Kaupunki

Helsinki upottaa yli 650 miljoonaa kaupungin kasvuun ensi vuonna – katso laskurista, mihin kuntaverosi menee

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen budjettiesitys sisältää runsaasti investointeja uusia asukkaita varten. Velkaa Helsinki ottaa noin 108 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Rakennuskypärien taajuus on Helsingissä tihein miesmuistiin. Suuret työmaat hallitsevat niin merenrantoja kuin Helsingin sisämaata.

Taloja nousee Jätkäsaareen, Kalasatamaan ja Kruunvuorenrantaan. Rakennukset alkavat pian kohota monttunsa reunan yli Keski-Pasilassa, raudoittajat viimeistelevät kehikoitaan perustusten valuja varten Keskustakirjaston työmaalla Kluuvissa, ja Myllypurossa Metropolia-ammattikorkeakoulun kampuksella kaivurit rouhivat maata rakentajien tulla.

”Kaupunkilaiset näkevät nyt paljon nostureita horisontissa”, Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) muotoilee.

Helsingin kaupungin osuus rakentamisesta on paljolti infrastruktuuria: maapohjaa, liikenneväyliä, puistoja... Keskustakirjaston hinnaksi arvioidusta 100 miljoonasta eurosta Helsinki maksaa noin 70 miljoonaa ja valtio 30 miljoonaa euroa.

Suurissa asuntorakentamisen, toimistorakentamisen ja kaupanalan rakennushankkeissa on paljon yksityistä rahaa. Finanssimarkkinat ovat suotuisat sikäli, että ”korkotaso on alhainen ja pääomakustannukset suhteellisen pienet”, Pajunen selittää.

Pajusen Helsingin talousarvion vuodelle 2017 julkaistiin keskiviikkona aamupäivällä. Edellisiin vuosiin nähden se ei sisältänyt mitään hätkähdyttävää uutta. Kuntaverot ovat edelleen kaupungin ylivoimaisesti suurin tulonlähde, ja menoissaan sosiaali- ja terveystoimi ei löydä vertaistaan.

Tältä tulojen ja menojen jakauma näyttää (teksti jatkuu grafiikan alla):

Helsinki säilyttää esityksen mukaan kuntaveron ennallaan eli 18,5 prosentissa. Tuloverojen kautta kaupunki saa noin 2,5 miljardia euroa vuonna 2017. Yhteisö- ja kiinteistöverot mukaan laskien verotuloja kertyy vähän yli 3,1 miljardia euroa. Kun valtionosuudet vielä ynnätään päälle, päästään noin 3,4 miljardiin euroon.

Rikastumaan Helsinki ei kuitenkaan pääse. Helsinkiläiset sairastavat fyysisesti ja henkisesti, tarvitsevat sosiaaliapua, päivähoitoa ja koulutusta eli kuluttavat sosiaali- ja terveystoimen sekä sivistystoimen palveluja noin 3,34 miljardilla eurolla.

Se käyttömenoista eli syömärahoista. Lisäksi tarvitsee investoida eli lähinnä suunnata rahaa uuden rakentamiseen ja vanhan korjaamiseen. Suurimmat rahat menevät sinne, minne ennekin.

”Se on se investointien perinteinen kolmiyhteys: peruskorjauksia [esimerkiksi homekoulut], uusien alueiden rakentaminen asuntotuotannolle ja suuret liikenneinvestoinnit”, Pajunen luettelee.

Investointeihin Helsinki varaa 657 miljoonaa euroa vuonna 2017. Summaan sisältyy myös Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) 169 miljoonan euron investoinnit.

Talousarvioehdotuksen mukaan Helsingin kaupungin lainakanta kasvaa nettomääräisesti noin 236 miljoonalla eurolla vuosina 2017–2019. Kasvun selittää HKL:n lainanotosta joukkoliikenneinvestointeihin. Uuttsa velkaa Helsinki ottaa noin 108 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Entä miten menot suhteutuvat yksittäisen ihmisen palkkaan? Alla olevasta laskurista voit katsoa, kuinka suurella summalla rahoitat mitäkin osaa Helsingin kaupungin toiminnasta.

 

Kaupunginjohtaja Pajunen esitteli keskiviikkona näillä näkymin viimeisen budjettinsa. Hänen virkansa lakkaa olemasta 1. kesäkuuta, jolloin Helsinki siirtyy uuteen johtamisjärjestelmään. Muutos asetttuu siis keskelle budjettikautta, mutta käytännössä muutos aiheuttaa vain numeroiden siirtelyä uusiin lokeroihin.

”Budjetit lasketaan uudelleen ensi vuoden kesäkuun alusta lähtien uuden mallin mukaisesti. Muutos on lähinnä tekninen”, Pajunen sanoo.

Toinen horisontissa odottava suuri muutos liittyy sosiaali- ja terveyspalveluiden valtakunnalliseen uudistukseen maakuntamallin mukaisesti. Maan hallitus torjui juuri viime viikon lopuksi pääkaupunkiseudun neljän kaupungin oman esityksen uudistuksen erillisratkaisuksi, jossa sote-palveluiden järjestäminen olisi jäänyt kaupungeille.

Sote-hallinnon muutos ei vaikuta vielä vuoden 2017 budjettiin, mutta 1. tammikuuta 2019 voimaan tulevaksi suunniteltuna se kummittelee jo Helsinginkin kolmivuotisen taloussuunnitelman 2017–2019 loppupäässä.

Yksittäisistä heti ensi vuoden alkuun sijoittuvista muutoksista kuntamenoissa on perustoimeentuloturvan rahoituksen ja maksatuksen siirtyminen Helsingin kaupungilta Kansaneläkelaitokselle (Kela) eli valtiolle.

Helsingillä oli pitkään onni voida kauhoa vuosittain budjetissa oleviin aukkoihin paikkeeksi rahaa tuottoisasta Helsingin Energiasta. Nyt tulouttaminen ei ole vuosiin enää onnistunut, kun EU:n vaatimuksesta kaupungin rahasampo jouduttiin yhtiöittämään.

Pajusen mukaan Helsingin Energian tuloutuksen jäätyä pois on kehitetty korvaavia rahoituslähteitä ja -reittejä, eikä energiayhtiön rahoja enää tarvitse haikailla.

”Olemme pyrkineet tasapainottamaan tilanteen. Askel askeleelta olemme lähestyneet tavoitetta”, Pajunen sanoo.

Se, että rakennustyömaiden kypärätiheys on melkeinpä yhtä suuri kuin Helsingissä räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattaneen polkupyöräilyn katukuvaan tuoma kypärätiheys, on tietysti hyvä asia, mutta yksin rakennusteollisuus ei kaupungin tai valtakunnan elinkeinoelämää tee.

”Rakentamisella on tietysti työllistävä vaikutus. Mutta toivotaan, että muu talouselämä tulee perässä. Elinkeinoelämän rattaat pitää saada pyörimään ja vienti vetämään. Jos kansantalous ei ala kasvaa, olemme ongelmissa.”

Oikaisu 6.5. klo 13.15: Jutussa väitettiin aiemmin, että Helsinki saisi veroja yhteensä noin 3,4 miljardia, ja valtionosuudet päälle laskien tuloja noin 3,7 miljardia euroa. Todellisuudessa verotulot olisivat noin 3,1 miljardia euroa, ja valtionosuudet päälle laskien yli 3,4 miljardia euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntatalous
 • Budjetti
 • Helsinki
 • Budjetti 2017
 • Raha
 • Verotus
 • Investoinnit
 • Palvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  2. 2

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  3. 3

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  4. 4

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  5. 5

   Robin jää toistaiseksi keikkatauolle – laulaja jättää jäähyväiset faneilleen areenakonsertilla

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää