Kaupunki

Rasisminvastaiseen mielenosoitukseen tuli 15 000 ihmistä, vastamielenosoituksiin joitain kymmeniä – HSTV tallensi tunnelmia

Poliisi on ottanut kolme ihmistä kiinni Helsingin keskustan mielenosoituksissa, mutta muuten mielenosoitukset ovat sujuneet pääosin rauhallisesti.

Peli poikki -mielenosoitus keräsi lauantaina Helsingin keskustaan poliisin arvion mukaan ainakin 15 000 ihmistä. Vastamielenosoituksiin on osallistunut joitain kymmeniä.


Senaatintorilla rasismia vastustaneessa Peli poikki -mielenosoituksessa kuunneltiin esimerkiksi Finlandiaa ja vietettiin minuutin hiljaisuus pahoinpitelyn jälkeen kuolleen nuoren miehen muistolle.



Senaatintorilla puhui myös presidentti Tarja Halonen.


”Meitä on paljon. Se on erinomainen asia, sillä demokratia on joukkuepeliä”, Halonen sanoi. Hän lisäsi, että ”emme hyväksy väkivaltaa tai sillä uhkaamista”.


HS:n haastattelussa Halonen kommentoi lyhyesti myös mahdollisia muutoksia lakiin. Hänestä laki toimii jo hyvin silloin, kun yksilöt tekevät rikoksia. Sen sijaan joukkojen ja ryhmien toimintaa varten saattaa Halosen mukaan olla tarpeen tehdä muutoksia, vaikka hän jättikin asian hallituksen ja eduskunnan mietittäväksi.



Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi aiemmin lauantaina Ylelle, että äärijärjestöjä koskeviin lakeihin ja käytäntöihin on tulossa muutoksia.


Pääosin kaikki sujui rauhallisesti mielenosoituksissa, mutta poliisi otti kolme ihmistä kiinni.


Musiikkitalon luona paikalla on ollut nelisenkymmentä ihmistä, joista ehkä puolet otti aktiivisesti osaa vastamielenosoitukseen. Narinkkatorilla pienempi Rajat kiinni -vastamielenosoitus veti paikalla olleen HS:n toimittajan mukaan alkuun paikalle kymmenkunta ja lopulta kolmisenkymmentä osallistujaa.


Myös iltapäivällä järjestetty, sukupuolineutraalia avioliittoa vastustava Aito avioliitto -marssi keräsi noin 70 osallistujaa.


Kolme ihmistä on otettu mielenosoitusten yhteydessä kiinni, koska he eivät totelleet poliisin antamaa poistumiskäskyä.


Ensimmäinen näistä oli Rajat kiinni -mielenosoituksen järjestäjä lähellä Kolmen sepän patsasta. Toinen kiinniotto tapahtui Kansalaistorilla keskellä isoa Peli poikki -mielenosoitusta sen alkuvaiheessa. Kolmas oli Säätytalon kulmalla Aito avioliitto -mielenosoitusta häirinnyt ihminen.


Kiinniotetut pysyvät poliisin huostassa kunnes tapahtumat ovat ohi.



Sanomatalon nurkalla Peli poikki -mielenosoituksen alussa soitettiin musiikkia ja jaettiin mielenosoittajille pillejä, joihin he voivat viheltää. Sitten joukko marssi pitkin kaupungin katuja Senaatintorille huutaen esimerkiksi: ”Emme suostu pelkäämään”.



Tunnelma oli hyväntuulinen ja leppoisa, mutta paikalla olleen toimittaja Kaisa Hakkaraisen mukaan ei kuitenkaan karnevalistinen.


”Avoin ja ennakkoluuloton Suomi on tulevaisuuden Suomi”, toimittaja ja aktivisti Maryan Abdulkarim luki puhujalavalta otteen Irak-asiantuntija Hussein al-Taeen kirjoittamasta tervehdyksestä mielenosoittajille.


”Minun maailmassani ei ole tilaa rasismille tai väkivaltaiselle äärioikeistolle”, perusteli paikallaoloaan Tea Viitasalo. Hän toivoi, että systemaattisesti väkivaltaan kannustavat järjestöt kiellettäisiin laissa.


”Tuntuu, että ihmiset ovat kadottaneet maalaisjärkensä”, sanoi puolestaan Liisa Ronkainen, joka kertoi myös turhautuneensa viimeaikaisiin tapahtumiin Suomessa.


”Jokaisella on oikeus elää ilman pelkoa ja syrjintää. Demokratia on kaiken perusta”, sanoi erotuomarin pukuun pukeutunut ja natsismin kieltävää ”liikennemerkkiä” kantanut Toni Sepperi.


Tuula Pajala kommentoi ymmärtävänsä, että ihmisten sisällä voi olla vihaa, mutta sitä ei saisi purkaa toisiin.


”Hakkaa sitten mieluummin vaikka nyrkkeilysäkkiä”, hän sanoi.


Kansanedustaja Nasima Razmyar (sd) kommentoi, että Suomi on maa, jossa ei saa hyväksyä fasismia tai rasismia.


”Tähän kaikkien poliitikkojen pitää pystyä sitoutumaan.”


”Tämä kaupunki pitää nyt pelastaa väkivallalta”, tiedotti Batmaniksi esittäytynyt herra, joka liikkui muiden supersankarien seurassa ja jakeli perussuomalaisten nuorten tunnuksilla merkittyjä pillejä.


Myöhemmin kävi ilmi, että puvun takaa löytyi nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (ps). Tynkkynen ilmoitti järjestön iltapäivällä ilmestyneessä tiedotteessa, että pukeutumisen tarkoitus oli ”vasemmistolaiselta väkivallalta suojautuminen”.



Peli poikki -tapahtuma ei sen järjestäjien mukaan ole puoluepoliittinen, mutta paikalla oli paljon poliitikkoja eri puolueista.


Mielenosoituksen taustalla on Helsingin Asema-aukiolla 10. syyskuuta tapahtunut pahoinpitely. Uusnatsistiseen mielenosoitukseen osallistuneen miehen epäillään pahoinpidelleen ohikulkijan, joka kuoli myöhemmin sairaalassa.


Järjestäjän mukaan puoluepoliittiset tunnukset eivät olleet mielenosoituksessa sallittuja, koska tämä oli pahoinpidellyn ohikulkijan omaisen toive. Tämän vuoksi perussuomalaisia nuoria pyydettiin poistumaan mielenosoituksesta, kun heidän toimintansa tuli järjestäjien tietoon.



Ennen mielenosoitusten alkua lauantaina aamupäivällä Helsingin poliisi twiittasi, ettei se hyväksy minkäänlaista väkivaltaa vaan tarttuu pieniinkin levottomuuksiin.



”Poliiseja tulee paikalle kymmeniä. He liikkuvat siellä, missä on perustelluin tarve”, kertoi rikoskomisario Ismo Juvonen Helsingin poliisista.



Poliisi onnistuikin pitämään mielenosoitukset erillään toisistaan ja kuvaa kaiken sujuneen pääosin rauhallisesti.



Kansalaistorin Töölönlahden puoleisessa päädyssä järjestettiin kello 11.30 alkaen Peli poikki -mielenosoituksen vastamielenosoitus. Paikalla oli puoliltapäivin noin 40 ihmistä, joista noin puolet osoitti mieltään.


Kolmen sepän patsaalla oli kello 12 tarkoitus järjestää myös Rajat kiinni -mielenosoitus, mutta yhteenoton mahdollisuuden vuoksi poliisi ei hyväksynyt paikkaa. Rajat kiinni siirtyi Narinkkatorille, jossa mielenosoittajia oli poliisin mukaan muutamia.


Puolenpäivän jälkeen paikalla oli noin 10 ihmistä. Iltapäivän mittaan paikalle kerääntyi enimmillään noin neljäkymmentä ihmistä, joista vain muutamat tukivat puheenvuoroja aplodein.


Mielenosoituksen ohi ajoi polkupyörällä eräs 15-vuotias poika, joka jäi muiden uteliaiden tavoin hetkeksi seuraamaan tilannetta.


”En pidä siitä, että kansallislaulua soitetaan tällaisen tapahtuman yhteydessä näin keskeisellä paikalla”, hän sanoi.


Mielenosoittajiin kuulunut keski-iän ylittänyt nainen sanoi tulleensa paikalle, koska halusi ajaa suomalaisten etua. Hänen mielestään suurin ongelma olivat ulkomailta tulevat ihmiset. Suurimmaksi syylliseksi hän nimesi valtamedian ja kuvaili rasisminvastaiseen mielenosoitukseen osallistuneita ”sinisilmäisiksi ja aivopestyiksi”.


Tilaisuus päättyi iltapäivällä kello 14 aikaan.


Lisäksi kello 14 Senaatintorin lähistöltä lähti sukupuolineutraalia avioliittoa vastustava Aito avioliitto -kulkue. Poliisin mukaan osallistujia oli arviolta 70.


Järjestäjät olivat pettyneitä siihen, että heidän mielenilmauksensa lähtöpaikka siirrettiin pois Senaatintorilta isomman mielenosoituksen tieltä. Kulkue lähti Kansalaistorille. Tapahtuma päättyi kello 15 aikaan.


Kello 16 Narinkkatorilla alkoi vielä Näpit irti Rojavasta -mielenosoitus, joka vastustaa Pohjois-Syyriassa sijaitsevaan Rojavan alueeseen kohdistuvia hyökkäyksiä. Tässä mielenosoituksessa osallistujia on poliisin arvion mukaan noin 150.


Protestien lisäksi Helsingin liikenteeseen vaikuttaa lauantaina Kiinan kansankongressin pysyvän komitean puhemiehen vierailu.


”Tänään iltapäivällä kannattaa välttää liikkumista keskustassa omalla autolla”, yleisjohtaja, ylikomisario Jussi-Pekka Lämsä totesi tiedotteessa.


Hallitus kokoontuu maanantaina strategiaistuntoon käsittelemään väkivaltaisten järjestöjen toimintaa. Sisäministeri Paula Risikko (kok) ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) ovat väläyttäneet rasististen ja väkivaltaisten järjestöjen kieltämistä lailla.



Tekstiä tarkennettu klo 22.36: Maryan Abdulkarimin nimen kirjoitusasu korjattu ja lisätty tieto, että hänen lukemansa sitaatti oli peräisin Hussein al-Taeelta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenosoitukset
 • Helsinki
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 2. 2

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 3. 3

  ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

 4. 4

  Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

 5. 5

  Tekniikan Maailma testasi talvirenkaat: Uudet tulijat haastavat tuttujen rengas­valmistajien johtoaseman

 6. 6

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 7. 7

  Miksi Juha Sipilä hymyilee?

 8. 8

  Meksikon maanjäristyksen uhriluku nousee: Raunioista löytynyt jo yli 200 kuollutta, romahtaneeseen kouluun kuoli kymmeniä lapsia pääkaupunki Méxicossa

 9. 9

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 10. 10

  Tämän parempaa mainoskanavaa Helsinki saa hakea: Kiinalainen jättiyritys WeChat luo Helsingille oman sovelluksen – käyttäjiä yli 960 miljoonaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 3. 3

  Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

 4. 4

  Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

 5. 5

  Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

 6. 6

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 7. 7

  Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

 8. 8

  ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

 9. 9

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 10. 10

  Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

 5. 5

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 6. 6

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 7. 7

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 8. 8

  ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

 9. 9

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 10. 10

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

 11. Näytä lisää