Kaupunki

Syyttäjä vaatii YIT:n entiselle esimiehelle tuomiota Helsingin rakennusviraston petosjutussa

Syyttäjän mielestä YIT:n entinen esimies tiesi alaistensa huijaavan Helsingiltä rahaa. Helsinki vaatii rakennusviraston petosjutussa tuomituilta yhteensä yli 540 000 euron vahingonkorvauksia.

Syyttäjä vaatii tuomiota Suomen suurimpiin rakennusliikkeisiin kuuluvan YIT:n entiselle johtohenkilölle Helsingin rakennusviraston petosjutussa. Kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäisen mielestä YIT:n korjausrakentamisyksikön esimiehenä ja tuotantopäällikkönä työskennellyt 50-vuotias mies on syyllistynyt avunantoon törkeässä petoksessa.

Mies on työskennellyt YIT:llä myös muissa johtotehtävissä.

Syytteet liittyvät Helsingin Latokartanon peruskoulun, liikuntahallin ja väestönsuojan urakoihin. YIT toimi hankkeiden pääurakoitsijana. Kaksi YIT:llä työskennellyttä henkilöä on tunnustanut syyllistyneensä törkeään petokseen vuosina 2008–2011 valmistuneen rakennushankkeen yhteydessä.

Työpäällikkönä ja vastaavana työnjohtajana työskennelleet miehet ovat tunnustaneet huijanneensa hankkeen yhteydessä perusteettomaan laskutuksen avulla satoja tuhansia euroja. YIT:llä työskennelleiden miesten lisäksi myös Helsingin rakennusviraston asiantuntijaorganisaatio HKR-rakennuttajan projektinjohtaja on tunnustanut huijanneensa kaupungilta ja YIT:ltä rahaa hankkeen yhteydessä.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Latokartanon peruskoulun, liikuntahallin ja väestönsuojan rakennusurakoiden ja sen takuutöiden yhteydessä aliurakoitsijat ovat laskuttaneet YIT:ltä perusteettomasti yli 280 000 euroa. Helsingiltä perusteettomasti laskutetun rahamäärän suuruus on paljon suurempi, sillä YIT on lisännyt siltä perusteettomasti laskutettuun summaan vielä 5–12 prosentin katteen.

Syytäjän mielestä myös YIT:n entinen tuotantojohtaja on syyllistynyt tapauksessa rikokseen, sillä hän on hyväksynyt alaistensa menettelyn.

”Hänellä on ollut tosiasiallinen valta ja mahdollisuus estää alaistensa oikeudeton menettely”, Lyytikäinen kirjoittaa haastehakemuksessaan.

Syyttäjän mukaan mies on hankkinut oikeudetonta etua kaikkiaan yli 340 000 euroa.

Mies joutui jättämään työpaikkansa YIT:llä talvella 2014, kun rakennusyhtiö sai tietää häneen liittyvistä rikosepäilyistä. HS uutisoi tapauksesta heinäkuussa 2014. Tuolloin miestä epäiltiin törkeästä lahjuksesta ja törkeästä petoksesta. Nyt mies on syytettynä lievemmästä rikoksesta eli avunannosta törkeään petokseen.

Poliisi tutki esitutkinnan yhteydessä myös sitä, onko YIT syyllistynyt yrityksenä rikolliseen toimintaan. Kihlakunnansyyttäjä Lyytikäinen ei kuitenkaan nostanut syytteitä yritystä vastaan.

Helsingin rakennusvirastoa koskeva petosjupakka on kokonaisuudessaan lähellä loppuaan. HS uutisoi perjantaina, että Helsingin käräjäoikeus on tuominnut viisi henkilöä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin Helsingin rakennushankkeisiin vuosina 2003–2012 liittyneistä rikoksista. Tuomiot annettiin törkeistä petoksista.

Tuomitut selvisivät ehdollisilla vankeusrangaistuksilla, sillä he tunnustivat rikoksensa. Rikosoikeudellisesti ankarimman tuomion tapauksesta sai rakennusviraston asiantuntijaosasto HKR-rakennuttajan entinen projektinjohtaja.

Helsinki vaatii kaupungin rakennusviraston petosjutusta tuomituilta henkilöiltä yli 540 000 euron vahingonkorvauksia.

Oikeuden mukaan nyt 64-vuotias mies oli huijannut silloisen työnantajansa eli Helsingin kaupungin rakennushankkeissa rahaa järjestelmällisesti lähes kymmenen vuoden ajan.

Oikeuden mukaan hän huijasi rahaa perusteettoman laskutuksen avulla yhdessä aliurakoitsijoiden ja pääurakoitsijoiden työntekijöiden kanssa. Tuomion mukaan hän on aiheuttanut kaupungille ja rakennusliikkeille taloudellista vahinkoa yli 550 000 euron edestä.

Mies tuomittiin vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen sekä 70 tunniksi yhdyskuntapalveluun. Ilman tunnustusta hänelle oltaisiin oikeuden mukaan voitu määrätä kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistus.

”Toki tuomio saattaa tuntua jossain määrin pieneltä teon vakavuuteen nähden. Toisaalta tunnustamisoikeudenkäynnin idea on, että kun myötävaikuttaa tunnustamalla tuomioon, niin se näkyy siinä millainen rangaistus mitataan”, sanoo Helsingin kaupunginlakimies Sami Sarvilinna.

Helsinki on kuitenkin tyytyväinen siihen, että epäillyt henkilöt tunnustivat syyllistyneensä rikokseen.

”Se on kaupungin kannan puolesta vahva peruste korvausoikeudenkäynnissä”, Sarvilinna sanoo.

Helsingin mukaan kaupungilta on huijattu rakennushankkeiden yhteydessä rahaa yhteensä reilun 540 000 euron edestä. Helsinki vaatii tuomittuja korvaamaan itselleen koko summan.

Suurimmillaan Helsinki on arvioinut kärsineensä petoksiin liittyneiden rakennushankkeiden yhteydessä peräti 1,6 miljoonan euron vahingot.

Sarvilinnan mielestä tunnustusten ei pitäisi vaikuttaa vahingonkorvauksiin alentavasti.

”Tuomioistuimella on laaja harkinnanvalta sen suhteen, millaisen ratkaisun se tekee. Sellaista automatiikkaa ei kuitenkaan ole, että jos tunnustaa teon, niin se alentaisi vahingonkorvauksia.”

Helsingin kaupungin lisäksi myös useat rakennusyhtiöt, kuten YIT ja Fira sanovat kokeneensa tuntuvia taloudellisia tappioita huijausten yhteydessä. Esimerkiksi rakennusyhtiö YIT vaatii kolmea tuomittua maksamaan heidän noin 250 000 euron oikeudenkäyntikulunsa.

Korvauksiin palataan erillisen vahingonkorvauksia koskevan oikeuskäsittelyn yhteydessä.

Rikosoikeudellisesti toisiksi ankarin tuomio määrättiin YIT:llä ja Firalla työpäällikkönä työskennelleelle 50-vuotiaalle miehelle. Oikeuden mukaan hän on aiheuttanut yli 420 000 euron vahingot. Hänet tuomittiin vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen rangaistukseen sekä 50 tunniksi yhdyskuntapalveluun. Ilman tunnustusta hänelle oltaisiin voitu oikeuden mukaan tuomita kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistus.

Tämän lisäksi käräjäoikeus tuomitsi muun muassa YIT:llä vastaavana työnjohtajana työskennelleen 45-vuotiaan miehen vuoden ja yhden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, Firalla vastaavana työnjohtajana työskennelleen 63-vuotiaan miehen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä Firassa työmaainsinöörinä työskennelleen 45-vuotiaan naisen neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Helsingin rakennusviraston petosjutussa nostettiin syytteet kaikkiaan 13 henkilöä vastaan. Yhden henkilön osalta syytteistä luovuttiin, sillä teot olivat vanhentuneet. Syytteiden määrä on suhteellisen pieni, sillä vielä poliisin esitutkintavaiheessa tapauksessa oli 35 epäiltyä.

Suurin osa syytetyistä on tunnustanut tekonsa. Helsingin käräjäoikeus aloitti tänään keskiviikkona niiden henkilöiden syytteiden käsittelyn, jotka eivät ole tunnustaneet syyllistyneensä rikoksiin. Heidän joukossaan on muun muassa YIT:n entinen esimies, jota syytetään avunannosta törkeään petokseen.

Käräjäoikeuden syyskuussa antamat tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia. Niihin voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai tekemällä ennakkopäätösvalituksen korkeimpaan oikeuteen.

Tuomioista voi valittaa lokakuun puoliväliin asti.

Helsinki ei ole vielä päättänyt, valittaako se käräjäoikeuden tuomiosta vai ei.

Näihin Helsingin rakennushankkeisiin tuomiot liittyvät

 Kallion keskuspelastusaseman peruskorjausurakka

 Haapaniemenkadun veroviraston peruskorjausurakka

 Hietaniemenkatu 7–9:n korjausurakka

 Pirkkolan uima-ja palloiluhallin saneerausurakka

 Latokartanon peruskoulun, liikuntahallin ja väestönsuojan uudisrakennusurakka

 Latokartanon peruskoulun ja liikuntahallin takuuaikatyöt

 Herttoniemen metrovalvomon saneerausurakka

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin rakennusvirasto
 • Lahjonta
 • rikostuomiot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  2. 2

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  3. 3

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  4. 4

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  8. 8

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  9. 9

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  10. 10

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää