Kaupunki

Puut, pensaat ja sähkökaapit peittävät näkyvyyden risteyksissä – katso lukijoiden kuvat ja video pääkaupunkiseudun vaaranpaikoista

HS sai kymmeniä vinkkejä vaarallisista suojateistä, joille ei ole kunnon näkyvyyttä auton ratista.

Muhkeat puut ja pensaat, rakennustyömaiden aidat, joukkoliikenteen pysäkkikatokset ja harmaat sähkökaapit ovat tyypillisiä näköesteitä pääkaupunkiseudun suojateillä.

HS:n toimitus on saanut muutamassa päivässä kymmeniä vinkkejä suojateiden liikenneturvallisuutta vaarantavista näköesteistä. Pontimena oli uutinen, että korkea työmaa-aita peitti Espoon Kaitaalla näkyvistä suojatietä lähestyvät koululaiset ja muut kulkijat. Espoolta vei kaksi viikkoa siirtää aitaa.

Espoo on uusimassa työmaajärjestelyiden ohjeita siten, että suojatien läheisyydessä aitojen tulee olla nykyistä huomattavasti matalampia.

Työmaa-aidoista on haittaa myös Helsingissä. Esimerkiksi Käpylän Kullervontien työmaa-aita jännittää autoilijoita, jotka lähestyvät sitä Park Hotelin suunnasta.

Toinen hankala työmaa-aita on lukijapalautteen perusteella Länsi-Pakilassa Päivänsalontien ja Osuuskunnantien risteyksen tuntumassa.

”On vaikea nähdä vasemmalta tulevia autoja. Aita on korkeahko ja sellainen muovinen, jonka raot ovat pienet, joten läpi ei näe”, kirjoittaa HS:n lukija.

Espoolaisen lukijan mielestä Kaitaan työmaa-aita on ollut melko kevyt verrattuna Haukilahden ostoskeskuksen kiinteään näköesteeseen. Pysäköintipaikkoja rajaa alla olevassa kuvassa näkyvä betonirakennelma, jonka takaa kävelijät putkahtavat suoraan suojatielle.

Vilkkaasti liikennöidyllä Vantaan Rajatiellä uudehko tekninen teräskaappi tukkii näkymät jalkakäytävälle. Lapsista varoittava liikennemerkki on sijoitettu vasta suojatien taakse.

”Kun tuota keskusta rakennettiin, suoja-aidat peittivät täydellisesti näkyvyyden. Valmiina tilanne ei ole juuri parempi. Suojatietä käyttävät monet alueella asuvat lapset koulumatkoillaan”, kirjoittaa vantaalainen lukija.

Sähkökaappien sijoittelua ihmettelee myös helsinkiläinen lukija Käskynhaltijantien ja Rälssintien risteyksessä. Kaappi peittää pyöräilijät autoilijan silmistä.

”Näiden vuosien aikana en ole koskaan nähnyt kaapilla sähkömiehiä. Luulisi, että ilman suurempaa vaivaa kaapilla voisi käydä, vaikka se sijaitsisi pari metriä eri kohdassa”, lukija moittii.

Sähkökaappien epävirallista ennätystä pitää Aurinkolahti, jossa neljän sähkökaapin rivistö peittää kulkijat Aurinkotuulenkadun ja Leikosaarentien liikenneympyrässä. Autoilijoille ei jää paljon aikaa suojatielle juoksevan tai pyöräilevän ihmisen havaitsemiseen.

Yllä oleva video näyttää muun muassa tämän kohdan hankaluuden.

Helsingissä autoilijat ja kävelijät kokevat monien bussi- ja ratikkapysäkkien ympäristön turvattomaksi. Esimerkiksi Hämeentiellä, HKL:n raitiovaunuvarikon tuntumassa Vallilassa, raitiovaunupysäkkien katokset peittävät suojatielle pyrkivät kulkijat autoilijoiden silmistä. Pysäkkien seinämät ovat läpinäkymätöntä levyä.

Lukumääräisesti eniten palautetta toimitukseen on tullut kookkaista pensaista ja vehreistä puista. Ne peittävät suojateiden näkyvyyttä muun muassa Espoossa Matinkyläntiellä ja Tapiolan Aarnivalkeantiellä, Vantaalla Tammistonkadulla sekä Helsingissä Kivihaan Hakamäentiellä ja Niemenmäessä. Helsingin Viikinmäen Harjannetien ja Kiviteltantien risteyksessä tilanne näyttää tältä:

Monissa tapauksissa kadun kaartuminen tai alamäki lisää tilanteen vaarallisuutta. Lauttasaarelainen lukija pitää kääntymistä Koillisväylältä Lauttasaarentielle erittäin vaikeana.

”Pyöräilijöiden ajaessa kovaa vauhtia heitä on mahdoton nähdä pensasaidan takaa.”

Kaksikin lukijaa on harmitellut Taka-Töölössä Mannerheimintien ja Savilankadun risteyksessä seisovaa kookasta puuta. Se on kaunis mutta peittää tehokkaasti näkyvyyttä.

”Risteyksessä on valtava puu, jonka takaa kurkatakseen joutuu työntämään päänsä lähes tielle, jolla varsinkin bussit ajavat hurjaa vauhtia”, luonnehtii töölöläinen lukija.

Suojatiellä kulkee paljon lapsia, jotka palaavat iltapäiväkerhosta tai jalkapalloharjoituksista urheilupuistosta. Savilankadun tuntumassa on myös raitiovaunupysäkki.

Aivan oma lukunsa ovat suojateiden tuntumaan joko luvallisesti tai liikennesääntöjen vastaisesti pysäköidyt autot.

Lukijat ovat miettineet, kannattaisiko suojatien tuntumassa sallia pysäköinti vain matalille urheiluautoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenneturvallisuus
 • Suojatie
 • Helsinki
 • Espoo
 • Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  6. 6

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää