Kaupunki

Luksushotelli ja tuhansia asukkaita Helsingin rannoille – katso miten Hakaniemen ja Merihaan ympäristö mullistuu

Pohjoismaiset huippuarkkitehdit kutsuttiin suunnittelemaan uutta hotellia.

Helsingin Hakaniemenrantaa, Merihakaa sekä Sörnäisten rantatien ympäristöä odottaa perusteellinen myllerrys 2020-luvulla. Vuosikymmeniä joutomaana olleille rannoille kaavaillaan kymmeniä uusia kortteleita, joihin tulee asuntoja, toimistoja ja liiketiloja.

Uusia asukkaita Hakaniemenrantaan ja Sörnäisten rantatien ja meren väliin mahtuu noin 2 500.

Yksi sysäys suunnitelmille on Hakaniemen sillan rapistuminen. 1960-luvulla rakennettu silta pitäisi joko korjata tai purkaa. Helsinki on valinnut jälkimmäisen vaihtoehdon.

Mutta on uusien visioiden takana muutakin. Helsinkiin valmisteltava yleiskaava pyrkii tiivistämään, elävöittämään ja laajentamaan nykyistä keskustaa, ja Hakaniemi nähdään laajentumispyrkimyksille luonnollisena suuntana. Kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Perttu Pulkka huomauttaa, että tähän asti ranta-alueita on dominoinut liikenne: Sörnäisten rantatie ja Hakaniemen sillan rampit.

”Nämä alueet eivät oikeastaan ole minkäänlaisen systemaattisen suunnittelun lopputuloksia, vaan ennemminkin tälläisiä jakojäännöksiä. Nyt ne pyritään saamaan arvoiseensa käyttöön”, Pulkka sanoo.

Suuren mullistuksen lähtölaukaukseksi on tulossa uusi hotelli lähelle nykyistä Maailman rauha - patsasta, jonka Moskovan kaupunki lahjoitti Helsingille 1990-luvun alussa.

Viiden tähden hotellia puuhaa jälleen norjalainen Arthur Buchardt, jonka tornihotelli avattiin maanantaina Jätkäsaaressa. 19 hotellin omistaja haluaa tuoda Helsinkiin korkeatasoista arkkitehtuuria ja kutsui neljä nimekästä pohjoismaista arkkitehtitoimistoa kilpailemaan vihreän, energiapihin hotellin suunnittelusta.

”Tunnen heidät kaikki. Ruotsalainen Gert Wingårdh on piirtänyt minulle kolme hotellia, norjalainen Snøhetta kaksi, suomalainen Aki Davidsson yhden ja tanskalainen Juul/Frost -toimisto suunnittelee parhaillaan tulevaa hotellia”, Buchardt kertoo Jätkäsaaren hotellin aulassa, josta avautuvat näkymät eri ilmansuuntiin.

Hän haluaa, että 350 huoneen Hakaniemen hotelli on yhtä avoin kuin Jätkäsaaren hotelli. ”Kaupunkilaisilla pitää olla mahdollisuus poiketa kadulta kahville ja drinkille.”

Vaihtokuva näyttää hotellin ja sen taakse tulevat asuinkorttelit. Suunnitelma ei ole lopullinen.

 

”Helsingissä on kova pula hotellihuoneista. Buchardt ihastui paikkaan, ja sovimme, että suunnittelusta järjestetään kilpailu”, kertoo kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Mikko Aho.

Kilpailun aikataulu on tiukka, sillä voittaja ratkeaa jo 19. joulukuuta. Rakennustöihin Buchardt haluaisi päästä jo vuoden 2018 keväällä. Sitä ennen kaupungin pitää täyttää maalla jonkun verran vesiallasta. Hotellin avajaisia hän kaavaillee vuoden 2020 kevääksi.

Kaupungin varaama tontti odottaa nyt asemakaavan muutosta. Kaupunkisuunnittelulautakunta saakin Pitkänsillan koillispuolen kaavaluonnoksen pöydälleen jo 13. joulukuuta.

Hotellista on tulossa maamerkki. Aho korostaa, että ”se taataan, että kahdeksankerroksinen hotellirakennus ei tuki näkymiä Hakaniementorilta Siltavuorenrantaan.”

Hotellirakennus, niin kuin muutkin rantakortteleiden asuin-, liike- ja toimistotalot, on tarkoitus komistaa viherkatoilla ja­ -terasseilla. Katoille asennetaan aurinkokeräimiä, jotka tuottavat osan tarvittavasta energiasta.

Uusille kortteleille vapautuu tilaa, sillä Hakaniemen sillan korvaaja rakennetaan matalammaksi ja idemmäksi. Rakennustöiden on kaavailtu alkavan vuonna 2020.

Tältä korttelirivistö voisi näyttää:

 

Asukkaille tulee tarjolle ainutlaatuisen paljon julkisia liikennevälineitä. Muutaman sadan metrin kävelymatkan jälkeen voi hypätä metroon, raitiovaunuihin ja busseihin. Vuonna 2024 pääsee pikaraitiovaunun kyytiin, joka ajaa keskustaan ja Kruunuvuorenrantaan.

Tulevaisuudessa Hakaniemessä saattaa olla myös juna-asema, jos keskustan alla kiertävä Pisara-rata rakennetaan. Silloin lentokentälle asti pääsisi junalla.

Rantaan syntyvää pyöräreittiä pitkin pääsee niin keskustaan kuin läntisiin ja itäisiin kaupunginosiin.

Erinomaisten joukkoliikenneyhteyksien vuoksi asuintaloihin on tarkoitus tehdä tavanomaista vähemmän autopaikkoja.

Merihaan kärjen pienvenesatama Kulttuurisaunan tuntumassa on siirtymässä 25 metriä etelämmäksi. Paikka aiotaan täyttää, jotta uudelle puistolle saataisiin tilaa.

Suurin myllerrys on kuitenkin iskemässä Sörnäisten rantatien varteen, kun tietä siirretään kauemmaksi rannasta ja se muutetaan bulevardimaiseksi.

 

Bulevardin ja rannan väliin suunnitellaan pitkää kerrostalojen vyöhykettä Suvilahteen asti. Suunnitteilla on 6–8-kerroksisia asuintaloja, ja mahdollisesti Merihaan tornin tapaan 16-kerroksisia rakennuksia. Tien vieressä sijaitsevan Hanasaaren voimalan toiminta lakkaa vuonna 2024.

Rantaviiva on tarkoitus muuttaa asukkaiden ja kävelijöiden promenadiksi, jonka varrella voi pistäytyä kivijalkakahviloissa.

 

Kun Hakaniemestä sukeutuu tiivis kaupunkikeskusta, se tietää myös autoliikenteelle suuria muutoksia. Autoilu kielletään Hakaniemenrantakadulla Sörnäisten rantatien ja Haapaniemenkadun välillä. Tällä tavoin voidaan toteuttaa pysäkit Kalasataman eteläkärjen Nihtin ja Merihaan kautta kulkevalle Kruunuvuorenrannan pikaraitiotielle.

Hotellia suunnittelevat tunnetut arkkitehdit

 Norjalainen mutta ympäri maailmaa toimiva Snøhetta tunnetaan Oslon oopperatalosta, Alexandrian kirjastosta ja Le Monde-lehden pääkonttorista Pariisissa. Parinsadan arkkitehtuurin ammattilaisen joukko on suunnitellut kymmeniä julkisia rakennuksia kotimaahansa.

 Ruotsin kärkiarkkitehtinä pidetty Gerd Wingårdh on suunnitellut muun muassa Ruotsin suurlähetystöt Washingtonissa ja Berliinissä. Viimeisimpiä suuria töitä ovat Jönköpingin konsertti- ja teatteritalo sekä Malmön suuri kauppakeskus.

 Tanskan eturivin arkkitehtitoimisto Juul/Frost on kotimaansa lisäksi suunnitellut Norjaan ja Ruotsiin yliopistokampuksia ja asuinkerrostaloja.

 Suomesta kilvassa on mukana arkkitehtitoimisto Davidsson Tarkela, Jätkäsaaren tornihotellin suunnittelija. Toimiston suunnittelema toinen näkyvä maamerkki on aaltoileva toimistotalo Töölönlahdella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkisuunnittelu
 • Helsinki
 • Arkkitehtuuri
 • hotelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Surkuhupaisa karhumatka toisensa perään – Näin Pohjois-Korea puhalsi Suomelta kymmenien miljoonien paperitehtaan

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  6. 6

   ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat

  7. 7

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Huippuopettaja on nöyrä”, sanoo palkittu professori

  8. 8

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  9. 9

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  10. 10

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää