Kaupunki

Helsinki häviää Tallinnalle olutvalikoimassa mutta voittaa rantarakentamisessa – HS vertaili Suomenlahden metropoleja

Tallinnalaisarkkitehdit haluavat Tallinnaan oman version Helsingin Allas-uimalasta. Mutta mitä Helsinki kaipaa Tallinnasta, ja kummassa on kauniimpi ruska? Se selviää HS:n kaupunkivertailussa.

Helsinki/Tallinna

Helsingin etelänaapurista kuului keskiviikkona kummia. Eesti Ekspress -lehden jutussa nuoret tallinnalaisarkkitehdit hahmottelivat Tallinnaan uima-allasta, jonka inspiraationa toimii Helsingin Kauppatorin kupeesta tuttu Allas-uimala.

Tarkemmin sanottuna arkkitehdit visioivat allasta Linda Linen terminaalin luokse Kaupunginhallin, Linnahallin, eteen.

”Inspiraatio tuli Helsingistä ja Kööpenhaminasta, lähinaapurien hyvästä esimerkistä”, sanoo arkkitehti Ott Alve Must-arkkitehtitoimistosta.

”Toteutumismahdollisuus on hyvin pieni. Me heitämme ajatuksia, mitä voisi tehdä kaupungin ongelmakohdille. Ehkä joku tarttuu”, Alve jatkaa.

Juttu jatkuu vaihtokuvan alla.

Tallinnalaisarkkitehdit tähyilevät Helsinkiin, mutta katsellaan täältäkin etelänaapuriin. Esimerkiksi Helsingin kulttuurijohtajan Stuba Nikulan mielestä Helsingillä on opittavaa Tallinnan Laululavasta siinä, millainen on viihtyisä konserttien järjestämispaikka.

”Tallinnassa artistit saavat soittaa myöhempään, jolloin esityksen näkee pimeämmässä. Siellä saa myös juoda kaljaa alusta loppuun ilman, että tarvitsee seistä missään karsinassa. Tällaiset asiat vaikuttavat asiakkaan kokonaiskokemukseen. Jos asiakkaan on hyvä olla, niin myös artisti haluaa tehdä siellä konsertteja”, Nikula sanoi HS:lle syksyllä 2013.

Nikulan mielestä tilanne on pitkälti sama nyt, kolme vuotta myöhemmin.

”Helsinki on saanut ruuvattua melupykäliä. Jos alkoholilainsäädäntökin merkittävästi muuttuu, niin emme me nyt vielä rinnalle pääse, mutta oikeaan suuntaan olemme menossa”, Nikula sanoo.

Kaupunkisuunnittelun puolella Helsingin ja Tallinnan välinen yhteistyö on vähentynyt vuosien mittaan, sanoo Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastoa johtava Mikko Aho.

Tämä johtuu siitä, että Tallinnaa on rakennettu paljon rakennuttajien ehdoilla ja yksityiselle maalle, Aho sanoo.

”Ehkä tästä johtuen kontaktit ovat meidän osaltamme laimentuneet. Voisi olla syytä tsekata ja päivittää tilannetta uudelleen.”

Syytä yhteistyön tiivistämiselle on esimerkiksi Helsingin ja Tallinnan välille suunniteltavan miljardien eurojen tunnelihankkeen takia. Noin 85 kilometrin pituinen tunneli voisi valmistua aikaisintaan 2030-luvulla. Lue HS:n tunnelihankkeeseen syventävä uutinen täältä.

Kaupunkien välillä matkusti viime vuonna laivalla noin 8,4 miljoonaa ihmistä. Tunnelin valmistuminen lisäisi liikennettä entisestään.

”Jos Tallinnan-tunneli tulisi, niin se olisi Tallinnalle hyvä asia, sillä silloin heistä tulisi jälleen oikea rantakaupunki”, Nikula sanoo.

Nikulan heitto on provokaatio, mutta hänen mielestään Helsingin ranta ja sen edustan kehitys ovat asioita, joista Helsingin tulisi olla Tallinnaan verrattuna erityisen ylpeä.

”Allas, Löyly ja Birgitta ovat kaikki erinomaisia juttuja, ja niistä kannattaa Helsingin olla todella ylpeä. Tallinna on ehkä vähiten merenrantakaupunki siihen nähden, että se sijaitsee meren rannalla. Siellä ranta on yhtä superalkoa”, Nikula sanoo.

HS esittelee seuraavassa muutamia paikkoja ja ilmiöitä, joita helsinkiläisten olisi syytä tietää tulevaisuuden mahdollisesta tunnelinaapuristaan.

Hipsteri, suuntaa Kalamajaan

Helsingissä esimerkiksi ravintolatrendejä on jo useita vuosia määrittänyt rennon viileä tyylikkyys. Sama ilmiö on vahvasti läsnä myös Tallinnassa.

Entisten rautatie- ja elektroniikkatehtaiden alueella Tallinnan Kalamajan kaupunginosan reunalla kohtaavat nyt suomalaiset mummot ja tallinnalaiset hipsterit.

Juttu jatkuu vaihtokuvan alla.

Neuvostoaikana sotateollisuutta palvelleessa F-hoonessa, F-rakennuksessa, avattiin ravintola kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen ympärille on noussut ravintola- ja pienyritysrypäs, teatterilava, leipomo, kauppoja, luovan alan yrityksiä. Kesällä piha täyttyi pingiksenpelaajista.

Kalamajassa kaikille on tilaa: ranskalaiselle perheravintolalle, gluteenittoman ruuan ystäville, maailmanparannusyhdistys Mondolle ja uusimmille startupeille.

Kyllä, myös Virossa maistuu käsin pantu olut

Kiinnostus pienpanimo-oluita kohtaan on lisääntynyt Suomessa viime vuosien valossa huimasti. Trendistä osoituksena voidaan pitää, että Helsinkiin perustettiin elokuussa kauppa, joka lupaa myyvänsä kaikkien suomalaisten pienpanimoiden tekemiä oluita ja siidereitä.

Myös Tallinnassa pienpanimovillitys näkyy kaupoissa ja baareissa. Merkkejä on lyhyessä ajassa ilmaantunut liki parisataa, joten makujen perässä on vaikea pysyä. Rekisteröityneitä pienpanimoita on Virossa liki 30. Suomessa pieniä panimoita edustavaan Pienpanimoliittoon kuuluu runsaat 20 yritystä.

Juttu jatkuu vaihtokuvan alla.

Tallinnassa pienpanimo-oluiden ystäville hyviä vierailukohteita ovat esimerkiksi Pudel-baari Telliskivi-keskuksessa ja Toits-ravintola tornitalojen välissä ydinkeskustassa.

Pokémonien etsijän mekka löytyy vanhastakaupungista

Helsingissä maailmanlaajuinen mobiilipelihitti Pokémon Go on ollut valtaisa menestys. HS uutisoi viikko sitten, että esimerkiksi Suomenlinna on niin suosittu pokémonien jahtauspaikka, etteivät kaikki halukkaat mahdu sinne vievään lauttaan. HS:n jutun voi lukea tästä linkistä.

Myös Tallinnassa peli on todella suosittu. Esimerkiksi Tallinnan vanhakaupunki monumentteineen on suosittu pokémonien etsintäpaikka. Vanhankaupungin reunalla Vapauden ristin ympäristössä Vapaudenaukiolla ja Paksun Margareetan tornin ympäristössä tunteet kuumenivat tiettävästi kesällä pokémonien pyydystäjien törmätessä toisiinsa.

Tallinnassa tornit hallitsevat kaupunkikuvaa

Helsinkiä rakennetaan parhaillaan entistä korkeammalle. Kymmeniä kerroksia korkeita tornitaloja on nousemassa ainakin Kalasatamaan, Pasilaan ja Vuosaareen, ja Jätkäsaareen valmistuu kovaa vauhtia 16-kerroksinen tornihotelli. Tornit muovaavat Helsingin kaupunkikuvaa valtavasti, sillä niitä ennen tornitalot ovat olleet Helsingissä harvinaisuuksia.

Tallinnassa tornitalot ovat olleet Helsinkiä hallitsevammassa roolissa. Suomalaiset ovat voineet muun muassa nukkua 21-kerroksisessa tornitalossa vuodesta 1972, jolloin hotelli Viru avattiin ydinkeskustassa.

Juttu jatkuu vaihtokuvan alla.

Ensimmäinen nykyaikainen tornitalo oli kolmioharjainen SEB:n pankki Tallinnan Cityssä. Sen ympärille on noussut korkeita hotelleja ja konttoreita. Kymmenen vuoden ajan keskustan tornitalossa on voinut myös asua. Silloin Tornimäe-kadulle Stockmannin naapuriin nousi 30-kerroksinen kaksoistorni.

Koe Kadriorgin häikäisevä ruska

Helsingin keuhkot on hienot ulkoilumahdollisuudet tarjoava Keskuspuisto. Helsingistä ei kuitenkaan löydy Kadriorgin jalolehtipuiden ja pensaiden häikäisevää ruskaa. Pietari Suuri perusti Kadriorgin linnan ja sen ympärille puiston 1700-luvun alussa vaimolleen Katariinalle. Puisto on laajentunut ja jakaantunut eri osiin Joutsenlammesta Japanilaiseen puutarhaan.

Juttu jatkuu vaihtokuvan alla.

Kadriorgia pitkin pääsee kävelemään Piritajoen rantaan ja syvempiin metsiin, joista puistoon on tullut kettuja jopa pesimään. Täällä eivät Helsingistä tutut citykanit mellasta! Iltaisin puiston päätiet ovat valaistuja mutta autioita.

Myös Tallinnassa tapellaan terassimölystä

Monien helsinkiläisravintoloiden ja asiakkaiden kestopurnausaihe on se, että terassit joutuvat sulkemaan kesäisin liian aikaisin. Terassien aukioloa koskeva kiista ei kuitenkaan ole erityisen helsinkiläinen ominaisuus, sillä myös Tallinnassa tapellaan terassien aukiolosta.

Juttu jatkuu vaihtokuvan alla.

Monet tallinnalaisravintolat ovat viikonloppuisin auki aamuviiteen asti, osa jopa vuorokauden ympäri. Tallinna on huonolla menestyksellä pyrkinyt rajoittamaan alkoholin myyntiä etenkin vanhassakaupungissa, jossa öinen katuelämä häiritsee asukkaiden ja hotellivieraiden unta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Tallinna
 • Kaja Kunnas
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  7. 7

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  8. 8

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  9. 9

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  10. 10

   Vuosi sitten Suomen eliitti lähti ajamaan yhtä asiaa Brysseliin ”talvisodan hengessä” – näin EU:n metsäpäätös lobattiin teollisuudelle sopivaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää