Valikko
Kaupunki

Pahassa rahapulassa ollut Vantaa on elpynyt aavistuksen – katso laskurista, minne veroeurosi menevät

Tänä vuonna Vantaa saattaa jopa lyhentää miljardivelkaansa, mutta ensi vuonna varaudutaan taas lainakannan kasvuun.

Vielä muutama vuosi sitten Vantaa oli nyykähtää mittavan velkataakkansa alle, ja menot uhkasivat kasvaa olennaisesti tuloja suuremmiksi.

Runsaan miljardin euron lainakanta on toki tallella, mutta kaupunki on jo neljä vuotta kyennyt pitämään kiinni kulukuristaan. Kaupunginjohtaja Kari Nenosen mukaan koneisto on nyt niin hyvin trimmattu, että Vantaa pystyy katsomaan tulevaisuuteen luottavaisemmin kuin monet muut isot kaupungit.

Nenonen julkisti maanantaina Vantaan vuoden 2017 budjettiesityksen, jossa kunnallisvero pysyy ennallaan 19 prosentissa.

Vantaan perusongelma on, että verotulot eivät kasva muuttoliikkeen tahdissa. Osittain tämä selittyy Suomen talouden yleisellä tahmeudella, sillä kaupungissa on työttömiä liki 14 000, noin tuhat enemmän kuin viime vuonna. Ansioverotulojen kasvu on prosentin luokkaa.

Kaupungin lainamäärä on edelleen Suomen ennätystasoa eli 1,1 miljardia euroa. Valtuustokauden tavoitteen mukaan lainoja piti jo lyhentää ensi vuonna.

Tavallaan kaupunki pääsee tähän tavoitteeseen, koska talousjohtaja Patrik Marjamaa arvelee kaupungin ehkä kykenevän lyhentämään lainamäärää tänä vuonna muutamalla miljoonalla eurolla. Ensi vuoden budjetissa on silti varauduttu lähes 30 miljoonan euron lisälainaan.

Jos olet vantaalainen, voit tarkistaa alla olevasta laskurista, minne veroeurosi menevät. Juttu jatkuu laskurin jälkeen.

 

Kulukuri ei ole helppoa kaupungissa, jonka väkiluku kasvaa runsaalla 3 600 asukkaalla vuosittain. Vantaan sivistystoimi laskee, että ensi vuonna suomenkieliseen perusopetukseen tulee 523 lasta enemmän kuin tänä vuonna. Varhaiskasvatukseen ennakoidaan 120 lapsen lisäystä.

Nykyisellä kasvutahdilla Vantaa tarvitsee seuraavien kymmenen vuoden aikana kolme suurehkoa yhtenäiskoulua ja 11–13 isohkoa päiväkotia lisää.

Samanaikaisesti väestö myös ikääntyy. Hoidon tarve kasvaa, kun yli 75-vuotiaita on joka vuosi 700–800 ihmistä enemmän.

Vantaa joutuukin kasvattamaan 100 miljoonan euron rakentamisbudjettiaan, josta viime vuodet on tiukasti pidetty kiinni. Ensi vuodeksi on luvassa 112,8 miljoonaa euroa lähinnä koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja peruskorjaamiseen sekä katujen ja viemäriputkien tekoon.

Rahkeet eivät riitä uusien asuinalueiden perustamiseen, vaan rakentaminen keskittyy lähinnä kehäradan varteen Kivistöön ja Vehkalan toimitila-alueelle.

Täydennysrakentaminen on yksi ensi vuoden isoista puheenaiheista Vantaalla, sillä kaupunki aloittaa uuden yleiskaavan tekemisen. Maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ei usko, että Vantaalla toistuu Helsingissä käyty repivä keskustelu viheralueiden nakertamisesta.

”Vantaan taajamissa on loistavaa väljyyttä. En usko, että täällä syntyy sellaista yleiskaavakeskustelua kuin Helsingissä”, Penttilä arvioi.

Uusia asuntoja syntyy Kivistön lisäksi lähinnä Tikkurilaan ja Myyrmäen suuralueelle. Rakennuslupia on tänä vuonna ennätetty myöntää jo 4 230 asunnolle. Valmiiksi muuttokuntoon tulee noin 2 600 asuntoa vuosittain.

Vaikka Vantaa ei korota kunnallisveroaan, se nostaa kiinteistöveron alarajat maan hallituksen esityksen mukaisesti. Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveron alaraja nousee 0,37 prosentista 0,41 prosenttiin.

Myös sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksuihin on luvassa korotuksia, jos kaupunginjohtajan esitys menee läpi. Tämä ei ole alkuunkaan varmaa, koska sosiaali- ja terveyslautakunnassa vastaava esitys meni kertaalleen nurin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Kuntatalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  9. 9

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  10. 10

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää