Valikko
Kaupunki

Lahjuksen ottamisesta syytetty Peltomäki oikeudessa: Ei tullut mieleenkään pohtia jääviyskysymyksiä

Entistä Vantaan kaupunginjohtajaa Jukka Peltomäkeä kuultiin lahjuskäräjillä torstaina

Vantaan entistä kaupunginjohtajaa Jukka Peltomäkeä kuultiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Peltomäki on syytteessä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteiden mukaan arkkitehti Leila Tuominen ja hänen yrityksensä Forma-Futura antoivat Peltomäelle ja tämän perheelle taloudellisia etuja yhteensä noin 280 000 euron arvosta vuosina 2006–2011. Kyse oli muun muassa edullisesta asumisesta, laskujen maksusta, rahansiirroista ja ulkomaanmatkoista. Tuomista syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta.

Peltomäki toimi kyseisinä vuosina ensin Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana ja keväästä 2011 lähtien muutaman kuukauden Vantaan kaupunginjohtajana.

Syyttäjien mukaan Tuominen pyrki etuja antamalla vaikuttamaan Peltomäen toimintaan virkamiehenä. Peltomäki ei jäävännyt itseään rakennushankkeista, joissa Forma-Futura oli mukana.

Peltomäki sanoi torstaina, ettei voinut kuvitellakaan, että Tuominen olisi konsultin roolissa voinut olla kaavoitusasioissa sellaisessa asemassa, että hänen olisi pitänyt pohtia jääviyskysymyksiä. Hän myös kiisti suositelleensa Forma-Futuraa mihinkään hankkeisiin tai puuttuneensa kaavoihin.

Peltomäen mukaan hän tutustui Tuomiseen, kun hän oli hommannut työhuoneen arkkitehtitoimiston tiloista. ”Tiesin Tuomisen aikaisemmin, mutta en ollut ollut hänen kanssaan tekemisissä.”

Peltomäen mukaan hänestä muodostui Tuomiselle tukihenkilö, jonka kanssa tämä saattoi keskustella yrityksensä asioista. Kaksikko viihtyi hyvin yhdessä. ”Tuominen on poikkeusyksilö niin kuin kaikki sellaiset, jotka voidaan katsoa menestyneiksi.”

Peltomäen mukaan Tuominen organisoi yrityksensä niin tehokkaaksi kuin suunnittelutoimiston voi organisoida. ”On absurdi ajatus, että tuntemalla jonkun Peltomäen voisi rakentaa taloudellisen menestyksen. Se on harhakuva.”

Kaksikon tutustumisen aikaan Peltomäki ja hänen perheensä oli taloudellisissa vaikeuksissa. Peltomäen mukaan hän lainasi Tuomiselta ensimmäisen kerran rahaa 1990-luvun puolivälissä.

”Olin joutunut lainaamaan eri puolilta. Ystävät, jotka pystyivät vippaamaan, olivat aika vähissä”, Peltomäki kertoi.

Peltomäki kuvaili, että kaksikosta oli tullut läheinen ja Tuominen oli halunnut kannustaa häntä opiskeluissa. Rahat kuluivat perheen normaaleihin menoihin. Lainoista oli myös tehty velkakirjat. Peltomäki huomauttikin, ettei velkakirjoja varmasti olisi tehty, jos olisi ollut tarkoitus kikkailla jotakin ja rahoja ei olisi ollut tarkoitus maksaa takaisin.

Peltomäki kertoi, että hän päätyi vastahakoisesti hakemaan Vantaan apulaiskaupunginjohtajan paikkaa, koska poliittinen imu oli kova. Lisäksi Vantaan Sanomien päätoimittajakin oli suostutellut Peltomäkeä hakemaan.

Peltomäki oli lainannut Tuomiselta rahaa myös virkakautensa aikana, koska pankkilainaa oli jo paljon.

”Leila oli sitä mieltä, että kun olet juuri saamassa hommaa kasaan, ei sun kannata enää pankkiin mennä”, Peltomäki kuvaili.

Tuominen oli lainannut Peltomäelle rahaa myös sen jälkeen, kun hänen toimensa Vantaan kaupunginjohtajana päättyi. ”Se oli aikamoinen katastrofi koko homma. Kyllä Leila on senkin jälkeen lainannut rahaa.”

Peltomäki kiisti myös, että kaksikon matkoihin olisi liittynyt mitään lahjontaa. Peltomäen mukaan hän ei liittynyt mitenkään poikiensa edullisiin vuokrasopimuksiin Tuomisen kanssa tai heidän golfyhtiönsä rahoittamiseen.

Peltomäki kertoi myös, että hänellä on paljon vihamiehiä. Hän antoikin ymmärtää, että hän kokee olevansa ajojahdin uhri.

Oikeudenkäynnissä on kolme haaraa

 Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) epäillään saaneen lahjuksia arkkitehtitoimiston Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta. Helsingin käräjäoikeus alkaa puida tätä asiaa tiistaina.

 Tuomisen epäillään lahjoneen myös Vantaalla erityisen vahvassa asemassa olleen vuokra-asuntorakennuttaja VVO:n entistä johtajaa ja vantaalaista kuntapoliitikkoa Tapio Päivistä (sd). Tämän haaran käsittely alkaa oikeussalissa marraskuun loppupuolella.

 Lisäksi Tuomisen epäillään lahjoneen myös HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa Jari Leivoa. Tämän lahjusepäilyn oikeuskäsittely alkaa tammikuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää