Kaupunki

Ihmiskunnan kohtalonkysymys taiteen materiaaliksi – Teatteriohjaaja tarttui energiapolitiikkaan

Suvilahdessa on mahdollista pelata energiapeliä. Mistä oikein on kysymys?

Herttoniemessä viljelypalstalla seisova teatteriohjaaja Atro Kahiluoto ei kaihda isoja lauseita. Ei silloin, kun tavoitteet ovat korkealla. ”Tämähän on tavallaan kaiken ratkaisu.”

Kahiluoto puhuu kolmivuotisesta hankkeesta nimeltään Energiapolitiikka.esitys. Hanke on Esitystaiteen seuran ja sen tarkoituksena on etsiä vaihtoehtoja uusiutuvan lähi- ja pienenergian tuottamiseksi lähitulevaisuudessa.

Teatteria ja energiapolitiikkaa yhdistävä hanke lähti liikkeelle, kun Kahiluoto mietti, mikä olisi tärkein aihe, mistä taidetta pitäisi tehdä.

”Päädyin siihen, että kyllä se on energia ja energiapolitiikka. Energia on ihmiskunnan verisuonet.”

Energiapolitiikka.esityksessä energiaa ajatellaan laajasti – se on kaikkialla aina ruuantuotannosta ihmissuhteisiin.

Miten teatterilla voi päästä käsiksi tällaisiin kysymyksiin?

Kahiluodosta perinteisen esityksen tekeminen aiheesta ei tuntunut mielekkäältä eikä edes mahdolliselta.

”Sen sijaan aloin miettiä, mitä teatterin käsitteistön soveltaminen energiapolitiikkaa koskeviin kysymyksiin voisi olla. Muotoilussakin on menty yhä enemmän aineettoman muotoilun suuntaan, puhutaan esimerkiksi palvelumuotoilusta.”

Kahiluodon mukaan energiahankkeen voi ajatella samalta kannalta. ”Kun energiapolitiikkaa ajatellaan teatterin termein, se avaa uusia näkökulmia aiheeseen.”

Yhdeksi lähtökohdaksi muodostui hajautetun pienenergian tuotanto.

”Ajattelin sitä, miten 50- ja 60-luvulla joka talossa oli lehmä tai kaksi, joka tuotti tietyn verran maitoa, josta syntyi sitten talolle maitotili. Mietin, että nykypäivänä aurinkopaneeli voisi olla sellainen ’lehmä’.”

Hajautettu pienenergia liittyy demokratiaan ja pirstaloituneeseen työelämään. Jos energiantuotanto on hajautettu, on valtakin hajautettu. Vallan lisäksi ihmiset voisivat saada pienenergiasta uusia toimeentulon mahdollisuuksia.

Demokratian tai pikemminkin kytkeytymisen ajatus on hankkeessa tärkeä.

”Nykyään on vallalla sellainen, että halutaan vetäytyä omiin yhteisöihin ja porukoihin, irrottaudutaan järjestelmästä ja luodaan joku oma porukka. Ihmiselle on kuitenkin tärkeää se, että se on kytkeytyneenä osaksi yhteiskuntaa.”

Energiapeliä pelataan viljelypalstan pienoismallin äärellä. Päähenkilö, eli ”Kansalainen”, saa tuekseen joukon eri alojen asiantuntijoita, joiden kanssa hän yhdessä ratkoo palstan perustamisessa kohtaamiaan ongelmia.

Ensi kesänä Energiapolitiikka.esitys-hankkeen toimijat perustavat palstan viljelyksineen ja energiatuotanto-laitteineen Tiedekeskus Heurekan Galilei-puistoon.

Palstalla mallinnetaan pienenergian ja ruuan tuotantoa lähitulevaisuudessa. Hankkeen aikana valmistetaan opaskirja, dokumenttielokuva sekä tieteellisiä julkaisuja.

Kahiluodon mukaan he ikään kuin lavastavat näyttämön tulevaisuuteen palstallaan.

”Me voidaan mennä sinne joko käymään tai meillä voi olla siellä joku näyttelijä eläytymässä. Ja se näyttelijä voi tuoda meille tietoa siitä, millaista siellä tulevaisuudessa on.”

Kahiluodon mukaan hankkeesta voi poikia mitä vain. Lopputulos voi yhtä hyvin olla jonkinlainen pelimalli tai uusi lakialoite eduskuntaan.

Selvää on ainoastaan että kysymykset ovat isoja eikä muutos helppoa.

”Ihmisestähän on kulttuurievoluution myötä kehittynyt öljyä syövä eläin. Me muutamme öljyn ruuaksi, kommunikaatioksi, juoksemiseksi. Kaikki ihmisen toiminnassa on kiinni öljyssä. Siksi ihmisen irrottautuminen öljyriippuvuudesta on niin vaikeaa.”

”Sehän on ikään kuin sama asia kuin jos lehmän pitäisi alkaa syödä jotain muuta kuin ruohoa tai pandan etsiä muuta ravintoa kuin bambunlehdet.”

Energiapelit 11.9. ja 26.9. klo 16 Suvilahdessa Esitystaiteen keskuksen (Eskus) tiloissa Kaasutehtaankatu 1, Puhdistamo, rak. 6, 2.krs (Sisäänkäynti ravintola Lämpöä vastapäätä). Pelin kesto on n. 2,5 tuntia. Pelissä on tarjolla pientä purtavaa ja virvokkeita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Energiapolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  6. 6

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä
  3. Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”
  4. Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään
  5. Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”
  6. Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää
  7. Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa
  8. Tunti sitten
  9. Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”
  10. Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta
  11. Eurosarjojen tähdet tuikkivat taas viikonloppuna – jalkapallon huippusarjoissa tahkoaa kourallinen suomalaisia
  12. Serie A -kauden kovin tavoittein aloittava maajoukkuetoppari Sauli Väisänen sai Italiassa aplodit laulamisestaan – ”Ihan hauska setti”
  13. Näytä lisää