Valikko
Kaupunki

200 miljoonaa euroa ei riitä, Olympiastadionin remontti kallistuu rajusti – ”Lisähinta on merkittävä”

Kustannusarviota kasvattaa Stadion-säätiön toimitusjohtajan Maija Innasen mukaan muun muassa se, että rakentaminen on noususuhdanteessa pääkaupunkiseudulla.

Helsingin Olympiastadionin uudistamisen hinta on paisumassa selvästi ennakoitua suuremmaksi. Alkuperäinen kustannusarvio on ollut 209 miljoonaa euroa, mutta Stadion-säätiön toimitusjohtajan Maija Innasen mukaan todellinen hinta näyttää kasvavan paljon suuremmaksi.

”Lisähinta on merkittävä. Olen pahoillani, etten pysty avaamaan asiaa enempää tässä vaiheessa”, Innanen sanoo.

Olympiastadionilla on tehty kevättalvesta 2016 lähtien maanrakennustöitä, jotka ovat Innasen mukaan edenneet suunnitellusti ja budjetin mukaisesti. Varsinaisen rakentamisen eli rakennusteknisen urakan urakkatarjoukset ovat parhaillaan vasta käsittelyssä, eikä Innanen hankintalakiin vedoten kerro niihin liittyvistä rahasummista julkisuuteen kesken kilpailutuksen.

Isojen rakennusurakoiden kustannusarvion ja lopullisen hinnan välinen kuilu saattaa revetä pahimmillaan todella suureksi. Esimerkiksi länsimetron hinta-arvio on kasvanut vuonna 2006 papereissa pyörineestä runsaasta 450 miljoonasta eurosta yli miljardiin.

Vastaavanlaista rakennuskustannusten räjähtämistä ei ole Innasen mukaan sentään näköpiirissä Olympiastadionilla.

”Ei se [kustannusarvio] ole sentään kaksinkertaistumassa, mutta merkittävästä noususta on kuitenkin kyse.”

Stadion-säätiön tavoitteena on valita urakoitsija marraskuun puoliväliin mennessä. Tämän jälkeen selviää myös se, minkä verran peruskorjauksen hinnan arvioidaan nousevan.

Mikäli urakoitsijan valinta venyy, ei rakennustöitä pystytä jatkamaan suunnitelmien mukaan keskeytyksettä Taka-Töölössä.

Olympiastadionin remontin kustannusten todennäköiseen kasvamiseen on Innasen mukaan kaksi keskeistä syytä. Yksi syy on se, että rakentaminen on noususuhdanteessa pääkaupunkiseudulla.

Urakkatarjousten hinnat nousevat, koska Helsingissä on käynnissä samanaikaisesti useita mittavia rakennusprojekteja. Olympiastadionin lisäksi nostokurkia on muun muassa Keskustakirjaston, Eduskuntatalon, uuden lastensairaalan sekä Redi- ja Tripla-kauppakeskusten työmailla.

Toinen hintalappua paisuttava seikka on se, että katsomoiden kattamisesta ja näköesteettömien paikkojen rakentamisesta näyttäisi tulevan ennakoitua monimutkaisempaa ja sitä myöten myös kalliimpaa.

”Ne ovat sen luokan muutoksia vanhaan rakenteeseen, että sellaisia ei ole välttämättä tehty Suomessa koskaan aiemmin”, Innanen kertoo.

Stadionin uudistushankkeen rahoittaa puoliksi Helsingin kaupunki, puoliksi Suomen valtio. Stadion-säätiö vastaa puolestaan urheilu- ja tapahtumapyhätön varustelusta, eli esimerkiksi korkeushyppypatjojen ja muiden vastaavanlaisten tarvikkeiden hankinnasta.

Säätiö on kartuttanut kalustamiskassaansa esimerkiksi myymällä Olympiastadionin vanhoja penkkejä. Näköpiirissä olevaa rakennuskustannusten kasvamista ei kuitenkaan tulla kattamaan myyjäisiä järjestämällä.

”On sitten rahoittajien päätöksissä, onko mahdollisuutta saada lisärahoitusta. Tai sitten me joudumme tekemään tuntuvia karsintoja”, Innanen toteaa.

Yrjö Lindegrenin suunnittelema Helsingin Olympiastadionin valmistui vuonna 1938. Stadion remontoitiin edellisen kerran vuosina 1990–1993, mutta nyt käynnissä olevassa kunnostusprojektissa se uudistetaan perusteellisesti.

Olympiastadionin uudistusurakan on määrä valmistua vuonna 2019. Alla olevat vaihtokuvat näyttävät, miltä uusitun stadionin on määrä näyttää nykytilaan verrattuna.

 

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Olympiastadion
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää