Valikko
Kaupunki

Suomalainen koulu on kohdellut tyttöjä ja poikia eri tavalla vuosikymmeniä – aluksi oli omat koulut, myöhemmin erilliset ruokajonot

Sukupuolten mukaiset käytännöt ovat istuneet tiukasti koulu- ja opiskelumaailmassa tyttö- ja poikakoulujen ajoista lähtien. Tasa-arvoistuminen ja sukupuolierottelun vähentyminen tapahtuu vähitellen. Katso kuvia menneiltä vuosikymmeniltä.

Peruskouluissa pakolliseksi tulevaa tasa-arvosuunnitelmaa on edeltänyt pitkä kahta sukupuolta korostava menneisyys koulumaailmassa.

Räikein entisajan esimerkki on tietysti se, että aluksi vain pojat pääsivät kouluun ja opiskelemaan. Helsinkiin perustettiin ensimmäinen ruotsinkielinen tyttökoulu 1830-luvulla ja suomenkielinen tyttökoulu 1860-luvulla.

Merkittävä osa oppikouluista oli ennen tyttökouluja ja poikakouluja. Myös kansakouluja ja ammattikouluja saattoi olla erikseen tytöille ja pojille. Seuraavat kuvat ovat tyttö- ja poikakouluista Helsingistä 1950-luvuilta.

Peruskoulun tulo Suomeen 1970-luvulla tarkoitti asteittaista siirtymistä asteittain sekakouluihin.

Sukupuolten mukaan menevät käytännöt kuitenkin ovat istuneet tiukasti koulu- ja opiskelumaailmassa.

Tytöt ja pojat on pantu omiin ruokajonoihin. Istumajärjestykset luokissa on tehty sukupuolten mukaisesti. Oppilaita on jaettu välitunneilla tyttöjen ja poikien porukoihin. Opetusryhmiä kouluaineissa kuten liikunnassa on muodostettu tytöille ja pojille erikseen. Tytöille ja pojille on puhuttu eri tavalla ja heiltä on odotettu erilaista pukeutumista ja käyttäytymistä. Oppikirjojen kuvituksessa kautta linjan korostuu miesenemmistöisyys naisten ja varsinkin sukupuolivähemmistöjen kustannuksella.

Kun Helsinki siirtyi vuonna 1977 peruskoulujärjestelmään, elettiin aikaa, jolloin pojilla oli useimmiten lyhyet hiukset.

Takavuosina sekä tytöiltä että pojilta odotettiin ”kunnollista moraalia”, mutta tyttöihin tämä kohdistui voimakkaammin. ”Esimerkiksi raskauden takia tytöt joutuivat lopettamaan opiskelun”, sanoo kasvatussosiologian dosentti, Helsingin yliopiston vanhempi tutkija Jukka Lehtonen, joka työskentelee tällä hetkellä WeAll-tutkimushankkeessa.

Lehtonen on tutkinut väitöskirjassaan Seksuaalisuus ja sukupuoli koulussa koulujen heteronormatiivisuutta ja ei-heteroseksuaalisten nuorten kokemuksia.

Lehtosen mukaan nuoria käsitellään, hahmotetaan ja puhutellaan sukupuolenmukaisina ryhminä kuten ”tytöt, hiljaa siellä” tai ”pojat nyt ovat aina sellaisia”.

Tasa-arvoistumista ja erottelun vähentymistä on kuitenkin tapahtunut, kuten oheiset käsityötuntienkin kuvat kertovat. Esimerkiksi kotitaloutta opetetaan nykyään kaikille.

”Myös käsityön oppiaineessa on muutosta parempaan, eikä jaottelu ole enää niin voimakasta. Liikuntatunnit ovat edelleen hyvin yleisesti sukupuolittuneet paitsi ryhmäjaoltaan myös opetussisällöiltään kuten myös siten, että pojilta odotetaan poikamaista ja tytöiltä tyttömäistä käytöstä”, Lehtonen kertoo.

Seksuaalivähemmistöjen asema kouluissa on yhä vaikea.

”Heteroseksuaalisuus asetetaan keskeiseksi tai oletuksesi esimerkiksi koulun juhlissa, joissa nuoret tanssivat eri sukupuolta olevan kanssa”, Lehtonen sanoo.

Koulun tilojen kuten vessojen ja suihku- ja pukeutumistilojen jakaminen tyttöjen ja poikien osastoihin aiheuttaa hämmentäviä tilanteita oppilaille, jotka eivät sovi heiltä odotettuun sukupuolimuottiin.

”Opetushallituksen opas ja muut työkalut ovat tulleet tarpeeseen ja niitä olisi ihmisten hyvä lukea ennen kuin kritisoi niitä”, Lehtonen toteaa.

Peruskoulujen tasa-arvosuunnitelman ja oppaan taustalla on muun muassa huoli siitä, että koulu ohjaa naisia matalapalkka-aloille.

”Suomessa on suuret palkkaerot ja eriytyneet ammatit, ja jollain tavalla koulu ohjaa tyttöjä valitsemaan tiettyjä aloja poikia tiettyjä aloja, eikä se ole perusopetuksen tarkoitus”, sanoo opetusneuvos Satu Elo.

”Annetaanko kouluissa tietämättä sellaista kuvaa, että tyttöjen ja poikien pitää käyttäytyä tietyllä tavalla ja kuvaa, jonka mukaan tiety asiat ovat mahdollisia tytöille ja tietyt pojille.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Tasa-arvo
 • Sukupuolet
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää