Kaupunki

Leila Tuominen käräjillä: Minusta tehtiin välikappale, kun Jukka Peltomäki haluttiin pois virasta

Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen lahjuskäräjillä kuultiin tiistaina rakennusarkkitehti Leila Tuomista.

Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen lahjuskäräjillä kuultiin tiistaina rakennusarkkitehti Leila Tuomista. Tuomista syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta.

Syytteiden mukaan Tuominen ja hänen yrityksensä Forma-Futura antoivat Peltomäelle ja tämän perheelle taloudellisia etuja yhteensä noin 280 000 euron arvosta vuosina 2006–2011.

Peltomäki toimi tuolloin ensin Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana ja keväästä 2011 lähtien muutaman kuukauden Vantaan kaupunginjohtajana. Peltomäki on syytteessä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tuominen kertoi, että hänen yrityksensä menestys perustui hyvään asiakaspalveluun, kovaan työntekoon ja matalaan organisaatioon. Hän ei ollut palkannut työntekijöitä hallinnollisiin tehtäviin, vaan hoiti esimerkiksi palkanmaksun ja laskutuksenkin itse.

”Olen rakastanut työtäni intohimoisesti niin, että olen jaksanut 40 vuotta tehdä töitä päivät, viikonloput ja illat. Päivät olin kokouksissa, illat tarkastin työntekijöiden töitä ja sen jälkeen aloin tehdä omia töitäni”, Tuominen kertoi.

Tuomisen mukaan menestykseen on vaikuttanut myös laaja toimialue, jonka ansiosta lamakaudet eivät ole päässeet yllättämään.

”Ollaan tehty asuinkerrostaloja, toimistoja, liikerakennuksia, kauppakeskuksia, logistiikkaa, teollisuutta. Kaikkea laidasta laitaan. Asiakassuhteet ovat olleet pitkäaikaisia.”

Tuominen kertoi, että Forma-Futuran liikevaihdosta noin puolet on tullut Vantaalta viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Tuomisen mukaan hän ei kaivannut Peltomäen apua tämän ollessa virassa Vantaan kaupungilla. Päinvastoin – hän ei ollut ollut innoissaan, kun Peltomäki oli kertonut hakevansa Vantaan apulaiskaupunginjohtajaksi.

”Hänellä oli hyvä virka sisäministeriössä ja Uudenmaan liitossa. Tiesin millaista ryöpytystä on Vantaalla, jos hän sinne menee, mutta tietysti kunnioitin hänen päätöstään.”

Tuomisen mukaan Peltomäen viralla ei ollut mitään vaikutusta heidän suhteeseensa. Siksi 1990-luvulta alkanut taloudellinen tukeminen jatkui viran aikana ja on jatkunut myös sen jälkeen.

”Jukka on ollut minulle rakas ystävä ja vakaumukseni mukaan olen häntä auttanut siinä missä olen voinut niin kuin kaikkia lähimmäisiäni.”

Tuomisen mukaan Forma-Futura ei saanut uusia pitkäaikaisia asiakkaita Peltomäen virkakauden aikana. ”Jotain kertaluontoisia on voinut tulla, mutta niitä menee ja tulee. Vuositasolla kertaluontoisia asiakkaita on ollut ehkä yksi.”

Juttu jatkuu kuvan alla.

Tuominen kuvaili, että he ovat Peltomäen kanssa nykyisin ystäviä. ”Olemme nykyisin läheisiä, hyviä ystäviä, mutta olemme myöskin seurustelleet”, Tuominen kertoi.

Molemmat vakuuttivat, että he eivät ole juuri keskustelleet työasioista, vaan täysin muusta.

Tuominen kertoi, että hänellä oli läheiset suhteet myös Peltomäen lapsiin ja siksi hän oli tukenut ja kannustanut myös heitä. Kaksi Peltomäen poikaa on muun muassa asunut edullisesti Tuomisen ja Forma-Futuran asunnoissa.

Forma-Futuran omistaman asunnon vuokrasopimus oli laadittu Peltomäen pojan puolison kanssa. Tuomisen mukaan tämä johtui siitä, että yrityksen asuntoa ei olisi saanut vuokrata työntekijälle. Peltomäen poika siivosi tuolloin Forma-Futuran konttoria.

Tuomisen mukaan hän ei ollut keskustellut Jukka Peltomäen kanssa lasten vuokrasopimuksista tai heidän golfyhtiönsä rahoittamisesta.

Tuominen kertoi, että hän ja Peltomäki ovat joutuneet ajojahdin kohteiksi. ”Näkemykseni mukaan Jukka Peltomäki haluttiin pois virasta. Minä ja minun yhtiöni olivat sopiva välikappale tähän. Suhteestamme on luotu rikossuhde.”

Hän lisäsi myös, että yliopistollisen koulutuksen saaneilla Safa-arkkitehdeillä on ollut vaikeuksia sulattaa sitä, että rakennusarkkitehti, ja etenkin nainen, on menestynyt. ”Tästä on tullut Safa-arkkitehtien edunvalvontaprojekti.”

Oikeudenkäynnissä on kolme haaraa

 Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) epäillään saaneen lahjuksia arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta. Tämän haaran käsittely on kesken Helsingin käräjäoikeudessa.

 Tuomisen epäillään lahjoneen myös Vantaalla erityisen vahvassa asemassa olleen vuokra-asuntorakennuttaja VVO:n entistä johtajaa ja vantaalaista kuntapoliitikkoa Tapio Päivistä (sd). Tämän haaran käsittely alkaa oikeussalissa marraskuun loppupuolella.

 Lisäksi Tuomisen epäillään lahjoneen myös HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa Jari Leivoa. Tämän lahjusepäilyn oikeuskäsittely alkaa tammikuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä – HS näyttää noin kello 9.30 alkaen suorana, mitä kärkipoliitikot sanovat maailman tilasta Turun iskun jälkeen

  10. 10

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää