Kaupunki

Espanjalainen opiskelija sai ajatuksen: Puretaan Helsingin moottoritiet – keskiviikkona villistä ideasta voi tulla totta

Helsingin sisääntuloväylät halutaan muuttaa Mannerheimintien kaltaisiksi vilkkaasti liikennöidyiksi asuinkaduiksi. Carlos Lamuelan diplomityöstä käynnistyi lumipalloefekti.

Helsingin kaupunginvaltuusto saa keskiviikkona eteensä merkittävän pulman: hyväksyäkö vaiko hylätä Helsingin tulevaisuutta vuosikymmeniä ohjaava uusi yleiskaava?

Poliitikot ovat jo pureskelleet suurimman osan yleiskaavaehdotuksen sisällöistä, mutta yhden asian suhteen kädenvääntö on jatkunut kuumana viime metreille asti: Hämeenlinnanväylän muuttaminen kaupunkibulevardiksi näyttäisi tarkoittavan sitä, että Keskuspuistoon rakennettaisiin tulevaisuudessa taloja.

Toisten mielestä kyseessä on pyhäinhäväistys, mutta osan mukaan kaupunkibulevardit ovat uuden yleiskaavan suurin neronleimaus.

Mutta mistä nämä kaupunkibulevardit oikeastaan nousivat Helsingin kaupunkipolitiikan keskiöön?

Arkkitehti Carlos Lamuela avaa kotinsa oven Helsingin Pikku Huopalahdessa, kyselee kahvinjanosta ja pyytää istumaan. Siitä on alle kymmenen vuotta kun Lamuela, espanjalainen arkkitehtiopiskelija, tuli Suomeen vaihto-opiskelijaksi. Mutta sen jälkeen on tapahtunut paljon.

Lamuela on rakastunut, päättänyt jäädä Suomeen, saanut kolme lasta ja tehnyt Aalto-yliopiston arkkitehtuurinlaitokselle diplomityön, jonka voi liioittelematta jo nyt sanoa muuttaneen Helsingin kaupunkisuunnittelua.

Lamuelan From Länsiväylä to Länsibulevardi -niminen diplomityö tutki tekoaikanaan hyvin kummallisena pidettynä ideaa: voitaisiinko Länsiväylä muuttaa osin asuinkaduksi?

Helsingin kaupunki oli järjestänyt suunnittelukilpailun, jolla haettiin ideoita Koivusaaren alueen kehittämiseksi. Lamuela alkoi pohtia, miten moottoritien halkomasta saaresta saataisiin yhtenäinen osa kaupunkia.

”Idea löytyi ihan googlamalla. Yhdysvalloissa ja Etelä-Koreassa oli ollut samantyylisiä projekteja”, Lamuela sanoo.

Ajatus sai opiskelijan innostumaan. Tämä olisi tapa tehdä joukkoliikenteeseen pohjaavaa kaupunkia ja edistää samalla kestävää kehitystä. Lamuela hahmotteli ehdotuksen, jossa Länsiväylä muuttui asuinkaduksi, jonka varrella asui 16 000 ihmistä ja työskenteli 10 000. Tien välityskapasiteetti pysyi ennallaan, mutta uusille taloille saatiin tilaa puolittamalla tien leveys.

Lamuelan ehdotuksen havainnekuvassa Lauttasaari näytti tältä:

Ehdotuksen miinuspuolena oli autoilijoiden kannalta se, ettei tiellä voisi enää ajaa yhtä kovaa kuin ennen. Mutta vastapainoksi kadulla kulkivat myös raitiovaunut ja polkupyöräilijät.

Länsiväylästä tuli siis Mannerheimintien ja Mäkelänkadun kaltainen vilkkaasti liikennöity asuinkatu, Lamuela pohti.

Kritiikkiä vuonna 2010 hyväksytylle työlle tuli siitä, ettei se ollut erityisen hyvin tieteellisesti perusteltu. Lamuela myöntää, että kritiikki oli aiheellista, mutta kertoo halunneensa ottaa työllä kantaa poliittisesti.

”Arkkitehdit tekivät sitä ennen paljon enemmän. Minusta on kiinnostavaa, että arkkitehdit pyrkivät näyttämään, minkälaiset tulevaisuudet ovat mahdollisia. Ja sen jälkeen on yhteiskunnan vuoro keskustella siitä”, Lamuela sanoo.

Lamuelan oman ehdotuksen suhteen yhteiskunta toimi kuitenkin yli hänen omien odotustensa: käynnistyi lumipalloefekti.

Vuoden 2011 syyskuussa kaupunkiaktivistit järjestivät Länsiväylällä protestin, jossa pyöräilijät valtasivat moottoritien. Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Sitten vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Ville Ylikahri teki valtuustoaloitteen, jossa vaadittiin Länsiväylän muuttamista kaupunkibulevardiksi.

Ja sitten julkinen keskustelu ja bulevardisointiajatuksen saama tuki alkoivat vaikuttaa Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastoon.

Helsingin yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen kertoo, ettei Lamuelan työ ollut ensimmäinen kerta kun Helsingissä mietittiin moottoriteiden päälle rakentamista, mutta sen saama huomio ja tuki rohkaisivat uuden yleiskaavan suuntaviivoja hahmotellutta yleissuunnitteluosastoa.

Osastolla oli uudelle yleiskaavalle selkeä tavoite. Sen pitäisi tiivistää Helsinkiä. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi oli käytännössä kolme mahdollisuutta: kaavoittaa reippaasti viheralueiden päälle tai kaavoittaa meren tai sisääntuloteiden päälle.

Viheralueita haluttiin säästää mahdollisimman paljon, ja merentäyttöihin pohjautuvan rakentamisen oli todettu jo edellisen yleiskaavan valmisteluvaiheissa olevan sekä taloudellisesti että maisemallisesti ongelmallista.

Jäljelle jäivät siis moottoritiet.

Kartalla kaupunkibulevardit näyttäisivät tältä:

Helsinkiläisiltä idea kaupunkibulevardeista on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Toiset pelkäävät, että niiden varteen syntyy ruuhkia, melua ja saasteita. Toiset sen sijaan uskovat, että ne tekevät Helsingistä vain entistä viihtyisämmän.

Carlos Lamuela kertoo toivovansa, että valtuusto hyväksyisi keskiviikkona kaupunkisuunnitteluviraston laatiman ehdotuksen. Hän uskoo, että hyvällä suunnittelulla myös Keskuspuiston luontoarvoja voidaan suojella rakentamisesta huolimatta.

”Yleiskaava on hyvin yleistasoinen.”

Valtuustopuolueet riitelevät Keskuspuiston kohtalosta edelleenkin. Vasemmistoliitto on alkanut kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyn jälkeen vaatia kovaäänisesti Keskuspuistoon tehtyjen kaavamerkintöjen poistamista yleiskaavasta.

Valtuuston kolmessa suuressa puolueessa – kokoomuksessa, vihreissä ja Sdp:ssä – puiston reuna-alueiden leikkaukset taas nähdään pakollisena pahana, jolla mahdollistetaan muuten hyvän kaavan tavoitteita.

Tausta: Kaupunkibulevardeja ehdotettiin jo 1980-luvulla

Helsingin sisääntuloväylien muuttamista asuinkaduiksi ehdotettiin ensimmäisen kerran jo 1980-luvulla. Idea nousi esiin Helsingin ylipormestari Raimo Ilaskiven vuonna 1989 tilaamasta selvityksestä, jolla haettiin uusia ideoita asuinrakennuspaikoiksi.

Selvitystä laatineeseen työryhmään kuulunut professori Pentti Murole kertoo työryhmän ehdottaneen, että Kehä I:n sisäpuolella suurin sallittu ajonopeus olisi laskettu 60 kilometriin tunnissa.

Ehdotus olisi mahdollistanut asuinrakentamisen sisääntuloväylien varrelle, mutta ennen kaikkea se oli Murolen mukaan liikenne- ja ympäristöpoliittinen. Ehdotuksella pyrittiin esimerkiksi vähentämään liikenteen tuottamia meluhaittoja.

Vastaanotto oli kuitenkin jäätävä.

”Ammattikunta piti ideaa niin typeränä, että se vaiettiin kuoliaaksi”, Murole sanoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että ajat olivat silloin muutenkin toisenlaiset.

”Helsingin väkiluvun ei juuri uskottu enää kasvavan, vaan ennemminkin vähenevän”, Murole sanoo.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen kertoo, että sisääntuloväylien muodonmuutoksista puhuttiin myös 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä.

Silloin kaupunkisuunnitteluvirastossa hahmoteltiin ideaa, jossa Lahdenväylän alkupää olisi muutettu tavalliseksi kaduksi. Tässä vaihtoehdossa moottoritie olisi kuitenkin kaivettu tunneliin.

Oikaisu 25. lokakuuta klo 10.36: Tapahtumajärjestystä korjattu. Kriittinen pyöräretki järjestettiin ennen Ville Ylikahrin tekemää valtuustoaloitetta.

Helsingin uusi yleiskaava

 Helsingin kaupunginvaltuusto päättää keskiviikkona hyväksyykö se uudeksi yleiskaavaksi tehdyn ehdotuksen.

 Kaavassa varaudutaan siihen, että Helsingin väestön määrä lisääntyy vuoteen 2050 mennessä 240 000 ihmisellä.

 Uusia asuntoja ehdotetaan rakennettavaksi muun muassa niin kutsuttujen kaupunkibulevardien varteen. Se tarkoittaa, että nykyiset sisääntulotiet muutettaisiin Mannerheimintien tai Mäkelänkadun kaltaisiksi vilkkasti liikennöidyiksi asuinkaduiksi, joilla kulkee raitiovaunuja ja busseja.

 Valtuustopuolueet ovat edelleen erimielisiä siitä, voitaisiinko yleiskaavasta poistaa Keskuspuistoon tehdyt kaavamerkinnät riskeeramaatta kaavan hyväksymistä. Kahden kaupunginvaltuustolle ohjatun asiantuntijalausunnon mukaan kaavamerkintöjen poistaminen tarkoittaisi, että koko yleiskaava pitäisi ehkä asettaa uudelleen nähtäväksi. Tällöin kaavan käsittely siirtyisi seuraavalle valtuustolle. Kahden valtuustolle annetun selvityksen mukaan poistot eivät estäisi kaavan hyväksymistä. Jos poistot tehdään, käsittelyn lainmukaisuudesta päättää viime kädessä hallinto-oikeus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  9. 9

   Telian vuosia kestänyt korruptiotutkinta Uzbekistanissa päätökseen – yhtiö joutuu maksamaan sakkoja ja korvauksia noin 800 miljoonaa euroa

  10. 10

   Melania Trump puhui YK:ssa nettikiusaamista vastaan – riko vaikka miehesi puhelin, vastasi internet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää