Kaupunki

Rovaniemeläinen oikeustieteen ylioppilas heittää kapuloita Helsingin rattaisiin – Kim Korkkula jätti kesäopinnot väliin ja käynnisti Malmin lentokentän suojelualoitteen

Helsinki suunnittelee muuttavansa lentokentän 25 000 ihmisen asuinalueeksi. Lex Malmi -kansalaisaloitteen isä ei ole itse lentäjä.

Alle kaksi kuukautta ja 50 000 nimeä. Malmin lentokentän ilmailutoiminnan jatkamista vaativa Lex Malmi-kansalaisaloite on saanut suomalaisilta suopean vastaanoton ja etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen tarkoituksena on torpata Helsingin suunnitelmat muuttaa Malmin lentokenttä 25 000 ihmisen asuinalueeksi. Ehkä hieman yllättäen paikalliselta tuntuvia suunnittelmia vastustavan kansalaisaloitteen ensimmäiseksi vireillepanijaksi on ilmoitettu Rovaniemellä asuva Kim Korkkula -niminen mies.

”Kim Korkkula”, Korkkula vastaa puhelimeen 800 kilometriä pohjoisempana.

Sitten seuraa toinen yllätys. Korkkula kertoo, ettei lentokentän puolustaja ole itse lentäjä.

”Kenelläkään kolmesta aloitteen vireillepanijasta ei ole lentolupakirjaa”, Korkkula sanoo.

Oikeastaan viimeinen niitti oli Malmin lentokentän säilyttämiseksi tehdyn kuntalaisaloitteen saama käsittely. Se ei Rovaniemellä viidettä vuotta opiskelevan Korkkulan mielestä saanut demokraattista ja asianmukaista kohtelua. Kaupunginvaltuusto käsitteli aloitteen, mutta katsoi, ettei se ole syy muuttaa lentokentän varalle tehtyjä suunnitelmia.

”Helsingin kaupunkilaisia ei kuunnella vaan ajetaan väkisin käärmettä piippuun”, Korkkula sanoo.

Niinpä Korkkula aktivoitui Facebookissa. Hän ehdotti Malmin lentokentän lentotoiminnan jatkamista kannattavassa Facebook-ryhmässä, että ryhmäläiset tekisivät aiheesta kansalaisaloitteen. Ehdotus sai kannatusta ja muutaman innokkaimman kanssa muodostettiin ydinporukka.

”Koko kesä tässä meni. Skippasin kaikki kesäopinnot. Tämä on todella laaja kysymys. On selailtu väitöskirjoja läpi ja pyritty selvittämään, että mikä on kunnallisen itsehallinnon ydin ja miten siitä voidaan poiketa”, Korkkula sanoo.

Kaikkiaan lakiehdotuksen muotoon laadittua kansalaisaloitetta on Korkkulan mukaan ollut tekemässä noin kaksikymmentä ihmistä.

Sen jälkeen kun Väestörekisterikeskus on tarkistanut kansalaisaloitteen allekirjoitukset, se etenee eduskunnan lähetekeskusteluun, joka taas lähettää ehdotuksen valiokuntavalmisteluun. Ilmailu kuuluu liikenne- ja viestintävaliokunnan toimialaan, joten luultavasti se käsittelee myös Malmin aloitteen.

Malmin lentokenttä on Helsingin kaupungin maata, joten liikenne- ja viestintävaliokunta voi olla kiinnostunut selvittämään puuttuuko kansalaisaloite perustuslakia rikkovalla tavalla kunnalliseen itsehallinto-oikeuteen tai omaisuudensuojaan.

Korkkulan mukaan ei puutu.

”Aloite on täysin perustuslain mukainen, koska Malmilla on ylikunnallinen luonne”, hän sanoo.

Kansalaisaloitteen mukaan valtio voisi pakkolunastaa Malmin lentokentän alueen Helsingiltä. Korkkula muistuttaa, että perustuslain takaamasta omaisuudensuojasta voidaan poiketa lailla, jos omaisuudesta maksetaan täysi korvaus.

Valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén ei tunne tarkemmin aloitteen sisältöä, eikä näin ollen voi kommentoida esityksen suhdetta perustuslakiin.

”Jos perustuslaillisia ongelmia ilmenee, asiasta hankitaan tarvittaessa perustuslakivaliokunnan lausunto”, Hidén sanoo.

Malmin lentokentän puolustajat ovat käyneet jo vuosia voimakasta kampanjaa kentän säilyttämisen puolesta. Kannattajat korostavat, että Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, jolla on mittavia kulttuurihistoriallisia arvoja. Lentokentän puolustajat haluaisivat suojella koko kentän alueen.

Kentän kohtalo on jakanut myös poliitikkojen mielipiteitä, mutta ainakin tähän asti on näyttänyt siltä, että lentokenttätoiminnan lopettamisen mahdollistama asuntorakentaminen painaisi poliitikkojen kupissa ilmailun jatkamisvaihtoehtoa enemmän. Helsinkiin valmisteilla olevassa yleiskaavassa varaudutaan siihen, että kaupungin väkiluku kasvaa tulevien vuosikymmenten aikana 250 000 ihmisellä ja Malmin kentän alueelle heistä saataisiin sijoitettua kymmenesosa.

Helsingin maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) kertoo, ettei kansalaisaloitteen eteneminen eduskuntaan ainakaan vielä muuta Helsingin askelmerkkejä.

”Jatkamme alueen suunnittelua. Sekä edellinen että nykyinen hallitus on vahvistanut, että valtio ei käytä eikä tarvitse kenttää”, Sinnemäki sanoo.

Kim Korkkulan mukaan kentällä on kuitenkin Suomelle suuri merkitys.

”Liike-elämä tarvitsee kenttää”, hän sanoo.

Finavian on tarkoitus vetäytyä Malmin lentokentältä tämän vuoden lopussa. Näillä näkymin lentotoiminta ei enää tämän jälkeen jatkuisi Malmilla ainakaan nykyisessä laajudessaan.

Aivan täysin lentokentän muisto ei kuitenkaan Malmilta häviäisi. Helsingin suunnitelmissa on suojella kentän arvokkaimpina pidetyt rakennukset eli lentoasemarakennus, lentokonehalli ja niiden välitön ympäristö.

Helsingistä käsin tuntuu mielenkiintoiselta, että ilmailua harrastamaton rovaniemeläinen näkee näin paljon vaivaa helsinkiläisen lentokentän puolustamiseen. Asuntorakentamista puolustavat saattavat siitä vähän närkästyäkin.

Lex Malmi -kansalaisaloitteen isältä, Kim Korkkulalta, on kysyttävä vielä tärkeä kysymys: mistä kaikki tämä innostus?

”Malmilla on ylikunnallinen luonne. Ei tämä ole pelkästään Helsingin asia. Ja perustuslainkin perusteella vastuu kulttuuriympäristöstä kuuluu kaikille”, Korkkula sanoo.

Mutta on Korkkulalla toinenkin yhteys.

”Olen syntyperäinen töölöläinen. Vanha kotikaupunki kiinnostaa”, Korkkula sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  4. 4

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  9. 9

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  10. 10

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää