Valikko
Kaupunki

”Tämä on irvokasta” – Kasa tapettuja lintuja ja grillimakkara kummastuttavat Helsingin saaristossa

HS:lle kuvia välittänyt luontokuvaaja sanoo, että Helsingin ulkosaaristossa liikkuu alkoholia nauttineita ja vaarallisia lintumetsästäjiä.

Helsingin ulkosaaristoon on pesiytynyt erikoinen metsästystapa. Noin 5 kilometrin päässä Santahaminasta sijaitsevalla Länsitoukin saarella on muun muassa jätetty kuoliaaksi ammuttujen alli-lintujen ruhoja kasaan. Vastaava toiminta on esimerkiksi metsästäjien etuja valvovan Metsästäjäliiton ohjeiden vastaista.

”Kohtele kuollutta saaliseläintä sen arvon mukaisesti. Saaliin heitteille jättäminen on metsästäjän ja metsästyksen häpeä. Käytä saalis hyödyksi sille parhaiten soveltuvin tavoin ja mahdollisimman täydellisesti”, Metsästäjäliiton ohjeissa sanotaan.

Helsingin ulkosaaristossa paljon liikkuvan luontokuvaaja huomasi Länsitoukin allikasan lauantaina. Kuvaaja välitti HS:lle kuvan, jossa näkyy läjä kuoliaaksi ammuttuja alleja – ja grillimakkara.

”Liikun alueella paljon, mutta en ole aiempina vuosina törmännyt vastaavaan. Jos esimerkiksi mantereella joku hirviporukka sikailisi vastaavalla tavalla, niin siitä tulisi aivan varmasti palautetta”, kuvaaja sanoo.

Allit kuvannut henkilö ei halua esiintyä jutussa nimellään, sillä hän ei halua linnut ampuneiden miesten tunnistavan häntä.

Alli on sorsalintu, jota voi metsästää syyskuun alusta joulukuun loppuun. Lintujen suojelujärjestö Birdlife Suomen mukaan alli on maailmanlaajuisesti uhanalainen.

”Meidän näkökulmasta alleja ei pitäisi metsästää lainkaan”, sanoo Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

 

Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut kuvaaja sanoo kokeneensa Länsitoukin lähistöllä viime aikoina liikkuneiden metsästäjämiesten aseidenkäytön vaaralliseksi. Hän sanoo myös nähneensä viime lauantaina metsästäjien mukana viinapullon ja lonkeron kaltaista miedompaa alkoholia.

Kuvaaja laittoi HS:lle allikasan lisäksi toisen kuvan, jossa näkyy useita oluttölkkejä Länsitoukissa sijaitsevan pienen puurakennuksen edustalla. Kuvaajan mukaan oluet kuuluivat allit läjään jättäneelle metsästäjäjoukolle.

Kuvaaja ei ole tehnyt metsästäjistä rikosilmoitusta. Helsingin poliisi ei ollut keskiviikkoon mennessä saanut muitakaan ilmoituksia metsästäjien käytöksestä.

Metsästäjäliitto pitää allit Länsitoukille jättäneiden metsästäjien toimintaa moitittavana. HS näytti Metsästäjäliitolle kuvaa allikasasta.

”On irvokasta, että tämä on tehty Helsingin kaupungin lähistöllä olevalla luodolla, jolla on myös muuta virkistyskäyttöä. Varmasti luonto siivoaa nämä jäljet. Mielestäni ei kuitenkaan ole soveliasta toimia tällä tavalla näin yleisellä virkistysalueella”, sanoo Metsästäjäliiton vesilintuvastaava Jaska Salonen.

Salonen sanoo, että kuvan perusteella vaikuttaa siltä, että linnut on suolistettu kalliolla ja niistä on kerätty niin sanotut täkkälihat eli rintalihat. Pelkästään tappamisen ilosta lintuja ei ole siis ammuttu.

”Lintujen ampuminen vain ampumisen ilosta on täysin tuomittavaa eikä sitä voi hyväksyä mitenkään. Onneksi Suomessa tällainen toiminta on äärimmäisen harvinaista”, Salonen sanoo.

HS:lle kuvat välittänyt luontokuvaaja sanoi HS:lle, että yksi metsästäjä oli ampunut viikko sitten keskiviikkona veneestä alleja veteen silloin, kun kuvaaja oli ollut saarella. Kuvaajan mielestä tilanne oli vaarallinen, sillä metsästäjä ampui osittain häntä kohti.

Metsästäjäliiton Salosen mielestä kuvaajan olisi kannattanut tehdä rikosilmoitus poliisille, jos hän koki metsästäjien toiminnan uhkaavaksi. Kyseiseen tilanteeseen hän ei halua ottaa kantaa, koska ei tiedä tarkkaan, mitä on tapahtunut.

”Jos kokee metsästyksestä uhkaa, niin siitä pitää ottaa yhteyttä poliisiin, joka tutkii asian. En halua uskoa, että ihmiset tahallaan ampuvat toisiaan päin”, Salonen sanoo.

Salosen mukaan Metsästäjäliitto ei ole saanut Helsingin lähialueilla tapahtuvasta metsästyksestä muuta palautetta. Hän kehottaa olemaan yhteydessä heti, jos törmää vastaaviin väärinkäytöksiin.

”Uskoisin, että olisimme kuulleet asiasta, jos tällaista tapahtuisi enemmän”, Salonen sanoo.

Salonen sanoo, että jokainen metsästäjä voi toiminnallaan vaikuttaa siihen, millainen kuva metsästyksestä syntyy. Hänen mielestään kannattaa miettiä esimerkiksi sitä, millaisia kuvia ammutusta saaliista julkaisee sosiaalisessa mediassa ja miten saaliin ”ylijäämätavaraa” käsittelee.

”Jos esimerkiksi saaliiksi saadut vesilinnut hyödyntäisi ja linnuista syntyvän ylijäämätavaran jättäisi esimerkiksi metsään petoeläimille ja variksille, niin sehän olisi tietyllä tavalla vain luonnon kiertokulusta huolehtimista”, Salonen sanoo.

”Mutta se on tarpeetonta, että eläimiä jätetään virkistysalueille. Varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa monet ihmiset eivät hyväksy metsästystä ollenkaan. Asiat voisi hoitaa toisellakin tapaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsästys
 • Helsingin saaret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää