Valikko
Kaupunki

Vain 11-vuotias koulu kärsii jo huonosta sisäilmasta Vantaalla – ilmanvaihto on päällä yötä päivää

Aalto-yliopisto tutkii Mikkolan Lyyra-koulua. Tavoitteena on selvittää muun muassa liimojen, lakkojen ja maalien sekä niiden sisältämien säilöntäaineiden vaikutuksia sisäilmaan.

Mikkolan koulussa Vantaalla on ongelma. Sisäilmaongelma.

Koulun Lyyra-niminen rakennus on vain 11 vuoden ikäinen mutta jo korjauskunnossa. Rakennuksessa on havaittu satunnaisia sisäilmaongelmia viime vuodesta lähtien. Selkeää syytä niihin ei ole löydetty.

Ongelmien syitä tulevat nyt tutkimaan Aalto-yliopiston tutkijat.

”Lyyra valikoitui Eura-tutkimusohjelmaan, koska se on uusi sisäilmaongelmainen rakennus. Valinta tehtiin yhteistyössä Vantaan tilakeskuksen kanssa”, kertoo tutkimuksen vetäjä, sisäympäristötekniikan apulaisprofessori Heidi Salonen.

Euran tavoitteena on kehittää uusia tutkimusmenetelmiä, koska nykyisillä mittaustekniikoilla ei havaita kaikkia ongelmia, vaikka ihmiset oireilevat.

Esimerkiksi Mikkolan koulun tuoreimmassa sisäilmatutkimuksessa tänä vuonna kahden koulurakennusten rakenteet todettiin kuiviksi, ja sisäilman laatu oli mittausten perusteella normaali.

Silti Lyyra-rakennuksessa jouduttiin laittamaan syyskuussa neljännen luokan opetustila käyttökieltoon sekä lasten että opettajan oireilun takia.

Oppilaiden vanhempia tieto uusista tutkimuksista ilahduttaa, vaikka he ennen kaikkea toivovat nopeita käytännön ratkaisuja.

Koko 21 oppilaan ryhmä työskentelee nyt oman luokkansa naapuritilassa, joka sekin on juuri korjattu. Kouluterveydenhoitajan selvityksen mukaan 13 neljäsluokkalaisella on ollut sisäilmaoireita. Kaikkiaan Mikkolan 840 oppilaasta oireilmoituksia on kertynyt 18 oppilaalta.

Vanhemmat ihmettelevät, miksi työn alla on juuri nyt vain yksi luokkatila.

”Se kuulostaa siltä kuin käsivarren murtumaa yritettäisiin hoitaa laastarilla. Tämä ei riitä”, sanoo neljäsluokkalaisen äiti Eva-Liisa Eronen.

Hänen lapsensa päänsärky on uudessa opetustilassa hellittänyt, mutta silmiä kirvelee äidin mukaan entistä enemmän.

Mirva Mannerin lapsen oireet ovat uudessa luokkatilassa helpottaneet. Vanhassa luokassa lapsi oli ollut väsynyt, huonovointinen ja kärsinyt päänsärystä.

”Me kävimme vanhempainillassa lasten luokassa, ja se haisi jollekin kemikaalille, liottimelle tai liimalle, vaikka huoneessa oli kaksi ilmanpuhdistinta”, Manner kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Aalto-yliopiston tutkijoiden tavoitteena on selvittää muun muassa liimojen, lakkojen ja maalien sekä niiden sisältämien säilöntäaineiden vaikutuksia sisäilmaan. Henkilöstön kokemuksia selvitetään Työterveyslaitoksen sisäilmastokyselyllä.

Koulun 65 opettajasta viisi on ottanut työterveyshuoltoon yhteyttä sisäilmaoireiden vuoksi. HS:n haastattelemat kaksi nimettömänä pysyttelevää epäilevät, että oireilevia opettajia olisi enemmän. Ainakin yksi opettaja on joutunut jättämään koulun oireiden vuoksi.

Opettajat kertovat väsymyksestä, nenäverenvuodoista, ihottumasta, niveloireista, päänsärystä ja äänen menetyksistä. Oireita on kertynyt molemmissa rakennuksissa.

Sekä tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius että koulun rehtori, nyt aluerehtorin viransijaisuutta hoitava Merja Kuokka pitävät tilannetta hämmentävänä.

”Viime vuoden syksyyn asti Lyyra oli terve koulu, jossa ovat pystyneet työskentelemään muualla altistuneet opettajat ja oppilaat. Tehdyt korjaukset ovat helpottaneet joidenkin oireita, mutta oireilun syytä ei ole saatu selville”, sanoo Kuokka.

Vantaan tilakeskus on teettänyt Mikkolassa useita selvityksiä ja korjaustöitä eri aikoina. Walleniuksen mukaan tänä kesänä on 1970-luvulla valmistuneessa Vegassa avattu rakenteita ja tiivistetty rakoja, joista koneellinen ilmastointi voi imaista epäpuhtauksia huoneilmaan.

Lyyrassa on myös muun muassa puhdistettu ilmanvaihtokoneita ja tehty tiivistyskorjauksia useissa huoneissa.

Koulun sisäilmatyöryhmä on päättänyt pitää täydellisen ilmanvaihdon päällä yötä päivää. Henkilöstölle tilannetta selvitettiin keskiviikkona. Vanhemmille sisäilmatietoa on luvassa marraskuun 3. päivänä.

Haussa uusia menetelmiä

 Aalto-yliopiston Eura-tutkimusohjelman kohteina on kuusi uudehkoa julkista tilaa, joista yksi on Vantaan Mikkolan Lyyra-koulu.

 Lyyra-koulun tutkimukset alkavat marraskuun 7. päivänä ja kestävät kolme viikkoa.

 Tutkimuksissa selvitetään julkisten uudisrakennusten sisäilmaongelmien syitä sekä pintamateriaalien vaikutuksia mitattuun ja koettuun sisäilman laatuun erilaisissa työympäristöissä ja kosteus- ja lämpötilaolosuhteissa.

 Lyyrassa tutkijat mittaavat sisäilmasta muun muassa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, formaldehydia, erilaisia pienhiukkasia, mikrobeja, lämpötilaa, kosteutta ja paine-eroja.

 Tavoitteena on uuteen tietoon perustuvien materiaaliratkaisujen avulla parantaa julkisten rakennusten työympäristöjä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sisäilman ongelmat
 • Koulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  9. 9

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  10. 10

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää