Kaupunki

Valikko
Kaupunki

”Ensin pitäisi saada palvelut kuntoon, ja sitten vasta korottaa hintoja” – Tikkurilan terveysasemalla perushoitaja pyörittää yksin asiakasvirtaa

Vantaan terveysasemille tulee ensi vuonna ruuhkamittari, joka näyttää, missä pääsee nopeimmin hoitoon. Potilaita sapettava puhelinajanvaraus on määrä uusia. Ihan aluksi kuitenkin on edessä vääntö asiakasmaksujen korotuksesta.

Tikkurilan terveysaseman käytävällä joka tuoli on maanantaina aamupäivällä varattu. Olka olkaa vasten istuvat Tuula Aalto, Seija Soikkeli ja Vesa Lähteenmäki näyttävät tiiviiltäkin ystäväkolmikolta, vaikka tosiasiassa heistä vain Aalto ja Soikkeli ovat naapuruksia ja tulleet yhdessä jonottamaan.

Varsinainen avuntarvitsija on Soikkeli. Häneltä on perjantaina päässyt rollaattori karkuun. Siksi hän kaatui, otti kädellä vastaan ja sai kämmeneensä haavan koko sen leveydeltä. Peijaksen sairaalassa oli kehotettu näyttämään haavaa maanantaina hoitajalle.

Juttua urkenee Lähteenmäen kanssa puhelinjonoista. Ne ovat niin mahdottomia, ettei terveysasemalle viitsi soitella. Kolmikko tulee mieluummin istumaan, että pääsisi hoitajan puheille.

”Puhelimessa joutuu roikkumaan ensin yli puoli tuntia. Sitten ilmoitetaan, että tulee vastapuhelu. Siihen menee sitten toinen puoli päivää”, Lähteenmäki sanoo.

Vantaan sosiaali- ja terveyspalveluja on kuluneina tiukan velkaohjelman vuosina siirretty yksi toisensa perään nettiin tai puhelimen kautta hoidettaviksi. Puhelimessa tehtävän ajanvarauksen pulmat ovat terveyspalvelujen johtajan Jarmo Kantosen tiedossa.

Puhelinpalvelussa on ollut runsaasti teknisiä ongelmia, ja yksittäisiä soittoja jää vastaamatta. Siksi palvelu on määrä kilpailuttaa uudestaan ensi keväänä. Samalla vantaalaiset ohjataan nettiin uuteen palveluun, joiden kautta he voivat itse arvioida, millaista hoitoa kaipaavat ja millaisen hoitoajan mahdollisesti tarvitsevat.

Sitten portaali esimerkiksi joko neuvoo, että ota särkylääke ja tarkkaile oireitasi vielä pari päivää, tai sanoo, että tilaa ambulanssi.

Yksityisissä terveyspalveluissa ihmiset jo tekevät samaa, mutta nyt lainmuutos tuo saman itsensä arvioinnin myös julkisiin palveluihin, Kantonen sanoo.

Terveysaseman käytävällä Soikkeli nappaa hatun päästä. Kuuma ehtii tulla. Onkohan hoitaja lähtenyt lounaalle, Soikkeli miettii, kun ovi ei aukene eikä vuoronumero vaihdu.

Loppusyksyllä Vantaan kuntapolitiikassa on odotettavissa vääntöä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuista. Ennen kaupunginjohtaja Kari Nenosen (sd) maanantaina julki tuomaa talousarvioesitystä sosiaali- ja terveyslautakunta ehti kertaalleen tyrmätä vajaan kolmanneksen korotukset maksuihin.

Nyt Nenonen kuitenkin esittää korotusta, mikä vastaa 1,8 miljoonaa euroa ensi vuoden budjetissa. Se tarkoittaisi esimerkiksi, että terveysaseman vuosimaksu nousisi 32 eurosta 42 euroon. Käyntimaksu nousisi 16 eurosta 21 euroon. Peijaksen päivystysmaksu nousisi 22 eurosta 29 euroon.

Tuula Aallon mielestä korotukset saisivat jäädä tekemättä. Yksi syy on se, ettei kiireetöntä aikaakaan ole nyt saanut Vantaan tavoiteajassa eli 21 päivässä. Sitä on pitänyt odottaa keskimäärin 24 päivää.

”Ensin pitäisi saada nämä palvelut kuntoon, ja sitten vasta korottaa hintoja”, Aalto sanoo.

Lopulta on Soikkelin vuoro. Mutta ei tämä olekaan sairaanhoitajan vastaanotto vaan oven takana odottaa perushoitaja. Hänen olisi määrä vain varata Soikkelille aika sairaanhoitajalle.

Mutta päivystävän sairaanhoitajan aikoja saa vain aamupäivälle, ja kello on jo yli 12. Sillä aikaa, kun Soikkeli on istunut käytävällä, perushoitaja on yksin vastannut paristakymmenestä potilaasta. Siksi Soikkeli ei nyt ehtinyt ajoissa sairaanhoitajalle.

Seuraavan kiireettömän ajan saisi ensi viikon tiistaille. Ei perushoitaja jätä Soikkelia vaan katsoo kättä. Ei ole märkivää haavaa, eikä tarvitse varata aikaa sairaanhoitajalle. Varataan sen sijaan nyt ajoissa aika tikkien poistoon parin viikon päähän.

Kiireen keskellä perushoitaja osaa vielä antaa yhden vastauksen siihen, miksi ajanvaraus takkuilee puhelimessa. Jos asiakas soittaa kaupungin keskuksen kautta, takaisinsoitto yhdistyy keskukseen eikä asiakkaalle.

Työvoimavajeeseen on luvassa pientä helpotusta. Vantaan terveysasemille on ensi kertaa vuosiin tulossa kerralla 12 uutta virkaa: kolme lääkäriä, kuusi sairaanhoitajaa, kaksi terveydenhoitajaa ja fysioterapeutti.

Ensi vuonna vantaalaiset voivat itse seurata terveysasemiensa ruuhkia. Nettiin on tulossa ruuhkamittari, joka näyttää esimerkiksi tikkurilalaiselle, kannattaisiko sittenkin mennä Hakunilaan tai Koivukylään, kun on kiire päästä hoitoon.

”Vantaalla on oltu kovin aluesidonnaisia, mutta jos vastedes tuntuu, ettei oma terveysasema palvele tarpeeksi hyvin, miksi ei menisi naapuriin katsomaan, vetääkö jono siellä paremmin”, Kantonen sanoo.

Ruuhkamittari ei tunnu käytävällä yhä odottavasta Vesa Lähteenmäestä huonolta idealta. Hän ei nyt ole terveysasemalla itsensä takia vaan yksivuotiaan lapsenlapsenlapsensa vuoksi. Pienellä Joni Mambulla on vaiva jalassa.

Kun odotus on kestänyt kaksi ja puoli tuntia, lääkäri tulee ja tutkii jalan. Siinä on pieni murtuma, ja seuraavaksi pitää lähteä Meilahden sairaalaan kipsattavaksi.

”Yleensä kun näin pienille käy jotain, on kiire. Ruuhkamittarista näkisi, mihin kannattaa mennä”, Lähteenmäki sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntatalous
 • Vantaa
 • Terveyskeskusmaksu
 • Terveyskeskukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme kuollutta

  2. 2

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  3. 3

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  4. 4

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  5. 5

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  6. 6

   Huokailevat meteorologit tekevät säätiedotuksista pelkkää mässäilyä – 20 pakkasasteessa ei ole mitään kummallista

  7. 7

   Iran aikoo teloittaa miljardöörin – korkein oikeus piti kuolemantuomion voimassa

  8. 8

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  9. 9

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  10. 10

   Upseerien yksityisklubit ajautuivat vaikeuksiin – Puolustusvoimat vähensi upseerikerhojen vuokratukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  2. 2

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  3. 3

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

  6. 6

   Teillä kulkee kymmeniätuhansia kolariautoja – näin tunnistat kolarikorjatun auton

  7. 7

   Lapsiperheen arki kuihdutti seksielämän ja vei läheisyyden – pelkään parisuhteeni puolesta

  8. 8

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  9. 9

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  10. 10

   Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  7. 7

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  8. 8

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

  11. Näytä lisää