Valikko
Kaupunki

Turvapaikanhakijat eivät päässeet sisään homoravintola DTM:ään – Puutteelliset asiakirjat aiheuttavat uusille maahantulijoille ongelmia

Maahanmuuttoviraston mukaan suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista on puutteelliset matkustusasiakirjat.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatun ravintola DTM:n ovipolitiikasta on noussut kohu Helsingin homoyhteisössä.

Homokansan yhdistäväksi tekijäksi itseään kuvaileva Ranneliike.net-verkkosivusto kertoo, että lauantai-iltana DTM:ssä järjestettyyn iltajuhlaan pyrkinyt turvapaikanhakijoista ja maahanmuuttajista koostuva ryhmä ei päässyt sisään ravintolaan puutteellisten henkilöllisyystodistusten vuoksi.

Paikalla ollut Hassen Hnini kertoo HS:lle, että ravintolaan oli menossa noin viidentoista hengen seurue, joista osa pyrki todistamaan täysi-ikäisyytensä maahanmuuttoviraston myöntämällä oleskelulupakortilla ja osa vastaanottokeskuksen myöntämällä asukaskortilla. DTM:ssä oli tapahtuma-aikaan käynnissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa ajavan Regnbågsankan-nimisen järjestön yksityistilaisuus.

”Vahtimestarit eivät hyväksyneet seurueen jäsenten kortteja, vaikka kortissa on nimi, syntymäaika ja kansallisuus. Tämä sama asia on tapahtunut useasti aiemminkin”, Hnini sanoo.

Lopulta yksityistilaisuuden järjestäjät siirtyivät viettämään tapahtumaa ravintolan ulkopuolelle tukeakseen ulos jääneitä kutsuvieraita.

DTM:ää pyörittävän Äkä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Karri Nieminen pahoittelee tapauksesta koitunutta harmia, mutta toteaa, että ravintolan kannalta kyseessä on yksiselitteisen asia. Lupa- ja valvontavirasto Valviran ohjeiden mukaan ravintolan pitäisi tarkistaa nuoren asiakkaan ikä viranomaisen antamasta henkilöllisyystodistuksesta. Hyväksyttäviksi todistuksiksi Valvira laskee Suomen tai jonkun muun maan henkilökortin, passin ja ajokortin.

Oleskeluluvan saaneiden henkilöiden oleskelulupakortti on kylläkin viranomaisen antama, mutta sitä ei ole luokiteltu viralliseksi henkilötodistukseksi.

Nieminen kertoo, että ravintola jää tapauksessa puun ja kuoren väliin.

”Emme halua syrjiä ketään, emmekä halua jättää ketään ulkopuolelle. Haluamme toivottaa kaikki tervetulleeksi, jotka täyttävät ikärajan ja pystyvät osoittamaan sen.”

Niemiselle välitetyn tiedon mukaan DTM:n ovimiehet olisivat kohdanneet lauantaina seitsemän hengen seurueen, joista kahdella olisi ollut Valviran ohjeet täyttävä henkilöllisyystodistus. Hän muistuttaa, että ravintola voi menettää anniskelulupansa, jos sen asiakkaat eivät pysty todistamaan täysi-ikäisyyttään.

Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas kertoo, ettei alkoholilainsäädännössä määritellä sitä, minkälaiset henkilöllisyystodistukset ovat hyväksyttäviä todisteita täysi-ikäisyydestä.

”Tähän on Valviran ohjeissa otettu kantaa käytännön syistä. Olennaista on, että todistus on viranomaisen hyväksymä, eikä väärennetty”, Kunnas sanoo.

Oleskelulupakortin tavoin myöskään ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus. Kunnas kertoo, että ajokortti on kuitenkin hyväksytty Valviran ohjeisiin, koska sitä käytetään henkilöllisyyden varmentamiseen monissa muissakin paikoissa.

”Pankitkin hyväksyvät sen todisteeksi”, Kunnas sanoo.

Hän muistuttaa, että Valviran ohjeissa on kyse vain viranomaisen ohjeesta.

”Lopulta vastuu siitä, minkälaiset kortit hyväksytään ja ettei alaikäiselle anniskella, on elinkeinonharjoittajalla.”

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajalle Esko Revolle tarinat uusien maahantulijoiden asiakirjoihin liittyvistä ongelmista ovat tuttuja. Repo kertoo, että ilman virallista henkilötodistusta matkustaminen on turvapaikanhakijoiden kohdalla yleistä.

”Noin 70–80 prosentilla tulijoista on puutteelliset matkustusasiakirjat.”

Jos turvapaikanhakijalle myönnetään turvapaikka tai oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella, hän saa myös oikeuden joko pakolaisen matkustusasiakirjaan tai muukalaispassiin. Nämä toimivat virallisina henkilötodistuksina. Kyseisten asiakirjojen saaminen ei kuitenkaan Revon mukaan välttämättä toteudu välittömästi turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Siihen asti uusilla maahantulijoilla saattaa olla ongelmia esimerkiksi ravintolaan pääsemisessä, täysi-ikäisyyttä vaativien tuotteiden kuten alkoholin ja tupakan ostamisessa sekä pankkitilin avaamisessa.

Revon mukaan oleskelulupakortin ole ulkonäöstään huolimatta tarkoituskaan käydä henkilötodistuksena.

”Virallisissa henkilötodistuksissa on tietyt turvatekijät ja muotomääräykset. Suomessa viralliset henkilötodistukset haetaan poliisin kautta”, Repo sanoo.

Hän kertoo, että oleskelulupakortin tarkoitus on tuoda esiin tiedot esimerkiksi oleskeluluvan voimassaoloajasta ja siitä kenelle se on myönnetty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterissä uusi pommiuhka – armeijan pomminpurkuryhmä mennyt oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää