Valikko
Kaupunki

Helsinki kauppaa Malmin lentokenttää festarien areenaksi, lentäjät jatkaisivat ilmailua korpikenttäperiaatteella

Kaupunginkanslian mielestä festarit ja kesätapahtumat ”loisivat imagoa tulevalle asuinalueelle”. Tapahtumajärjestäjiä arveluttavat melu ja liikenneyhteydet.

Kansanjoukkojen liikuttelu voi olla ongelma, mutta silti: Helsingin kaupunki haluaa, että Malmin lentokentällä alettaisiin pitää kesätapahtumia kuten festivaaleja ja konsertteja.

Ilmailuharrastajat sen sijaan ehdottavat, että he voisivat jatkaa Malmin pyörittämistä korpikenttänä sen jälkeen, kun Finavia lopettaa kenttätoiminnan tämän vuoden lopussa.

Festari-ideaa puolestaan elätellään Helsingin kaupunginkansliassa. Yksi taka-ajatus on muokata ihmisten mielipiteitä Malmin rakentamisesta.

”Alueen rakentamisen ja kaupunkikehittämisen näkökulmasta tapahtumat tekisivät alueen tutummaksi myös mahdollisena asuinalueena ja voisivat luoda jopa imagoa tulevalle asuinalueelle”, sanoo projektinjohtaja Sirpa Kallio Helsingin kaupunginkansliasta.

Helsinki on Kallion mukaan keskustellut Malmista useiden tapahtumajärjestäjien kanssa.

”Se tuntuu kiinnostavan. Hangaari eli iso lentokonehalli kiinnostaa, koska se on suuri, yhtenäinen tila. Myös nurmikentillä voisi olla joitakin festareita.”

Kaupungilta on oltu yhteydessä muun muassa ulkomaisia artisteja Suomeen tuovaan Fullsteam-toimistoon.

”Ihan kiinnostava ja monipuolisia mahdollisuuksia tarjoava laakee aakee”, arvioi Fullsteamin toimitusjohtaja Heidi Aho. ”Isoista paikoista on puutetta etenkin, kun Stadikkakin on remontissa.”

Helsingin kantakaupungissa järjestettävistä kesän musiikkifestareista esimerkiksi Weekend Festival joutuu ennen pitkää muuttamaan, jos rakentaminen puristaa tapahtuman pois Kyläsaaresta.

Festivaalin järjestäjiin kuuluva Tomi Lindblom ei kiellä eikä myönnä, että keskusteluja Malmista olisi käyty.

”Ensisijaisesti haluamme jatkaa Kyläsaaressa, mutta meillä on myös muutama muu varteenotettava vaihtoehto Etelä-Suomessa”, Lindblom sanoo.

Weekend Festivalin samoin kuin muidenkin kaupunkifestivaalien yhteydessä on vuodesta toiseen keskusteltu melusta. Lindblomin mukaan Malmille muutto tuskin vähentäisi meluporua.

”Malmi on aika lähellä asutusta, ja Weekend Festivalin musiikissa on vahvat bassolinjat. Se voi olla haasteellinen paikka.”

Toinen haaste Malmissa on liikenne.

”Kentälle menee vain yksi kapeahko autotie”, Lindblom muistuttaa. ”Ellei liikenne toimi, niin ihmiset vaeltelee pitkin pihoja ja syntyy helposti liikennemotteja, jotka vaikuttavat koko Pohjois-Helsinkiin.”

Aho on samoilla linjoilla ja myös Sirpa Kallio myöntää, että liikenne voi olla ongelma. Mahdollisen lentotoiminnan ja festareiden yhdistäminen taas kävisi hänen mielestään ihan hyvin päinsä.

”Tietenkin niin, että jos siellä on 50 000 ihmisen festari, niin samaan aikaan ei lennettäisi. Kyllä ne voi sovittaa yhteen kun halutaan ja sovitetaan.”

Korpikenttä-ajatus on lähtöisin Malmin lentokenttäyhdistyksestä, joka haluaisi alkaa operoida kenttää Finavian lähdettyä. Korpikentät ovat yhdistysten ylläpitämiä lentokenttiä, joiden toiminnan ehdot määrittää liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

”Jotain liikkumisen rajoituksia siihen varmaan liittyisi, ja ympäristöviranomaisillakin on sanansa sanottavana. Lentäminen tuottaa tunnetusti ääntä”, Sirpa Kallio sanoo.

Lentokenttäyhdistys ilmoittautui halukkaaksi, kun Helsinki etsi väliaikaisia yhteistyökumppaneita ja vuokralaisia 130 hehtaarin lentokentälle.

Alue siirtyy kaupungin hallintaan ensi vuoden alusta, mutta asuinrakentaminen ei pääse alkamaan ainakaan muutamaan vuoteen. Uusin viivytys on kentän suojelemisesta tehty kansalaisaloite, joka on menossa eduskunnan käsittelyyn.

Kansalaisaloitteen käynnistäjän Kim Korkkulan mukaan festarikäyttö ja ilmailu eivät sulje toisiaan pois.

Kaupunki on saanut kentän väliaikaiskäytöstä kymmenkunta ehdotusta. Kallion mukaan joukossa oli muutama ilmailua läheltä liippaava yritys, joiden toimialaa ovat esimerkiksi liitovarjoilu tai laskuvarjohypyt.

Malmilla jo nyt toimiva Finnish Hot Rod Association haluaisi laajentaa harrasteautotoimintaansa Malmilla, ja muutama yritys toivoo saavansa Malmin rakennuksista varastotilaa.

Liikuntavirastosta on ehdotettu, että Malmia voisi hyödyntää veneiden talvisäilytykseen.

”Pääkaupunkiseudun rantojen rakentaminen ahdistaa satamia, koska veneiden säilytykselle ei ole tilaa entisessä mittakaavassa”, Kallio sanoo.

”Tietyt piirit ovat iskeneet silmänsä lentokenttäalueeseen, mutta en osaa sanoa mitään siitä, onnistuuko. Ensin pitää katsoa sisään tulleet hakemukset ja sitten mietitään, jääkö veneille tilaa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  3. 3

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  4. 4

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  7. 7

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  8. 8

   Nuori mies kuoli kaahattuaan poliisia karkuun yli kahta sataa Pohjois-Karjalassa

  9. 9

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  10. 10

   Minskiin suunnitteilla tänään suurmarssi – työttömien ”parasiittiveron” synnyttämät mielenosoitukset jatkuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  8. 8

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  9. 9

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  10. 10

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää