Kaupunki

Kansainvälinen superkuriiri tuomittiin 13 vuodeksi vankilaan – huumeita diilattiin Ruoholahden Holiday Innin ja Espoon Ikean pihassa

45-vuotias mies salakuljetti useisiin maihin yhteensä yli 9 000 kiloa hasista, 600 kiloa kokaiinia, 40 kiloa heroiinia ja 20 kiloa amfetamiinia.

Yli 120 kiloa hasista, 20 kiloa amfetamiinia ja kilo kokaiinia. Tässä Robert Gerbrandsin, 45, tuliaiset Suomeen vuoden 2015 heinäkuun ja helmikuun 2016 välisenä aikana. Hän toi huumausaineet Suomeen kuuden eri matkan aikana.

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi Gerbrandsin tiistaina 13 vuodeksi vankilaan yhteensä 8 törkeästä huumausainerikoksesta.

Oikeuden mukaan Gerbrands on kuljettanut järjestäytyneen rikollisryhmän jäsenenä huumeita eri maihin.

Suomeen kuljetettujen huumeiden lisäksi Gerbrands on salakuljettanut yhteensä yli 9 000 kiloa hasista, 600 kiloa kokaiinia, 40 kiloa heroiinia ja 20 kiloa amfetamiinia.

Huumeet on kuljetettu Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Saksaan, Espanjaan, Britanniaan ja Italiaan.

”Huumausaineiden määrä, tekotapa sekä toiminnan laajuus huomioon ottaen rikosta on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä. Gerbrands on ollut syytteessä tarkoitetuin tavoin mittavaa huumausainekauppaa eri maissa käyneen rikollisryhmän kuriiri”, tuomiossa sanotaan.

”Toiminnassa on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä ja Gerbrands itse on saanut salakuljetustoiminnalla lyhennettyä omaa velkaansa.”

Suomeen Gerbrands toi huumeet yhteensä kuuden eri matkan aikana. Gerbrandsin kuljettamia huumausaineita on levitetty useissa paikoissa.

Viidellä ensimmäisellä salakuljetuskerralla Gerbrands ja toinen henkilö ovat tuoneet huumeita maahan kahdella eri autolla.

”Gerbrands on saanut erien toimitusta koskevat ohjeet, ajanut edellä viranomaisten varalta, ohjeistanut mukanaan ollutta toista kuriiria sekä ollut vastuussa huumausaineiden kuljetuksesta ja luovutuksesta. Huumausaineet on kuljetettu toisen henkilön ajoneuvossa. Kuudennen matkan Gerbrands on tehnyt yksin”, käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan ensimmäinen erä luovutettiin Helsingin Ruoholahdessa heinäkuussa 2015.

Tuolloin Gerbrands ja toinen kuriiri matkustivat Helsinkiin Tallinnan kautta. Parivaljakko yöpyi yön Ruoholahdessa sijaitsevassa Holiday Inn -hotellissa. Gerbrandsin matkakumppani luovutti hotellin parkkipaikalla 15 kiloa hasista vastaanottajalle.

Suurimman huume-eränsä Gerbrands toi Suomeen Ruotsin kautta marraskuussa 2015. Hän luovutti tuolloin yhdessä toisen henkilön kanssa Espoossa, Ikean parkkipaikalla 30 kiloa hasista, 20 kiloa amfetamiinia ja kilon kokaiinia huumausaineita hakemaan tulleille henkilöille.

Gerbrands jäi kiinni Vantaalla helmikuussa 2016. Hän toi tuolloin yksin Ruotsista laivalla Naantaliin noin 18,5 kiloa hasista. Naantaliin päästyään hän ajoi Mäntsälään. Siellä hän pakkasi hasiksen 18 pussiin. Pussit, joissa oli noin 17,5 kiloa hasista, hän jätti Mäntsälän rautatieasemalle pysäköityyn ajoneuvoihin.

Tämän jälkeen Gerbrands ajoi Vantaalle, jossa hänet otetiin kiinni. Häneltä takavarikoitiin kiinnioton yhteydessä noin kilo hasista.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Gerbrands on tunnustanut teon. Hänen mukaan rikollisryhmä on painostanut hänet kuriiriksi. Gerbrands on sanonut, että rikollisryhmä on uhannut häntä sekä hänen läheisiään väkivallalla.

Gerbrandsin mukaan hän on toiminut rikollisryhmän kuriirina myös siksi, että hän on halunnut lyhentää omaa velkaansa rikollisryhmälle.

Gerbrand on myös kertonut tunnustaneensa teon päästäkseen irti rikollisesta toiminnasta. Käräjäoikeus piti tätä motiivia uskottavana. Oikeuden mielestä painostuksesta ei ole kuitenkaan olemassa sellaista näyttöä, että sitä olisi voinut käyttää rangaistuksen lieventämisperusteena.

”Gerbrandsin syyksi luetut huumausainerikokset ovat niin törkeitä, että lähtökohtaisesti niistä on tuomittava niin pitkä yhteinen vankeusrangaistus kuin lain mukaan mahdollista, eli kolmetoista vuotta vankeutta”, oikeus linjasi.

Tuomiosta ei selviä Gerbrandsin kansalaisuutta, mutta hän tarvitsi käräjäoikeuden mukaan istunnossa hollantilaista tulkkia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumerikokset
 • Huumekauppa
 • Käräjäoikeus
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  6. 6

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä
  3. Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”
  4. Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään
  5. Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”
  6. Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää
  7. Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa
  8. Tunti sitten
  9. Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”
  10. Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta
  11. Eurosarjojen tähdet tuikkivat taas viikonloppuna – jalkapallon huippusarjoissa tahkoaa kourallinen suomalaisia
  12. Serie A -kauden kovin tavoittein aloittava maajoukkuetoppari Sauli Väisänen sai Italiassa aplodit laulamisestaan – ”Ihan hauska setti”
  13. Näytä lisää