Valikko
Kaupunki

Malmin lentokentän säilyttäminen menee eduskunnan käsiteltäväksi – kansalaisaloite keräsi 50 000 nimeä

Helsinki kaavailee kentälle asuntoja 25 000 ihmiselle.

Malmin lentokentän säilyttämistä kannattava kansalaisaloite saavutti maanantaina 50 000 allekirjoituksen rajan. Rajan ylittäminen tarkoittaa sitä, että aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Lentokentän kohtalo on jakanut suomalaisten mielipiteitä. Helsinki suunnittelee lentokentän kaavoittamista asuinkäyttöön. Lentokenttä on tärkeä osa Helsingin nyt valmisteilla olevaa yleiskaavaa ja sen alueelle suunnitellaan asuntoja 25 000 ihmiselle.

Helsinki omistaa Malmin kentän, mutta alueen käyttöoikeus on ollut valtiolla. Suomen hallitus teki kuitenkin vuonna 2014 päätöksen vetäytyä Malmin kentältä.

Malmin lentokentän puolustajat ovat käyneet voimakasta kampanjaa kentän säilyttämisen puolesta. Kannattajat korostavat, että Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, jolla on mittavia kulttuurihistoriallisia arvoja. Lentokentän puolustajat haluaisivat suojella koko kentän alueen.

Helsingin suunnitelmissa on suojella vain kentän arvokkaimpina pidetyt rakennukset eli lentoasemarakennus, lentokonehalli ja niiden välitön ympäristö.

Helsingin maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) kertoo, ettei kansalaisaloitteen eteneminen eduskuntaan ainakaan vielä muuta Helsingin askelmerkkejä.

”Jatkamme alueen suunnittelua. Sekä edellinen että nykyinen hallitus on vahvistanut, että valtio ei käytä eikä tarvitse kenttää”, Sinnemäki sanoo.

Finavian on tarkoitus vetäytyä Malmin lentokentältä tämän vuoden lopussa. Näillä näkymin lentotoiminta ei enää tämän jälkeen jatkuisi Malmilla ainakaan nykyisessä laajudessaan. Samalla alue rakennuksineen siirtyy kaupungin haltuun.

”Tietenkin sitten jos säädettäisiin kansallista lainsäädäntöä tästä kentästä niin se tarkoittaisi kokonaan ja monella tapaa aivan uutta tilannetta”, Sinnemäki sanoo.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi kertoo, että kansalaisaloitteen etenemisvauhti riippuu siitä, kuinka kauan aloitteeseen kerättyjen allekirjoitusten tarkastaminen vie Väestörekisterikeskukselta.

”Yleensä se on ollut parin–kolmen kuukauden luokkaa”, Kulovesi sanoo.

Allekirjoitusten tarkastamisen jälkeen lakialoite tuodaan eduskunnan täysistuntoon lähetekeskusteluun ja lähetetään sitten valmisteltavaksi aihetta käsittelevään valiokuntaan. Lex Malmi -lakialoitteen tarkoituksena on säilyttää ”Helsinki-Malmin lentopaikka ilmailukäytössä, kehittää lentopaikan oheistoimintaa ja säilyttää lentopaikan kulttuuriympäristöarvot”.

Ilmailu kuuluu liikenne- ja viestintävaliokunnan toimialaan.

”Saattaa olla, että se tulee meille. Mutta en tiedä vielä”, liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps) sanoo.

Toinen Lex Malmi -kansalaisaloitetta käsittelevä valiokunta saattaa olla perustuslakivaliokunta. Kysymys kuuluu, voiko valtio puuttua Malmin tapauksessa kunnalliseen itsehallinto-oikeuteen ja toisaalta omaisuudensuojaan.

Kansalaisaloitteen vireillepanijoiden mukaan esitys ei ole ristiriidassa perustuslain kanssa. Kansalaisaloitteessa esitetään, että valtio voisi pakkolunastaa Malmin lentokentän alueet Helsingiltä.

Perustuslaissa määritellään, että perustuslain takaamasta omaisuudensuojasta voidaan ”yleisen tarpeen” vuoksi poiketa lailla, jos omaisuudesta maksetaan täysi korvaus.

Valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén ei tunne tarkemmin aloitteen sisältöä, eikä näin ollen voi kommentoida esityksen suhdetta perustuslakiin.

”Jos perustuslaillisia ongelmia ilmenee, asiasta hankitaan tarvittaessa perustuslakivaliokunnan lausunto”, Hidén sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Malmin lentokenttä
 • Malmi
 • Kansalaisaloite

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää