Valikko
Kaupunki

Helsingin kaupunginhallitus lähetti Helsingin uuden yleiskaavan eteenpäin – kaupunginvaltuusto päättää kaavan hyväksymisestä ensi viikolla

Kaupunginhallitus linjasi päätöksessään, että asuntorakentaminen tulee toteuttaa niin, että Keskuspuisto säilyy mahdollisimman laajana

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaisessa kokouksessaan ehdotuksen Helsingin uudeksi yleiskaavaksi. Lopullisesti yleiskaavaehdotuksen hyväksymisestä päätetään Helsingin kaupunginvaltuustossa ensi viikolla.

Kaupunginhallitus ei tehnyt yleiskaavaesitykseen suuria muutoksia. Päätökseen kirjattiin kuitenkin Keskuspuistoa koskeva lausunto.

Yleiskaava mahdollistaisi asuntorakentamisen Keskuspuiston reuna-alueille esimerkiksi Hämeenlinnanväylän varrella. Ehdotuksen mittakaavaa selventää alla oleva Pirkkolan urheilupuiston yläpuolelta kuvattu video.

Kaupunginhallitus linjasi kuitenkin maanantaisessa päätöksessään, että asuntorakentaminen tulee toteuttaa niin, että Keskuspuisto säilyy mahdollisimman laajana. Käytännössä lausunto tarkoittaa sitä, että Keskuspuiston leikkauksia vaativa Hämeenlinnanväylän bulevardisointi voitaisiin toteuttaa, mutta Keskuspuiston päälle sijoitettavan asuinrakentamisen laajuuteen toivotaan kiinnitettävän jatkosuunnittelussa erityistä huomiota.

Lisäkirjauksella ryyditetty esitys hyväksyttiin kaupunginhallituksen äänestyksessä kokoomuksen, vihreiden ja sdp:n äänillä.

Yleiskaavaehdotuksesta käytiin kokouksessa muitakin äänestyksiä. Rkp:n Marcus Rantalan ja keskustan Laura Kolben Keskuspuistoa ja Malmin lentokenttää puolustava palautusehdotus kaatui äänin 12–2. Vasemmistoliitto taas teki kokouksessa vastaehdotuksen, jolla ryhmän edustajat pyrkivät estämään Keskuspuistoon kaavaillun rakentamisen. Vastaehdotus hävisi äänestyksen äänin 10–4. Vasemmistoliiton lisäksi sitä kannattivat keskustan ja rkp:n edustajat.

Vasemmistoliittoa kaupunginhallituksessa edustava Paavo Arhinmäki arvostelee suurten puolueiden yleiskaavaehdotukseen tekemää lisäkirjausta siitä, ettei se ole sitova.

”Nämä kirjaukset eivät ole oikeusvaikutteisia vaan ainoastaan ohjeita ja toiveita. Tämä ei poista rakennusalaa Keskuspuiston päältä”, Arhinmäki sanoo.

Keskuspuiston reuna-alueiden rakentamissuunnitelmista syntyi jo aiemmin syksyllä kiista, jossa kokoomus, vihreät ja Sdp syyttivät vasemmistoliittoa takinkäännöstä.

Keskuspuiston reuna-alueille rakentamisen mahdollistava yleiskaavaehdotus hyväksyttiin viime kesäkuussa kaupunkisuunnittelulautakunnassa ilman vastalauseita. Ehdotuksesta käydyissä neuvotteluissa oli mukana myös vasemmistoliiton edustaja Eija Loukoila.

Vain viikkoa myöhemmin vasemmistoliitto kuitenkin sanoutui irti neuvottelutuloksesta. Ryhmän puheenjohtajan Veronika Honkasalon mukaan ryhmän kannasta oli tiedotettu Loukoilalle.

Muissa puolueissa pelätään, että Keskuspuistoon suunniteltujen kaavamerkintöjen poistaminen yleiskaavasta aloittaisi uudestaan keskustelun myös kaavan muista osista. Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin poistaminen kaavasta taas vaikuttaisi muun muassa kaavassa suunniteltuun liikenneverkkoon niin dramaattisesti, että yleiskaava olisi ehkä asetettava uudelleen kaupunkilaisten nähtäväksi.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kaavaa ei saataisi hyväksyttyä tämän valtuustokauden aikana ja sen mahdollistamien rakennusprojektien aloittaminen viivästyisi. Vasemmistoliitossa ei uskota kaupunkisuunnitteluviraston tulkintaan asiasta.

Helsingin suurimpien valtuustoryhmien kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n ryhmänjohtajat olivat maanantai-iltana tyytyväisiä kaupunginhallituksen ratkaisuun.

”Kaupunginhallitus kirjasi vastuullisen ja tarkentavan jatkosuunnitteluohjeen”, Sdp:n ryhmänjohtaja Osku Pajamäki sanoi.

”Pidimme tärkeänä, että jatkosuunnittelussa huomioidaan luontoarvot ja kosketaan Keskuspuistoon mahdollisimman vähän – kuitenkin huomioiden bulevardisointi ja se asuntorakentamisen suunnittelu, mitä alueelle on tehty”, kokoomuksen ryhmänjohtaja Lasse Männistö sanoi.

”Nyt saatiin varmistettua, että Keskuspuistossa ei lähdetä rakentamaan syvälle puistoon vaan moottoritien varteen niin, että rakentaminen suojaa puistoa”, vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs sanoi.

Jos uusi yleiskaava hyväksytään, sen vaikutukset tuntuvat kaupunkilaisten arjessa vielä sadan vuoden päästäkin. Kaupunkisuunnitteluviraston ja poliitikoiden yhdessä laatimalla kaavalla varaudutaan siihen, että Helsingin väkiluku kasvaa 240 000 ihmisellä vuoteen 2050 mennessä.

Tämän vuoksi kaupunkiin suunnitellaan poikkeuksellisen suuria muutoksia. Yleiskaavaehdotuksessa esitetään, että Helsingin sisääntuloväylät muutettaisiin asuinkaduiksi, kaupunkiin tehtäisiin useita uusia keskustoja ja ihmisten liikkumista helpotettaisiin rakentamalla Helsinkiin kymmeniä kilometrejä pikaraitioteitä.

Tuusulanväylän muuttaminen asuinkaduksi – siis niin kutsutuksi kaupunkibulevardiksi – näyttäisiä kaupungin tilaamissa havainnekuvissa tältä.

 

Yleiskaavaehdotuksessa kaavaillaan myös muun muassa Malmin lentokentän muuttamista 25 000 ihmisen asuinalueeksi. Monien muiden yleiskaavan sisältämien esitysten tavoin myös Malmin kohtalo on herättänyt suuria tunteita. Lentokentän puolustamiseksi on tehty kansalaisaloite, joka ylitti lokakuun alussa 50 000 allekirjoituksen rajan. Tämä tarkoittaa, että aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Yleiskaava on Helsingin kehitystä yleisellä tasolla ohjaava suunnitelma. Tarkemmin yleiskaavan mahdollistamien muutosten toteuttamisesta päätetään vasta myöhemmin asemakaavoja laadittaessa.

Siitä, miten kaava vaikuttaisi helsinkiläisten elämään, voi lukea lisää tästä jutusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin yleiskaava 2050
 • Yleiskaava
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää