Valikko
Kaupunki

Helsingin kaupunginhallitus lähetti Helsingin uuden yleiskaavan eteenpäin – kaupunginvaltuusto päättää kaavan hyväksymisestä ensi viikolla

Kaupunginhallitus linjasi päätöksessään, että asuntorakentaminen tulee toteuttaa niin, että Keskuspuisto säilyy mahdollisimman laajana

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaisessa kokouksessaan ehdotuksen Helsingin uudeksi yleiskaavaksi. Lopullisesti yleiskaavaehdotuksen hyväksymisestä päätetään Helsingin kaupunginvaltuustossa ensi viikolla.

Kaupunginhallitus ei tehnyt yleiskaavaesitykseen suuria muutoksia. Päätökseen kirjattiin kuitenkin Keskuspuistoa koskeva lausunto.

Yleiskaava mahdollistaisi asuntorakentamisen Keskuspuiston reuna-alueille esimerkiksi Hämeenlinnanväylän varrella. Ehdotuksen mittakaavaa selventää alla oleva Pirkkolan urheilupuiston yläpuolelta kuvattu video.

Kaupunginhallitus linjasi kuitenkin maanantaisessa päätöksessään, että asuntorakentaminen tulee toteuttaa niin, että Keskuspuisto säilyy mahdollisimman laajana. Käytännössä lausunto tarkoittaa sitä, että Keskuspuiston leikkauksia vaativa Hämeenlinnanväylän bulevardisointi voitaisiin toteuttaa, mutta Keskuspuiston päälle sijoitettavan asuinrakentamisen laajuuteen toivotaan kiinnitettävän jatkosuunnittelussa erityistä huomiota.

Lisäkirjauksella ryyditetty esitys hyväksyttiin kaupunginhallituksen äänestyksessä kokoomuksen, vihreiden ja sdp:n äänillä.

Yleiskaavaehdotuksesta käytiin kokouksessa muitakin äänestyksiä. Rkp:n Marcus Rantalan ja keskustan Laura Kolben Keskuspuistoa ja Malmin lentokenttää puolustava palautusehdotus kaatui äänin 12–2. Vasemmistoliitto taas teki kokouksessa vastaehdotuksen, jolla ryhmän edustajat pyrkivät estämään Keskuspuistoon kaavaillun rakentamisen. Vastaehdotus hävisi äänestyksen äänin 10–4. Vasemmistoliiton lisäksi sitä kannattivat keskustan ja rkp:n edustajat.

Vasemmistoliittoa kaupunginhallituksessa edustava Paavo Arhinmäki arvostelee suurten puolueiden yleiskaavaehdotukseen tekemää lisäkirjausta siitä, ettei se ole sitova.

”Nämä kirjaukset eivät ole oikeusvaikutteisia vaan ainoastaan ohjeita ja toiveita. Tämä ei poista rakennusalaa Keskuspuiston päältä”, Arhinmäki sanoo.

Keskuspuiston reuna-alueiden rakentamissuunnitelmista syntyi jo aiemmin syksyllä kiista, jossa kokoomus, vihreät ja Sdp syyttivät vasemmistoliittoa takinkäännöstä.

Keskuspuiston reuna-alueille rakentamisen mahdollistava yleiskaavaehdotus hyväksyttiin viime kesäkuussa kaupunkisuunnittelulautakunnassa ilman vastalauseita. Ehdotuksesta käydyissä neuvotteluissa oli mukana myös vasemmistoliiton edustaja Eija Loukoila.

Vain viikkoa myöhemmin vasemmistoliitto kuitenkin sanoutui irti neuvottelutuloksesta. Ryhmän puheenjohtajan Veronika Honkasalon mukaan ryhmän kannasta oli tiedotettu Loukoilalle.

Muissa puolueissa pelätään, että Keskuspuistoon suunniteltujen kaavamerkintöjen poistaminen yleiskaavasta aloittaisi uudestaan keskustelun myös kaavan muista osista. Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin poistaminen kaavasta taas vaikuttaisi muun muassa kaavassa suunniteltuun liikenneverkkoon niin dramaattisesti, että yleiskaava olisi ehkä asetettava uudelleen kaupunkilaisten nähtäväksi.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kaavaa ei saataisi hyväksyttyä tämän valtuustokauden aikana ja sen mahdollistamien rakennusprojektien aloittaminen viivästyisi. Vasemmistoliitossa ei uskota kaupunkisuunnitteluviraston tulkintaan asiasta.

Helsingin suurimpien valtuustoryhmien kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n ryhmänjohtajat olivat maanantai-iltana tyytyväisiä kaupunginhallituksen ratkaisuun.

”Kaupunginhallitus kirjasi vastuullisen ja tarkentavan jatkosuunnitteluohjeen”, Sdp:n ryhmänjohtaja Osku Pajamäki sanoi.

”Pidimme tärkeänä, että jatkosuunnittelussa huomioidaan luontoarvot ja kosketaan Keskuspuistoon mahdollisimman vähän – kuitenkin huomioiden bulevardisointi ja se asuntorakentamisen suunnittelu, mitä alueelle on tehty”, kokoomuksen ryhmänjohtaja Lasse Männistö sanoi.

”Nyt saatiin varmistettua, että Keskuspuistossa ei lähdetä rakentamaan syvälle puistoon vaan moottoritien varteen niin, että rakentaminen suojaa puistoa”, vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs sanoi.

Jos uusi yleiskaava hyväksytään, sen vaikutukset tuntuvat kaupunkilaisten arjessa vielä sadan vuoden päästäkin. Kaupunkisuunnitteluviraston ja poliitikoiden yhdessä laatimalla kaavalla varaudutaan siihen, että Helsingin väkiluku kasvaa 240 000 ihmisellä vuoteen 2050 mennessä.

Tämän vuoksi kaupunkiin suunnitellaan poikkeuksellisen suuria muutoksia. Yleiskaavaehdotuksessa esitetään, että Helsingin sisääntuloväylät muutettaisiin asuinkaduiksi, kaupunkiin tehtäisiin useita uusia keskustoja ja ihmisten liikkumista helpotettaisiin rakentamalla Helsinkiin kymmeniä kilometrejä pikaraitioteitä.

Tuusulanväylän muuttaminen asuinkaduksi – siis niin kutsutuksi kaupunkibulevardiksi – näyttäisiä kaupungin tilaamissa havainnekuvissa tältä.

 

Yleiskaavaehdotuksessa kaavaillaan myös muun muassa Malmin lentokentän muuttamista 25 000 ihmisen asuinalueeksi. Monien muiden yleiskaavan sisältämien esitysten tavoin myös Malmin kohtalo on herättänyt suuria tunteita. Lentokentän puolustamiseksi on tehty kansalaisaloite, joka ylitti lokakuun alussa 50 000 allekirjoituksen rajan. Tämä tarkoittaa, että aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Yleiskaava on Helsingin kehitystä yleisellä tasolla ohjaava suunnitelma. Tarkemmin yleiskaavan mahdollistamien muutosten toteuttamisesta päätetään vasta myöhemmin asemakaavoja laadittaessa.

Siitä, miten kaava vaikuttaisi helsinkiläisten elämään, voi lukea lisää tästä jutusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin yleiskaava 2050
 • Yleiskaava
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  10. 10

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää