Valikko
Kaupunki

Malmin hautausmaan keskeltä löytyy omalaatuinen yksityishautausmaa – ”Meillä ei ole mitään velvollisuutta ylläpitää sitä”

Malmin hautausmaa kasvoi vuonna 1890-luvulla perustetun Åbergin hautausmaan ympärille

Malmin hautausmaalta, pohjoisportin läheisyydestä löytyy alue, joka näyttää erilaiselta kuin muu hautausmaa. Hautamuistomerkkien koot vaihtelevat siellä selvästi, ja yleisilme on kaikkinensa sangen huolittelematon.

Korttelit 101–104 täyttävä alue on yksityisomisteinen Åbergin hautausmaa, joka perustettiin 1890-luvun alussa. Vuonna 1894 vihittiin käyttöön puolestaan Malmin hautausmaa, joka kasvoi yksityishautausmaan ympärille.

”Siellä on säilynyt 1800-luvun hautauskulttuuri”, Malmin hautausmaan ylipuutarhuri Juha Ollila kertoo Åbergin hautausmaasta.

Helsingin seurakuntayhtymä ei siis omista Åbergin hautausmaan maa-aluetta. Tästä huolimatta seurakunnan työntekijät tekevät huoltotöitä myös siellä.

”Käytännössä meillä ei ole mitään velvollisuutta ylläpitää sitä. Ylläpidosta on kuitenkin tehty periaatepäätös”, Ollila sanoo.

Vaikka yksityistä hautausmaata hoidetaan siinä missä muitakin osia Malmin hautausmaasta, ei sen persoonallista miljöötä ole haluttu tuhota radikaaleilla uudistuksilla.

Åbergin hautausmaan perusti omille mailleen tilanomistaja O. W. Åberg. Hänellä ei Ollilan mukaan ollut rintaperillisiä.

”Tällä hetkellä maapohjan omistajina on aika monta henkilöä.”

Ei siis maksaisi vaivaa hankkia Åbergin hautausmaan maa-aluetta seurakuntayhtymän omistukseen. Malmin hautausmaalla olleen toisen yksityisen hautausmaan, Rundmanin hautausmaan, seurakuntayhtymä onnistui aikoinaan ostamaan itselleen.

”Todennäköisesti se oli vain yhden ihmisen omistuksessa.”

Neljään hautakortteliin mahtuu vähintään kymmeniä, jopa muutama satakin hautaa. Åbergin hautausmaan perustajan O. W. Åbergin haudan erottaa muista haudoista siitä, että sen kiven rintamasuunta on päinvastainen kuin muissa haudoissa.

Kaikki Åbergin hautausmaan haudat ovat niin sanottuja ainaishautoja, eli alueella eivät päde samat hautaoikeussäännöt kuin muualla Malmin hautausmaalla. O. W. Åberg sukulaisineen voi siis olla varma, ettei heidän hautojaan tulla korvaamaan toisten ihmisten haudoilla.

Tavanomaisilla, Helsingin seurakuntayhtymän omistamilla hautausmailla vainaja saa olla haudassaan vähintään 25 vuotta ennen kuin samaan kohtaan on mahdollista haudata seuraava vainaja. Näin tapahtuu, mikäli omaiset tai muut läheiset eivät maksa hautaoikeuden jatkamisesta.

”Åbergin hautausmaalla on paljon unohdettuja hautoja”, Ollila toteaa.

”Unohdettu hauta” kuuluu siis vainajalle, jolla ei esimerkiksi ole enää elossa olevia sukulaisia.

Malmin hautausmaalla on kaikkiaan noin 50 000 hautaa. Viime vuonna siellä tehtiin noin 1 900 hautausta, joista 80 prosenttia oli tuhkauksia ja uurnahautauksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hautaaminen
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää