Valikko
Kaupunki

Uskonnonopettaja Jenni Korte kääntyi saarnaamaan yrittäjyyden ilosanomaa – koululaisia ohjataan nyt bisneksen tekoon

Yrittäjyys tulee ryminällä kaikkiin kouluihin. Töölössä se näkyy esimerkiksi niin, että lukiolaiset perustavat vuodeksi oikean yrityksen.

Pulpettien päällä kehitetään vegaanisia välipalapatukoita. Ensimmäiset herkut paistetaan pian kotona, ja nyt mietitään markkinointia. Naapuripulpetilla toinen nuori yrittäjä hioo viimeisiä yksityiskohtia: lasten liikuntakerho kokontuu ensimmäisen kerran lokakuun loppupuolella.

Nämä eivät ole mitään leikkiyrityksiä. Töölöläislukiolaiset perustavat kurssillaan toimivan yrityksen vuodeksi.

Yrittäjyys on hyvin esillä uudessa opetussuunnitelmassa ja siten pinnalla kaikissa kouluissa. Kaikkien helsinkiläiskoululaisten tavoitteena olisi nyt esimerkiksi ”oppia yrittäjämaista toimintatapaa” ja ”oivaltaa työn ja yritteliäisyyden merkitys”. Eri oppilaitoksissa tämä voi tarkoittaa aivan toisistaan poikkeavia asioita.

Täällä Etu-Töölössä se tarkoittaa esimerkiksi tätä ja yhdeksää muuta suosittua valinnaista kurssia. Miksi lukiolaiset valitsevat yrittäjyyskurssin?

”Tämä voi olla unelmaduuni, jota haluan myöhemmin tehdä. En ole varma, muta täällä voin kokeilla”, sanoo esimerkiksi Ibrahim Hussein, joka tosiaan suunnittelee tarjoavansa liikuntaa somalilapsille kuun lopusta alkaen. Tilat löytyvät lukiosta.

”Haluan tehdä itse. Täältä saa hyvän pohjan ja kokemusta”, sanoo Riina Sydänmaanlakka, jonka ryhmä aikoo aloittaa välipalapatukoiden tuotannon.

”Ja mahdollisesti rahaa myös”, sanoo Onni Heikkinen, joka on osana kansainvälistä porukkaa rakentamassa seinäkelloja kierrätysmateriaalista.

Yrittäjyyskurssin opettaja Jenni Korte vahvistaa, että joskus joku tosiaan ansaitsee koulussa perustamallaan yrityksellä euroja. Rikastuminen ei silti ole varsinainen tavoite, sillä ei tarvitse olla kehittänyt maailman parasta bisnesideaa valmiiksi 18-vuotiaana.

Itse asiassa kovasta työstä huolimatta taloudellisesti myttyyn mennyt projekti voi opettajan silmissä olla kurssin onnistunein. Täällä nimittäin arvostetaan luovuutta ja kokeilunhalua. Suuria pääomia lukiolaisten yrityksiin ei vielä tarvita, eikä kaikista tule isona yrittäjiä.

Korte puhuu siitä, että yrittäjyyskurssilla vahva voi olla muutenkin koulussa hyvä, mutta yhtä hyvin onnistua jossain ensimmäistä kertaa elämässään. Hän ajattelee, että yrittäjyysopinnoilla voi olla valtava merkitys nuoren itsetunnolle, ja ne voivat jarruttaa rajusti nuorten syrjäytymistä.

Ja tosiaan, liikkeelle lähdetään siitä, mikä kurssilaisista itsestään on tärkeää. Tässä luokassa yhtenä isona teemana näyttää olevan ekologisuus, ja monen idea perustuu kierrätykseen. Toinen perusmalli on esimerkiksi lähteä myymään harrastuksissa hankittua osaamista.

”Täällä saa kokeilla, pystyisikö elättämään itsensä sillä mitä muutenkin tykkää tehdä. Tai laajemmin, täällä saa etsiä omia vahvuuksiaan. Itse löysin omani vasta päälle kolmekymppisenä. Kyllä koulun täytyy tarjota nuorille parempaa.”

Korte opettaa myös uskontoa. Tai sanotaan näin: muutama vuosi sitten hän opetti vain uskontoa ja piti yrittäjyyden tuomista kouluun epäilyttävänä. Nyt hän pursuu intoa ja on hiljattain käynyt pokkaamassa Nuori Yrittäjyys ry:n palkinnon maakunnan parhaana yrittäjyyskasvattajana.

Etu-Töölön lukio on yrittäjyyspainotteinen. Joissain muissa kouluissa tämä tarkoittaa yrittäjyyslinjaa, jolle pyritään erikseen. Täällä painotus on toteutettu kursseina, joista opiskelija voi ottaa yhden tai vaikka kaikki.

Osassa tehdään asioita laajasti, kuten täällä Vuosi yrittäjänä -kurssilla tai kansainvälisissä yhteistyöprojekteissa. Osassa taas keskitytään johokin pienempään asiaan, kuten vaikka työnhakuun tai pelkästään tuotekehitykseen.

Byrokratiaan, kirjanpitoon tai ylipäätään yrityksen aloitukseen liittyvään paperisotaan sen sijaan ei keskitytä.

”Tärkeintä on, että pääsee heti tekemään”, Korte sanoo.

Yrittäjyyttä tuodaan kouluihin

 Yrittäjyys ja työelämätaidot korostuvat tänä syksynä voimaan tulleessa uudessa opetussuunnitelmassa. Ne eivät siis ole mukana ensimmäistä kertaa tai ainoina isoina yhteiskunnallisina teemoina, mutta saavat kuitenkin runsaasti tilaa. Kaikille pakollista valtakunnallisesti säädeltyä oppiainetta nimeltä yrittäjyys ei edelleenkään ole olemassa, vaan koulujen välillä on suuria eroja siinä, miten ne aihetta käsittelevät.

 Nuorten yrittäjien Vuosi yrittäjänä -kursseja järjestetään vuosittain Suomessa jo tuhansille nuorille. Harjoitusyritykset myös kilpailevat keskenään. Tänä vuonna voiton vei Espoon Etelä-Tapiolan lukiolaisten mustikkamehua valmistava firma.

 Toinen hyvin laajalle levinnyt tapa opetella yrittäjyyttä peruskoulussa ovat Taloudellinen tiedotustoimisto TATin pyörittämät leikkiyhteiskunnat eli Yrityskylät, joissa käy jo merkittävä osa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Yrittäjyys
 • Uusi opetussuunnitelma
 • Lukio
 • Etu-Töölö
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää