautava (kok) lausui painokkaasti, että ”eteenpäin vain!”

Kruunusilloille on aseteltu Helsingin tulevaisuuden visioissa tärkeää roolia. Matkustajat pääsisivät Helsingin keskustasta Laajasalon perällä sijaitsevaan Yliskylään pikaraitiovaunua käyttämällä 25 minuutissa.

Siltojen nopea joukkoliikenneyhteys mahdollistaisi kantakaupungin laajentumisen itään ja keventäisi jo 2020-luvulla pahasti ruuhkautuvan itämetron taakkaa.

Jättisilta maksaa arviolta 259 miljoonaa euroa

 Siltojen ja Hakaniemestä Kruunuvuorenrantaan ulottuvan raitiovaunuyhteyden rakentaminen maksaa arviolta 259 miljoonaa euroa.

 Uudelle asuinalueelle tehdään asuntoja 12 500 ihmiselle.

 Kruunuvuorenrannan on tarkoitus valmistua vuoteen 2030 mennessä. Alueelle tulee omistus-, hitas-, asumisoikeus ja vuokra-asuntoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kruunusillat
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää