Kaupunki

Helsingin Vartiosaaren rakentamissuunnitelmat saattavat kaatua – ”Tämä voi ratketa yhdellä äänellä”

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee maanantaina Vartiosaaren rakentamissuunnitelmia. Saaren rakentamisesta on noussut kuuma poliittinen kiista.

Itäisessä Helsingissä sijaitsevan Vartiosaaren rakentamisesta on kehkeytymässä yllättävän kuuma poliittinen kiista.

Helsingin virkamiesten suunnitelmien mukaan alueelle voisi rakentaa asuntoja 5 000–7 000 uudelle asukkaalle. Rakentamaan voitaisiin päästää arvioiden mukaan 2020-luvun alussa.

Vielä keväällä kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi asuinrakentamisen mahdollistavan osayleiskaavaesityksen numeroin 7–2. Enää saaren rakentuminen ei näytä yhtä varmalta.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee kaavaesitystä tänään maanantaina. Saaren rakentamista kannattavat HS:n tietojen mukaan kaupunginhallituksessa varmasti kokoomus ja Sdp. Rakentamissuunnitelmaa vastustavat puolestaan vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Keskustalla ei ollut sunnuntai-iltana vielä selvää kantaa.

”Hankkeeseen olisi melkein helpompi suhtautua kriittisesti. Toisaalta Helsingin asuntopoliittinen keskustelu pistää miettimään jokaista kaavapäätöstä todella tarkkaan”, sanoo Terhi Peltokorpi (kesk).

Hän kertoo, että Vartiosaaren säilyttämistä puhtaasti virkistyskäytössä puolustavat ihmiset ovat olleet asiassa viime aikoina todella aktiivisia.

Perussuomalaisten kaupunginhallitusedustajaa HS ei sunnuntaina tavoittanut. Todennäköistä on, että puolue kannattaa rakentamista, sillä se kannatti sitä myös kaupunkisuunnittelulautakunnassa.

”Tästä on tulossa todella tiukka keskustelu. On mahdollista, että tämä ratkeaa kaupunginvaltuustossa yhden äänen enemmistöllä, jos kaupunginhallitus hyväksyy kaavaesityksen maanantaina”, sanoo vasemmistoliiton valtuustoryhmää johtava Veronika Honkasalo.

Hänen mielestään alue pitäisi säilyttää nykyisessä virkistyskäytössään.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen (kok) mielestä alue pitäisi sen sijaan rakentaa kaupungin asuntopulan takia. Samaa mieltä on Sdp:n valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki.

”Ei tämä välttämättä ole kaikkein mukavin päätös, mutta tässä tapauksessa asuminen vaan menee edelle”, Pajamäki sanoo.

”Toivotaan, että Kruunusiltojen ja muiden joukkoliikenneratkaisujen avulla Itä-Helsingin luonto avautuu mahdollisimman monien käyttöön.”

Rauhamäen mielestä Vartiosaareen kannattaa rakentaa asuntoja myös siksi, että Kruunuvuorenrantaan kulkeva satojen miljoonien joukkoliikennesilta saisi mahdollisimman paljon käyttäjiä.

”Raideinvestointeja pitää hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Kun investointeihin laitetaan valtavasti rahaa, niin silloin myös käyttäjiä pitää olla mahdollisimman paljon.”

Vihreiden ryhmäjohtajan Otso Kivekkään mielestä Vartiosaarta ei tarvitse rakentaa, sillä Helsingin yleiskaava mahdollistaa saman asukasmäärän mahduttamisen edullisemmin muualle Helsinkiin.

Vartiosaari sijaitsee Laajasalon ja Vuosaaren välissä. Se on noin neliökilometrin kokoinen.

Hyvästä sijainnistaan huolimatta se on ollut hyvin vähäisellä käytöllä 1960-luvulta lähtien. Saaressa on noin 50 huvilaa, jotka ovat pääosin kesäkäytössä.

Vartiosaaren vierailijamäärät ovat tähän asti olleet pieniä, koska saareen ei ole siltaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  8. 8

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  9. 9

   Tiistaina ukkoskuuroja voi esiintyä lähes koko maassa

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää