Valikko
Kaupunki

Lahjuksen ottamisesta syytetty Peltomäki oikeudessa: Ei tullut mieleenkään pohtia jääviyskysymyksiä

Entistä Vantaan kaupunginjohtajaa Jukka Peltomäkeä kuultiin lahjuskäräjillä torstaina

Vantaan entistä kaupunginjohtajaa Jukka Peltomäkeä kuultiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Peltomäki on syytteessä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteiden mukaan arkkitehti Leila Tuominen ja hänen yrityksensä Forma-Futura antoivat Peltomäelle ja tämän perheelle taloudellisia etuja yhteensä noin 280 000 euron arvosta vuosina 2006–2011. Kyse oli muun muassa edullisesta asumisesta, laskujen maksusta, rahansiirroista ja ulkomaanmatkoista. Tuomista syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta.

Peltomäki toimi kyseisinä vuosina ensin Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana ja keväästä 2011 lähtien muutaman kuukauden Vantaan kaupunginjohtajana.

Syyttäjien mukaan Tuominen pyrki etuja antamalla vaikuttamaan Peltomäen toimintaan virkamiehenä. Peltomäki ei jäävännyt itseään rakennushankkeista, joissa Forma-Futura oli mukana.

Peltomäki sanoi torstaina, ettei voinut kuvitellakaan, että Tuominen olisi konsultin roolissa voinut olla kaavoitusasioissa sellaisessa asemassa, että hänen olisi pitänyt pohtia jääviyskysymyksiä. Hän myös kiisti suositelleensa Forma-Futuraa mihinkään hankkeisiin tai puuttuneensa kaavoihin.

Peltomäen mukaan hän tutustui Tuomiseen, kun hän oli hommannut työhuoneen arkkitehtitoimiston tiloista. ”Tiesin Tuomisen aikaisemmin, mutta en ollut ollut hänen kanssaan tekemisissä.”

Peltomäen mukaan hänestä muodostui Tuomiselle tukihenkilö, jonka kanssa tämä saattoi keskustella yrityksensä asioista. Kaksikko viihtyi hyvin yhdessä. ”Tuominen on poikkeusyksilö niin kuin kaikki sellaiset, jotka voidaan katsoa menestyneiksi.”

Peltomäen mukaan Tuominen organisoi yrityksensä niin tehokkaaksi kuin suunnittelutoimiston voi organisoida. ”On absurdi ajatus, että tuntemalla jonkun Peltomäen voisi rakentaa taloudellisen menestyksen. Se on harhakuva.”

Kaksikon tutustumisen aikaan Peltomäki ja hänen perheensä oli taloudellisissa vaikeuksissa. Peltomäen mukaan hän lainasi Tuomiselta ensimmäisen kerran rahaa 1990-luvun puolivälissä.

”Olin joutunut lainaamaan eri puolilta. Ystävät, jotka pystyivät vippaamaan, olivat aika vähissä”, Peltomäki kertoi.

Peltomäki kuvaili, että kaksikosta oli tullut läheinen ja Tuominen oli halunnut kannustaa häntä opiskeluissa. Rahat kuluivat perheen normaaleihin menoihin. Lainoista oli myös tehty velkakirjat. Peltomäki huomauttikin, ettei velkakirjoja varmasti olisi tehty, jos olisi ollut tarkoitus kikkailla jotakin ja rahoja ei olisi ollut tarkoitus maksaa takaisin.

Peltomäki kertoi, että hän päätyi vastahakoisesti hakemaan Vantaan apulaiskaupunginjohtajan paikkaa, koska poliittinen imu oli kova. Lisäksi Vantaan Sanomien päätoimittajakin oli suostutellut Peltomäkeä hakemaan.

Peltomäki oli lainannut Tuomiselta rahaa myös virkakautensa aikana, koska pankkilainaa oli jo paljon.

”Leila oli sitä mieltä, että kun olet juuri saamassa hommaa kasaan, ei sun kannata enää pankkiin mennä”, Peltomäki kuvaili.

Tuominen oli lainannut Peltomäelle rahaa myös sen jälkeen, kun hänen toimensa Vantaan kaupunginjohtajana päättyi. ”Se oli aikamoinen katastrofi koko homma. Kyllä Leila on senkin jälkeen lainannut rahaa.”

Peltomäki kiisti myös, että kaksikon matkoihin olisi liittynyt mitään lahjontaa. Peltomäen mukaan hän ei liittynyt mitenkään poikiensa edullisiin vuokrasopimuksiin Tuomisen kanssa tai heidän golfyhtiönsä rahoittamiseen.

Peltomäki kertoi myös, että hänellä on paljon vihamiehiä. Hän antoikin ymmärtää, että hän kokee olevansa ajojahdin uhri.

Oikeudenkäynnissä on kolme haaraa

 Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) epäillään saaneen lahjuksia arkkitehtitoimiston Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta. Helsingin käräjäoikeus alkaa puida tätä asiaa tiistaina.

 Tuomisen epäillään lahjoneen myös Vantaalla erityisen vahvassa asemassa olleen vuokra-asuntorakennuttaja VVO:n entistä johtajaa ja vantaalaista kuntapoliitikkoa Tapio Päivistä (sd). Tämän haaran käsittely alkaa oikeussalissa marraskuun loppupuolella.

 Lisäksi Tuomisen epäillään lahjoneen myös HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa Jari Leivoa. Tämän lahjusepäilyn oikeuskäsittely alkaa tammikuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  9. 9

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  10. 10

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää