Valikko
Kaupunki

Seitsemän vuotta ilman tuloja – köyhyys uuvuttaa ja tekee tyhmäksi, sanoo varattomana elävä Jyri Hovila

Köyhyydestä puhuvat yhteiskunnassa usein muut kuin köyhät itse. HS kertoo siksi yhden tarinan siitä, miltä varattomuus tuntuu. Kerro meille, mitä muuta se on.

Selviytymispaniikki. Siinä yksi sana, jolla Jyri Hovila kuvaa köyhän arkea pääkaupunkiseudulla.

Se tarkoittaa, että suuri osa ajasta ja energiasta menee lukemattomien keskituloiselle mitättömän kokoisten asioiden setvimiseen. Köyhyys uuvuttaa ja ahdistaa, tekee ajoittain kyvyttömäksi toimimaan. Hovila kokee, että se suorastaan tyhmentää.

Köyhyydestä puhuvat yhteiskunnassa usein muut kuin köyhät itse. HS kertoo siksi yhden tarinan siitä, miltä varattomuus tuntuu. Koska tämä on vain yhden ihmisen kokemus, alamme nyt kerätä tarinoita muiltakin.

Hovila laskee olleensa seitsemän vuotta ilman säännöllisiä tuloja. Hän ei tulisi toimeen ilman ystäviensä apua ja eläkeikäisten vanhempiensa taloudellista tukea.

Hovila arvioi itse, että nuorena hänellä ei ollut mitään tolkkua rahankäytössä. Oli hyväpalkkaisia töitä it-alalla, mutta myös vääriä valintoja, velkaantumista joka suuntaan ja pieleen menneitä bisnesideoita, kuten konkurssiin ajautunut elokuvateatteri Kino Tapiola. Vuonna 2008 Hovila sai yllättäen silloisesta palkkatyöstään potkut ja yhden selityksen käytökselleen, adhd-diagnoosin.

”Kävelin sossuun, koska tämähän oli selvästi sellainen tilapäinen kriisi, jota varten järjestelmä on olemassa.”

Säännöllistä tukea ei Hovilalle kuitenkaan myönnetty, koska hänellä on yhä yksi yritys. Se ei tuota mitään, mutta Hovila uskoo, että yrityksen avulla saisi joskus tuloja. Tämän takia hän on nyt seitsemän vuotta elänyt tietämättä, mistä rahaa seuraavan kerran tulee vai tuleeko.

Hän on hakenut tänä aikana turhaan satoja työpaikkoja ja pyrkinyt myös eduskuntaan Piraattipuolueen edustajaksi.

Miten tyhjällä sitten voi tulla toimeen?

Hovila sanoo tekevänsä suunnilleen kaikkea, mitä hyvää tarkoittavat hölmöt neuvovat varatonta tekemään. Maalla hän kerää marjoja ja käy kalassa. Kaupungissa ja maalla Hovila kerää pulloja. Vaikutus omaan talouteen on mitätön.

Mitä vähemmän rahaa ruokaan on, sitä tiukemmin Hovila laskeskelee ruuan terveellisyyttä. Osan ajasta hän on maalla vanhempien rappeutuneessa kesäpaikassa, jossa ei ole esimerkiksi lämmintä vettä.

Hovila kertoo nauttivansa tavallaan sissielämästä kahden koiransa kanssa, mutta työnhaku it-alalta on muualla kuin kaupungissa liki mahdotonta. On siis aina palattava Helsinkiin.

Hovila sanoo, että kituuttamalla selviää hetken, mutta sitten tavarat ja oma keho alkavat rappeutua. Kun jotain hajoaa, pitää olla ilman tai yrittää korjata vanhaa.

Otetaan esimerkiksi silmälasit. Yksiäkään ehjiä ei enää ole, minkä takia hän käyttää aurinkolaseja vahvuuksilla, vaikka niistäkin toinen sanka alkaa jo repsottaa. Uudet voisi ostaa, jos listalla ei olisi todella montaa kiireisempää asiaa.

”Elän maailmassa, jossa on mahdoton ajatus ostaa esimerkiksi vararengas polkupyörään. Aina on jotain vielä tärkeämpää.”

”Ihmiset luulevat, että kaikkien alla on tukiverkko, jonka ohi ei voi pudota. Kyllä voi”, Hovila sanoo.

Kituuttaminen syö toivon. Jos rahaa sitten joskus onkin, sitä ei pysty sijoittamaan parempaan tulevaisuuteen, kun on pakko saada ravintoa, maksaa bussilippu hammaslääkäriin tai ostaa palovaroittimeen patterit.

Laajemmin ajatellen Hovila näkee, että tämä vie vähitellen köyhältä itsemääräämisoikeuden ja yhteiskunnasta vakauden. Jos toivoa ei ole, köyhyys altistaa kaikenlaisille lieveilmiöille, tekee ties mistä hämäräpuuhista houkuttelevia.

Ihan pienikin ”ylimääräinen” raha tekee ihmeitä toimintakyvylle. Siis esimerkiksi juuri nyt se, että Hovila sai seitsemän vuoden jälkeen ensimmäisen kerran harkinnanvaraista toimeentulotukea talvivaatteisiin.

Yksi satanen, ja mies taas pursuaa uusia ideoita.

Tässä esimerkiksi yksi ilmainen ajatus Helsingin kaupungille: jonkin tyhjillään olevan toimistotalon voisi muuttaa yrityshautomoksi, joka olisi avoin ihan kaikille. Siis myös talousasiansa sotkeneille.

Perusasioista kuten asumisesta ja ruuasta pitäisi ensin huolehtia, mutta muuten Hovila ajattelee, että varattomat tarvitsisivat lähinnä tilaisuuden.

”Suomessa on valtavasti ihmisiä, joilla olisi tarve päästä tekemään, muttei mahdollisuuksia siihen. Ei tätä asenne ratkaise vaan rahan puute”, hän sanoo ja tarjoutuu sitten itse töihin provikka- ja asuntopalkalla.

”Minun kokemuksenihan tekisivät minusta aivan loistavan muutos- ja kriisijohtamisen asiantuntijan, eikö vain?”

Kerro miten sinä selviydyt

Tässä jutussa kerrotaan yksi tapa päätyä pienituloiseksi. Todellisuudessa tapoja on liki yhtä monta kuin pienituloisiakin.

Köyhyyden vaikutuksista elämään pääsevät usein lehdessä puhumaan kaikki muut paitsi köyhät itse. Keräämme siksi nyt kertomuksia ihmisiltä, joilla on vähävaraisuudesta pääkaupunkiseudulla tuoretta omaa kokemusta. Tarinoista tehdään myöhemmin uusi artikkeli.

Kerro tekstissäsi esimerkiksi, miten selviydyt vähällä rahalla päivittäin. Millä kaikilla tavoin köyhyys vaikuttaa elämääsi? Millaisen tulevaisuuden näkisit hyvänä?

Kuka sitten lasketaan tarpeeksi köyhäksi vastaamaan? Tämän saa jokainen ratkaista itse. Yhtenä pienituloisuuden määritelmänä esimerkiksi tilastokeskus käyttää 60 prosenttia mediaanitulosta. Toisin sanoen tuoreimmissa valmistuneissa tilastoissa pienituloinen on ihminen, joka saa kuukaudessa rahaa alle 1 190 euroa.

Tekstejä voi lähettää osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi tai kirjoittaa suoraan alla olevalle lomakkeelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Köyhyys
 • Pääkaupunkiseutu
 • Tuloerot
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää