Valikko
Kaupunki

Vain 11-vuotias koulu kärsii jo huonosta sisäilmasta Vantaalla – ilmanvaihto on päällä yötä päivää

Aalto-yliopisto tutkii Mikkolan Lyyra-koulua. Tavoitteena on selvittää muun muassa liimojen, lakkojen ja maalien sekä niiden sisältämien säilöntäaineiden vaikutuksia sisäilmaan.

Mikkolan koulussa Vantaalla on ongelma. Sisäilmaongelma.

Koulun Lyyra-niminen rakennus on vain 11 vuoden ikäinen mutta jo korjauskunnossa. Rakennuksessa on havaittu satunnaisia sisäilmaongelmia viime vuodesta lähtien. Selkeää syytä niihin ei ole löydetty.

Ongelmien syitä tulevat nyt tutkimaan Aalto-yliopiston tutkijat.

”Lyyra valikoitui Eura-tutkimusohjelmaan, koska se on uusi sisäilmaongelmainen rakennus. Valinta tehtiin yhteistyössä Vantaan tilakeskuksen kanssa”, kertoo tutkimuksen vetäjä, sisäympäristötekniikan apulaisprofessori Heidi Salonen.

Euran tavoitteena on kehittää uusia tutkimusmenetelmiä, koska nykyisillä mittaustekniikoilla ei havaita kaikkia ongelmia, vaikka ihmiset oireilevat.

Esimerkiksi Mikkolan koulun tuoreimmassa sisäilmatutkimuksessa tänä vuonna kahden koulurakennusten rakenteet todettiin kuiviksi, ja sisäilman laatu oli mittausten perusteella normaali.

Silti Lyyra-rakennuksessa jouduttiin laittamaan syyskuussa neljännen luokan opetustila käyttökieltoon sekä lasten että opettajan oireilun takia.

Oppilaiden vanhempia tieto uusista tutkimuksista ilahduttaa, vaikka he ennen kaikkea toivovat nopeita käytännön ratkaisuja.

Koko 21 oppilaan ryhmä työskentelee nyt oman luokkansa naapuritilassa, joka sekin on juuri korjattu. Kouluterveydenhoitajan selvityksen mukaan 13 neljäsluokkalaisella on ollut sisäilmaoireita. Kaikkiaan Mikkolan 840 oppilaasta oireilmoituksia on kertynyt 18 oppilaalta.

Vanhemmat ihmettelevät, miksi työn alla on juuri nyt vain yksi luokkatila.

”Se kuulostaa siltä kuin käsivarren murtumaa yritettäisiin hoitaa laastarilla. Tämä ei riitä”, sanoo neljäsluokkalaisen äiti Eva-Liisa Eronen.

Hänen lapsensa päänsärky on uudessa opetustilassa hellittänyt, mutta silmiä kirvelee äidin mukaan entistä enemmän.

Mirva Mannerin lapsen oireet ovat uudessa luokkatilassa helpottaneet. Vanhassa luokassa lapsi oli ollut väsynyt, huonovointinen ja kärsinyt päänsärystä.

”Me kävimme vanhempainillassa lasten luokassa, ja se haisi jollekin kemikaalille, liottimelle tai liimalle, vaikka huoneessa oli kaksi ilmanpuhdistinta”, Manner kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Aalto-yliopiston tutkijoiden tavoitteena on selvittää muun muassa liimojen, lakkojen ja maalien sekä niiden sisältämien säilöntäaineiden vaikutuksia sisäilmaan. Henkilöstön kokemuksia selvitetään Työterveyslaitoksen sisäilmastokyselyllä.

Koulun 65 opettajasta viisi on ottanut työterveyshuoltoon yhteyttä sisäilmaoireiden vuoksi. HS:n haastattelemat kaksi nimettömänä pysyttelevää epäilevät, että oireilevia opettajia olisi enemmän. Ainakin yksi opettaja on joutunut jättämään koulun oireiden vuoksi.

Opettajat kertovat väsymyksestä, nenäverenvuodoista, ihottumasta, niveloireista, päänsärystä ja äänen menetyksistä. Oireita on kertynyt molemmissa rakennuksissa.

Sekä tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius että koulun rehtori, nyt aluerehtorin viransijaisuutta hoitava Merja Kuokka pitävät tilannetta hämmentävänä.

”Viime vuoden syksyyn asti Lyyra oli terve koulu, jossa ovat pystyneet työskentelemään muualla altistuneet opettajat ja oppilaat. Tehdyt korjaukset ovat helpottaneet joidenkin oireita, mutta oireilun syytä ei ole saatu selville”, sanoo Kuokka.

Vantaan tilakeskus on teettänyt Mikkolassa useita selvityksiä ja korjaustöitä eri aikoina. Walleniuksen mukaan tänä kesänä on 1970-luvulla valmistuneessa Vegassa avattu rakenteita ja tiivistetty rakoja, joista koneellinen ilmastointi voi imaista epäpuhtauksia huoneilmaan.

Lyyrassa on myös muun muassa puhdistettu ilmanvaihtokoneita ja tehty tiivistyskorjauksia useissa huoneissa.

Koulun sisäilmatyöryhmä on päättänyt pitää täydellisen ilmanvaihdon päällä yötä päivää. Henkilöstölle tilannetta selvitettiin keskiviikkona. Vanhemmille sisäilmatietoa on luvassa marraskuun 3. päivänä.

Haussa uusia menetelmiä

 Aalto-yliopiston Eura-tutkimusohjelman kohteina on kuusi uudehkoa julkista tilaa, joista yksi on Vantaan Mikkolan Lyyra-koulu.

 Lyyra-koulun tutkimukset alkavat marraskuun 7. päivänä ja kestävät kolme viikkoa.

 Tutkimuksissa selvitetään julkisten uudisrakennusten sisäilmaongelmien syitä sekä pintamateriaalien vaikutuksia mitattuun ja koettuun sisäilman laatuun erilaisissa työympäristöissä ja kosteus- ja lämpötilaolosuhteissa.

 Lyyrassa tutkijat mittaavat sisäilmasta muun muassa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, formaldehydia, erilaisia pienhiukkasia, mikrobeja, lämpötilaa, kosteutta ja paine-eroja.

 Tavoitteena on uuteen tietoon perustuvien materiaaliratkaisujen avulla parantaa julkisten rakennusten työympäristöjä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sisäilman ongelmat
 • Koulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää