Kaupunki

Ohranan talo oli 1900-luvun alussa Helsingin vihatuin rakennus – nyt se palaa asuinkäyttöön

Taiteilija Venny Soldan-Brofeldt, Carl Gustav Emil Mannerheim ja tsaarin salainen poliisi ovat työskennelleet samassa kivitalossa. Kohta siellä asuu taas porvaristoa.

Pääkaupungin valtalehti Hufvudstadsbladet kertoi 7. kesäkuuta 1889, että Korkeavuorenkatu 21:een oli valmistunut hieno kivitalo. Uutisen mukaan rakennus oli niin suuri, että sen Korkeavuorenkadulle aukeava julkisivu oli 128 jalkaa (39 m) ja Punanotkonkadun puoleinen julkisivu 152 jalkaa (46,3 m) pitkä.

Ensimmäiset vuokralaiset olivat jo muuttaneet taloon, ja pohjakerroksen kauppatiloja vielä viimeisteltiin.

”Talon Korkeavuorenkadun puoleista pääsisäänkäyntiä koristaa kaksi graniittipylvästä. Kerroksiin johtavat valkomarmoriset portaat, joita kannattavat rautapylväät ja goottilaiset holvit, kokonaisuuden ollessa siro ja elegantti”, lehti ihasteli.

Talon oli rakennuttanut ja omisti liikemies P.E. Färlander. Piirustukset oli tehnyt ruotsalainen arkkitehti Axel Högberg.

Samaan aikaan Korkeavuorenkadun toiselle puolelle rakennettiin kirkkoa, jonka nimeksi tuli myöhemmin Johanneksenkirkko.

”Uusi kirkko ja herra Färlanderin talo vaikuttavat siihen, että tästä osasta Helsinkiä, joka vielä muutama vuosi sitten oli kurjassa kunnossa, tulee yksi pääkaupunkiseudun hienoimmista”, Hufvudstadsbladet kehui.

Taloon asettui asumaan viisikymmentä perhettä, ja muutaman vuoden päästä talonkirjoissa oli noin 300 nimeä. Vuokralaisten ammatit ulottuivat hovioikeudenneuvoksista työmiehiin ja kauppa-apulaisiin asti.

Vaikka kaikki talon asukkaat olivat vuokralaisia, heitä erotti toisistaan jyrkkä säätyjako. Kadun puoleisissa siivissä asui helsinkiläistä sivistyneistöä ja muuta varakasta väkeä. Heidän asuntonsa olivat valoisia ja tilavia. Yhdessä oli jopa wc:llä varustettu kylpyhuone.

Työläiset asuivat piharakennuksessa, jossa ei ollut vielä ajan uusimpia mukavuuksia, kuten sähköä tai viemäröintiä.

Talon kivijalassa oli ruokakauppa, leipomo ja kahvila sekä käsityöläisten verstaita.

Taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtilla oli talossa ateljee. Hänen miehensä Juhani Aho oli tunnettu kirjailija ja sanomalehtimies, joka oli syksyllä 1889 perustamassa uutta suomenkielistä Päivälehteä, Helsingin Sanomien edeltäjää.

Vuokratalo tuotti omistajalleen hyvin, mutta ei riittävästi. Ensimmäinen omistaja P. E. Färlander joutui rahavaikeuksien takia myymään talon pian, ja seuraavakin omistaja J.E. Wallenius ajautui konkurssiin.

Kivitalo ennätettiin myydä monta kertaa ennen kuin sille löytyi vakaa omistaja, joka tosin ensimmäiseksi irtisanoi kaikki vanhat vuokralaiset.

Venäjän valtiovarainministeriö osti talon vuonna 1904 ja luovutti sen tsaarin salaisen poliisin, Ohranan, Suomen osastolle. Venäjällä kuohui, ja salaisen poliisin avulla tsaarinvalta kiristi otettaan Suomesta.

Korkeavuorenkatu 21:stä tulikin Helsingin vihatuin osoite. Sitä kutsuttiin ”Ohranan taloksi”, jonne vietiin kuulusteltavaksi muun muassa jääkäriliikettä koonneita suomalaisia itsenäisyysmiehiä.

Suomi itsenäistyi joulukuussa 1917, ja kuukautta myöhemmin alkoi sisällissota valkoisten ja punaisten kesken.

Punakaarti otti talon omaan käyttöönsä talvella 1918, kunnes punakaartin johto pakeni Helsingistä keväällä.

Sisällissodan jälkeen Suomen valtio julisti talon ”sotasaaliiksi”. Siitä tehtiin puolustusvoimien ja myöhemmin rajavartiolaitoksen toimistoja.

Korkeavuorenkatu 21:n kuuluisin virkamies oli kenraali Carl Gustav Emil Mannerheim, joka työskenteli talossa vuosina 1931–1939.

Mannerheim oli puolustusneuvoston puheenjohtaja, joka yritti taivutella vastahakoisia poliitikkoja myöntämään lisää puolustusmäärärahoja – melko huonolla menestyksellä, kuten talvisodan alkaessa havaittiin.

Rajavartiolaitos luopui talosta vuonna 2012 ja siitä asti se on ollut tyhjillään. Valtio ei löytänyt sille enää käyttöä. Pari vuotta sitten talo pantiin myyntiin, ja kaupat tehtiin vasta syyskuussa 2016.

Arvotaloihin erikoistunut suomalainen sijoittajaryhmä Grand Residence Development osti talon 21,5 miljoonalla eurolla.

Nyt talossa tehdään perusteellista remonttia. Kahden vuoden päästä talon pitäisi palata yli sadan vuoden harharetken jälkeen alkuperäiseen käyttöönsä. Siitä tulee kuudenkymmenen varakkaan helsinkiläisen perheen koti.

KORJAUS 18.10.2016. Tekstiin on korjattu nimi Axel Högberg. Alun perin oli kirjoitettu Högström.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Helsingin historia
 • Gustaf Mannerheim

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää