Kaupunki

Helsingin Keskuspuiston puolustajaksi äitynyttä vasemmistoliittoa syytetään takinkäännöstä – ryhmä irtisanoutuu neuvottelijan tekemästä sovusta

Helsinkiin valmisteilla oleva yleiskaava mahdollistaisi rakentamisen Keskuspuiston laidoille. Vasemmistoliiton poukkoilu tuskastuttaa suuria valtuustoryhmiä.

Helsingin Keskuspuiston rakennusmahdollisuuksien leikkaussuunnitelmista on syntynyt kiista, jossa kokoomus, vihreät ja Sdp syyttävät vasemmistoliittoa takinkäännöstä.

Kiista lähtee liikkeelle Helsingin valmisteilla olevasta yleiskaavasta. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston ja valtuustopuolueiden yhdessä sorvaama kaavaehdotus esittää, että Keskuspuiston vieressä kulkeva Hämeenlinnanväylä muutettaisiin asuinkaduksi, niin kutsutuksi kaupunkibulevardiksi. Tämä tarkoittaisi, että Keskuspuiston reunalueille saatettaisiin tulevaisuudessa rakentaa asuntoja.

Esimerkiksi Maunulan Uurnalehdon kohdalla Keskuspuisto saattaisi tulevaisuudessa kaventua näin:

Yleiskaavaehdotus on herättänyt sekä ihastusta että vihastusta, mutta viime kesäkuussa näytti jo hetken siltä, että valtuustopuolueet olisivat päässeet kaavan suurista linjoista yksimielisyyteen. Kaavaehdotus hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa kesäkuun puolivälissä ilman vastalauseita. Myös vasemmistoliitolla on edustaja lautakunnassa.

Vain viikko hyväksynnän jälkeen vasemmistoliitto kuitenkin julkaisi tiedotteen, jonka mukaan Keskuspuisto tulisikin säilyttää yleiskaavassa koskemattomana. Tämän jälkeen puolue on pitänyt aihetta esillä. Viimeksi maanantaina vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Paavo Arhinmäki vastusti Keskuspuiston leikkauksia HS:n mielipidesivuilla.

Muissa suurissa puolueissa vasemmistoliiton poukkoilu ei saa ymmärrystä.

”Näin suuresta päätöksestä irtautuminen sen jälkeen, kun on osallistunut yhteisiin neuvotteluihin...Tämä vetää sanattomaksi”, sanoo Sdp:n ryhmänjohtaja Osku Pajamäki.

”On perin juurin kummallista, että meillä on Helsingissä puolue, joka voi näin pahasti livetä aiemmin hyvässä yhteisymmärryksessä tehdystä päätöksestä”, sanoo kokoomuksen ryhmänjohtaja Lasse Männistö.

”Kyllähän tämä vaikeuttaa neuvotteluprosesseja, jos joku ryhmä on ensin mukana ja sitten ei olekaan. Tässäkin asiassa neuvotteluiden lopputulos olisi voinut olla toisenlainen, jos vasemmistoliitto olisi ollut alusta asti nykyisellä kannallaan”, sanoo vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs.

Tilanteeseen tuo lisäkierrettä myös se, ettei vasemmistoliiton edustajana yleiskaavaneuvotteluissa ollut kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Eija Loukoila itsekään hyväksy puolueensa linjaa.

”Olin mielestäni saanut valtuudet neuvotella sopimusratkaisusta. Olen todella pettynyt ryhmän toimintaan. Ikävä ja hankala tilanne minun kannaltani”, Loukoila sanoo.

Loukoilan mukaan vasemmistoliiton ryhmässä on suhtauduttu kaavoitusprosessin aikana kaupunkibulevardeihin myönteisesti ”yhtä poikkeusta lukuunottamatta”.

”Viheralueista nirhaistaan muuallakin, joten myös Keskuspuistosta voidaan ottaa arvottomampia alueita asuinkäyttöön”, Loukoila sanoo.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Veronika Honkasalo kertoo, että vasemmistoliiton ryhmä suhtautui Keskuspuiston reuna-alueiden kaavoittamiseen kielteisesti jo ennen viime kevään neuvotteluita. Honkasalon mukaan tästä kerrottiin myös Loukoilalle.

”Ryhmä on eri kannalla kuin meidän kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen. Meillä on ryhmäkuri vain budjettiin liittyvissä asioissa”, Honkasalo (kuvassa oikealla) sanoo.

Miksi lähetitte neuvotteluihin ihmisen, joka on eri mieltä kuin valtuustoryhmä?

”Neuvottelut käytiin kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenten kesken.”

Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardi on ollut yleiskaavassa luonnosvaiheesta lähtien. Neuvotteluissa haetaan etukäteen ratkaisua, jolle voidaan saada poliittinen hyväksyntä. Mitä hyötyä on käydä neuvotteluita, jos niissä ei tule ilmi ryhmien kannat?

”Mä näen politiikan prosessina, joka kehittyy koko ajan ja kysymyksiin tulee koko ajan uusia näkökulmia. Yleiskaava on esimerkki sellaisesta asiasta, johon liittyy valtava määrä informaatiota. Pelottavaa olisi sellainen politiikka, joka ei olisi valmis mukautumaan.”

Kerroit, että tiesitte jo ennen neuvotteluita, että Loukoilalla on eri kanta kuin ryhmällä. Eikö neuvotteluiden lopputulos olisi parantunut, jos olisitte tiedottaneet tästä jo ennen neuvotteluita?

”Se on mielestäni vähän jossittelua. Selkeyden vuoksi laitoimme tiedotteen ulos kesäkuussa, kun näytti siltä, että ei ole tiedossa, mikä [ryhmän] kanta on.”

Kysymys Keskuspuiston kohtalosta on liitetty vahvasti koko yleiskaavan hyväksymiseen. Helsingin kaupunginhallituksen on tarkoitus päättää yleiskaavaehdotuksesta vielä lokakuussa. Sen jälkeen kaava etenee kaupunginvaltuustoon, joka tekee lopullisen päätöksen siitä, hyväksytäänkö kaava vai ei.

HS:n saaman Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa valmisteilla olevan muistion mukaan Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin poistaminen kaavasta vaikuttaisi muun muassa kaavassa suunniteltuun liikenneverkkoon niin dramaattisesti, että yleiskaava olisi asetettava uudelleen kaupunkilaisten nähtäväksi.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kaavaa ei saataisi hyväksyttyä tämän valtuustokauden aikana ja sen mahdollistamien rakennusprojektien aloittaminen viivästyisi. Asuntopulan kanssa painiva Helsinki varautuu yleiskaavassa siihen, että kaupunki kasvaisi tulevina vuosikymmeninä 250 000 ihmisellä. (Tässä jutussa kerrotaan millainen Helsinki voisi vuonna 2050 olla.)

Honkasalon mukaan kyseessä on ”kaupungin virkamiesten poliittinen tulkinta”, jolla pyritään ajamaan kaavaa läpi. Honkasalo viittaa oikeustieteen tohtori Olavi Syrjäsen tulkintaan, jonka mukaan vasemmistoliitonkin vaatimien muutosten tekeminen ei edellyttäisi kaavan uudelleen näytteille asettamista.

”Tämä on poliittista ohjausta, joka vaikuttaa meidän vaikutusmahdollisuuksiin. Voi kysyä, että miksi meillä on kaupunginhallitusvaihe ja valtuustovaihe, jos asioihin ei voi enää vaikuttaa”, Honkasalo sanoo.

Helsingin maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki korostaa, että muistion tarkoitus ei ole rajata kaupunginhallituksen tai valtuuston päätäntävaltaa, vaan selvittää tilannetta.

Muissa puolueissa pelätään, että Keskuspuistoon suunniteltujen kaavamerkintöjen poistaminen yleiskaavasta aloittaisi uudestaan keskustelun myös kaavan muista osista. Esimerkiksi Malmin lentokentän ja muiden kaupunkibulevardien kaavoittaminen ovat saaneet osakseen suurta arvostelua.

”Jos kaava avataan jostain nurkasta, niin se avautuu todella monesta paikasta. Vasemmistoliiton täytyy ymmärtää, että historiallisen väestönkasvun tilanteessa meidän on saavutettava nämä asuntorakentamistavoitteet”, Osku Pajamäki sanoo.

”Tämä asettaa muut ryhmät vaikeaan tilanteeseen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksista epäilty on uhattu tappaa – Sairaala toimii normaalisti ylimääräisten vartijoiden valvomana

  6. 6

   Tavallista vahvemmin aseistettuja poliiseja näkyy kaduilla ja toreilla ainakin ensi viikon alkuun asti – Poliisiylijohtaja toivoo kansalaisilta malttia

  7. 7

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  8. 8

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  9. 9

   Vastaus terrorismille löytyy suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista

  10. 10

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  6. 6

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  7. 7

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  8. 8

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää