Valikko
Kaupunki

Vantaan Aviapolis tarkoittaakin suomeksi mummokaupunkia – testaa, tiedätkö mistä Helsingin seudun paikannimet ovat peräisin

Tapiolasta olisi voinut tulla Kotilaakso, Jätkäsaaresta Mörkösaari. Tee HS:n visa ja testaa, kuinka hyvin tiedät paikannimien alkuperän.

Tuntuisiko Vuosaaren rantabulevardilla käveleminen erilaiselta, jos paikan nimi olisi Mustalahti eikä Aurinkolahti?

Kaikilla paikannimillä on historiansa. Vuosisatoja vanhoissa nimissä voi kaikua mahtavan pitäjän isännän nimi tai verenkatkuiset tapahtumat.

Toisinaan paikannimet ovat vain keskittyjä.

Niin syntyi esimerkiksi Itä-Helsingin helmi: Aurinkolahti.

”Hyvin lähellä satumaata”, kuvailee Aurinkolahtea myyvä mainosesite vuodelta 2000. Sen on tehnyt Helsingin kaupunki muutamien rakennuttajien kanssa.

Ylisanat jatkuvat: ”Aurinkolahdesta on vaikea puhua vaatimattomasti. Jo kaupunginosan oma pikkuriviera, aava merenselkä saarineen ja auringonnousuineen tuo ääneen väristystä.”

Aurinkolahti oli vuosia Mustalahti. Imagon rakennuksen hengessä Helsingin kaupunki yhdessä alueen muutamien rakennuttajien kanssa päätti nimetä sen uudelleen, kuvailee nimistöntutkija Terhi Ainiala.

Aurinkolahti tuntui sopivalta: myönteiseltä ja valoisalta.

”Ei haluttu, että paikan nimi voisi millään lailla mielikuvissa kytkeytyä alueelle samoihin aikoihin asettuneeseen maahanmuuttajaväestöön kielteisesti” Ainiala sanoo. Nimellä haluttiin alueelle hyvä maine, kovan rahan asuntotuotantoa, ja sen myötä tietysti myös varakkaita veronmaksajia.

Tehokeino näyttää toimineen. Nyt yli 16 vuotta myöhemmin on helppo todeta, että nimi on solahtanut arkikäyttöön hyvin.

”Ihmiset pitävät siitä ja käyttävät sitä. Jopa niinkin, että he haluavat välillä erottautua muusta väestöstä korostamalla sitä, että asuvat nimenomaan Aurinkolahdessa”, Ainiala kuvailee. ”Mitä muuta ihminen tarvitsee elämästä nauttiakseen”, kysyy mainos.

Näin ajateltiin aikoinaan myös Westendin, Espoon kultahammasrannikoksi kutsutun asuinalueen, perustamisessa. Yhtä hyvin alue voisi nyt olla Hirböle eli Hiirala. Alueelta löytyy vielä alkuperäistä nimistöä kuten Hiiralantie eli Hirbölevägen.

Westendistä oli tulla aluksi osa Helsinkiä, siitä tulee länteen viittaava nimi ”Länsipääty”. Aluetta mainostettiin vuonna 1935 Helsingin läntisenä esikaupunkina. Englanninkielisen nimen keksi perimätiedon mukaan Amerikassakin oleskellut autokauppias Erik H. Broman, joka oli alueen maanomistajan Arne Grahnin läheinen ystävä. Westend vakiintunut alueen nimeksi – siitä siis todennäköisesti pidettiin. Ja niin nimi virallistettiin.

Aina tuontisana ei istahda ympäristöön näin hyvin. Vantaan bisnesmaailman veturiksi lanseeraama yritysalue aivan lentokentän kupeessa sai 2000-luvun alussa komean nimen Aviapolis.

Vantaa vilisee keskiaikaisia paikannimiä, sillä alueella on ollut asutusta 1400-luvulla, joissakin kylissä kuten Veromiehessä mahdollisesti jo muutama sata vuotta aiemmin, rautakauden lopussa.

Kreikkaa ja latinaa villisti yhdistelevän nimen voisi ajatella olevan outolintu Veromiehen, Viinikkalan ja Pakkalan naapurissa. Etenkin kun sen merkitys jää ammattilaisellekin hieman hämäräksi.

”Tässä on varmaankin ollut tärkeintä saada hyvältä kuulostava nimi. En muuten voi ymmärtää mitä tällä on tarkoitettu”, latinan kielen lehtori Juhani Sarsila Tampereen yliopistosta sanoo ja pyytää toimittajaa soittamaan uudelleen tunnin kuluttua.

Myöhemmin Sarsila on nimen suhteen vain piirun verran viisaampi.

”Avius tarkoittaa syrjäistä ja poliksen kanssa se taipuisi avia-muotoon. Silloin se olisi syrjäinen kaupunki, ehkä se on sitä Helsinkiin nähden”, Sarsila arvailee. Tuskin Vantaalla on tätä haettu, sillä tarkoitus on myydä yrityksille hyvää sijaintia lentokentän kupeessa.

Toisen tulkinnan mukaan Aviapolis tarkoittaisi mummokaupunkia, sillä avia tarkoittaa latinaksi isoäitiä tai mummoa.

Nimen taustalla on kahden kielen yhdistäminen, kerrotaan Vantaan kaupungilta. Avia viittaa englannin sanaan aviation, ilmailu. Kyseessä on markkinointinimi, vahvistaa Timo Kallaluoto, Vantaan nimistöryhmästä.

Joskus paikka nimetään uudelleen virheellisesti – ja se toimii paremmin kuin oikea käännös. Ajatellaan vaikkapa Jätkäsaarta, siinäpä vasta alkuperäiseltä kuulostava nimi, ja rehellinen: satamassa on varmasti ollut satamajätkiä.

Todellisuudessa nimi syntyi käännösvirheestä. Alue oli ruotsiksi nimeltään Busholmen. Tämän arveltiin viittaavan ruotsinkieliseen sanaan hamnbuse eli satamajätkä tai hampuusi. Ehdolla oli myös nimi 1910 Mörkösaari (buse=mörkö), kerrotaan Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Paikannimikirjassa. Vuonna 1928 alue nimettiin virallisesti Jätkäsaareksi, hampuusien mukaan.

Tosiasiassa nimen taustalla onkin ollut muinaisruotsalainen buza-sana, joka tarkoittaa laivaa, Ainiala kertoo. Busholmen olisikin siis oikeasti Laivasaari.

Keksittyjä nimiä pääkaupunkiseudun nimistössä ovat myös Kauniainen, joka ideoitiin jo 1920-luvulla, sekä Tapiola, jonka nimestä pidettiin yleisökilpailu vuonna 1953.

Jos kilpailu olisi ratkennut toisella tavalla, voisi Tapiola olla nyt nimeltään Kotilaakso. Se oli toiseksi suosituin ehdotus Tapiolan jälkeen.

Poiminta: Vanhimmat nimet tulevat rautakaudelta

Veromies

Kylässä on asunut muinoin veronkantaja eli vouti. Ammatin mukaan nimetty paikka on myös muun ­muassa Tuomarinkylä. Helsingin ja Vantaan vanhaa asutusta ja nimistöä tutkinut Saulo Kepsu arvelee histo­rian ulottuvan jopa rautakauden lopulle. 1500-luvun puolessavälissä ruotsinkielisessä Skattmansbyssä eli Veromiehenkylässä oli kahdeksan taloa.

Bemböle

Bemböle oli yksi Espoon merkittävimmistä kylistä jo 1200-luvulla. Sana tarkoittaa todennäköisesti Benedictin, tuttavallisemmin Bennen, taloa. Paikka tunnetaan myös hölmöläisten kylänä. Sadun on paikantanut juuri Espoon ruotsinkieliseen väestöön kirjailija Zacharias Topelius Maamme-kirjassaan.

Arkadia ja Hesperia

Molemmat ovat 1800-luvulla keksittyjä nimiä, aikansa muodin mukaan antiikin Kreikkaa ihannoiden. Hesperia tarkoitti ”lännen maata”. Arkadia puolestaan on vuoristoinen ylänköalue muinaisessa Kreikassa Peloponnesoksen keski­osassa. Alueen asukkaita pidettiin yksinkertaisena paimenkansana, ja Arkadiaa pidettiin paimenidyllin kotimaana.

Lähteet: Saulo Kepsun ­Uuteen maahan sekä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen ja Karttakeskuksen Suomalainen paikannimikirja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  9. 9

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  10. 10

   Ajokeli on erittäin huono – räntäsade jatkuu vielä torstaiaamuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää