Valikko
Kaupunki

”Tämä on irvokasta” – Kasa tapettuja lintuja ja grillimakkara kummastuttavat Helsingin saaristossa

HS:lle kuvia välittänyt luontokuvaaja sanoo, että Helsingin ulkosaaristossa liikkuu alkoholia nauttineita ja vaarallisia lintumetsästäjiä.

Helsingin ulkosaaristoon on pesiytynyt erikoinen metsästystapa. Noin 5 kilometrin päässä Santahaminasta sijaitsevalla Länsitoukin saarella on muun muassa jätetty kuoliaaksi ammuttujen alli-lintujen ruhoja kasaan. Vastaava toiminta on esimerkiksi metsästäjien etuja valvovan Metsästäjäliiton ohjeiden vastaista.

”Kohtele kuollutta saaliseläintä sen arvon mukaisesti. Saaliin heitteille jättäminen on metsästäjän ja metsästyksen häpeä. Käytä saalis hyödyksi sille parhaiten soveltuvin tavoin ja mahdollisimman täydellisesti”, Metsästäjäliiton ohjeissa sanotaan.

Helsingin ulkosaaristossa paljon liikkuvan luontokuvaaja huomasi Länsitoukin allikasan lauantaina. Kuvaaja välitti HS:lle kuvan, jossa näkyy läjä kuoliaaksi ammuttuja alleja – ja grillimakkara.

”Liikun alueella paljon, mutta en ole aiempina vuosina törmännyt vastaavaan. Jos esimerkiksi mantereella joku hirviporukka sikailisi vastaavalla tavalla, niin siitä tulisi aivan varmasti palautetta”, kuvaaja sanoo.

Allit kuvannut henkilö ei halua esiintyä jutussa nimellään, sillä hän ei halua linnut ampuneiden miesten tunnistavan häntä.

Alli on sorsalintu, jota voi metsästää syyskuun alusta joulukuun loppuun. Lintujen suojelujärjestö Birdlife Suomen mukaan alli on maailmanlaajuisesti uhanalainen.

”Meidän näkökulmasta alleja ei pitäisi metsästää lainkaan”, sanoo Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

 

Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut kuvaaja sanoo kokeneensa Länsitoukin lähistöllä viime aikoina liikkuneiden metsästäjämiesten aseidenkäytön vaaralliseksi. Hän sanoo myös nähneensä viime lauantaina metsästäjien mukana viinapullon ja lonkeron kaltaista miedompaa alkoholia.

Kuvaaja laittoi HS:lle allikasan lisäksi toisen kuvan, jossa näkyy useita oluttölkkejä Länsitoukissa sijaitsevan pienen puurakennuksen edustalla. Kuvaajan mukaan oluet kuuluivat allit läjään jättäneelle metsästäjäjoukolle.

Kuvaaja ei ole tehnyt metsästäjistä rikosilmoitusta. Helsingin poliisi ei ollut keskiviikkoon mennessä saanut muitakaan ilmoituksia metsästäjien käytöksestä.

Metsästäjäliitto pitää allit Länsitoukille jättäneiden metsästäjien toimintaa moitittavana. HS näytti Metsästäjäliitolle kuvaa allikasasta.

”On irvokasta, että tämä on tehty Helsingin kaupungin lähistöllä olevalla luodolla, jolla on myös muuta virkistyskäyttöä. Varmasti luonto siivoaa nämä jäljet. Mielestäni ei kuitenkaan ole soveliasta toimia tällä tavalla näin yleisellä virkistysalueella”, sanoo Metsästäjäliiton vesilintuvastaava Jaska Salonen.

Salonen sanoo, että kuvan perusteella vaikuttaa siltä, että linnut on suolistettu kalliolla ja niistä on kerätty niin sanotut täkkälihat eli rintalihat. Pelkästään tappamisen ilosta lintuja ei ole siis ammuttu.

”Lintujen ampuminen vain ampumisen ilosta on täysin tuomittavaa eikä sitä voi hyväksyä mitenkään. Onneksi Suomessa tällainen toiminta on äärimmäisen harvinaista”, Salonen sanoo.

HS:lle kuvat välittänyt luontokuvaaja sanoi HS:lle, että yksi metsästäjä oli ampunut viikko sitten keskiviikkona veneestä alleja veteen silloin, kun kuvaaja oli ollut saarella. Kuvaajan mielestä tilanne oli vaarallinen, sillä metsästäjä ampui osittain häntä kohti.

Metsästäjäliiton Salosen mielestä kuvaajan olisi kannattanut tehdä rikosilmoitus poliisille, jos hän koki metsästäjien toiminnan uhkaavaksi. Kyseiseen tilanteeseen hän ei halua ottaa kantaa, koska ei tiedä tarkkaan, mitä on tapahtunut.

”Jos kokee metsästyksestä uhkaa, niin siitä pitää ottaa yhteyttä poliisiin, joka tutkii asian. En halua uskoa, että ihmiset tahallaan ampuvat toisiaan päin”, Salonen sanoo.

Salosen mukaan Metsästäjäliitto ei ole saanut Helsingin lähialueilla tapahtuvasta metsästyksestä muuta palautetta. Hän kehottaa olemaan yhteydessä heti, jos törmää vastaaviin väärinkäytöksiin.

”Uskoisin, että olisimme kuulleet asiasta, jos tällaista tapahtuisi enemmän”, Salonen sanoo.

Salonen sanoo, että jokainen metsästäjä voi toiminnallaan vaikuttaa siihen, millainen kuva metsästyksestä syntyy. Hänen mielestään kannattaa miettiä esimerkiksi sitä, millaisia kuvia ammutusta saaliista julkaisee sosiaalisessa mediassa ja miten saaliin ”ylijäämätavaraa” käsittelee.

”Jos esimerkiksi saaliiksi saadut vesilinnut hyödyntäisi ja linnuista syntyvän ylijäämätavaran jättäisi esimerkiksi metsään petoeläimille ja variksille, niin sehän olisi tietyllä tavalla vain luonnon kiertokulusta huolehtimista”, Salonen sanoo.

”Mutta se on tarpeetonta, että eläimiä jätetään virkistysalueille. Varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa monet ihmiset eivät hyväksy metsästystä ollenkaan. Asiat voisi hoitaa toisellakin tapaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsästys
 • Helsingin saaret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  9. 9

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  10. 10

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää