Kaupunki

Tällainen oli Helsingin CompuCafé, ”maailman ensimmäinen nettikahvila”, jota esittelevää videota ihastellaan nyt ulkomaillakin

Internetissä on viime viikkoina levinnyt vuodelta 1995 peräisin oleva video, jossa esitellään helsinkiläistä nettibaaria CompuCaféta.

Internetissä on viime viikkoina levinnyt vuodelta 1995 peräisin oleva video, jossa esitellään helsinkiläistä nettibaaria CompuCaféta:

Videolla ollaan Annankadun ja Eerikinkadun kulmassa Helsingissä ja CompuCafé esitellään ”yhdeksi kaupungin kiinnostavista ilmiöistä”.

Videolla nähdään robottimainen rakennelma, käytetään verkkokameraa, selaillaan internetiä ja pelataan pelejä. Graafinen suunnittelija tekee nurkan työasemalla mainostöitä, ja pöydissä istutaan läppärien kanssa.

Vuosi on 1995. Kuvassa on paikka, joka on maailmankin mitassa edelläkävijä – siksi videotakin nyt ihmetellään maailmalla.

CompuCafé oli oman aikansa tietoyhteiskuntasymboli, joka symboloi tulevaa: eräänlainen minikokoinen Slush.

Kahvila syntyi vuonna 1993 Porvoossa MacUutiset-nimistä lehteä tehneen työporukan ideasta.

Porukka oli juuri saanut valmiiksi Mac-laitteita esittelevän vuosijulkaisun ja lähti Porvoon keskustaan oluelle, kertoo MacUutisia tuolloin päätoimittanut Eero Nurmikko puhelimitse.

Samoin muistaa lehdessä myös työskennellyt Larri Helminen, joka myös latasi kiertämään lähteneen videon arkistoistaan verkkoon.

”Menimme Seurahuoneelle kaljalle, ja sitten mietimme, miten kätevää olisi, jos kaikki laitteet olisivat tässä, että ei tarvitsisi mennä takaisin lehdentekoon. Syntyi ajatus, että laitteet voisivat olla esillä baarissa ja muitakin voisi kiinnostaa”, Lehtinen sanoo.

Joukko ryhtyi tuumasta toimeen. MacUutisia tehtäessä oli kertynyt paljon kontakteja esimerkiksi maahantuojiin, jotka innostuivat mahdollisuudesta esitellä laitteitaan uudella tavalla. Näin tietokonebaariin saatiin heti mukaan yhteistyökumppaneita.

Sitten syyskuun lopulla 1993 CompuCafé jo avautui. Paikka oli Helsingin Kluuvin kauppakeskuksen toisessa kerroksessa, ja esillä oli tietokoneita ja muuta tekemistä.

Jännittävästä uutuudesta kiinnostuivat myös ravintolaketjut, ja pian vuodenvaihteen jälkeen paikka siirtyi Annankadun ja Eerikinkadun kulmaan, jonne remontoitiin ketjun rahoilla viimeistä piirtoa myöten futuristiset tilat. Paikkaan tuli ammattilaispuoli kalliine laitteineen ja internetyhteydellä varustettu ”siviilipuoli” sekä erillinen pelikone.

Sisustuksessa ei säästelty: lattiat pinnoitettiin ja paikalle rakennettiin jopa ”bisserobotti”, josta saattoi valuttaa itselleen etukäteen maksettua olutta – eräänlainen oluenoston varhainen kännykkäsovellus siis.

”Se sisustus taisi sitten maksaa ketjulle pirusti”, Nurmikko sanoo nyt.

Oli siis kevät 1994, ja Suomessa pyöri käytännössä täysiverinen internetkahvila.

CompuCafésta saattoi lähettää sähköpostia tai selailla alkutekijöissään ollutta www:tä. Ensimmäinen suosittu verkkoselain Mosaic oli ilmestynyt vasta alkuvuodesta 1993.

”Meillä oli käytössä varmasti yksi ensimmäisistä julkisista verkoista Helsingissä”, Nurmikko arvelee.

Asiakkaiden käytössä oli verkkoselailua varten ”keltainen kirja”. Se oli paperinen opus, johon listattiin hyödyllisiä www-osoitteita maailmalta.

”Nythän se vaikuttaa kivikautiselta, mutta kaikki oli hyvin alkuvaiheessa silloin.”

Jälkeenpäin on selvinnyt, että CompuCafé oli pioneeritoimintaa myös maailman tai ainakin Euroopan mittakaavassa.

”Maailman ensimmäisenä nettikahvilana” itseään on mainostanut ainakin Lontoossa sijainnut Cyberia, joka perustettiin syksyllä 1994 – siis noin vuosi CompuCafén jälkeen.

Yhdysvalloissa oli jo aiemmin tuotu tietokoneita kahviloihin, mutta varsinaisen ”nettikahvilan” idean kerrotaan alkaneen syntyä vasta alkuvuodesta 1994, siis CompuCafén uuden sisustuksen jo ollessa syntymässä.

Kun Helmisen video nyt kiertää maailmaa, hän sai vastikään yhteydenoton Cyberian perustajilta.

”He totesivat, että historiankirjoitus pitää tältä osin varmaankin korjata”, Helminen sanoo.

CompuCaféssa kokeiltiin monia tuolloin vielä uusia laitteita. Oli digikameroita, web-kamera ja ”kaupungin paras tulostin”.

”Paikalla kävi paljon esimerkiksi läheisten mainostoimistojen porukkaa”, Nurmikko sanoo.

CompuCafésta tuli myös pieni symboli uudelle tiedon valtatiestä ja kybertodellisuudesta unelmoineelle sukupolvelle.

”Se oli myös näyttäytymispaikka tälle nuorelle tekevälle porukalle”, Nurmikko sanoo.

Lisäksi paikalla kävi päiväsaikaan huomattavan paljon eläkeläisiä.

”Heillä saattoi olla lapsia tai vastaavaa opiskelemassa ulkomailla, ja meiltä pystyi lähettämään sähköpostia. Lopputulos oli, että oli paljon vanhempia ihmisiä, jotka käyttivät meillä tietokoneita paljonkin, mutta vähän nuoremmat eivät uskaltaneet tulla sisään, kun oli niin kaikenlaista uutta”, Nurmikko sanoo.

Perustajat itse olivat CompuCafén aikoihin nelikymppisiä ja nyt yli kuusikymppisiä. Helminen työskentelee yhdistyspuolella ja järjestää esimerkiksi Helsingin Kontufestiä. Nurmikko taas on yhä viestintäalalla ja tekee esimerkiksi ammattijulkaisuja.

Molemmille CompuCafé oli yksi vaihe elämässä. Baari eli lopulta vain pari vuotta.

”Asiakkaat eivät sitten lopulta juoneet niin paljon vaan tekivät kaikkea muuta”, Nurmikko sanoo.

Loppuvuodesta 1995 ravintolaketju jo otti tilat omaan käyttöönsä. CompuCafé katosi, mutta jotakin sen merkityksestä kertoo Ilta-Sanomien juttu joulukuulta 1995. Siinä lehden toimittaja yrittää mennä maineikkaaseen verkkobaariin filosofi Pekka Himasen seurassa tekemään haastattelua:

Sovimme Himasen kanssa, että haastattelu tehdään teemaan sopivasti tietokonebaari helsinkiläisessä CompuCaféssa. Verkkobailausta ja kyberkaljoittelua!

Compun ovessa on lappu, jossa lukee suljettu. Emme usko lappua. Verkostoituvassa yhteiskunnassa moinen sana kuulostaa naurettavalta. Linjojenhan pitää olla aina auki: netti ei nuku! Änkeämme sisään.

Sisällä on internettimäinen sekamelska, mutta ei tietoakaan tietokoneista: nurkissa lojuu vain vanhoja kalusteita, kaljarobotti ja scifi-aiheisia seinämaalauksia. CompuCafé on lopetettu.

Mitä? Verkostoituvan arkikulttuurin ensimmäinen merkittävä kukinto on lakastunut ensi pakkasiin? Mitenkäs niiden visioiden kanssa nyt suu pannaan, Himanen?

– No tämä nyt osoittaa korkeintaan, että konevetoinen verkostoitumismalli on umpikujassa. Nyt tarvitaan ihmislähtöistä pohdintaa verkostoituvasta tulevaisuudesta ja sen filosofiasta, Himanen selittää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää