Valikko
Kaupunki

Vantaan ex-kaupunginjohtaja lahjuskäräjillä: Naisen menestyminen on herättänyt närää

Syyttäjän mukaan Forma-Futura ja sen omistaja antoivat Jukka Peltomäen perheelle taloudellisia etuja yli 200 000 euroa vuosina 2006–2011.

Syyttäjät ihmettelivät tiistaina Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) lahjusoikeudenkäynnissä, miksi hän olisi tarvinnut virkavuosinaan taloudellista apua arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta.

Tuomisen ja Peltomäen mukaan kyse oli läheiseen ystävyyteen perustuvasta auttamisesta. Syyttäjien näkemyksen mukaan Peltomäen elämäntilanne oli tuolloin sellainen, ettei Tuomisen olisi tarvinnut auttaa häntä taloudellisesti.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tiistaina Peltomäen lahjusoikeudenkäynnin pääkäsittely.

Syytteiden mukaan Leila Tuominen ja Forma-Futura antoivat Peltomäelle ja tämän perheelle taloudellisia etuja yhteensä noin 280 000 euron arvosta vuosina 2006–2011. Kyse oli muun muassa edullisesta asumisesta, laskujen maksusta, rahansiirroista ja ulkomaanmatkoista.

Peltomäki toimi kyseisinä vuosina ensin Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana ja keväästä 2011 lähtien muutaman kuukauden Vantaan kaupunginjohtajana.

Syyttäjien mukaan Tuominen pyrki vaikuttamaan Peltomäen toimintaan virkamiehenä jakamalla etuja. Peltomäki ei jäävännyt itseään rakennushankkeista, joissa Forma-Futura oli mukana.

Peltomäen ja Tuomisen puolustusten mukaan Peltomäellä ja Tuomisella on ollut erittäin läheinen ystävyyssuhde, minkä myötä Tuominen on lainannut Peltomäelle rahaa sekä auttanut häntä ja hänen poikiaan muutenkin.

Kyse ei ole ollut lahjuksista, eikä taustalla ole ollut pyrkimystä vaikuttaa Peltomäen toimintaan virkatehtävissä.

Tuomisen asianajaja Matti Manner kertoi oikeudessa, että hänen päämiehensä on auttanut taloudellisesti Peltomäkeä jo 12 vuotta ennen kuin tästä tuli Vantaan kaupungin virkamies sekä viisi vuotta sen jälkeen, kun pesti Vantaan kaupungin johdossa päättyi.

Manner huomautti myös, että Tuominen on naimaton, lapseton, kohtuullisen hyvin elämässä menestynyt ja hänellä on siten ollut mahdollisuus auttaa Peltomäkeä oman hyvinvointinsa kärsimättä siitä.

Molempien syytettyjen avustajat huomauttivat oikeudessa, että Tuomisen saamien toimeksiantojen määrä väheni aiempaan verrattuna niinä vuosina, kun Peltomäki työskenteli Vantaan johdossa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi huomautti oikeussalissa, että Peltomäen velat oli tuolloin maksettu, hän ja hänen vaimonsa olivat palkkatöissä, aikuiset lapset olivat jo muuttaneet pois kotoa ja hänellä olisi ollut mahdollisuus saada lainaa pankista. Lisäksi Peltomäet asuivat edullisesti vuokralla Forma-Futuran asunnossa.

”Syytettyjen puolustus on sanonut, että Tuominen avusti Peltomäkeä. On vaikea nähdä, miksi häntä on tarvinnut avustaa”, Tamminiemi ihmetteli.

Peltomäki kiisti tiistaiaamuna viestimille syyllistyneensä lahjusrikoksiin, kun hän saapui oikeudenkäyntiin. Myös Tuominen kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

”Minusta tämä on ihan älytön juttu”, Peltomäki totesi oikeustalon aulassa.

Peltomäen lahjonnasta syytetty Forma-Futuran omistaja Leila Tuominen saapui oikeussalin edustalle Peltomäen jälkeen.

He halasivat toisiaan viestimien kameroiden edessä.

Tuominen on pysytellyt poissa julkisuudesta koko oikeusprosessin ajan, eikä hän suostunut kommentoimaan tapausta viestimille oikeustalollakaan.

”En vastaa mitään”, Tuominen torjui haastatteluyrityksen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Istuntopäivän jälkeen Peltomäki sanoi viestimille hoitaneensa työnsä Vantaalla hyvin. Lisäksi hän puolusti Leila Tuomista.

”Kaupunkisuunnitteluhenkilöstö on pääosin muualta kuin Vantaalta. Suunnittelutoimistot ovat muualta kuin Vantaalta. Närää on herättänyt se, että kun nainen, joka on harvinaisuus arkkitehtimaailmassa, on pärjännyt siellä”, Peltomäki sanoi.

Syyttäjät vaativat Peltomäelle ja Tuomiselle vankeusrangaistuksia törkeistä lahjusrikoksista sekä Peltomäelle myös virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lahjusvyyhdin kolmen eri haaran käsittely jatkuu oikeussalissa helmikuun alkupuolelle asti. Tuominen on syytettynä kaikissa kolmessa tapauksessa lahjusten antamisesta.

Oikeudenkäynnissä on kolme haaraa

 Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) epäillään saaneen lahjuksia arkkitehtitoimiston Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta. Helsingin käräjäoikeus alkaa puida tätä asiaa tiistaina.

 Tuomisen epäillään lahjoneen myös Vantaalla erityisen vahvassa asemassa olleen vuokra-asuntorakennuttaja VVO:n entistä johtajaa ja vantaalaista kuntapoliitikkoa Tapio Päivistä (sd). Tämän haaran käsittely alkaa oikeussalissa marraskuun loppupuolella.

 Lisäksi Tuomisen epäillään lahjoneen myös HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa Jari Leivoa. Tämän lahjusepäilyn oikeuskäsittely alkaa tammikuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  8. 8

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  9. 9

   HS seuraa: F1-kausi starttasi Australiassa – Bottas ja Räikkönen kärkitaistossa

  10. 10

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää