Valikko
Kaupunki

Turvapaikanhakijat eivät päässeet sisään homoravintola DTM:ään – Puutteelliset asiakirjat aiheuttavat uusille maahantulijoille ongelmia

Maahanmuuttoviraston mukaan suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista on puutteelliset matkustusasiakirjat.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatun ravintola DTM:n ovipolitiikasta on noussut kohu Helsingin homoyhteisössä.

Homokansan yhdistäväksi tekijäksi itseään kuvaileva Ranneliike.net-verkkosivusto kertoo, että lauantai-iltana DTM:ssä järjestettyyn iltajuhlaan pyrkinyt turvapaikanhakijoista ja maahanmuuttajista koostuva ryhmä ei päässyt sisään ravintolaan puutteellisten henkilöllisyystodistusten vuoksi.

Paikalla ollut Hassen Hnini kertoo HS:lle, että ravintolaan oli menossa noin viidentoista hengen seurue, joista osa pyrki todistamaan täysi-ikäisyytensä maahanmuuttoviraston myöntämällä oleskelulupakortilla ja osa vastaanottokeskuksen myöntämällä asukaskortilla. DTM:ssä oli tapahtuma-aikaan käynnissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa ajavan Regnbågsankan-nimisen järjestön yksityistilaisuus.

”Vahtimestarit eivät hyväksyneet seurueen jäsenten kortteja, vaikka kortissa on nimi, syntymäaika ja kansallisuus. Tämä sama asia on tapahtunut useasti aiemminkin”, Hnini sanoo.

Lopulta yksityistilaisuuden järjestäjät siirtyivät viettämään tapahtumaa ravintolan ulkopuolelle tukeakseen ulos jääneitä kutsuvieraita.

DTM:ää pyörittävän Äkä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Karri Nieminen pahoittelee tapauksesta koitunutta harmia, mutta toteaa, että ravintolan kannalta kyseessä on yksiselitteisen asia. Lupa- ja valvontavirasto Valviran ohjeiden mukaan ravintolan pitäisi tarkistaa nuoren asiakkaan ikä viranomaisen antamasta henkilöllisyystodistuksesta. Hyväksyttäviksi todistuksiksi Valvira laskee Suomen tai jonkun muun maan henkilökortin, passin ja ajokortin.

Oleskeluluvan saaneiden henkilöiden oleskelulupakortti on kylläkin viranomaisen antama, mutta sitä ei ole luokiteltu viralliseksi henkilötodistukseksi.

Nieminen kertoo, että ravintola jää tapauksessa puun ja kuoren väliin.

”Emme halua syrjiä ketään, emmekä halua jättää ketään ulkopuolelle. Haluamme toivottaa kaikki tervetulleeksi, jotka täyttävät ikärajan ja pystyvät osoittamaan sen.”

Niemiselle välitetyn tiedon mukaan DTM:n ovimiehet olisivat kohdanneet lauantaina seitsemän hengen seurueen, joista kahdella olisi ollut Valviran ohjeet täyttävä henkilöllisyystodistus. Hän muistuttaa, että ravintola voi menettää anniskelulupansa, jos sen asiakkaat eivät pysty todistamaan täysi-ikäisyyttään.

Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas kertoo, ettei alkoholilainsäädännössä määritellä sitä, minkälaiset henkilöllisyystodistukset ovat hyväksyttäviä todisteita täysi-ikäisyydestä.

”Tähän on Valviran ohjeissa otettu kantaa käytännön syistä. Olennaista on, että todistus on viranomaisen hyväksymä, eikä väärennetty”, Kunnas sanoo.

Oleskelulupakortin tavoin myöskään ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus. Kunnas kertoo, että ajokortti on kuitenkin hyväksytty Valviran ohjeisiin, koska sitä käytetään henkilöllisyyden varmentamiseen monissa muissakin paikoissa.

”Pankitkin hyväksyvät sen todisteeksi”, Kunnas sanoo.

Hän muistuttaa, että Valviran ohjeissa on kyse vain viranomaisen ohjeesta.

”Lopulta vastuu siitä, minkälaiset kortit hyväksytään ja ettei alaikäiselle anniskella, on elinkeinonharjoittajalla.”

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajalle Esko Revolle tarinat uusien maahantulijoiden asiakirjoihin liittyvistä ongelmista ovat tuttuja. Repo kertoo, että ilman virallista henkilötodistusta matkustaminen on turvapaikanhakijoiden kohdalla yleistä.

”Noin 70–80 prosentilla tulijoista on puutteelliset matkustusasiakirjat.”

Jos turvapaikanhakijalle myönnetään turvapaikka tai oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella, hän saa myös oikeuden joko pakolaisen matkustusasiakirjaan tai muukalaispassiin. Nämä toimivat virallisina henkilötodistuksina. Kyseisten asiakirjojen saaminen ei kuitenkaan Revon mukaan välttämättä toteudu välittömästi turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Siihen asti uusilla maahantulijoilla saattaa olla ongelmia esimerkiksi ravintolaan pääsemisessä, täysi-ikäisyyttä vaativien tuotteiden kuten alkoholin ja tupakan ostamisessa sekä pankkitilin avaamisessa.

Revon mukaan oleskelulupakortin ole ulkonäöstään huolimatta tarkoituskaan käydä henkilötodistuksena.

”Virallisissa henkilötodistuksissa on tietyt turvatekijät ja muotomääräykset. Suomessa viralliset henkilötodistukset haetaan poliisin kautta”, Repo sanoo.

Hän kertoo, että oleskelulupakortin tarkoitus on tuoda esiin tiedot esimerkiksi oleskeluluvan voimassaoloajasta ja siitä kenelle se on myönnetty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  9. 9

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  10. 10

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää