Valikko
Kaupunki

Pahassa rahapulassa ollut Vantaa on elpynyt aavistuksen – katso laskurista, minne veroeurosi menevät

Tänä vuonna Vantaa saattaa jopa lyhentää miljardivelkaansa, mutta ensi vuonna varaudutaan taas lainakannan kasvuun.

Vielä muutama vuosi sitten Vantaa oli nyykähtää mittavan velkataakkansa alle, ja menot uhkasivat kasvaa olennaisesti tuloja suuremmiksi.

Runsaan miljardin euron lainakanta on toki tallella, mutta kaupunki on jo neljä vuotta kyennyt pitämään kiinni kulukuristaan. Kaupunginjohtaja Kari Nenosen mukaan koneisto on nyt niin hyvin trimmattu, että Vantaa pystyy katsomaan tulevaisuuteen luottavaisemmin kuin monet muut isot kaupungit.

Nenonen julkisti maanantaina Vantaan vuoden 2017 budjettiesityksen, jossa kunnallisvero pysyy ennallaan 19 prosentissa.

Vantaan perusongelma on, että verotulot eivät kasva muuttoliikkeen tahdissa. Osittain tämä selittyy Suomen talouden yleisellä tahmeudella, sillä kaupungissa on työttömiä liki 14 000, noin tuhat enemmän kuin viime vuonna. Ansioverotulojen kasvu on prosentin luokkaa.

Kaupungin lainamäärä on edelleen Suomen ennätystasoa eli 1,1 miljardia euroa. Valtuustokauden tavoitteen mukaan lainoja piti jo lyhentää ensi vuonna.

Tavallaan kaupunki pääsee tähän tavoitteeseen, koska talousjohtaja Patrik Marjamaa arvelee kaupungin ehkä kykenevän lyhentämään lainamäärää tänä vuonna muutamalla miljoonalla eurolla. Ensi vuoden budjetissa on silti varauduttu lähes 30 miljoonan euron lisälainaan.

Jos olet vantaalainen, voit tarkistaa alla olevasta laskurista, minne veroeurosi menevät. Juttu jatkuu laskurin jälkeen.

 

Kulukuri ei ole helppoa kaupungissa, jonka väkiluku kasvaa runsaalla 3 600 asukkaalla vuosittain. Vantaan sivistystoimi laskee, että ensi vuonna suomenkieliseen perusopetukseen tulee 523 lasta enemmän kuin tänä vuonna. Varhaiskasvatukseen ennakoidaan 120 lapsen lisäystä.

Nykyisellä kasvutahdilla Vantaa tarvitsee seuraavien kymmenen vuoden aikana kolme suurehkoa yhtenäiskoulua ja 11–13 isohkoa päiväkotia lisää.

Samanaikaisesti väestö myös ikääntyy. Hoidon tarve kasvaa, kun yli 75-vuotiaita on joka vuosi 700–800 ihmistä enemmän.

Vantaa joutuukin kasvattamaan 100 miljoonan euron rakentamisbudjettiaan, josta viime vuodet on tiukasti pidetty kiinni. Ensi vuodeksi on luvassa 112,8 miljoonaa euroa lähinnä koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja peruskorjaamiseen sekä katujen ja viemäriputkien tekoon.

Rahkeet eivät riitä uusien asuinalueiden perustamiseen, vaan rakentaminen keskittyy lähinnä kehäradan varteen Kivistöön ja Vehkalan toimitila-alueelle.

Täydennysrakentaminen on yksi ensi vuoden isoista puheenaiheista Vantaalla, sillä kaupunki aloittaa uuden yleiskaavan tekemisen. Maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ei usko, että Vantaalla toistuu Helsingissä käyty repivä keskustelu viheralueiden nakertamisesta.

”Vantaan taajamissa on loistavaa väljyyttä. En usko, että täällä syntyy sellaista yleiskaavakeskustelua kuin Helsingissä”, Penttilä arvioi.

Uusia asuntoja syntyy Kivistön lisäksi lähinnä Tikkurilaan ja Myyrmäen suuralueelle. Rakennuslupia on tänä vuonna ennätetty myöntää jo 4 230 asunnolle. Valmiiksi muuttokuntoon tulee noin 2 600 asuntoa vuosittain.

Vaikka Vantaa ei korota kunnallisveroaan, se nostaa kiinteistöveron alarajat maan hallituksen esityksen mukaisesti. Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveron alaraja nousee 0,37 prosentista 0,41 prosenttiin.

Myös sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksuihin on luvassa korotuksia, jos kaupunginjohtajan esitys menee läpi. Tämä ei ole alkuunkaan varmaa, koska sosiaali- ja terveyslautakunnassa vastaava esitys meni kertaalleen nurin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Kuntatalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää