Valikko
Kaupunki

Seitsemän vuotta ilman tuloja – köyhyys uuvuttaa ja tekee tyhmäksi, sanoo varattomana elävä Jyri Hovila

Köyhyydestä puhuvat yhteiskunnassa usein muut kuin köyhät itse. HS kertoo siksi yhden tarinan siitä, miltä varattomuus tuntuu. Kerro meille, mitä muuta se on.

Selviytymispaniikki. Siinä yksi sana, jolla Jyri Hovila kuvaa köyhän arkea pääkaupunkiseudulla.

Se tarkoittaa, että suuri osa ajasta ja energiasta menee lukemattomien keskituloiselle mitättömän kokoisten asioiden setvimiseen. Köyhyys uuvuttaa ja ahdistaa, tekee ajoittain kyvyttömäksi toimimaan. Hovila kokee, että se suorastaan tyhmentää.

Köyhyydestä puhuvat yhteiskunnassa usein muut kuin köyhät itse. HS kertoo siksi yhden tarinan siitä, miltä varattomuus tuntuu. Koska tämä on vain yhden ihmisen kokemus, alamme nyt kerätä tarinoita muiltakin.

Hovila laskee olleensa seitsemän vuotta ilman säännöllisiä tuloja. Hän ei tulisi toimeen ilman ystäviensä apua ja eläkeikäisten vanhempiensa taloudellista tukea.

Hovila arvioi itse, että nuorena hänellä ei ollut mitään tolkkua rahankäytössä. Oli hyväpalkkaisia töitä it-alalla, mutta myös vääriä valintoja, velkaantumista joka suuntaan ja pieleen menneitä bisnesideoita, kuten konkurssiin ajautunut elokuvateatteri Kino Tapiola. Vuonna 2008 Hovila sai yllättäen silloisesta palkkatyöstään potkut ja yhden selityksen käytökselleen, adhd-diagnoosin.

”Kävelin sossuun, koska tämähän oli selvästi sellainen tilapäinen kriisi, jota varten järjestelmä on olemassa.”

Säännöllistä tukea ei Hovilalle kuitenkaan myönnetty, koska hänellä on yhä yksi yritys. Se ei tuota mitään, mutta Hovila uskoo, että yrityksen avulla saisi joskus tuloja. Tämän takia hän on nyt seitsemän vuotta elänyt tietämättä, mistä rahaa seuraavan kerran tulee vai tuleeko.

Hän on hakenut tänä aikana turhaan satoja työpaikkoja ja pyrkinyt myös eduskuntaan Piraattipuolueen edustajaksi.

Miten tyhjällä sitten voi tulla toimeen?

Hovila sanoo tekevänsä suunnilleen kaikkea, mitä hyvää tarkoittavat hölmöt neuvovat varatonta tekemään. Maalla hän kerää marjoja ja käy kalassa. Kaupungissa ja maalla Hovila kerää pulloja. Vaikutus omaan talouteen on mitätön.

Mitä vähemmän rahaa ruokaan on, sitä tiukemmin Hovila laskeskelee ruuan terveellisyyttä. Osan ajasta hän on maalla vanhempien rappeutuneessa kesäpaikassa, jossa ei ole esimerkiksi lämmintä vettä.

Hovila kertoo nauttivansa tavallaan sissielämästä kahden koiransa kanssa, mutta työnhaku it-alalta on muualla kuin kaupungissa liki mahdotonta. On siis aina palattava Helsinkiin.

Hovila sanoo, että kituuttamalla selviää hetken, mutta sitten tavarat ja oma keho alkavat rappeutua. Kun jotain hajoaa, pitää olla ilman tai yrittää korjata vanhaa.

Otetaan esimerkiksi silmälasit. Yksiäkään ehjiä ei enää ole, minkä takia hän käyttää aurinkolaseja vahvuuksilla, vaikka niistäkin toinen sanka alkaa jo repsottaa. Uudet voisi ostaa, jos listalla ei olisi todella montaa kiireisempää asiaa.

”Elän maailmassa, jossa on mahdoton ajatus ostaa esimerkiksi vararengas polkupyörään. Aina on jotain vielä tärkeämpää.”

”Ihmiset luulevat, että kaikkien alla on tukiverkko, jonka ohi ei voi pudota. Kyllä voi”, Hovila sanoo.

Kituuttaminen syö toivon. Jos rahaa sitten joskus onkin, sitä ei pysty sijoittamaan parempaan tulevaisuuteen, kun on pakko saada ravintoa, maksaa bussilippu hammaslääkäriin tai ostaa palovaroittimeen patterit.

Laajemmin ajatellen Hovila näkee, että tämä vie vähitellen köyhältä itsemääräämisoikeuden ja yhteiskunnasta vakauden. Jos toivoa ei ole, köyhyys altistaa kaikenlaisille lieveilmiöille, tekee ties mistä hämäräpuuhista houkuttelevia.

Ihan pienikin ”ylimääräinen” raha tekee ihmeitä toimintakyvylle. Siis esimerkiksi juuri nyt se, että Hovila sai seitsemän vuoden jälkeen ensimmäisen kerran harkinnanvaraista toimeentulotukea talvivaatteisiin.

Yksi satanen, ja mies taas pursuaa uusia ideoita.

Tässä esimerkiksi yksi ilmainen ajatus Helsingin kaupungille: jonkin tyhjillään olevan toimistotalon voisi muuttaa yrityshautomoksi, joka olisi avoin ihan kaikille. Siis myös talousasiansa sotkeneille.

Perusasioista kuten asumisesta ja ruuasta pitäisi ensin huolehtia, mutta muuten Hovila ajattelee, että varattomat tarvitsisivat lähinnä tilaisuuden.

”Suomessa on valtavasti ihmisiä, joilla olisi tarve päästä tekemään, muttei mahdollisuuksia siihen. Ei tätä asenne ratkaise vaan rahan puute”, hän sanoo ja tarjoutuu sitten itse töihin provikka- ja asuntopalkalla.

”Minun kokemuksenihan tekisivät minusta aivan loistavan muutos- ja kriisijohtamisen asiantuntijan, eikö vain?”

Kerro miten sinä selviydyt

Tässä jutussa kerrotaan yksi tapa päätyä pienituloiseksi. Todellisuudessa tapoja on liki yhtä monta kuin pienituloisiakin.

Köyhyyden vaikutuksista elämään pääsevät usein lehdessä puhumaan kaikki muut paitsi köyhät itse. Keräämme siksi nyt kertomuksia ihmisiltä, joilla on vähävaraisuudesta pääkaupunkiseudulla tuoretta omaa kokemusta. Tarinoista tehdään myöhemmin uusi artikkeli.

Kerro tekstissäsi esimerkiksi, miten selviydyt vähällä rahalla päivittäin. Millä kaikilla tavoin köyhyys vaikuttaa elämääsi? Millaisen tulevaisuuden näkisit hyvänä?

Kuka sitten lasketaan tarpeeksi köyhäksi vastaamaan? Tämän saa jokainen ratkaista itse. Yhtenä pienituloisuuden määritelmänä esimerkiksi tilastokeskus käyttää 60 prosenttia mediaanitulosta. Toisin sanoen tuoreimmissa valmistuneissa tilastoissa pienituloinen on ihminen, joka saa kuukaudessa rahaa alle 1 190 euroa.

Tekstejä voi lähettää osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi tai kirjoittaa suoraan alla olevalle lomakkeelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Köyhyys
 • Pääkaupunkiseutu
 • Tuloerot
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää