Kaupunki

Valikko
Kaupunki

Uskonnonopettaja Jenni Korte kääntyi saarnaamaan yrittäjyyden ilosanomaa – koululaisia ohjataan nyt bisneksen tekoon

Yrittäjyys tulee ryminällä kaikkiin kouluihin. Töölössä se näkyy esimerkiksi niin, että lukiolaiset perustavat vuodeksi oikean yrityksen.

Pulpettien päällä kehitetään vegaanisia välipalapatukoita. Ensimmäiset herkut paistetaan pian kotona, ja nyt mietitään markkinointia. Naapuripulpetilla toinen nuori yrittäjä hioo viimeisiä yksityiskohtia: lasten liikuntakerho kokontuu ensimmäisen kerran lokakuun loppupuolella.

Nämä eivät ole mitään leikkiyrityksiä. Töölöläislukiolaiset perustavat kurssillaan toimivan yrityksen vuodeksi.

Yrittäjyys on hyvin esillä uudessa opetussuunnitelmassa ja siten pinnalla kaikissa kouluissa. Kaikkien helsinkiläiskoululaisten tavoitteena olisi nyt esimerkiksi ”oppia yrittäjämaista toimintatapaa” ja ”oivaltaa työn ja yritteliäisyyden merkitys”. Eri oppilaitoksissa tämä voi tarkoittaa aivan toisistaan poikkeavia asioita.

Täällä Etu-Töölössä se tarkoittaa esimerkiksi tätä ja yhdeksää muuta suosittua valinnaista kurssia. Miksi lukiolaiset valitsevat yrittäjyyskurssin?

”Tämä voi olla unelmaduuni, jota haluan myöhemmin tehdä. En ole varma, muta täällä voin kokeilla”, sanoo esimerkiksi Ibrahim Hussein, joka tosiaan suunnittelee tarjoavansa liikuntaa somalilapsille kuun lopusta alkaen. Tilat löytyvät lukiosta.

”Haluan tehdä itse. Täältä saa hyvän pohjan ja kokemusta”, sanoo Riina Sydänmaanlakka, jonka ryhmä aikoo aloittaa välipalapatukoiden tuotannon.

”Ja mahdollisesti rahaa myös”, sanoo Onni Heikkinen, joka on osana kansainvälistä porukkaa rakentamassa seinäkelloja kierrätysmateriaalista.

Yrittäjyyskurssin opettaja Jenni Korte vahvistaa, että joskus joku tosiaan ansaitsee koulussa perustamallaan yrityksellä euroja. Rikastuminen ei silti ole varsinainen tavoite, sillä ei tarvitse olla kehittänyt maailman parasta bisnesideaa valmiiksi 18-vuotiaana.

Itse asiassa kovasta työstä huolimatta taloudellisesti myttyyn mennyt projekti voi opettajan silmissä olla kurssin onnistunein. Täällä nimittäin arvostetaan luovuutta ja kokeilunhalua. Suuria pääomia lukiolaisten yrityksiin ei vielä tarvita, eikä kaikista tule isona yrittäjiä.

Korte puhuu siitä, että yrittäjyyskurssilla vahva voi olla muutenkin koulussa hyvä, mutta yhtä hyvin onnistua jossain ensimmäistä kertaa elämässään. Hän ajattelee, että yrittäjyysopinnoilla voi olla valtava merkitys nuoren itsetunnolle, ja ne voivat jarruttaa rajusti nuorten syrjäytymistä.

Ja tosiaan, liikkeelle lähdetään siitä, mikä kurssilaisista itsestään on tärkeää. Tässä luokassa yhtenä isona teemana näyttää olevan ekologisuus, ja monen idea perustuu kierrätykseen. Toinen perusmalli on esimerkiksi lähteä myymään harrastuksissa hankittua osaamista.

”Täällä saa kokeilla, pystyisikö elättämään itsensä sillä mitä muutenkin tykkää tehdä. Tai laajemmin, täällä saa etsiä omia vahvuuksiaan. Itse löysin omani vasta päälle kolmekymppisenä. Kyllä koulun täytyy tarjota nuorille parempaa.”

Korte opettaa myös uskontoa. Tai sanotaan näin: muutama vuosi sitten hän opetti vain uskontoa ja piti yrittäjyyden tuomista kouluun epäilyttävänä. Nyt hän pursuu intoa ja on hiljattain käynyt pokkaamassa Nuori Yrittäjyys ry:n palkinnon maakunnan parhaana yrittäjyyskasvattajana.

Etu-Töölön lukio on yrittäjyyspainotteinen. Joissain muissa kouluissa tämä tarkoittaa yrittäjyyslinjaa, jolle pyritään erikseen. Täällä painotus on toteutettu kursseina, joista opiskelija voi ottaa yhden tai vaikka kaikki.

Osassa tehdään asioita laajasti, kuten täällä Vuosi yrittäjänä -kurssilla tai kansainvälisissä yhteistyöprojekteissa. Osassa taas keskitytään johokin pienempään asiaan, kuten vaikka työnhakuun tai pelkästään tuotekehitykseen.

Byrokratiaan, kirjanpitoon tai ylipäätään yrityksen aloitukseen liittyvään paperisotaan sen sijaan ei keskitytä.

”Tärkeintä on, että pääsee heti tekemään”, Korte sanoo.

Yrittäjyyttä tuodaan kouluihin

 Yrittäjyys ja työelämätaidot korostuvat tänä syksynä voimaan tulleessa uudessa opetussuunnitelmassa. Ne eivät siis ole mukana ensimmäistä kertaa tai ainoina isoina yhteiskunnallisina teemoina, mutta saavat kuitenkin runsaasti tilaa. Kaikille pakollista valtakunnallisesti säädeltyä oppiainetta nimeltä yrittäjyys ei edelleenkään ole olemassa, vaan koulujen välillä on suuria eroja siinä, miten ne aihetta käsittelevät.

 Nuorten yrittäjien Vuosi yrittäjänä -kursseja järjestetään vuosittain Suomessa jo tuhansille nuorille. Harjoitusyritykset myös kilpailevat keskenään. Tänä vuonna voiton vei Espoon Etelä-Tapiolan lukiolaisten mustikkamehua valmistava firma.

 Toinen hyvin laajalle levinnyt tapa opetella yrittäjyyttä peruskoulussa ovat Taloudellinen tiedotustoimisto TATin pyörittämät leikkiyhteiskunnat eli Yrityskylät, joissa käy jo merkittävä osa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • yrittäjyys
 • Uusi opetussuunnitelma
 • Lukio
 • Etu-Töölö
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Väsyttääkö, vaikka nukut riittävästi? Kyse voi olla fyysisistä ongelmista, jotka voi hoitaa

  5. 5

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  6. 6

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   17-vuotiaan pojan epäillään salakuljettaneen kilokaupalla kovia huumeita Suomeen – Maastokätköjä löytynyt Käpylästä ja Tapiolasta

  9. 9

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  10. 10

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Itsenäisyyspäivän mielen­osoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

  4. 4

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  5. 5

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  6. 6

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  7. 7

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  8. 8

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää