Valikko
Kaupunki

Vantaan ex-kaupunginjohtaja lahjuskäräjillä: Naisen menestyminen on herättänyt närää

Syyttäjän mukaan Forma-Futura ja sen omistaja antoivat Jukka Peltomäen perheelle taloudellisia etuja yli 200 000 euroa vuosina 2006–2011.

Syyttäjät ihmettelivät tiistaina Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) lahjusoikeudenkäynnissä, miksi hän olisi tarvinnut virkavuosinaan taloudellista apua arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta.

Tuomisen ja Peltomäen mukaan kyse oli läheiseen ystävyyteen perustuvasta auttamisesta. Syyttäjien näkemyksen mukaan Peltomäen elämäntilanne oli tuolloin sellainen, ettei Tuomisen olisi tarvinnut auttaa häntä taloudellisesti.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tiistaina Peltomäen lahjusoikeudenkäynnin pääkäsittely.

Syytteiden mukaan Leila Tuominen ja Forma-Futura antoivat Peltomäelle ja tämän perheelle taloudellisia etuja yhteensä noin 280 000 euron arvosta vuosina 2006–2011. Kyse oli muun muassa edullisesta asumisesta, laskujen maksusta, rahansiirroista ja ulkomaanmatkoista.

Peltomäki toimi kyseisinä vuosina ensin Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana ja keväästä 2011 lähtien muutaman kuukauden Vantaan kaupunginjohtajana.

Syyttäjien mukaan Tuominen pyrki vaikuttamaan Peltomäen toimintaan virkamiehenä jakamalla etuja. Peltomäki ei jäävännyt itseään rakennushankkeista, joissa Forma-Futura oli mukana.

Peltomäen ja Tuomisen puolustusten mukaan Peltomäellä ja Tuomisella on ollut erittäin läheinen ystävyyssuhde, minkä myötä Tuominen on lainannut Peltomäelle rahaa sekä auttanut häntä ja hänen poikiaan muutenkin.

Kyse ei ole ollut lahjuksista, eikä taustalla ole ollut pyrkimystä vaikuttaa Peltomäen toimintaan virkatehtävissä.

Tuomisen asianajaja Matti Manner kertoi oikeudessa, että hänen päämiehensä on auttanut taloudellisesti Peltomäkeä jo 12 vuotta ennen kuin tästä tuli Vantaan kaupungin virkamies sekä viisi vuotta sen jälkeen, kun pesti Vantaan kaupungin johdossa päättyi.

Manner huomautti myös, että Tuominen on naimaton, lapseton, kohtuullisen hyvin elämässä menestynyt ja hänellä on siten ollut mahdollisuus auttaa Peltomäkeä oman hyvinvointinsa kärsimättä siitä.

Molempien syytettyjen avustajat huomauttivat oikeudessa, että Tuomisen saamien toimeksiantojen määrä väheni aiempaan verrattuna niinä vuosina, kun Peltomäki työskenteli Vantaan johdossa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi huomautti oikeussalissa, että Peltomäen velat oli tuolloin maksettu, hän ja hänen vaimonsa olivat palkkatöissä, aikuiset lapset olivat jo muuttaneet pois kotoa ja hänellä olisi ollut mahdollisuus saada lainaa pankista. Lisäksi Peltomäet asuivat edullisesti vuokralla Forma-Futuran asunnossa.

”Syytettyjen puolustus on sanonut, että Tuominen avusti Peltomäkeä. On vaikea nähdä, miksi häntä on tarvinnut avustaa”, Tamminiemi ihmetteli.

Peltomäki kiisti tiistaiaamuna viestimille syyllistyneensä lahjusrikoksiin, kun hän saapui oikeudenkäyntiin. Myös Tuominen kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

”Minusta tämä on ihan älytön juttu”, Peltomäki totesi oikeustalon aulassa.

Peltomäen lahjonnasta syytetty Forma-Futuran omistaja Leila Tuominen saapui oikeussalin edustalle Peltomäen jälkeen.

He halasivat toisiaan viestimien kameroiden edessä.

Tuominen on pysytellyt poissa julkisuudesta koko oikeusprosessin ajan, eikä hän suostunut kommentoimaan tapausta viestimille oikeustalollakaan.

”En vastaa mitään”, Tuominen torjui haastatteluyrityksen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Istuntopäivän jälkeen Peltomäki sanoi viestimille hoitaneensa työnsä Vantaalla hyvin. Lisäksi hän puolusti Leila Tuomista.

”Kaupunkisuunnitteluhenkilöstö on pääosin muualta kuin Vantaalta. Suunnittelutoimistot ovat muualta kuin Vantaalta. Närää on herättänyt se, että kun nainen, joka on harvinaisuus arkkitehtimaailmassa, on pärjännyt siellä”, Peltomäki sanoi.

Syyttäjät vaativat Peltomäelle ja Tuomiselle vankeusrangaistuksia törkeistä lahjusrikoksista sekä Peltomäelle myös virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lahjusvyyhdin kolmen eri haaran käsittely jatkuu oikeussalissa helmikuun alkupuolelle asti. Tuominen on syytettynä kaikissa kolmessa tapauksessa lahjusten antamisesta.

Oikeudenkäynnissä on kolme haaraa

 Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) epäillään saaneen lahjuksia arkkitehtitoimiston Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta. Helsingin käräjäoikeus alkaa puida tätä asiaa tiistaina.

 Tuomisen epäillään lahjoneen myös Vantaalla erityisen vahvassa asemassa olleen vuokra-asuntorakennuttaja VVO:n entistä johtajaa ja vantaalaista kuntapoliitikkoa Tapio Päivistä (sd). Tämän haaran käsittely alkaa oikeussalissa marraskuun loppupuolella.

 Lisäksi Tuomisen epäillään lahjoneen myös HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa Jari Leivoa. Tämän lahjusepäilyn oikeuskäsittely alkaa tammikuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  5. 5

   Lontoon tuhoisa kerrostalopalo alkoi jääkaappipakastimen syttymisestä

  6. 6

   Näyttelijä Johnny Depp puhui Donald Trumpin salamurhaamisesta – ”Tämä on vain kysymys, en vihjaile mitään”

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää