Valikko
Kaupunki

Cheekin jättiläisnaama voitti HS:n muraaliäänestyksen – Finlandia-talo ei ole maalaamassa räppärin kuvaa seiniinsä

HS ideoi muraaleja Helsingin arvorakennuksiin. Cheekin lisäksi äänestyksessä pärjäsivät Stadionin torniin ja Presidentinlinnaan suunnitellut maalaukset.

Seiniä koristellaan Helsingin seudulla muraalein enemmän kuin koskaan aiemmin. Buumin innoittamana HS suunnitteli uusia muraaleja helsinkiläisten arvotalojen seiniin, ja omaa suosikkiaan sai äänestää tällä viikolla HS.fi:ssä.

Äänestyksen voitti selvin lukemin Finlandia-talon seinään sommiteltu Jare Tiihosen eli rap-artisti Cheekin kuva. Muraalissa on lisäksi ensi vuonna sadatta itsenäisyyden vuottaan juhlivan Suomen kunniaksi Suomi 100 -teksti. Cheek sai liki 5 000 äänestä yli neljänneksen.

Alvar Aallon suunnittelema kulttuuri- ja kokouspyhättö on rakennussuojelulain nojalla suojeltu, joten sen ulkonäön muuttelu muuraalein tai muutoin on käytännössä mahdotonta. Finlandia-talon seiniä on kuitenkin värjätty monilla eri tavoin valaistuksen avulla – viimeksi tyttöjen päivänä tiistaina, jolloin rakennus loisti pinkkinä.

Minkälaisia valaistuksia on tulossa jatkossa, Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen?

”Kaupungin kanssa on ollut keskustelua siitä, että voisiko Suomi 100 -logon heijastaa seinään. Meillä itsellämme ei ole siihen vielä resursseja, mutta kaupunki on tunnistanut tämän tarpeen.”

Tarpeen tunnistamisella Tolonen viittaa siihen, että Finlandia-talo ja sen valaistukset ovat alkaneet herättää huomiota ulkomaita myöten. Samalla voi kasvaa kiinnostus myös Helsinkiä kohtaan.

Finlandia-talo oli Tolosen mukaan pohtinut Suomi 100 -tekstiä jo ennen HS:n muraaliäänestystä. Hän ei pidä mahdottomana ajatuksena sitäkään, että tekstin lisäksi seinälle heijastettaisiin havainnekuvan tapaan jonkinlainen ihmisfiguuri.

Ehkä jopa Cheek tai joku muu nuorison suosikki?

”Voisi se olla joku nuorisoidolikin. Ymmärrän kyllä, että henkilön valinta voisi herättää tunteita”, Tolonen sanoo.

Tolosen tavoitteena on, että ainakin Suomi 100 -teksti loistaa Finlandia-talon seinässä heti uudenvuodenyönä.

Toiseksi äänestyksessä ylsi Olympiastadionin tornin koristelu Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien tuloksilla. Muraalin henki olisi tosin sangen melankolinen, sillä tulokset lähinnä muistuttaisivat jalkapallofaneja karvaista pettymyksistä.

Stadion-säätiön toimitusjohtajaa Maija Innasta mietityttää Olympiastadionin tornin koristeleminen Huuhkajien otteluiden tuloksilla.

”Tästä pitäisi ehkä kysyä Palloliitolta”, hän sanoo.

Innanen ei kuitenkaan tyrmää ehdotuksia Stadionin tornin taiteesta – varsinkaan stadikan remontin aikana.

”Rakennustyömaata ympäröivä aita on saanut yhteistyökumppaniemme toimesta graffiteja ja suhtaudun positiivisesti torninkin väliaikaiseen koristeluun nykyään paljon käytettävin lakanoin, jollainen tornia on aiemmin Veikkauksen kampanjan aikana peittänytkin”, Innanen sanoo.

”En sulje pois väliaikaista taidetta tornin kyljessä. Päinvastoin, sekä taiteesta että kumppanuudesta on tullut paljon kyselyjä, jotka kiinnostavat.”

Pysyvä maalaus tornin kyljessä herättäisi enemmän vastustusta, arvelee Innanen.

”Torni koetaan vähän pyhäksi asiaksi. Se valkeus ja valo liittyy arkkitehtuuriin. En silti tyrmää taidetta, päinvastoin se voisi tuoda iloa ihmisille ja Stadionin arkkitehtuuria esille rakennusaikana. Mutta kun rakennuslailla suojeltu Olympiastadion aikanaan aukeaa, tuntumani on, että valkoisena funkkistornin pitäisi juuri tuolloin avautua.”

Olympiastadionin mittavan remontin pitäisi olla valmis vuoteen 2019 mennessä.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande on myös tutustunut HS:n ehdotukseen kuvituksesta Olympiastadionin tornin kylkeen.

”Hienoa, että mielikuvitusta ja luovuutta löytyy. Ihan hauska ajatus sinällään, kunhan torniin laitetaan Suomen tulokset nimenomaan Olympiastadionilla, kotikentällämme”, Palloliiton pääsihteeri Casagrande toteaa.

”Silloin nuo luvut olisivat vähän erilaiset, tosin joitakin ikäviä tappioitakin joukkoon mahtuisi, mutta isolta osalta paljon kivempia lukuja kuin tuossa mallikuvassa.”

HS ideoi taidetta myös tyhjään seinään, joka näkyy Presidentinlinnan etupihalle. Kuvamanipulaatiossa liitää venäläinen hävittäjä. Tiedustelimme mitä Presidentinlinnassa ajatellaan sen viereen ideoidusta ehdotuksesta ja ylipäätään ajatuksesta koristellaa muraalilla seinää näin Linnan tuntumassa. Presidentin kansliasta ei haluttu kommentoida asiaa HS:lle. Kuva jäi kuuden äänen erolla äänestyksen kolmanneksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Helsinki
 • Olympiastadion
 • Huuhkajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  9. 9

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  10. 10

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää