Kaupunki

Äiti kuihtui, tytär pelkäsi – vanhainkotia ei voi vaihtaa edes, kun epäillään hoitovirheitä

Lähes liikuntakyvytön 90-vuotias dementikko ei ole tarpeeksi sairas kaupungin omaan vanhainkotiin. HS selvitti, valvooko kukaan, jos palvelu ostetaan yksityiseltä.

Äiti oli kuihtumassa pois. Neljässä kuussa paino putosi yhdeksän kiloa.

Henkilökunta arveli, että hän vielä osaisi syödä itse yhdellä kädellä.

Tytär alkoi taas vierailla useammin, syöttää ja juottaa. Äiti toipui.

Tämä oli vain yksi merkeistä, joista tytär sen huomasi. Pitkälle dementoitunut ja halvaantunut äiti ei selviäisi siinä yksityisessä ryhmäkodissa, jolta Helsinki ostaa hänelle asuinpaikan.

Tytär anoi siirtoa kaupungin omaan Kustaankartanoon. Helsinki vastasi, että ei käy.

Tämä ei ole poikkeuksellista, sillä seula vanhusten laitoshoitoon on tiukka koko Suomessa. Helsinki on myös esimerkiksi saanut huomautuksen tämän vuoden tarkastuskertomuksessa nimenomaan muistisairaiden hoidosta.

Erikoista sen sijaan on, että tytär kertoi hakemuksia tehdessään useista epäilemistään laiminlyönneistä. Tämä ei vaikuttanut mitenkään.

”Ei meitä omaisia kuunnella”, hän huokaa.

Äiti on liki yhdeksänkymmentä. Hän ei enää osaa puhua, kävellä tai liikuttaa toista kättään.

Vanhusten kuntoa virallisissa yhteyksissä mittaavalla rava-arvolla sama sanotaan näin: täysin autettava. Tämän huonommaksi elävän ihmisen toimintakykyä ei enää voi arvioida.

Tytär kertoo ihmetelleensä viime vuosina monia asioita. Äidin kasvoihin ilmestyi mustelmia, kaiketi häntä nostaessa syntyneitä, mutta kukaan ryhmäkodissa ei maininnut niistä tai myöntänyt vahinkoja sattuneen omalla vuorolla.

Äidin silmien lääkitystä muutettiin neljä vuotta sitten tyttärelle kertomatta, vaikka glaukooma voi johtaa hoitamattomana sokeuteen ja kovaan kipuun. Kun tämä tyttärelle tänä vuonna selvisi, syyksi sanottiin, että silmätippojen laittaminen vanhukselle on vaikeaa.

Sitten oli se kauhea aika, kun äiti huusi kuin eläin. Lääkäri määräsi laajoja tutkimuksia ja vahvoja kipulääkkeitä, mutta kolme viikkoa usein toistuneen huudon syy jäi mysteeriksi. Paljon myöhemmin kävi ilmi, että hoitohenkilökunta oli liki päivittäin huomannut, mitä ruumiinosaa pestessä äiti selvästi tunsi kipua. Sitä ei vain kukaan sanonut tyttärelle eikä hänen mukaansa äitiä hoitavalle lääkärillekään.

Tyytymättömiä omaisia on samassa yksikössä ollut useampia.

Toimitusjohtajakin vahvistaa, että omaiset ovat olleet aktiivisia, mitä hän pitää hyvänä asiana. Hän arvelee, että väärinkäsityksiäkin on päässyt syntymään. Hän kokee silti, että tilanne on jo paljon parempi kuin aiemmin ja ratkaisu on ollut lisätä avointa keskustelua. Muutosta muualle päättää kaupunki, mutta toimitusjohtajan mukaan heillä on valmiudet huolehtia asukkaistaan saattohoitoon asti.

Ryhmäkodin nimeä ei mainita tyttären pyynnöstä, koska epäiltyjen hoitovirheiden jälkeen osa henkilökunnasta ja paikan johtokin on vaihtunut. Tytär on toiveikas, että asiat muuttuvat parempaan. Mustelmista hän on tehnyt valituksen aluehallintovirastoon, joka muistutti hoitopaikkaa asiallisista tavoista toimia.

Suurin syy tyttären toiveelle laitospaikasta on kuitenkin se, että nykyisessä ryhmäkodissa on ollut hänestä mahdotonta tai vaikeaa saada äidille sellaista kuntoutusta tai apuvälineitä, joita hän jo tarvitsisi. Kustaankartanossa näitä olisi.

Tytär haluaisi siksi kysyä kaupungin päättäjiltä muutamaa asiaa. Jos hänen liikuntakyvytön äitinsä ei ole tarpeeksi huonokuntoinen laitokseen, kuka enää on? Ja toisekseen, miksi kaupunki ei valvo riittävästi mahdollisia laiminlyöntejä ryhmäkodissa, josta se yhä ostaa palveluja?

Sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö Juha Jolkkonen sanoo, että kyllä valvotaan. Kaupunki tekee säännöllisesti tarkastuskäyntejä ja lupaa vastata muistutuksiin ja palautteisiin.

Jos epäillään jotain erityistä, tehdään ennalta ilmoittamatta ylimääräinen tarkastus. Vakavat ongelmat voivat johtaa siihen, että palvelua ei enää osteta. Ääritapauksessa kaupunki voisi ilmoittaa palveluntuottajasta itse aluehallintovirastoon ja palveluntuottajalta voisi mennä lupa toimia.

Ihmisen siirto toiseen yksikköön sen sijaan on mutkikas kysymys.

”Lähtökohta on, että toiveita paikan vaihdosta kuullaan”, Jolkkonen sanoo. Kaupungilla voi olla omaisten kanssa erilainen näkemys sopivasta paikasta. Tarkoituksena on, että tehostetussa palveluasumisessa kuten tässä mainitussa ryhmäkodissa voisi asua elämänsä loppuun asti. Kaikkia omaisten ilmoittamia epäilyjä ei pystytä todentamaan.

”Ja jos epäilyjä on useamman ihmisen kohdalla, tilanne ei parane sillä, että ihmiset vain siirretään jonnekin muualle. Silloin pitää pyrkiä korjaamaan asiat”, Jolkkonen sanoo.

Tehostettua palveluasumista Helsinki ostaa nykyisin ulkopuolisilta palveluntuottajilta kuten tässä mainitulta ryhmäkodilta puitesopimuksella. Hyväksytyt yksityiset toimijat on pisteytetty hinnan ja laadun perusteella.

Jutussa mainittu yksikkö jäi edellisellä kierroksella listan hännille. Kaupunki ei ohjaa sinne tänä vuonna uusia asukkaita. Uusi kilpailutus on tulossa ensi vuonna.

Sote-uudistuksessa ihmisten valinnanvapauden olisi tarkoitus kasvaa myös vanhustenhoidossa. Silloin yksityisten paikkojen laadun merkitys kasvaa entistäkin suuremmaksi.

Jos puhutaan nimenomaan muistisairaista, Helsinki mainitsee heidän palvelujensa kehittämisen erikseen esimerkiksi valtuustoa sitovassa ikäohjelmassaan. Käytännön esimerkkejä uusistakin palveluista on, kuten Koskelaan suunniteltu muistisairaiden kylä.

Ihan rypyittä kehitystyö ei suju. Kaupunki sai tästä huomautuksen tänä vuonna omalta tarkastuslautakunnaltaan: muistisairauden eri vaiheisiin sopivia asumispalveluita ei ole tarpeeksi tarjolla, ympärivuorokautiseen hoitoon pääsyä joutuu odottamaan.

Dementoituneen äidin kohdalla päätöstä jättää hänet nykyiseen paikkaan perusteltiin sillä, että se olisi hänen oma etunsa. Tytär ei enää usko.

”Minusta tässä on toimittu mielivaltaisesti ja ajateltu kaikkea muuta kuin äitini etua. Itse hän ei enää kykene mitenkään puolustautumaan.”

Tausta: Näin vanhustenhoito Helsingissä toimii

Koko Suomessa vanhuspalvelujen iso linja on ollut jo pitkään se, että kotona asumista suositaan. Laitoshoidon – siis perinteisten vanhainkotien – paikkoja on vähennetty rajusti. Toisaalta samalla monet laitokset ovat muuttuneet inhimillisemmiksi paikoiksi kuin takavuosina.

Tehostettua palveluasumista on lisätty isoissa kaupungeissa. Yhteensä vanhainkodeissa ja tehostetussa palveluasumisessa on silti pienempi osuus ikääntyneistä kuin aiemmin.

Yksi selitys on, että nykyiset iäkkäät säilyvät terveinä ja toimintakykyisinä kauemmin kuin ikätoverinsa ennen.

Toisaalta paikka on entistä tiukemmassa myös niitä todella tarvitseville, mikä näkyy esimerkiksi kotona asuvien vanhuksien ambulanssikyytien määrässä.

Tehostettua palveluasumista Helsinki ostaa nykyisin ulkopuolisilta palveluntuottajilta, kuten tässä mainitulta ryhmäkodilta, puitesopimuksella. Hyväksytyt yksityiset toimijat on pisteytetty hinnan ja laadun perusteella.

Jutussa mainittu yksikkö jäi edellisellä kierroksella listan hännille. Kaupunki ei ohjaa sinne tänä vuonna uusia asukkaita. Uusi kilpailutus on tulossa ensi vuonna.

Sote-uudistuksessa ihmisten valinnanvapauden olisi tarkoitus lisääntyä myös vanhustenhoidossa. Silloin yksityisten paikkojen laadun merkitys kasvaa entistäkin suuremmaksi.

Jos puhutaan nimenomaan muistisairaista, Helsinki mainitsee heidän palvelujensa kehittämisen erikseen esimerkiksi ikäohjelmassaan. Se sitoo valtuustoa. Käytännön esimerkkejä uusistakin palveluista on, kuten Koskelaan suunniteltu muistisairaiden kylä.

Ihan rypyittä kehitystyö ei suju. Kaupunki sai tästä huomautuksen tänä vuonna omalta tarkastuslautakunnaltaan: muistisairauden eri vaiheisiin sopivia asumispalveluita ei ole tarpeeksi tarjolla, ympärivuorokautiseen hoitoon pääsyä joutuu odottamaan.

Laitoksista pyritään eroon

 Koko Suomessa vanhuspalvelujen iso linja on ollut jo pitkään, että kotona asumista suositaan. Laitoshoidon – siis perinteisten vanhainkotien – paikkoja on vähennetty rajusti.

 Tehostettua palveluasumista on lisätty isoissa kaupungeissa. Yhteensä vanhainkodeissa ja tehostetussa palveluasumisessa on silti pienempi osuus ikääntyneistä kuin aiemmin.

 Yksi selitys on, että nykyiset iäkkäät säilyvät terveinä ja toimintakykyisinä kauemmin kuin ikätoverinsa ennen.

 Toisaalta paikka on entistä tiukemmassa myös niitä todella tarvitseville, mikä näkyy esimerkiksi kotona asuvien vanhuksien ambulanssikyytien määrässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhustenhoito
 • Helsinki
 • Vanhuspalvelulaki
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  4. 4

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  5. 5

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  6. 6

   Äärioikeistolainen AfD oli toiseksi suurin puolue entisen Itä-Saksan alueella – ”Saksojen yhdistymisen konkurssihakemus”

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Kiivaasti tviittavan Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu saa lisää kierroksia – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

  10. 10

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  10. 10

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää