Kaupunki

Valikko
Kaupunki

Seitsemän vuotta ilman tuloja – köyhyys uuvuttaa ja tekee tyhmäksi, sanoo varattomana elävä Jyri Hovila

Köyhyydestä puhuvat yhteiskunnassa usein muut kuin köyhät itse. HS kertoo siksi yhden tarinan siitä, miltä varattomuus tuntuu. Kerro meille, mitä muuta se on.

Selviytymispaniikki. Siinä yksi sana, jolla Jyri Hovila kuvaa köyhän arkea pääkaupunkiseudulla.

Se tarkoittaa, että suuri osa ajasta ja energiasta menee lukemattomien keskituloiselle mitättömän kokoisten asioiden setvimiseen. Köyhyys uuvuttaa ja ahdistaa, tekee ajoittain kyvyttömäksi toimimaan. Hovila kokee, että se suorastaan tyhmentää.

Köyhyydestä puhuvat yhteiskunnassa usein muut kuin köyhät itse. HS kertoo siksi yhden tarinan siitä, miltä varattomuus tuntuu. Koska tämä on vain yhden ihmisen kokemus, alamme nyt kerätä tarinoita muiltakin.

Hovila laskee olleensa seitsemän vuotta ilman säännöllisiä tuloja. Hän ei tulisi toimeen ilman ystäviensä apua ja eläkeikäisten vanhempiensa taloudellista tukea.

Hovila arvioi itse, että nuorena hänellä ei ollut mitään tolkkua rahankäytössä. Oli hyväpalkkaisia töitä it-alalla, mutta myös vääriä valintoja, velkaantumista joka suuntaan ja pieleen menneitä bisnesideoita, kuten konkurssiin ajautunut elokuvateatteri Kino Tapiola. Vuonna 2008 Hovila sai yllättäen silloisesta palkkatyöstään potkut ja yhden selityksen käytökselleen, adhd-diagnoosin.

”Kävelin sossuun, koska tämähän oli selvästi sellainen tilapäinen kriisi, jota varten järjestelmä on olemassa.”

Säännöllistä tukea ei Hovilalle kuitenkaan myönnetty, koska hänellä on yhä yksi yritys. Se ei tuota mitään, mutta Hovila uskoo, että yrityksen avulla saisi joskus tuloja. Tämän takia hän on nyt seitsemän vuotta elänyt tietämättä, mistä rahaa seuraavan kerran tulee vai tuleeko.

Hän on hakenut tänä aikana turhaan satoja työpaikkoja ja pyrkinyt myös eduskuntaan Piraattipuolueen edustajaksi.

Miten tyhjällä sitten voi tulla toimeen?

Hovila sanoo tekevänsä suunnilleen kaikkea, mitä hyvää tarkoittavat hölmöt neuvovat varatonta tekemään. Maalla hän kerää marjoja ja käy kalassa. Kaupungissa ja maalla Hovila kerää pulloja. Vaikutus omaan talouteen on mitätön.

Mitä vähemmän rahaa ruokaan on, sitä tiukemmin Hovila laskeskelee ruuan terveellisyyttä. Osan ajasta hän on maalla vanhempien rappeutuneessa kesäpaikassa, jossa ei ole esimerkiksi lämmintä vettä.

Hovila kertoo nauttivansa tavallaan sissielämästä kahden koiransa kanssa, mutta työnhaku it-alalta on muualla kuin kaupungissa liki mahdotonta. On siis aina palattava Helsinkiin.

Hovila sanoo, että kituuttamalla selviää hetken, mutta sitten tavarat ja oma keho alkavat rappeutua. Kun jotain hajoaa, pitää olla ilman tai yrittää korjata vanhaa.

Otetaan esimerkiksi silmälasit. Yksiäkään ehjiä ei enää ole, minkä takia hän käyttää aurinkolaseja vahvuuksilla, vaikka niistäkin toinen sanka alkaa jo repsottaa. Uudet voisi ostaa, jos listalla ei olisi todella montaa kiireisempää asiaa.

”Elän maailmassa, jossa on mahdoton ajatus ostaa esimerkiksi vararengas polkupyörään. Aina on jotain vielä tärkeämpää.”

”Ihmiset luulevat, että kaikkien alla on tukiverkko, jonka ohi ei voi pudota. Kyllä voi”, Hovila sanoo.

Kituuttaminen syö toivon. Jos rahaa sitten joskus onkin, sitä ei pysty sijoittamaan parempaan tulevaisuuteen, kun on pakko saada ravintoa, maksaa bussilippu hammaslääkäriin tai ostaa palovaroittimeen patterit.

Laajemmin ajatellen Hovila näkee, että tämä vie vähitellen köyhältä itsemääräämisoikeuden ja yhteiskunnasta vakauden. Jos toivoa ei ole, köyhyys altistaa kaikenlaisille lieveilmiöille, tekee ties mistä hämäräpuuhista houkuttelevia.

Ihan pienikin ”ylimääräinen” raha tekee ihmeitä toimintakyvylle. Siis esimerkiksi juuri nyt se, että Hovila sai seitsemän vuoden jälkeen ensimmäisen kerran harkinnanvaraista toimeentulotukea talvivaatteisiin.

Yksi satanen, ja mies taas pursuaa uusia ideoita.

Tässä esimerkiksi yksi ilmainen ajatus Helsingin kaupungille: jonkin tyhjillään olevan toimistotalon voisi muuttaa yrityshautomoksi, joka olisi avoin ihan kaikille. Siis myös talousasiansa sotkeneille.

Perusasioista kuten asumisesta ja ruuasta pitäisi ensin huolehtia, mutta muuten Hovila ajattelee, että varattomat tarvitsisivat lähinnä tilaisuuden.

”Suomessa on valtavasti ihmisiä, joilla olisi tarve päästä tekemään, muttei mahdollisuuksia siihen. Ei tätä asenne ratkaise vaan rahan puute”, hän sanoo ja tarjoutuu sitten itse töihin provikka- ja asuntopalkalla.

”Minun kokemuksenihan tekisivät minusta aivan loistavan muutos- ja kriisijohtamisen asiantuntijan, eikö vain?”

Kerro miten sinä selviydyt

Tässä jutussa kerrotaan yksi tapa päätyä pienituloiseksi. Todellisuudessa tapoja on liki yhtä monta kuin pienituloisiakin.

Köyhyyden vaikutuksista elämään pääsevät usein lehdessä puhumaan kaikki muut paitsi köyhät itse. Keräämme siksi nyt kertomuksia ihmisiltä, joilla on vähävaraisuudesta pääkaupunkiseudulla tuoretta omaa kokemusta. Tarinoista tehdään myöhemmin uusi artikkeli.

Kerro tekstissäsi esimerkiksi, miten selviydyt vähällä rahalla päivittäin. Millä kaikilla tavoin köyhyys vaikuttaa elämääsi? Millaisen tulevaisuuden näkisit hyvänä?

Kuka sitten lasketaan tarpeeksi köyhäksi vastaamaan? Tämän saa jokainen ratkaista itse. Yhtenä pienituloisuuden määritelmänä esimerkiksi tilastokeskus käyttää 60 prosenttia mediaanitulosta. Toisin sanoen tuoreimmissa valmistuneissa tilastoissa pienituloinen on ihminen, joka saa kuukaudessa rahaa alle 1 190 euroa.

Tekstejä voi lähettää osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi tai kirjoittaa suoraan alla olevalle lomakkeelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Köyhyys
 • pääkaupunkiseutu
 • Tuloerot
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  2. 2

   Näkökulma: Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  3. 3

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Pisa sen kertoo: Suomi eriytyy – tutkijan mukaan ajatus yhtenäisestä nuorisosta voidaan unohtaa

  6. 6

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  7. 7

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  8. 8

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  9. 9

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  10. 10

   Yhdysvaltain presidentin tulevaan lentokoneeseen voisi lastata kymmenen norsua enemmän kuin nykyiseen – tällainen on uusi Air Force One, jota Donald Trump ei halua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  3. 3

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  4. 4

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  5. 5

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  6. 6

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  9. 9

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  10. 10

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää