Valikko
Kaupunki

Tutkimus: Naiset kokevat väkivaltaa kotona, miehet kadulla – Väestön vanhetessa myös väkivalta vähenee

Miehet joutuvat naisia useimmin katuväkivallan ja vakavien väkivaltarikosten uhriksi, koska he käyttävät enemmän alkoholia kuin naiset ja liikkuvat paikoissa, joissa väkivallan riski on suurempi kuin muualla.

Naiset ja miehet joutuvat väkivallan kohteiksi eri paikoissa ja erilaisten tekijöiden uhreina.

Miehet joutuvat yleensä väkivallan uhriksi baarissa tai kadulla ja tekijä on usein tuntematon. Naiset taas kokevat väkivaltaa useimmiten kodissaan tai muussa yksityisasunnossa. Tekijä on usein oma kumppani.

Tällaisen päätelmän voi tehdä Kansallisen rikosuhritutkimuksen tuloksista, jotka kertovat muun muassa fyysisen väkivallan uhriksi joutumisesta vuosina 2012–2015.

Uhritutkimuksen mukaan naiset ilmoittavat hieman miehiä yleisemmin väkivallasta, mutta poliisin tietoon tulleiden pahoinpitelyiden perusteella tiedetään, että vakavimmat pahoinpitelyrikokset kohdistuvat useammin miehiin.

Kyselypohjaiset uhritutkimukset eivät kuvaa luotettavasti kaikkein vakavinta väkivaltaa, vaan niissä parempi lähde on poliisien tilastot.

Näin kertoo Petri Danielsson, joka on toinen Kansallista rikosuhritutkimusta käsittelevän katsauksen tekijöistä ja suunnittelija Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa.

Miehet joutuvat naisia useimmin katuväkivallan ja vakavien väkivaltarikosten uhriksi, koska he käyttävät enemmän alkoholia kuin naiset ja liikkuvat paikoissa, joissa väkivallan riski on suurempi kuin muualla.

Tappelu syntyy todennäköisemmin paikoissa, joissa käytetään runsaasti alkoholia. Baareissa, ravintoloissa ja niiden lähialueilla saattaa varsinkin ilta-aikaan syttyä suukopuja, jotka päättyvät yhteenottoon.

Mitä vakavampi väkivaltarikos on, sitä todennäköisemmin uhrina on huono-osainen mies.

”Valtaosa henkirikoksista on ryyppyriitatappoja”, Danielsson kertoo.

Naiset ovat uhritutkimuksen mukaan useammin kotiväkivallan uhreja ja joutuvat työtehtävissään väkivallan kohteeksi useammin kuin miehet.

Töissään vaarassa ovat useimmiten hoitoalalla ja opetusalalla työskentelevät.

Uhritutkimuksen mukaan kyselyyn vastanneista naisista 5 prosenttia oli joutunut fyysisen väkivallan uhriksi niin, että tekijä oli nykyinen tai entinen kumppani. Miehillä vastaava luku oli 2,6.

Huomion arvoista on, että lukuun ei ole laskettu mukaan seksuaalista väkivaltaa.

Danielssonin mukaan ei tiedetä tarkkaan, miksi naiset ovat miehiä useammin kotiväkivallan uhreja.

Erilaisia arvioita ja selityksiä aiheesta on kuitenkin pohdittu jo pitkään.

”Yksi selitys on se, että miehet ovat keskimäärin hiukan naisia vahvempia. Konfliktitilanteessa miehen käyttämä väkivalta on fyysisen voimaeron vuoksi vakavampaa.”

Danielssonin mukaan miehet myös turvautuvat todennäköisesti naisia helpommin fyysiseen väkivaltaan. Hänen mukaansa naiset riitelevät yleensä eri tavalla. He voivat esimerkiksi solvata ja uhkailla konfliktitilanteessa.

Suomalaisten kokemaan väkivaltaan vaikuttaa sukupuolta enemmän ikä ja asema yhteiskunnassa.

Esimerkiksi ikä vaikuttaa merkittävästi siihen, millä todennäköisyydellä yksilö joutuu väkivaltarikoksen uhriksi. Lisäksi suomalaisten väkivallanteoissa on usein takapiruna alkoholi.

”Nuoret on monikertaisesti todennäköisemmin väkivallan uhreina kuin iäkkäät, koska heillä on erilaisia illanviettotapoja kuin vanhemmilla.”

Iän lisäksi henkilön tulotaso, koulutus ja ammattiasema vaikuttavat siihen, kuinka todennäköisesti hän joutuu väkivaltarikoksen uhriksi.

Hyvä koulutus, työpaikka, kohtuullinen tulotaso ja päihteiden kuluttaminen kohtuudella pienentävät todennäköisyyttä joutua pahoinpidellyksi.

Nuoret huono-osaiset joutuvat kaikkein todennäköisimmin väkivallan uhriksi sukupuolesta riippumatta. Eniten väkivaltaa kokevat Suomessa 15–35-vuotiaat miehet.

Kokonaisuudessaan väkivaltaa käytetään nykyään vähemmän kuin ennen.

Uhritutkimusten perusteella tiedetään, että väkivallan määrässä ei 2000-luvulla ole tapahtunut olennaista muutosta.

Sen sijaan henkirikollisuuden määrä on viime vuosikymmeninä vähentynyt. Sen uskotaan johtuvan osittain väestön vanhenemisesta, sillä nuoret tekevät valtaosan rikoksista. Aivan viime vuosina myös muiden väkivaltarikosten määrä on vähentynyt sekä uhritutkimusten että poliisin tietoon tulleiden väkivaltarikosten perusteella. Se saattaa osittain johtua alkoholin kokonaiskulutuksen vähenemisestä, joka on laskenut vuodesta 2007.

”Ottaen huomioon kuinka alkoholisidonnaista suomalainen pahoinpitelykulttuuri on, muutokset viinan käytössä pitäisi heijastua rikollisuuden määrän.”

Mikä Kansallinen rikosuhritutkimus?

 Kansallinen rikosuhritutkimus on nimetön, 15–74-vuotiaille suunnattu kysely, johon vastasi vuonna 2015 yhteensä 6 658 Suomessa vakituisesti asuvaa henkilöä.

 Tieto ei kantaudu kaikista rikoksista poliiseilla ja muille viranomaisille. Siksi viranomaistilastojen rinnalle tarvitaan kyselytutkimuksia, joiden avulla selvitetään kuinka paljon rikoksia todella tehdään. Kyselyilläkään ei saada aukotonta tietoa rikoksista.

 Suomessa uhritutkimuksia on tehty 1970-luvulta alkaen ja systemaattisesti vuoden 1980 jälkeen.

 Uusimman kyselyn tuloksia voi verrata vuosien 2012–2014 tietoihin, mutta ei niitä aikaisemmin suoritettujen uhritutkimuksien tuloksiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Väkivalta
 • Henkirikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  9. 9

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää