Kaupunki    |   HS-Analyysi

Keskuspuiston rakentamisen voisi poistaa yleiskaavasta ilman valitusriskiä, sanovat oikeusoppineet

Helsingin yliopiston ympäristöoikeuden professori Kai Kokko sanoo, että Keskuspuiston kaventamisten peruminen ei olisi juridisesti ongelmallista. Helsingin mielestä yleiskaavaehdotuksen muuttaminen saattaisi johtaa koko kaavan kaatumiseen.

Helsingin kaupunginvaltuuston on ensi keskiviikkona määrä päättää kaupungin tulevan rakentamisen suuntaviivoista pitkälle tulevaisuuteen, kymmenien vuosien päähän.

Kaupunginhallituksen jo hyväksymästä esityksestä riittää varmasti sanomista valtuustossa. Yleiskaavaesityksessä on monelle valtuutetulle monia kipeitä kohtia, joista tulehtuneimmaksi on osoittautunut Keskuspuiston kaventaminen.

Keskuspuiston kaventaminen liittyy yleiskaavaehdotuksessa lähinnä kahteen isompaan kokonaisuuteen. Ensinnäkin se liittyy väestöennusteeseen, jonka mukaan Helsingin väkiluku kasvaa 240 000:lla vuoteen 2050 mennessä, ja uusille helsinkiläisille täytyy rakentaa asuntoja.

Toinen iso, ja samaan asiaan liittyvä tekijä, on valtuuston aiempi päätös Helsingin täydennysrakentaminen ja siihen taas liittyvä sisääntuloväylien laitamien rakentaminen eli ”bulevardisoiminen”. Se koskisi Keskuspuistoakin, kun nykyinen Hämeenlinnanväylä rakennettaisiin puistosta alaa syöväksi Hämeenlinnanbulevardiksi.

Yhtenäisimpinä yleiskaavaesityksen hyväksymisen puolesta ovat esiintyneet kokoomus ja Sdp. Vihreätkin sitä kannattavat – puolueena. Vihreän valtuustoryhmän sisällä on kuitenkin jakaantuneita mielialoja. Heille kipeitä ovat alueet, jotka kaupunkisuunnittelijat ovat värittäneet tosin vihreällä kynällä, mutta nykyistä pienemmiksi.

Yleiskaavaesityksen puoltajat ovat vilautelleet uhkakuvaa, että jos yleiskaavaa ei hyväksytä tällaisenaan vaan avataan jostakin kohdasta – esimerkiksi Hämeenlinnanväylän ja Keskuspuiston kohdalta – se poikii esityksen avaamisen moniaalta muualtakin, mikä taas tarkoittaisi koko esityksen vaarantumista.

Pahin uhka on, että yleiskaavaesitykseen tehtävät muutokset ovat niin isoja tai ”olennaisia”, että kaava joudutaan asettamaan uudelleen nähtäväksi ja kommentoitavaksi. Uudelleen käsittelyn vaiheisiin kuluisi niin paljon aikaa, ettei yleiskaava valmistuisi tällä, ensi kevääseen päättyvällä valtuustokaudella.

Yleiskaavapäätös on ensi kevääseen päättyvän valtuustokauden suurin, merkittävin ja tärkein. Olisi noloa poliitikoille, jos he eivät kykenisi siihen, mitä heidät on äänestetty tekemään eli päättämään. Yleiskaavapäätöksen viivästyminen yli nykyisen valtuustokauden olisi kivulias myös yleiskaavastakin vastaavalle apulaiskaupunginjohtajalle Anni Sinnemäelle (vihr), jonka virkaura on katkolla keväällä.

Varmistaakseen yleiskaavaesityksen läpimenon suuret kaavaesitystä kannattavat puolueet lisäsivät kaupunginhallituksessa esitykseen lausunnon: yleiskaavaan merkitty asuntorakentaminen tulee toteuttaa niin, että Keskuspuisto säilyy mahdollisimman laajana.

Lausunto ei ole sitova, mutta sen tahtotila on selkeä: Keskuspuistoon ei tule rakentaa niin paljon asumista kuin virkamiehet ovat sinne sijoittaneet, vaan luontoa ja virkistysaluetta tulee säilyttää merkittävästi enemmän kuin esitykseen nyt on jätetty.

Onko Keskuspuistoon rakentamiselle merkittyjen alueiden peruminen iso vai pieni asia? Onko muutos esitykseen olennainen vai vähäinen? Jos nimittäin poliitikot muuttavat yleiskaavaesitystä olennaisesti, on vaarana, että muutos poikii valituksia väärästä hallintomenettelystä – asia on muuttunut matkan varrella liikaa siitä, mitä aikaisemmin on esitetty ja mitä kansalaisille on näytetty siitä mielipiteensä kertomiseksi.

Helsingin kaupungin mukaan yleiskaavaehdotuksen muuttaminen Keskuspuiston osalta voisi aiheuttaa valitusperusteen, jonka myötä koko kaava saattaisi kaatua oikeudessa. Kutakuinkin samaa mieltä on kannanotossaan varatuomari Lauri Jääskeläinen.

Helsingin virkamiehet ja osa poliitikoista haki pulmaan asiantuntija-apua viime viikon keskiviikkona. Kourallinen valtuutettuja raahautui paikalle, kun heille valtuustokokouksen edellä selostettiin yleiskaavasta päättämistä oikeudellisesta näkökulmasta. Olennaiseksi muodostui sana ”olennainen”.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 32. pykälä sanoo, että ”jos kaavaehdotusta on olennaisesti muutettu sen jälkeen, kun se on asetettu julkisesti nähtäville, se on asetettava uudelleen nähtäville”.

Onko se siis sitä? Olennainen muutos? Se, että Keskuspuistoa ei kavennettaisikaan niin paljon kuin yleiskaavaesitykseen on merkitty?

Helsingin yliopiston ympäristöoikeuden professorin Kai Kokon viesti on, että ei. Yleiskaavaehdotukseen merkityn Keskuspuiston kaventamisten peruminen ei olisi hänen mukaansa juridisesti ongelmallinen. Myös kaavoitukseen ja rakentamiseen erikoistuneen, eläkkeellä olevan oikeustieteen tohtorin Olavi Syrjäsen aiempi lausunto kaupunginhallitukselle päätyi samaan.

Aiemmat oikeusratkaisut liittyvät Kokon ja Syrjäsen mukaan asemakaavoihin, eikä niistä ole apua yleiskaavatulkintojen tekoon. Kuitenkin ”myös se, mitä nykyisissä asemakaavoissa on päätetty, pitää jollain lailla ottaa huomioon – – Molemmat – sekä maakuntakaava että asemakaavat – tukevat tässä tapauksessa olemassa olevan tilanteen eli Keskuspuiston säilyttämistä kokonaisuudessaan”, Kokko toteaa.

Jos muutos yleiskaavaesitykseen tehtäisiin, se ei olisi oikeastaan muutos ollenkaan: ”Tosiasiassa kyse on olemassa olevan tilanteen säilyttämisestä, mitä sekä maakuntakaavoitus että voimassa oleva asemakaavoitus tukevat.”

Kokon mukaan ”muutos on pieni suhteessa yleiskaavan tavoitteiden mittakaavaan. Tämä on yleinen, koko kaupunkia koskeva kaava eikä varsinainen rakentamiskaava. Kyse ei ole tässäkään suhteessa olennaisesta muutoksesta”.

Mahdollisten valitusten kohtalosta hallinto-oikeudessa professori Kokko toteaa, että ”tuomioistuimet tutkivat kaavojen lainmukaisuuden, mutta tuskin puuttuisivat kaavamuutokseen, koska se on poliittista tarkoituksenmukaisuusharkintaa ja kuuluu kunnille”.

Professori Olavi Syrjäsen lausunto on paljon Kai Kokon lausuman suuntainen. Hän huomauttaa, että Hämeenlinnanväylä voidaan edelleen muuttaa kaupunkibulevardiksi, vaikka sitä ei muutettaisi sellaiseksi koko matkalta: ”Kaupunkibulevardi on määritelty kaavaehdotuksen yleiskaavamääräyksessä tiealueeksi, joten rakentamisen poistaminen Keskuspuiston alueelta ei tarkoita, että Hämeenlinnanväylä ei tästä syystä voisi säilyä kaupunkibulevardina.”

Yleiskaavaesitys perustuu siis ennusteeseen Helsingin väkiluvun kasvusta 240 000:lla vuoteen 2050 mennessä. Monet pitävät ennustetta yliampuvana. ”Yleiskaavassa osoitettu uudisrakentamismäärä on 18 miljoonaa kerrosneliömetriä, vaikka rakentamistarve on yhdeksän (9) miljoonaa kerrosneliömetriä. Ylimitoituksen vuoksi rakentamisalueiden vähentäminen Keskuspuiston alueelta ei estä yleiskaavan rakentamistavoitteeen toteuttamista”, Syrjänen kirjoittaa.

Itse asiassa oikeusoppineiden mukaan ongelma saattaa pikemmin syntyä, jos ehdotusta ei muuteta: nykyinen ehdotus on maakuntakaavan vastainen, Keskuspuiston voimassa olevien asemakaavojen vastainen, ja se on myös kaupunginvaltuuston aiemmin hyväksymän virkistysaluekäyttötarkoituksen vastainen.

Nykyinen ehdotus ei myöskään noudata alueen ekologisen kestävyyden vaatimusta, se ei vaali alueen maisemaa ja luontoarvoja, ja lisäksi esitetty rakentaminen vaarantaisi virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyyden.

Säilytetäänkö vihreää vai rakennetaanko taloja, se on valtuuston päätettävissä? Valituksia tulee varmasti. Mutta kaksi seikkaa ainakin ovat päättäjien puolella ja valittajia vastaan, äänestävät poliitikot kummin päin hyvänsä: ensiksikin päätöksen kohteena olevat maat ovat Helsingin omistuksessa, ja toiseksi hallinto-oikeus ei käsittele poliittista tarkoituksenmukaisuusharkintaa.

Monillakaan ei ole siihen nokan koputtamista, kun valtuusto kaupungin ylimpänä vallan käyttäjänä harkitsee ja päättää kaupungin oman omaisuuden parhaasta mahdollisesta käytöstä.

Valtuusto päättänee kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti, siis ilman muutoksia. Mielenkiintoisinta onkin oikeastaan enää nähdä yleiskaavavaltuuston äänestyskartta. Kaupunginhallituksessa istuu puolueiden johtoa, mutta miten äänestävät rivivaltuutetut?

Se kiinnostaa varmasti poikkeuksellisen suurta joukkoa helsinkiläisiä. Jos esitys hyväksytään sellaisenaan, lapio iskee maahan monen äänestäjän naapurissa. Eikä vain lapio, vaan timanttipora ja kuormaajan kauha. Ja vaalit ovat keväällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan Tukholmassa terrori-iskun uhka – HS seuraa

  4. 4

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Menikö ohi, miten alkoholilaki muuttuu? Ravintolassa juomista voi jatkaa aamuviiteen, vuosikertaviiniä saa huutokaupasta ja vahvoja käsityöläisoluita suoraan panimosta

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   Terveystarkastajat alkoivat ratsata Airbnb-asuntoja Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  8. 8

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  11. Näytä lisää