Kaupunki

Helsingin keskustassa on käynnissä ruokakauppojen kamppailu – ketjut kiertelevät Anttilan tyhjenevien tilojen ja Kaartin maneesin ympärillä

Kesko, S-ryhmä ja Lidl selvittävät kaikki mahdollisuudet, koska varsinkin hyvin ruokakaupaksi soveltuvia liiketiloja on tarjolla niukasti.

Suuret kauppaketjut etsivät paikkoja ruokakaupoilleen sieltä, missä ihmisetkin asuvat tiheässä. S-ryhmään kuuluva HOK-Elanto, Kesko ja Lidl ovat kiinnostuneita hankkimaan lisää liiketiloja Helsingin kantakaupungista.

”Haluamme lisää kaikkien kokoluokkien kauppoja Helsingin kantakaupungin alueelle”, kertoo Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtaja Antti Palomäki.

Palomäen, HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalaisen ja Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipposen mukaan kaupungin ytimessä sijaitsevista hyvin liiketilaksi soveltuvista tiloista on pulaa.

”Pula ilmenee niin, että emme pysty avaamaan niin paljon liikkeitä kuin haluaisimme”, Karjalainen kertoo.

Hyvän liiketilan vaatimuksista joutuu käytännössä aina tinkimään kantakaupungin alueella. Etenkin parkkipaikoista ja tavarantoimitukselle sopivista väylistä on huutava pula. Kantakaupungin liiketilat ovat myös usein sokkeloisia ja niiden huonekorkeus ei välttämättä ole riittävä ruokakaupan tarpeisiin.

Vaikka hyvä tila löytyisikin, voi se olla kaavoitettu muihin tarkoituksiin.

”Toivoisin kaavoituspuolelta joustavuutta”, Lidlin Sipponen sanoo.

Sopivia liiketiloja ei ole helppo löytää, joten kaikki mahdollisuudet tutkitaan perusteellisesti. Sipponen mukaan erityisesti suurista tiloista väännetään kättä kunnolla.

”Isoista tiloista käydään kovaa kisaa”, hän kertoo.

Kauppaketjujen välinen kilpa näkyy esimerkiksi Kaartin maneesin tapauksessa. HOK-Elanto, Kesko ja Lidl ovat jokainen tehneet selvityksiä vuonna 1877 rakennetusta maneesista, joka sijaitsee Kaartinkaupungissa Etelä-Helsingissä.

Hyvän kauppapaikan maneesista tekee sen keskeinen sijainti.

Lidl voitti vuonna 2014 tarjouskilpailun Kaartin maneesista ja suunnitteli rakentavansa tiloihin ruokakaupan ja uudet tilat Maanpuolustuskorkeakoulun Sotamuseolle. Sitten Senaatti-kiinteistöt perui kaupan Lidlin kanssa yllättäen.

Lidlin toimitusjohtaja Sipponen jaksaa silti yhä uskoa, että ovet keskeiselle kauppapaikalle aukeavat vielä.

”Minulla on vahva usko, että maneesi palaa vielä markkinoille, ja Lidl on silloin vahvoilla”, Sipponen sanoo.

Palomäen mukaan Kesko on keskustellut pitkään tyhjillään olleesta maneesista useasti vuosien mittaan, mutta keskusteluissa ei ole päästy eteenpäin.

”Kasarmin alueelta puuttuu K-kauppa, lähin on Erottajalla”, Palomäki kertoo.

Tila kiinnostaa myös HOK-Elantoa, vaikka lähellä Kaartin maneesia on jo valmiiksi S-market. Kiinteistöjohtaja on käynyt läpi rakennuksen pohjapiirroksia. Neuvotteluihin ei päädytty, mutta HOK-Elanto ei silti näytä punaista valoa rakennukselle. Tilanteet voivat muuttua.

”Kaikki mahdollisuudet pyritään tutkimaan. Emme voi sanoa: Ei koskaan”, Karjalainen kertoo.

Kaupan ala on parhaillaan monen myllerryksen kourissa. Aukioloajat vapautuivat tammikuussa, rauta- ja elektroniikkaliikkeitä on alkanut ilmestyä keskustaan ja vähittäiskauppayhtiö Anttila ajautui konkurssiin.

Anttilan käytöstä liike liikkeeltä vapautuvat kiinteistöt kiinnostavat kolmea suurta kauppaketjua. Hyvät sijainnit ovat myös kantakaupungin Anttiloiden valtti.

”Ainakin tietyt osat kiinnostavat. Kampissa ja Kaisaniemessä mahdollinen K-supermarketin laajentaminen kiinnostaa. Niissä on selvää kysyntää”, Palomäki kertoo.

Palomäki silti huomauttaa, että neuvottelut vuokraisännän kanssa ovat vielä alkuvaiheessa. Esimerkiksi Kampissa Anttila toimii vielä tilassa, joka kiinnostaa Keskoa.

Lidlin toimitusjohtaja Sipposen mukaan Lidl on kiinnostunut kaikista vapautuvista sopivista tiloista mukaan lukien Anttilan tiloista.

”Kaikki vapautuvat tutkitaan ja neuvotteluja on käynnissä useisiin kohteisiin”, Sipponen sanoo.

Myös HOK-Elanto on selvittänyt Anttilan jäljiltä tyhjille jäävien tilojen käytön mahdollisuuksia.

”Tutkimme mahdollisuuksia omien ketjujemme näkökulmasta”, Karjalainen kertoo.

Kesko ja HOK-Elanto haluavat lisätä suurten kauppojen lisäksi myös lähikauppoja Helsinkiin.

Palomäen mukaan lähikaupat tekevät uutta tulemistaan, koska yksinasuvia nuoria ja iäkkäitä asuu yhä enemmän kantakaupungin alueella.

Kesko avaakin K-marketin Lönnrotinkadulle Kamppiin ja toisen samanlaisen Munkkiniemeen todennäköisesti ensi vuonna helmikuun alussa.

HOK-Elannon Karjalaisen mukaan kaupunkilaisten lähipalveluiksi suunniteltuja uusia Alepoja on avattu tai avataan vuoden 2016 ja 2017 aikana Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa noin 20.

Kaartin maneesin kohtalo on yhä auki

Kesäkuussa Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Jari Sarjo kertoi HS:lle, ettei maneesin tulevaisuudesta ole tietoa, mutta päätöksiä voi odottaa ”noin kuukauden päästä”. Sarjolla ei silti ollut syyskuussa kysyttäessä antaa minkäänlaista vastausta maneesin tulevista vaiheista.

Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen uumoilee, että jahkailussa on pitkälti kyse siitä, kuka maksaa Kaartin maneesin ylläpidon.

”Tarjouskilpailuun osallistuessamme varauduimme yli 20 miljoonan euron investointeihin. Jos tilat jäävät valtiolle, sen kustantavat veronmaksajat.”

Hän toteaa, että on toki valtion oma asia, kuinka se omaisuuttaan kohtelee.

”Jos halutaan seisottaa rakennusta vuosia tyhjillään rapistumassa niin että arvo laskee, olkoon niin. Ei tosin vaikuta kovin dynaamiselta, jos vuosikausia pohditaan yhden rakennuksen kohtaloa.”

Korjaus 15.9. klo 9.05: Alkuperäisestä kartasta puuttui Ruoholahden S-market. Lisäksi Ruoholahden Kodin 1:n tiloihin on avattu Tokmannin myymälä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  5. 5

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Trump pitää odotetun ja pelätyn puheensa noin kello 17 – HSTV:n suora lähetys YK:n yleiskokouksesta käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  10. 10

   Juristeille riemuvoitto oikeudessa: Elokuvan verkossa jakanut mies joutui maksamaan 33 000 euron oikeudenkäyntikulut sadan euron hyvityksen päälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää