Kaupunki

Avautuuko ikkunastasi kaupungin kiinnostavin näköala? Katso kuusi ammattikuvaajan vinkkiä ja osallistu HS:n maisemakisaan

Syksyn kuulaus saa kaupungin maisemat hehkumaan. Sen kunniaksi HS haastaa lukijat kuvaamaan oman ikkuna- tai parvekenäkymänsä.Mitä teet ensimmäisenä kotiin palattuasi? Vilkaiset ehkä ikkunasta ja näet aivan toisen kaupungin kuin kadun pinnalta.


Pilkottaako meri vai seuraatko ihmisvilinää? Luikertaako maisemassasi metsäpolku vai moottoritie? Katsotko kenties kattoja?


HS etsii nyt kaupungin kiinnostavinta maisemaa. Ehkä ikkunastasi näkyy juuri se.


Kiinnostava maisema voi olla aivan mikä tahansa. Tartu siis kännykkään tai kameraan, kuvaa oma maisemasi ja osallistu HS:n kaupunkitoimituksen syksyiseen kuvakilpailuun.


HS:n valokuvaaja Sami Kero kertoo tämän kirjoituksen lopussa omat vinkkinsä menestyksekkään maisemakuvan ottamiseen, mutta sitä ennen tarjoamme inspiraatioksi kolme erilaista kaupunkimaisemaa Helsingistä.


Liitokiekkoilija nousee jätekummun takaa


”Kevyt pakkasaamu auringon noustua, kun kumpuja peittää kevyt kuura.” Se saattaa olla vuoden hienoin hetki Siltamäen nurmikummuilla, arvelee kumpuja kotoaan katseleva Leena Svensson.


”Hieman myöhemmin talvella tulevat siniset hetket, mutta nyt parasta ovat auringonnousut.”


Svenssoneiden maisema on kolmiulotteinen kuin vanhanaikainen kulissi. Terassin takana kohoavat ensin pihakukat ja sitten taloyhtiön puut. Niiden takana lenkkeilijät liukuvat omalla polullaan ennen nurmikummun takaa astelevia frisbeegolffareita.


”18-väyläinen rata on ehkä Helsingin vilkkain”, Pertti Svensson sanoo. ”Golffareita tallaa talvellakin, vaikka olisi millainen lumikeli”, Leena Svensson vahvistaa.


Liitokiekkoilijat ovat olennainen osa näyttämöä, joka ulottuu metsikön rajaan ja sen ylikin. Taaimmaisena leijuu aavistus joesta. Helsingin ja Vantaan rajajokea ei näy, mutta sen tietää.


Alati liikkuvista ihmisistä lähtee ääntäkin, ja se sopii Leena Svenssonille hyvin.


”Olemme sen verran stadilaisia. Ja on tässä kuitenkin myös oma rauha.”


Tässä maisemassa ei näy koskaan sohjoa, sillä näkymää halkaisevan lenkkipolun pinta uppoaa maastoon. Kulkijat näyttävät leijuvan nurmikolla.


Kummut ovat ihmisen tekemiä: Ne kätkevät alleen Kaksostentien talojen rakennusjätteet. Seuraavaksi hyppäämme Töölöön:Töölön kattojen yllä pyörii metallinen siittiö


Harvalta Pohjoisen Rautatiekadun kulkijalta jää huomaamatta, että Luonnontieteellisen keskusmuseon parvekkeelta kurkkii kirahvi. Sen sorkka näkyy suoraan Eeva Artimon ikkunaan. Kurkkimalla Artimo näkee toisenkin lasten suosikin, Nervanderinkadun luurankohuoneen.


”Mutta oletteko huomanneet, että tornin huipulla pyörii tuollainen siittiö”, Artimo kysyy.


Museon tuuliviiri esittää selvästi munasoluun uivaa siittiötä, mutta kadulla kulkeva ei soluja huomaa. Ikkunassakin se on vain pieni osa näkymää:


”Näkyy puita, avaruutta ja Mersun merkki”, Artimo sanoo ja osoittaa Kampin Autotalon katolle. Äärimmäisenä oikealla kohoaa Olaus Petrin kirkon torni, ja vasemmalla maisema päättyy 1980 valmistuneeseen hotelli Presidenttiin.


Vuosikymmenet kerrostuvat, eikä junan pilli ei enää soi ikkunan alla kevyen liikenteen Baanaksi muutetussa ratakuilussa. Risteys on vilkas, mutta viidenteen kerrokseen asti kadun elämä ei ulotu.


”Joskus kuuluu jotain, kun nuoret tulevat yöllä ravintolasta”, Artimo sanoo. Rauhan ja maiseman lisäksi hän arvostaa sitä, että voi asua kaupungin keskustassa ilman, että kukaan kurkkii ikkunoista sisään.


Sisäpihan makuuhuoneensa ikkunaan Artimo sentään ompeli puoliverhot, kun eduskunta muutti evakkoon naapurissa sijaitsevaan Sibelius-Akatemian konserttitaloon.


Reija Tynyksen kotona Viikimäessä naapurit ovat vielä kauempana:Pimeä muuttaa lähiöt suurkaupungin valomereksi


Nyt näkyy! Itäkeskuksen maamerkki, Viikin pellot, pala Vanhankaupunginlahtea, seitsemän kirkontornia, Linnanmäki ja Espoota aina Latokasken televisiomastoon asti.


”Onko missään maailmassa paikkaa, jossa voi nähdä yhtä aikaa laiduntavia lehmiä ja pääkaupungin keskustan?” miettii pihlajistolainen Reija Tynys.


Silti tämä parvekenäkymä ei ole parasta, mitä kahdeksannen kerroksen kodista näkyy. Vielä ihmeellisempi on pohjoisikkuna, jossa maisema ulottuu Pihlajiston ja Pihlajamäen ohitse aina Kontulaan ja Hiekkaharjuun asti.


”Pimeällä syttyvät tuhannet ja tuhannet valot, ja maisema on kuin Ameriikasta”, Tynys sanoo. Kerran, kesken kaiken, kaikki muuttui äkisti säkkipimeäksi.


Sähkökatkoa kesti vain puolisen minuuttia, eikä se mitenkään pelottanut, mutta silti Tynys muistaa ikänsä sen hetken.


Päiväsaikaan valojen tilalla leviää graafinen lähiö, ja taloryppäiden lomassa metsät pian puhkeavat ruskaan. Syksyn tullen parvekkeen puoleista taivasta värittää ilotulitus toisensa perään.


Valokuvaaja Sami Kero kuvasi Reija Tynyksen pohjoisikkunassaan, ja kuvan alla Kero kertoo kuusi vinkkiä, joiden avulla voit petrata entisestään asemiasi HS:n maisemakuvakisassa.Näin saat parhaan irti omasta maisemastasi


Syksy on maisemakuvauksen aikaa. Valo on kuulas, ruska tekee tuloaan ja matalan auringon säteet kruunaavat maiseman kuin maiseman.


Vielä parempia kuvia voit saada näin:


1 Mieti, mikä maisemassasi on sinulle tärkeää. Mikä tekee siitä juuri sinun maisemasi?


2 Kokeile kuvaamista eri vuorokaudenaikoina ja erilaisissa sääolosuhteissa.


3 Jos haluat laajan maisemakuvan, kokeile puhelimesi panoraamakuvaustoimintoa tai -sovelluksia.


4 Kuvaan saa lisää terävyyttä, jos käyttää pitkää valotusaikaa, jalustaa ja ajastinta eli vitkalaukaisinta.


5 Kolmiulotteisuutta voit lisätä, jos myös kameran lähellä on jokin elementti, esimerkiksi oman parvekkeen kukkaruukku.


6 Ihmishahmot elävöittävät maisemakuvaa. Jos henkilö näkyy kuvassa tunnistettavasti, on kohteliasta kysyä lupa julkaisuun.


Korjaus 25.9.: Reija Tynyksen kotikaupunginosaksi korjattu Pihlajistosta Viikinmäeksi.

Lähetä kuvasi keskiviikkoon mennessä

 Maisemakisaan kelpuutetaan kotoa kuvattuja maisemia Helsingistä, Espoosta, Vantaalta ja Kauniaisista.

 Kuvaa näkymä omasta ikkunastasi, parvekkeeltasi tai kotipihalta, ei esimerkiksi lintutornista tai jätemäeltä. Kuvan pitää olla uusi ja ennen julkaisematon.

 Lähetä kuvasi Helsingin Sanomille keskiviikkoon 28. syyskuuta mennessä.

 Lähetä kuva osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi tai kuvaviestillä numeroon 17181. Liitä mukaan yhteystietosi.

 Voit osallistua myös Instagramissa tai Twitterissä tunnuksella #hsmaisemat

 Kuvia voidaan julkaista Helsingin Sanomien kaikissa kanavissa. Toimitus valitsee lähetettyjen kuvien joukosta finalistit HS.fi:n yleisöäänestykseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maisemat
 • Valokuvaus
 • Valokuvakisa
 • Kilpailut
 • Helsinki
 • Espoo
 • Vantaa
 • Kauniainen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  2. 2

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  3. 3

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  8. 8

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  9. 9

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  10. 10

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää