Valikko
Kaupunki

Miten Aleppon lapsiuhreista pitäisi puhua perheissä? ”Voi olla hyväkin katsoa Syyrian sotakuvia, jotta tulisi ymmärrystä”

Sotakuvien sisällöstä pitää puhua lapsen kanssa, jos ne jäävät häntä vaivaamaan. Puhu totta, mutta pysy itse rauhallisena. Muista myös, että monella helsinkiläislapsella on omakohtaista kokemusta kauheuksista.

Syyrian Aleppossa on käynnissä yksi rajuimmista kaupunkisodista vuosikymmeniin, jonka uhreina on ollut paljon lapsia.

Kuvamateriaali, joka mediassa ja somessa näkyy päivittäin, sisältää pommituksissa raunioituneiden rakennusten lisäksi myös kuolleita ja loukkaantuneita lapsia.

Moni vanhempi pohtii, miten lasten kanssa voi käsitellä näitä sotakuvia ja pitääkö lapsia suojella sotakuvilta.

Kokenut kriisityöntekijä Salli Saari haluaa rauhoitella vanhempia, jotka pohtivat asiaa.

”Vanhemmilla on kova suojelunhalu lapsiaan kohtaan, vaikka on mahdoton tehtävä suojella kaikelta. Vanhempien on hyvä tiedostaa, että pienet lapset eivät käsitä useinkaan asioita niin kamalan vaikeina, vaan yksinkertaisemmin kuin aikuiset”, dosentti, kriisipsykologi Saari sanoo.

”Lapset voivat järkyttyä, mutta usein vain hetkeksi ja sitten he jatkavat omia touhujaan.”

Sen sijaan lapset vaistoavat herkästi aikuisen tunnetilan.

”Vaikeuksia voi tulla siitä, että lapset huomaavat aikuisen ahdistuksen ja lapsen hätä tulee silloin enemmän siitä kuin alkuperäisestä asiasta”, Saari sanoo.

Jos vanhempi huomaa, että sotakuva jää askarruttamaan lapsen mieltä, Saaren mukaan silloin on tärkeää, että vanhempi juttelee asiasta lapsen kanssa.

”Ei pidä kieltää tapahtunutta. Voi sanoa, että kuvassa oleva asia on totta, että tämmöistä tapahtuu. Voi selittää, että sota tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koteja hävitetään.”

Joskus pieni lapsi voi alkaa kuvitella, että uutiskuvien kauheudet tapahtuvat hänen lähellään tai läheisilleen.

”Ihan pienelle asiaa voi selittää esimerkiksi siten, että isot sedät tappelevat, eivätkä pysty sopimaan. Samalla pitää kertoa, että sota on kaukana ja että täällä olemme ihan turvassa”, Saari sanoo.

Suomen ja etenkin pääkaupunkiseudun päiväkodeissa ja kouluissa on yhä enemmän lapsia, jotka ovat tulleet hyvinkin epävakaista ja väkivaltaisista oloista. Pitääkö ja voivatko vanhemmat valmistaa lapsiaan puolin ja toisin näistä asioista puhumiseen ja niiden käsittelyyn?

”Ajattelen sillä tavalla, että voi olla hyväkin katsoa Syyrian sotakuvia, jotta tulisi ymmärrys mitä turvapaikanhakijat ja pakolaiset ovat ehkä kokeneet”, Saari sanoo.

”Tällöin voi olla helpompi ymmärtää, miksi joku reagoi johonkin eri tavalla kuin mihin olemme tottuneet. Pitäisi puhua erilaisuudesta, siis kulttuurista, mutta myöskin siitä, että on elämä voi olla hyvinkin erilaista eri puolilla maailmaa.”

Jos sotakuvat pelottavat lasta, pelkoa ei saa vähätellä muistuttaa Saari.

”Lapsen pitää saada puhua siitä vanhemman kanssa ja saada lohdutusta. Eikä niin, että vanhempi sanoo, että älä itke vaan mieluummin, että itke vain paha mieli pois.”

Kriisipsykologi korostaa aitoa läsnäoloa lapsen kanssa.

”Se, mistä olen huolissani, eikä vain tähän asiaan liittyen, että aikuiset eivät anna lapselle sataprosenttisesti aikaansa, kun he keskustelevat lapsen kanssa”, Saari sanoo.

Kotityöt ja some siis sivuun, kun haluaa hyvän kontaktin lapseen.

”Kun lapsen kanssa juttelee näistä ja muistakin asioista, niin pitäisi tehdä se niin, ettei tee koko ajan jotain muuta siinä sivussa. Keskustelun pitää olla intensiivistä, jotta mikään muu vie aikuisen huomiota.”

Suomen Mielenterveysseuran kriisityöntekijä ja psykoterapeutti Veli-Matti Husso on samoilla linjoilla ja korostaa, että lapsen mahdollinen kuviin liittyvä pelko pitää ottaa tosissaan.

”Ja sitten puhua lapsen ikätason mukaisesti.”

Joillekin lapsille kuvista mieleen tulevat asiat voivat jäädä mieleen pyörimään pidemmäksi aikaa.

”Lapsen kanssa pitää joskus puhua monta kertaa samaa asiaa, kun me aikuiset ymmärrämme helpommin kerralla. Lapsen mieleen tämmöinen kamala asia voi tulla yhä uudestaan ja vanhemman pitää olla valmis puhumaan siitä yhä uudelleen ja olla kärsivällinen, eikä tuskastua”, Husso neuvoo.

”Mitä turvattomampi ympäristö on, sitä turvallisempia, meidän aikuisten pitää olla.”

Isompien lapsia ja nuoria ei voi enää estää näkemästä sotakuvia, jotka somessa leviävät hetkessä puhelimen ruuduille. Mutta ihan pikkulapsia voi ja pitää Husson mukaan suojella kuvilta.

”Vanhempien pitää olla läsnä, jos pikkulapset katsovat uutiskuvia ja selittää, mitä niissä tapahtuu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • sota
 • Aleppo
 • Lastenkasvatus
 • lapsen psykologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  2. 2

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Trump olikin vähemmän radikaali kuin lupasi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  9. 9

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  10. 10

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää