Kaupunki

Öljyisen linnun pelastaminen on vaikeaa ja vaarallista – vapaaehtoiset harjoittelevat öljyonnettomuuden varalle Helsingissä

Vapaaehtoiset linnunpelastajat harjoittelivat öljyisten lintujen pesemistä suuronnettomuuden varalle.

Tämä lintu on kuollut. Se ei voi enää puhkaista pelastajansa silmiä. Harmaahaikaran nokka on terävä ja kova, joten lintua pelastavan aina muistettava pitää tiukasti nokasta kiinni.

Näin opastetaan vapaaehtoisia linnunpelastajia Korkeasaaren villieläinsairaalassa.

Jos Helsingin edustalla seilaavalle laivalle sattuisi onnettomuus ja öljyä valuisi mereen, toimitettaisiin öljyiset linnut hoitoon todennäköisesti juuri tänne.

Öljyonnettomuuksissa keskitetään eläinpelastustoimet merilintuihin, sillä öljy on niille tappavaa, eivätkä ne pääse pakoon. Pienikin tahra öljyä höyhenpuvussa on tuhoisa.

”Lintujen höyhenet ovat vesitiiviitä, mutta öljy tuhoaa sen ja vesi pääsee linnun iholle. Se johtaa siihen, että ennen pitkää lintu kuolee lämmönhukkaan”, kuvailee Teemu Niinimäki, luonnonsuojelujärjestö WWF:n suojeluasiantuntija. Öljyisillä linnuilla on siis hyvin kylmä.

Hyvin öljyiset linnut on kyllä helppo pelastaa, Niinimäki kuvailee. Eivät ne voi enää lentää. Ne ovat usein myös niin huonokuntoisia, että saattavat kuolla pesuun.

Yksi tärkeä tehtävä ennen pesua onkin arvioida linnun kunto, miettiä, onko linnulla mahdollisuuksia selviytyä ja palata takaisin luontoon.

”Sellaiset oikein harvinaiset kuten vaikka kyhmyhaahka menevät jonot ohi”, sanoo eläinlääkäri ja vapaaehtoinen Einar Eriksson. Heti niiden jälkeen pelastetaan lisääntymiskykyiset vanhemmat naaraslinnut.

”Nuorten lintujen kuolleisuus on muutenkin suuri, siksi on tarkoituksenmukaista pelastaa vanhempia”, sanoo Korkeasaaren eläinlääkäri Ville Vepsäläinen. Ne ovat jo osoittaneet selviytyvänsä luonnossa. Ehkä ne voivat vielä jopa lisääntyä.

”Tässä ovat nuoret urokset vähän heikossa asemassa”, sanoo Eriksson. Huonokuntoisimmat lopetetaan, elinkelpoisille työnnetään letkulla nestettä ja annetaan levätä. Vasta sen jälkeen pestään.

Tällaisella vapaaehtoisavulla voidaan pelastaa kymmeniä, ehkä satojakin lintuja, arvioi Eriksson. Lintuja joudutaan kuitenkin valikoimaan vasta suuronnettomuuksissa, kun pelastettavia on tuhansia tai kymmeniätuhansia.

Tällaisen suuronnettomuuden mahdollisuus on läsnä päivittäin kun Suomenlahden yli lipuu kymmeniä valtamerilaivoja, lastinaan öljyä.

Itämerellä seilaa sitä paljon: raakaöljyä ja raskasta polttoöljyä miljoonia tonneja vuosittain, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Öljy on Venäjälle tärkeä vientiartikkeli ja sitä kuljettavat alukset ohittavat Helsingin edustan joidenkin kymmenien kilometrien etäisyydeltä. Suomen ympäristökeskuksen laskelmien mukaan tärkeimpien Suomenlahden satamien kautta on arvioitu kuljetettavan öljyä yli 160 miljoonaa tonnia vuodessa.

Siksi Suomella on jatkuva valmius pystyä torjumaan 30 000 tonnien suuruinen onnettomuus alueella.

Lintujen pelastuspaikalla siirrytään harjoittelemaan tositoimia: ilmassa tuoksuu astianpesuaine. Vapaaehtoiset harjaavat hammasharjoilla kuolleita lintuja puhtaiksi. Nämä eivät räpiköi - tositilanteessa on hankalampaa.

”Tämä on vielä helppoa, se on aika synkeää sitten oikeasti”, huokaa Eriksson.

Laaja harjoitus

 Helsingin edustalla järjestettävä nelipäiväinen öljyntorjuntaharjoitus alkoi maanantaina.

 Harjoitukseen osallistuvat Merivoimat, Rajavartiolaitos, Suomen ympäristökeskus, Helsingin kaupungin pelastuslaitos, Korkeasaaren eläintarha, luonnonsuojelujärjestö WWF sekä lukuisia vapaaehtoisia.

 Harjoituksessa simuloidaan konttilaivan karilleajo ja vaurioituminen.

  Helsingin edustalle lasketaan öljyntorjuntapuomeja kuuden kilometrin matkalle. Lisäksi öljyntorjunta-alukset Hylje, Halli, Louhe, Oili 1 sekä Turva osallistuvat harjoituksiin.

  Öljyisten lintujen ruokkiminen, peseminen ja kuntouttaminen on osa harjoitusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Linnut
 • Helsinki
 • Luonnonkatastrofit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää