Valikko
Kaupunki

Länsimetro ei aloita tammikuussa 2017 –”Koko homma on mennyt ihan pieleen”

Uusi mahdollinen avajaispäivämäärä selviää vasta marraskuun lopussa, jos ensi viikolla alkavat uudet testit onnistuvat.

Länsimetron aloituksesta syntynyt farssi sai maanantaina jälleen yhden alaluvun. Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään kulkevan metroyhteyden piti aloittaa liikennöinti jo viime elokuussa, mutta yhtiö ilmoitti kesäkuussa, että junat liikkuvat aikaisintaan tammikuussa.

Maanantaina metroyhtiö tiedotti, etteivät metrojunat pääse tammikuussakaan liikkeelle. Uutta päivämäärää ei annettu, vaan Länsimetro Oy kertoo uuden aikataulun vasta marraskuun lopussa.

Länsimetro-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo sanoo, että metro-organisaatio haluaa saada varmuuden realistisesta päivämäärästä.

”Arvailemista voi jokainen tehdä tykönään. Meidän pitää saada yhteiskäyttötestien avulla riittävä tuntemus järjestelmän toimivuudesta ennen kuin me ilmoitamme aikataulun”, Isotalo sanoo.

Maanantaina kerrotut ongelmat liittyvät metroasemien tulipalotilanteiden turvajärjestelyihin. Metrossa on kaikkiaan 52 eri turvajärjestelmää, joiden yhteiskäyttöä metroyhtiö testasi Aalto-yliopiston asemalla lokakuun alussa. Järjestelmien yhteiskäyttötesteissä laitteiden toiminnassa ja ohjauksessa paljastui sellaisia vikoja, ettei liikennettä voitu aloittaa tammikuussa.

”Esimerkiksi 12 palorullaovesta kaksi ei mennyt aivan kiinni, ja 14 paloliukuovesta kaksi ei sulkeutunut määrämittaan saakka”, havainnollistaa toimitusjohtaja Matti Kokkinen. Virheitä oli niin paljon, ettei niitä pystytty Kokkisen mukaan korjaamaan kaksiviikkoisen testin aikana.

Isotalon näkee, että yhteiskäyttötestissä ilmenneistä puutteista huolimatta metro-organisaatio on nyt keskittynyt tehtäväänsä paremmin kuin vielä kesäkuussa.

”Ollaan päästy normaaliin rakennusprosessiin. Tehdään testejä, joissa havaittuja puutteita korjataan. On sitten resurssikysymys, onko asemilla riittävä määrä asiantuntevia ihmisiä testaamassa”, Isotalo miettii.

Paineesta huolimatta metroyhtiö yrittää välttyä joutumasta rahastuksen kohteeksi. Toisaalta se joutuu arvioimaan, pystyvätkö urakoitsijat realistisella tavalla suoriutumaan tehtävistään.

Projektinjohtokonsultti Sweco on lisännyt väkeä länsimetrourakkaan, ja se on Isotalon mielestä parantanut tilannetta.

”Länsimetron hallitus joutuu tietysti koko ajan arvioimaan projektinjohtokonsultin toimintaa. Swecon kanssa tiedämme hyvin, että nopein tapa saada tämä valmiiksi, on tehdä se yhdessä, ja selvitellä asioita sitten myöhemmin.”

Metron matkustajaliikenteen aloittamisesta päättää myöhemmin Helsingin seudun liikenne (HSL). HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok) manasi maanantaina koko metroprosessin täydelliseksi pannukakuksi.

”Koko hommahan on mennyt ihan pieleen”, Rautava sanoi.

Rautava ei kuitenkaan halunnut arvioida Kokkisen tai Länsimetro-yhtiön hallituksen toimintaa metroviivästyksen yhteydessä.

Rautava sanoo, että Kokkisen aseman arviointi kuuluu Länsimetro Oy:n hallitukselle ja Länsimetron hallituksen roolin arviointi länsimetron omistajille eli Espoon ja Helsingin kaupungeille.

HSL tiedotti maanantaina, että nykyiset sopimukset Etelä-Espoossa ja Lauttasaaressa kulkevista busseista jatkuvat myös vuodenvaihteen jälkeen. Bussit liikennöivät niin pitkään, kunnes metro kulkee Ruoholahdesta kohti länttä.

Etelä-Espoosta tarjotaan suorat yhteydet Kampin terminaaliin, ja myös suurin osa Lauttasaaren bussilinjoista kulkee sinne. Lisäliikenteen sopimukset ulottuvat vuodenvaihteeseen, mutta niihin sisältyy optio liikennöinnin jatkosta kesäkauden alkuun.

”Me haluamme häivyttää työmatkalaisten huolta siitä, pääsevätkö he kulkemaan. Nykyisenkaltainen liikenne pystytään hoitamaan”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Lisäliikennettä ajaa nyt 55 autoa, joista viisi aloitti viime maanantaina ajon Lauttasaaresta Erottajalle. Linjan 20 ruuhkavuoroilla helpotetaan Lauttasaaren joukkoliikenteen kuormitusta.

Rautava ei usko bussiliikenteen jatkosta muodostuvan suurta ongelmaa.

”Nyt kun tätä on kerran harjoiteltu, niin tämähän menee nyt vanhalla rutiinilla.”

Länsimetro tiedotti edellisen kerran metron avajaisten myöhästymisestä perjantaina 10. kesäkuuta. Tuolloin metron oli tarkoitus aloittaa liikennöinti elokuun puolivälissä. Ilmoitus tuli HSL:lle täytenä yllätyksenä. Se oli ehtinyt muun muassa jo aloittaa mainoskampanjan metron aloituksesta.

”Silloin meidän virkamiehet joutuivat perumaan lomia ja tekemään töitä kellon ympäri. Heille se oli kaikkein rankin juttun”, Rautava sanoo.

Tulipaloja koskevien turvajärjestelyjen lisäksi virhetoimintoja havaittiin myös joissain ohjelmissa, jossa paljastui koodausvirheitä. Myös muutamia kytkentävirheitä ilmeni.

Jos palotesteissä havaittiinkin puutteita, toinen iso testauskokonaisuus eli sähkötestit onnistuivat.

Länsimetro Oy haluaa saada läpi yhteiskäyttötestit kolmella asemalla eli Aalto-yliopiston lisäksi Keilaniemen ja Tapiolan asemilla.

Oikaisu kello 17.33: Korjattu viimeiseen kappaleeseen Keilaniemen asema. Alun perin tekstissä oli kahdesti Tapiolan asema. Oikaisu kello 18.33: Korjattu ensimmäiseen kappaleeseen metron kulku Ruoholahdesta Matinkylään, ei Kivenlahteen kuten tekstissä alun perin luki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  3. 3

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  6. 6

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  7. 7

   Trumpin hallinto alkoi julkaista viikoittaista listaa siirtolaisten rikoksista – arvostelijat vertaavat natsien listaan juutalaisista

  8. 8

   Leipäjonot venyneet Kelan tukiongelmien takia – satojen ihmisten jonossa liikkuvat huhut ja neuvot

  9. 9

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  10. 10

   Kristilliset piilottivat neljä ehdokasta vaalimainoksistaan Helsingissä: yksi kirjoitti ”matuvyörystä” ja juutalaisten tekemästä kansanmurhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää