Kaupunki

Umpikokoomuslainen Espoo jaksaa yllättää: Talouskuria vaali vuosien ajan vasemmistolainen Pekka Heikkinen

”Tuntuu, että siellä raha ei ole mikään ongelma, kun ryhdytään rakentamaan.”

Tätä miestä voisi epäillä eläköityneeksi hipiksi, jos ei tietäisi, kuka hän on.

Vahvasti vasemmistolainen Pekka Heikkinen oli kirstunvartijana keskellä ehkä tiheintä ruiskaunokkiesiintymää koko Suomessa: Espoossa. Kaupungin kaupunginvaltuuston 75 jäsenestä peräti 29 nimittäin edustaa kokoomusta.

Pitikö ennen töiden alkua ottaa hiuslenkki parrasta pois­, riisua nahkaliivi ja piilottaa kultainen rauhanmerkki virkamiehen tumman univormun alle?

Entistä taloussuunnittelujohtajaa naurattaa.

Heikkinen jäi eläkkeelle viime keväänä. Eläkeläisen ajan vie tätä nykyä metsänhoito lapsuuden kotitilalla Mikkelissä sekä satunnaiset poliittiset manööverit, kuten Tuusulan pormestariehdokkaaksi asettuminen.

Vasemmistotaustastaan huolimatta Heikkinen onnistui valmistelemaan vuosittain Suomen toiseksi suurimman kunnan miljarditalouden rauhanomaisessa yhteistyössä kokoomuslaisten virkamiesten Jukka Mäkelän ja Ari Konttaksen kanssa.

”Minullahan on tämä värivamma”, Heikkinen myhäilee huvittuneesti.

”Mutta jätin sen taka-alalle jo 1990-luvulla, muuten työstä ei olisi tullut mitään. Siinä on tehtävä yhteistyötä kaikkien ryhmien kanssa.”

Heikkinen on tiukka taloudenpitäjä – porvariksikin kutsuttu. Aurinkoinen ilme vakavoituu heti, kun aletaan puhua taloudesta ja numeroista. Tästä Heikkisellä on paljon sanottavaa.

Kaupunkien tulisi tehdä nykyistä parempaa tulosta ja miettiä tarkkaan, mitkä ovat peruspalveluita, hän listaa.

Ylimääräisistä palveluista voisi ihan hyvin karsia.

Ovatko isot kirjastot musiikki­valikoimineen, studioineen ja työpajoineen rakennettava verorahoilla, Heikkinen kysyy.

”Minusta kirjastoverkko on aivan liian laaja ja kallis. Miksi kirjastossa pitää olla niin lavea palveluvalikoima? Ja minkälaiset tilat – nehän ovat kuin olohuoneita!” Heikkinen huudahtaa.

”Minun mielestäni siellä on paljon sellaista, jota ihmisten pitäisi hoitaa ihan itse omalla rahallaan. Se on jotain ihan muuta kuin riittävät palvelut.”

Heikkinen on jo vuosia ihmetellyt Espoon tapaa rakentaa. Se on perusteellinen ja kallis.

Koulujen liikuntatilat ovat hulppeimmillaan kuin huippu-urheilijoiden treenisaleja, eikä uimahalleja rakenneta vain uimista varten. Kuvaavaa on, että sivistystoimi on Espoossa suhteellisen kallis, mutta sosiaali- ja terveystoimi suhteellisen halpa.

”Sivistystoimen on helpompi saada rahaa”, Heikkinen sanoo.

Eikä tämä mikään salaisuus ole: Espoossa vaikuttaa vahva koulupuolue etenkin suurimman puolueen, kokoomuksen sisällä.

”Tuntuu, että Espoon kaupungilla raha ei ole mikään ongelma, kun ryhdytään rakentamaan”, Heikkinen sanoo.

”Kyllä minä siitä ole ihan avoimesti poliitikoille puhunutkin ja olen käynyt aika ahkerasti kaupunginhallituksessa puhumassa. Ja kaupunginjohtaja on antanut siihen vapaat kädet.”

Espoolla oli menneinä vuosina varaa rakentaa leveästi. Kaupungin verotulot kasvoivat väen lisääntyessä, eikä Espooseen suuntautunut muuttoliike näyttänyt tyrehtymisen merkkejä.

Nyt tilanne on Heikkisen mukaan toinen, sillä väkimäärä kyllä kasvaa, mutta verotulot eivät kasva samaa tahtia.

Iso laiva kääntyy hitaasti, Heikkinen tuumaa. On myös mahdollista, että osa poliitikkojen päätöksistä on ideologisia.

”Voi olla, että isot rakentamishankkeet, kuten länsimetro, ovat myös jonkin verran hämärtäneet suhteellisuudentajua. Kaikki muu rakentaminen tuntuu niin pieneltä.”

On muutakin, mitä Heikkinen muuttaisi kokoomuksen johtamassa Espoossa. Yksi niistä on verotus.

”Kyllähän Espoon vero­prosentti on keinotekoisen alhainen. Olen siitä puhunut vuosia, mutta se on poliitikoille tärkeä. Kiinteistöverossa olisi paljonkin nostamisen varaa, mutta se on ollut aivan mahdoton ajatus poliitikoille.”

Heikkinen ei kuitenkaan haluaisi nostaa veroja siksi, että palvelut paranisivat.

Hän ei myöskään laittaisi rahoja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Hän jättäisi niitä viivan alle, tulokseen.

Heikkinen siis keräisi kuntalaisilta enemmän veroja, eikä antaisi niitä palveluina takaisin. Sitä on vaikeaa perustella yhdellekään puolueelle, vaikka se toisikin kaupungille liikkuma­varaa ja itsenäisyyttä.

”Ne tulot meinaavat niin helposti valua menoihin. Korotuksella tulevia varoja on vaikeaa saada jätettyä sinne tulokseen, että siinä mielessä ymmärrän näitä ratkaisuja kyllä”, Heikkinen huokaisee.

Kasvavilla tuloilla Heikkinen hillitsisi korkeintaan velankasvua. Se kun näytti jossain vaiheessa karkaavan kokonaan käsistä.

”Jossain vaiheessa en nähnyt loppua velanotolle. Nyt siellä on onneksi sovittu, että se kääntyisi laskuun vuonna 2020.”

Monet pitävät tavoitetta hurjana saavuttaa. Samaan aikaan kun kaupunki lainaa rahaa rakentamista varten, hillitään menojen kasvua peruspalveluita karsimalla.

Tämän syksyn aikana ovat esillä olleet jo ties monettako kertaa lukuisat arkaluontoiset esitykset: koululaisten iltapäivätoiminnan lopettaminen, subjektiivisen päivähoito-oikeiden lakkauttaminen, Espoo-lisä, opetusryhmät ja niin edelleen.

Näistä palveluista Heikkinen ei välttämättä parempaa tulosta niistäisi.

”Olen tietysti omassa työssäni yrittänyt arvioida, mikä on ylipäätään kansalaisille mahdollista. Kyllähän esimerkiksi iltapäivähoito on sellainen, että sen lakkauttaminen tekee arjesta aika lailla mahdotonta.”

Virkamiehillä on siis valtaa. Heikkinen nyökyttelee. Lopulliset päätökset tekevät kuitenkin aina poliitikot.

”Olen yrittänyt tehdä työni niin, että ei jää sieluun syvempiä haavoja, ja olen siinä mielestäni myös onnistunut.”

Moinen hempeily sielusta saa Heikkisen jo kuulostamaankin hipiltä.

”En minä kyllä itseäni hippinä ole ikinä pitänyt”, Heikkinen puolustautuu.

”Kyllähän minä Porissa jazzeilla käyn, mutta muuten olen kyllä kuunnellut klassista musiikkia ihan pikkupojasta lähtien – ja laulanut oopperakuorossa.”

Selvä, hän ei ole hippi. Mutta näyttää hieman siltä. Taloussuunnittelujohtaja on Espoossa totuttu näkemään farmarihousuissa, ilman kravattia ja pujoparrassa.

”Kyllä minä kai jo alussa ajattelin, kun Espoossa aloitin, että olen ollut mustassa puvussa niin kauan, että nyt voi vaihtaa leppoisampiin vaatteisiin. Ja jätin puvun pois.”

Nyt eläkeläisenä Heikkinen voi antaa pujoparran kasvaa entistäkin vapaammin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntatalous
 • Kuntapolitiikka
 • Espoo
 • Rakentaminen
 • Vasemmistoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  5. 5

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  8. 8

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  9. 9

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  10. 10

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  7. 7

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  10. 10

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää