Kaupunki

Vantaan Aviapolis tarkoittaakin suomeksi mummokaupunkia – testaa, tiedätkö mistä Helsingin seudun paikannimet ovat peräisin

Tapiolasta olisi voinut tulla Kotilaakso, Jätkäsaaresta Mörkösaari. Tee HS:n visa ja testaa, kuinka hyvin tiedät paikannimien alkuperän.

Tuntuisiko Vuosaaren rantabulevardilla käveleminen erilaiselta, jos paikan nimi olisi Mustalahti eikä Aurinkolahti?

Kaikilla paikannimillä on historiansa. Vuosisatoja vanhoissa nimissä voi kaikua mahtavan pitäjän isännän nimi tai verenkatkuiset tapahtumat.

Toisinaan paikannimet ovat vain keskittyjä.

Niin syntyi esimerkiksi Itä-Helsingin helmi: Aurinkolahti.

”Hyvin lähellä satumaata”, kuvailee Aurinkolahtea myyvä mainosesite vuodelta 2000. Sen on tehnyt Helsingin kaupunki muutamien rakennuttajien kanssa.

Ylisanat jatkuvat: ”Aurinkolahdesta on vaikea puhua vaatimattomasti. Jo kaupunginosan oma pikkuriviera, aava merenselkä saarineen ja auringonnousuineen tuo ääneen väristystä.”

Aurinkolahti oli vuosia Mustalahti. Imagon rakennuksen hengessä Helsingin kaupunki yhdessä alueen muutamien rakennuttajien kanssa päätti nimetä sen uudelleen, kuvailee nimistöntutkija Terhi Ainiala.

Aurinkolahti tuntui sopivalta: myönteiseltä ja valoisalta.

”Ei haluttu, että paikan nimi voisi millään lailla mielikuvissa kytkeytyä alueelle samoihin aikoihin asettuneeseen maahanmuuttajaväestöön kielteisesti” Ainiala sanoo. Nimellä haluttiin alueelle hyvä maine, kovan rahan asuntotuotantoa, ja sen myötä tietysti myös varakkaita veronmaksajia.

Tehokeino näyttää toimineen. Nyt yli 16 vuotta myöhemmin on helppo todeta, että nimi on solahtanut arkikäyttöön hyvin.

”Ihmiset pitävät siitä ja käyttävät sitä. Jopa niinkin, että he haluavat välillä erottautua muusta väestöstä korostamalla sitä, että asuvat nimenomaan Aurinkolahdessa”, Ainiala kuvailee. ”Mitä muuta ihminen tarvitsee elämästä nauttiakseen”, kysyy mainos.

Näin ajateltiin aikoinaan myös Westendin, Espoon kultahammasrannikoksi kutsutun asuinalueen, perustamisessa. Yhtä hyvin alue voisi nyt olla Hirböle eli Hiirala. Alueelta löytyy vielä alkuperäistä nimistöä kuten Hiiralantie eli Hirbölevägen.

Westendistä oli tulla aluksi osa Helsinkiä, siitä tulee länteen viittaava nimi ”Länsipääty”. Aluetta mainostettiin vuonna 1935 Helsingin läntisenä esikaupunkina. Englanninkielisen nimen keksi perimätiedon mukaan Amerikassakin oleskellut autokauppias Erik H. Broman, joka oli alueen maanomistajan Arne Grahnin läheinen ystävä. Westend vakiintunut alueen nimeksi – siitä siis todennäköisesti pidettiin. Ja niin nimi virallistettiin.

Aina tuontisana ei istahda ympäristöön näin hyvin. Vantaan bisnesmaailman veturiksi lanseeraama yritysalue aivan lentokentän kupeessa sai 2000-luvun alussa komean nimen Aviapolis.

Vantaa vilisee keskiaikaisia paikannimiä, sillä alueella on ollut asutusta 1400-luvulla, joissakin kylissä kuten Veromiehessä mahdollisesti jo muutama sata vuotta aiemmin, rautakauden lopussa.

Kreikkaa ja latinaa villisti yhdistelevän nimen voisi ajatella olevan outolintu Veromiehen, Viinikkalan ja Pakkalan naapurissa. Etenkin kun sen merkitys jää ammattilaisellekin hieman hämäräksi.

”Tässä on varmaankin ollut tärkeintä saada hyvältä kuulostava nimi. En muuten voi ymmärtää mitä tällä on tarkoitettu”, latinan kielen lehtori Juhani Sarsila Tampereen yliopistosta sanoo ja pyytää toimittajaa soittamaan uudelleen tunnin kuluttua.

Myöhemmin Sarsila on nimen suhteen vain piirun verran viisaampi.

”Avius tarkoittaa syrjäistä ja poliksen kanssa se taipuisi avia-muotoon. Silloin se olisi syrjäinen kaupunki, ehkä se on sitä Helsinkiin nähden”, Sarsila arvailee. Tuskin Vantaalla on tätä haettu, sillä tarkoitus on myydä yrityksille hyvää sijaintia lentokentän kupeessa.

Toisen tulkinnan mukaan Aviapolis tarkoittaisi mummokaupunkia, sillä avia tarkoittaa latinaksi isoäitiä tai mummoa.

Nimen taustalla on kahden kielen yhdistäminen, kerrotaan Vantaan kaupungilta. Avia viittaa englannin sanaan aviation, ilmailu. Kyseessä on markkinointinimi, vahvistaa Timo Kallaluoto, Vantaan nimistöryhmästä.

Joskus paikka nimetään uudelleen virheellisesti – ja se toimii paremmin kuin oikea käännös. Ajatellaan vaikkapa Jätkäsaarta, siinäpä vasta alkuperäiseltä kuulostava nimi, ja rehellinen: satamassa on varmasti ollut satamajätkiä.

Todellisuudessa nimi syntyi käännösvirheestä. Alue oli ruotsiksi nimeltään Busholmen. Tämän arveltiin viittaavan ruotsinkieliseen sanaan hamnbuse eli satamajätkä tai hampuusi. Ehdolla oli myös nimi 1910 Mörkösaari (buse=mörkö), kerrotaan Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Paikannimikirjassa. Vuonna 1928 alue nimettiin virallisesti Jätkäsaareksi, hampuusien mukaan.

Tosiasiassa nimen taustalla onkin ollut muinaisruotsalainen buza-sana, joka tarkoittaa laivaa, Ainiala kertoo. Busholmen olisikin siis oikeasti Laivasaari.

Keksittyjä nimiä pääkaupunkiseudun nimistössä ovat myös Kauniainen, joka ideoitiin jo 1920-luvulla, sekä Tapiola, jonka nimestä pidettiin yleisökilpailu vuonna 1953.

Jos kilpailu olisi ratkennut toisella tavalla, voisi Tapiola olla nyt nimeltään Kotilaakso. Se oli toiseksi suosituin ehdotus Tapiolan jälkeen.

Poiminta: Vanhimmat nimet tulevat rautakaudelta

Veromies

Kylässä on asunut muinoin veronkantaja eli vouti. Ammatin mukaan nimetty paikka on myös muun ­muassa Tuomarinkylä. Helsingin ja Vantaan vanhaa asutusta ja nimistöä tutkinut Saulo Kepsu arvelee histo­rian ulottuvan jopa rautakauden lopulle. 1500-luvun puolessavälissä ruotsinkielisessä Skattmansbyssä eli Veromiehenkylässä oli kahdeksan taloa.

Bemböle

Bemböle oli yksi Espoon merkittävimmistä kylistä jo 1200-luvulla. Sana tarkoittaa todennäköisesti Benedictin, tuttavallisemmin Bennen, taloa. Paikka tunnetaan myös hölmöläisten kylänä. Sadun on paikantanut juuri Espoon ruotsinkieliseen väestöön kirjailija Zacharias Topelius Maamme-kirjassaan.

Arkadia ja Hesperia

Molemmat ovat 1800-luvulla keksittyjä nimiä, aikansa muodin mukaan antiikin Kreikkaa ihannoiden. Hesperia tarkoitti ”lännen maata”. Arkadia puolestaan on vuoristoinen ylänköalue muinaisessa Kreikassa Peloponnesoksen keski­osassa. Alueen asukkaita pidettiin yksinkertaisena paimenkansana, ja Arkadiaa pidettiin paimenidyllin kotimaana.

Lähteet: Saulo Kepsun ­Uuteen maahan sekä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen ja Karttakeskuksen Suomalainen paikannimikirja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  10. 10

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää