Kaupunki

Väki harvenee kivikaupungissa ja mummot valtaavat jälleen Töölön – katso miten väestö kehittyy kotikulmillasi lähivuosina

Lilja Vaahtokari jos kuka on Töölön mummo. Hän ajaa raitiovaunulla Stockmannille, auttaa vanhuksia ja on lopettanut päivittäisen päällään seisomisen.

Pian hän on täällä taas. Kuka niin? No, Töölön mummopa tietenkin!

Siis esimerkiksi sellainen kuin Lilja Vaahtokari, joka on juuri tullut ystävänsä kanssa kahville ja croissantille Runeberginkadulla sijaitsevaan kahvilaan.

”Saa sanoa mummoksi”, Vaahtokari nauraa, vaikkei kerrokaan ikäänsä.

Jos pitäisi laatia oikein klassinen Töölön mummon muotokuva, se olisi hyvin paljon Vaahtokarin näköinen: kulturelli, huoliteltu, raitiovaunulla liikkuva ja ihmisrakas kaupunkilainen.

”Kaikkien ihmisten pitäisi käydä kerran elämässään New Yorkissa. Siellä on ihmisiä niin, ettei tiedä miten kaduilla puikkelehtisi.”

Helsingin tuoreimman väestöennusteen mukaan Etu-Töölöstä ei tule sellaista New Yorkia. Väki näet pikemminkin vähenee, mutta mummojen suhteellinen osuus nousee.

Pian heitä on lähes yhtä tiheässä kuin silloin, kun Töölön mummosta tuli käsite. Helsingin suurimpiin asuinkeskittymiin kuuluva Etu-Töölö harmaantuu kohti vanhaa hohtoaan.

Kymmenen vuoden päästä useampi kuin joka viides etutöölöläinen on yli 65-vuotias, ennuste ennustaa. Nykyisin Etu-Töölön asukkaista noin 18,4 prosenttia on täyttänyt 65 vuotta.

Lilja Vaahtokarin ja Marjatta Viikarin treffikahvila Cafe & Eepos osaa ottaa mummot huomioon. Kirjahyllyyn on varattu lukulaseja ja pöydälle krysanteemeja.

Kahvilan ajaton tyyli näyttää viehättävän myös läppäreitä näpelöiviä nuoria aikuisia, mutta maisema harmaantuu hetkessä, kun peräpöydässä alkaa postikorttikeräilijöiden kokous.

Vaahtokari on tavannut samassa pöydässä entisiä kuoroystäviään. Hän kuului pitkään Helsingin katedraalikuoroon. Niin, tietenkin: klassinen Töölön mummo harrastaa kulttuuria.

”Tässä on kaikki lähellä oopperasta alkaen. Ei tarvitse kuin laittaa hynttyyt päälle ja kimpsutella sinne.”

Töölön harmaantuminen kulkee käsikkäin koko Helsingin ikääntymisen kanssa. Kaupungin asukkaista nyt alle 17 prosenttia on yli 65-vuotiaita. Kymmenen vuoden päästä osuus on noin 18 prosentin luokkaa.

Töölön mummo -käsitteen historiallinen perusta luotiin viimeistään 1970–1990-lukujen välisenä aikana. Tuolloin useampi kuin joka viides etutöölöläinen oli yli 65-vuotias. Määrällisesti eniten yli 65-vuotiaita etutöölöläisiä oli vuonna 1966, jolloin alueella asui lähes 3 900 yli 65-vuotiasta.

Lilja Vaahtokari oli asettunut Töölöön jo silloin. Kahvilan paikalla sijaitsi pitkään Nymanin kauppa, jonka maitopuolen kylmäkaappi toimii nyt kahvilan jääkaappina.

Vaahtokari muistaa kaupan, mutta ei käynyt siinä. Hänellä on nimittäin tämäkin klassisen Töölön mummon ominaisuus:

”Onkohan se hirveä sanoa, mutta olen tottunut käymään Stockmannilla”.

Alkuperäisten Töölön mummojen tapaan Vaahtokari kävi työikäisenä keskustassa töissä, ja kun hän ehti kotikulmille, kaupat olivat jo kiinni. Tottumus jäi.

”Täältä on helppo lähteä mihin suuntaan tahansa.” Se on Vaahtokarin mielestä yksi Töölön etuja ikäihmiselle.

Tiedätkö, milloin Etu-Töölössä on asunut asukasmäärään suhteutettuna eniten yli 65-vuotiaita? Kerro se alla. Juttu jatkuu kysymyksen jälkeen.

 

Vähitellen yli 65-vuotiaiden ote Töölöstä kuitenkin hupeni. Samalla nuorten, 20–29-vuotiaiden, aikuisten määrä kasvoi. Vuosina 2006–2007 etutöölöläisistä enää noin 15 prosenttia oli yli 65 vuotiaita, kun harmaina huippuvuosina joka neljäs etutöölöläinen oli yli 65-vuotias.

Vertailun vuoksi: Etu-Töölön asukkaista 20–29-vuotiaita oli vuonna 1981 alle 18 prosenttia. Vuonna 2003 heidän osuutensa oli yli 26 prosenttia.

Harmaantumisen ohella Etu-Töölön edessä saattaa olla myös tuntuva asukaspako. Helsingin väestöennusteen mukaan esimerkiksi Etu-Töölöstä sekä Linjojen ja Harjun kaltaisilta alueilta kaikkoaa tuhansia ihmisiä.

Eniten asukkaita katoaa ennusteen mukaan Etu-Töölöstä, jossa asuu ennusteen mukaan vuonna 2026 yli 1 600 asukasta nykyistä vähemmän.

Vaahtokarikin on jo vuosia asunut kotiaan yksin, ja naisten croissant-hetki on samalla pieni muistohetki yhteiselle, edesmenneelle ystävälle.

Samaa todistaa Taimi Perkiömäki, joka on pitänyt yli 20 vuotta ompelimoa kahvilan naapurissa.

”Monet alkuperäisistä asiakkaista ovat jo poissa, toisissa afääreissä”, Perkiömäki sanoo.

Etu-Töölöä uhkaa asukaspako, mutta onko se nykyisin Helsingin suurin alue?

 

Helsingin Tietokeskuksen järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori sanoo, että Etu-Töölön ja Kallion alueiden asukasmäärää kuvaaviin ennusteisiin kannattaa suhtautua varauksella. Hänen mukaansa kaupungin nykyiset ennustemenetelmät mittaavat huonosti nuorten aikuisten muuttoliikkeitä tällaisilla kantakaupungin alueilla.

”Töölössä putoaa aika reippaasti tämä 18–29-vuotiaiden määrä. Se on juuri se ryhmä, joka muuttaa hyvinkin vahvasti”, Vuori sanoo.

Kallion Linjoille, Torkkelinmäelle ja Siltasaareen ennuste lupaa yhteensä noin 1 000 asukkaan katoa.

”En ihan vakavasti ennustaisi, että Kalliossa väki näin reippaasti vähenisi. Päivähoitoikäiset ovat ennusteessamme keskeisessä roolissa, koska heidän palvelut pitää järjestää jo nyt. Nuoret aikuiset käyttävät, no, lähinnä ravintolapalveluja.”

Tiedätkö, missä asuu nykyisin eniten alle kouluikäisiä lapsia? Kerro se alla.

 

Ikäluokkien asukasmäärien muutokset ovat olennaisia juuri palvelujen näkökulmasta. Esimerkiksi lapsimäärä kasvaa ennusteen valossa eniten siellä, missä Helsinki rakentaa nyt kaikkein kiivaimmin eli Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa.

Silloin tärkeää on, että alueille tehdään myös päivähoitopaikkoja ja kouluja.

Pääkaupunkiseudun palvelukartta osoittaa, että Etu-Töölössäkin on nyt selvästi enemmän päivähoidon ja varhaiskasvatuksen kuin vanhuspalvelujen toimipisteitä. Vanhusten palvelut löytyvät Taka-Töölöstä ja Kampista.

”Mutta kuntosaleja on joka puolella”, Vaahtokari kertoo. Hän lopetti itse salilla käynnin, kun sormien nivelet eivät enää kestäneet puntteja ja laitteita. Joogaa hän on sen sijaan harrastanut iät ja ajat.

”Teen joka aamu kotona muutamia asanoita, sellaisia venyttäviä ja vanuttavia. Päätin pitkään harjoituksen päälläseisontaan, mutta en enää.”

Vanhuspalvelujen kuluttamisen sijaan Vaahtokari tekee palveluita itse: takavuosina Lions-klubissa, nyt SPR:n ryhmässä.

”Kävimme juuri hiljan Katajanokalla ulkoiluttamassa vanhuksia. Ne ihmiset tulivat hirveän onnellisiksi.”

Töölön oma palvelukeskus ei Vaahtokaria oikein miellytä. ”Eläkkeelle jäätyäni kävin siellä avoimien ovien päivässä. Pihan penkit olivat täynnä apaattisen näköisiä ihmisiä. Kukaan ei jutellut.”

Vaahtokaria ahdisti.

”Pitäisi keksiä sellaista, mikä saa hyvälle mielelle. Kolotukset ja vaivatkin tuntuisivat paremmalta, jos olisi iloa ja valoa.”

Ennusteen mukaan Helsinkiin muuttaa seuraavien kymmenen vuoden aikana yli 60 000 uutta asukasta. Siis lähes yhtä paljon kuin Seinäjoella on tällä haavaa asukkaita.

Mutta kuinka paljon Helsingissä onkaan vuonna 2026 asukkaita? Kerro se alla.

 

Helsingin yli 60 000 uudesta asukkaasta yli 40 prosenttia muuttaa Jätkäsaareen, Kalasatamaan ja Kruunuvuorenrantaan. Muilta osin Helsingin kasvu suuntautuu lähiöihin. Ennusteen mukaan Helsingin esikaupunkialueille muuttaa seuraavan kymmenen vuoden aikana yli 40 000 uutta asukasta.

Taka-Töölö on nyt asukasmäärällä mitattuna suurin osa-alue, mutta missä asukkaita on jatkossa eniten? Kerro se alla.

 

Tietokeskuksen Vuori pitää mahdollisena, että uudet asuinalueet syövät asukkaita esimerkiksi Etu-Töölön kaltaisilta alueilta.

”Uusille alueille tulee varsin paljon väestöä. Se voi tarkoittaa, että joiltain alueilta riistetään väkivalloin väkeä”, Vuori sanoo.

Etu-Töölön kohtaloon vaikuttaa oleellisesti myös se, miten jo aiemmin mainittujen nuorten aikuisten määrä Helsingissä kehittyy.

Kun Taimi Perkiömäki nyt istuu liikkeessään ompelemassa, hän kuulee kadulta lasten ääniä. Töölöllä on kuitenkin rajoitteensa nuorille perheille:

”Töölön sanotaan olevan kallis. Moni haluaisi asua täällä, mutta nuoret eivät pysty”, Lilja Vaahtokari tietää.

Pekka Vuoren mukaan väestöennusteissa on oletuksena, että Helsinkiin ei muuta kaksikymppisiä samaan tapaan kuin aikaisempina vuosina.

”Mutta toteutuuko se yksittäisen alueen kannalta, niin sitä on vaikea sanoa”, Vuori sanoo.

Kaksikymppisten määrä on kasvanut Helsingissä vuodesta 2005 saakka, mutta milloin heitä on ollut Helsingissä eniten?

 

Etu-Töölön asukkaiden ikärakenteessa näkyy selvästi myös alueen ikä. Töölö on rakennettu kolmessa osassa 1900-luvun alussa. Vaahtokarin kotitalo on rakennettu 1920-luvun lopulla.

”Vuoteen 1980 mennessä vanhusväestö saavutti lakipisteensä. Sen jälkeen kuolema alkoi korjata ihmisiä ja nuoremmille alkoi tulla tilaa”, Vuori sanoo.

”Tietenkin siihen vaikuttivat muutkin asiat, mutta kantakaupunki on sikäli mielenkiintoinen alue, että vaikka muuttoliike jauhaa koko ajan, niin alueiden ikärakennemuutokset liittyvät pitkälti asuntoalueiden ikään”, Vuori jatkaa.

Asuinalueen ikä näkyy Etu-Töölön lisäksi myös esimerkiksi Kontulan ja Keski-Vuosaaren kaltaisten lähiöiden asukkaiden ikärakenteessa.

Kontulan ja Keski-Vuosaaren rakentaminen aloitettiin 1960-luvulla. Tuolloin alueella parveili pieniä lapsia. Esimerkiksi Kontulassa oli vuonna 1969 peräti 3 360 alle kouluikäistä lasta. Se on suurin lapsimäärä yksittäisellä Helsingin osa-alueella vuoden 1962 jälkeen.

Tiedätkö, milloin Helsingissä on ollut eniten alle kouluikäisiä lapsia? Kerro se alla.

 

Nyt Kontula ja Keski-Vuosaari ovat tyylikkäästi harmaantuneita. Kontulan asukkaista yli 23 prosenttia ja Keski-Vuosaaren asukkaista lähes 22 prosenttia ovat yli 65-vuotiaita. Helsingin ennusteen mukaan kymmenen vuoden päästä jo lähes kolme kymmenestä Keski-Vuosaaressa asuvasta on yli 65-vuotias. Määrällisesti heitä on tuolloin jo vajaat 4 000.

Jatkossa voidaankin puhua Töölön mummon sijaan Vuosaaren mummosta. Mutta ei siitä tässä yhteydessä sen enempää, Vuosaaren mummo on jo oman tarinansa väärti.

Väestövisan kysymysten lähteenä on käytetty Helsingin seudun aluesarjoja ja Helsingin tuoreinta väestöennustetta. Aluesarjat ulottuvat vuoteen 1962.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Väestö
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  8. 8

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  10. 10

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää