Valikko
Kaupunki

Helsinki upottaa yli 650 miljoonaa kaupungin kasvuun ensi vuonna – katso laskurista, mihin kuntaverosi menee

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen budjettiesitys sisältää runsaasti investointeja uusia asukkaita varten. Velkaa Helsinki ottaa noin 108 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Rakennuskypärien taajuus on Helsingissä tihein miesmuistiin. Suuret työmaat hallitsevat niin merenrantoja kuin Helsingin sisämaata.

Taloja nousee Jätkäsaareen, Kalasatamaan ja Kruunvuorenrantaan. Rakennukset alkavat pian kohota monttunsa reunan yli Keski-Pasilassa, raudoittajat viimeistelevät kehikoitaan perustusten valuja varten Keskustakirjaston työmaalla Kluuvissa, ja Myllypurossa Metropolia-ammattikorkeakoulun kampuksella kaivurit rouhivat maata rakentajien tulla.

”Kaupunkilaiset näkevät nyt paljon nostureita horisontissa”, Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) muotoilee.

Helsingin kaupungin osuus rakentamisesta on paljolti infrastruktuuria: maapohjaa, liikenneväyliä, puistoja... Keskustakirjaston hinnaksi arvioidusta 100 miljoonasta eurosta Helsinki maksaa noin 70 miljoonaa ja valtio 30 miljoonaa euroa.

Suurissa asuntorakentamisen, toimistorakentamisen ja kaupanalan rakennushankkeissa on paljon yksityistä rahaa. Finanssimarkkinat ovat suotuisat sikäli, että ”korkotaso on alhainen ja pääomakustannukset suhteellisen pienet”, Pajunen selittää.

Pajusen Helsingin talousarvion vuodelle 2017 julkaistiin keskiviikkona aamupäivällä. Edellisiin vuosiin nähden se ei sisältänyt mitään hätkähdyttävää uutta. Kuntaverot ovat edelleen kaupungin ylivoimaisesti suurin tulonlähde, ja menoissaan sosiaali- ja terveystoimi ei löydä vertaistaan.

Tältä tulojen ja menojen jakauma näyttää (teksti jatkuu grafiikan alla):

Helsinki säilyttää esityksen mukaan kuntaveron ennallaan eli 18,5 prosentissa. Tuloverojen kautta kaupunki saa noin 2,5 miljardia euroa vuonna 2017. Yhteisö- ja kiinteistöverot mukaan laskien verotuloja kertyy vähän yli 3,1 miljardia euroa. Kun valtionosuudet vielä ynnätään päälle, päästään noin 3,4 miljardiin euroon.

Rikastumaan Helsinki ei kuitenkaan pääse. Helsinkiläiset sairastavat fyysisesti ja henkisesti, tarvitsevat sosiaaliapua, päivähoitoa ja koulutusta eli kuluttavat sosiaali- ja terveystoimen sekä sivistystoimen palveluja noin 3,34 miljardilla eurolla.

Se käyttömenoista eli syömärahoista. Lisäksi tarvitsee investoida eli lähinnä suunnata rahaa uuden rakentamiseen ja vanhan korjaamiseen. Suurimmat rahat menevät sinne, minne ennekin.

”Se on se investointien perinteinen kolmiyhteys: peruskorjauksia [esimerkiksi homekoulut], uusien alueiden rakentaminen asuntotuotannolle ja suuret liikenneinvestoinnit”, Pajunen luettelee.

Investointeihin Helsinki varaa 657 miljoonaa euroa vuonna 2017. Summaan sisältyy myös Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) 169 miljoonan euron investoinnit.

Talousarvioehdotuksen mukaan Helsingin kaupungin lainakanta kasvaa nettomääräisesti noin 236 miljoonalla eurolla vuosina 2017–2019. Kasvun selittää HKL:n lainanotosta joukkoliikenneinvestointeihin. Uuttsa velkaa Helsinki ottaa noin 108 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Entä miten menot suhteutuvat yksittäisen ihmisen palkkaan? Alla olevasta laskurista voit katsoa, kuinka suurella summalla rahoitat mitäkin osaa Helsingin kaupungin toiminnasta.

 

Kaupunginjohtaja Pajunen esitteli keskiviikkona näillä näkymin viimeisen budjettinsa. Hänen virkansa lakkaa olemasta 1. kesäkuuta, jolloin Helsinki siirtyy uuteen johtamisjärjestelmään. Muutos asetttuu siis keskelle budjettikautta, mutta käytännössä muutos aiheuttaa vain numeroiden siirtelyä uusiin lokeroihin.

”Budjetit lasketaan uudelleen ensi vuoden kesäkuun alusta lähtien uuden mallin mukaisesti. Muutos on lähinnä tekninen”, Pajunen sanoo.

Toinen horisontissa odottava suuri muutos liittyy sosiaali- ja terveyspalveluiden valtakunnalliseen uudistukseen maakuntamallin mukaisesti. Maan hallitus torjui juuri viime viikon lopuksi pääkaupunkiseudun neljän kaupungin oman esityksen uudistuksen erillisratkaisuksi, jossa sote-palveluiden järjestäminen olisi jäänyt kaupungeille.

Sote-hallinnon muutos ei vaikuta vielä vuoden 2017 budjettiin, mutta 1. tammikuuta 2019 voimaan tulevaksi suunniteltuna se kummittelee jo Helsinginkin kolmivuotisen taloussuunnitelman 2017–2019 loppupäässä.

Yksittäisistä heti ensi vuoden alkuun sijoittuvista muutoksista kuntamenoissa on perustoimeentuloturvan rahoituksen ja maksatuksen siirtyminen Helsingin kaupungilta Kansaneläkelaitokselle (Kela) eli valtiolle.

Helsingillä oli pitkään onni voida kauhoa vuosittain budjetissa oleviin aukkoihin paikkeeksi rahaa tuottoisasta Helsingin Energiasta. Nyt tulouttaminen ei ole vuosiin enää onnistunut, kun EU:n vaatimuksesta kaupungin rahasampo jouduttiin yhtiöittämään.

Pajusen mukaan Helsingin Energian tuloutuksen jäätyä pois on kehitetty korvaavia rahoituslähteitä ja -reittejä, eikä energiayhtiön rahoja enää tarvitse haikailla.

”Olemme pyrkineet tasapainottamaan tilanteen. Askel askeleelta olemme lähestyneet tavoitetta”, Pajunen sanoo.

Se, että rakennustyömaiden kypärätiheys on melkeinpä yhtä suuri kuin Helsingissä räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattaneen polkupyöräilyn katukuvaan tuoma kypärätiheys, on tietysti hyvä asia, mutta yksin rakennusteollisuus ei kaupungin tai valtakunnan elinkeinoelämää tee.

”Rakentamisella on tietysti työllistävä vaikutus. Mutta toivotaan, että muu talouselämä tulee perässä. Elinkeinoelämän rattaat pitää saada pyörimään ja vienti vetämään. Jos kansantalous ei ala kasvaa, olemme ongelmissa.”

Korjaus 5.10 klo 11.30: Helsingin 657 miljoonan euron investointeihin sisältyvät myös HKL:n investoinnit. Uutisen ensimmäisessä versiossa ne oli laskettu kaupungin investointien lisäksi. Korjaus 6.10. klo 13.10: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Helsinki saisi verotuloja yhteensä yli 3,4 miljardia euroa, ja kun valtionosuudet vielä ynnätään päälle, päästäisiin noin 3,7 miljardiin euroon. Todellisuudessa verotulot ovat noin yli 3,1 miljardia euroa, ja valtionosuudet päälle ynnättynä noin 3,4 miljardia euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntatalous
 • Budjetti
 • Helsinki
 • Budjetti 2017
 • Raha
 • Verotus
 • Investoinnit
 • Palvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  7. 7

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  8. 8

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  9. 9

   Heikki Kovalainen juhli kauden ensimmäistä voittoaan: ”Jes!”

  10. 10

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää