Kaupunki

Haluatko kämppikseksi sottapytyn vai hiljaisen hikipingon? ”Kämppis-Tinder” etsii opiskelijalle sopivan asuinkaverin

Uuden palvelun avulla opiskelija voi etsiä itselleen sopivia kämppäkavereita Hoasin asunnoista.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) kehityspäällikön Tommi Oran kannettavalla tietokoneella on näkymä, joka tuo hämärästi mieleen seuranhakusovellus Tinderin: ihmisten kasvoja, prosenttilukemia, jotka kertovat kuinka hyvin sovellut yhteen kyseisen ihmisen kanssa sekä peukkuja, jotka voi iskeä ylös tai alas hyväksynnän tai torjunnan merkiksi.

Eräänlainen Tinder ruudulla onkin, nimittäin ”kämppis-Tinder”. Ideana ei siis ole etsiä seuraa romanttisessa mielessä opiskelijayhteisöstä vaan kartoittaa potentiaalisia kämppäkavereita tulevaan opiskelija-asuntoon. Hoas avaa älypuhelimella ja tietokoneella toimivan hakusovelluksen käyttöön tänään keskiviikkona.

”Selvityksissämme on käynyt ilmi, että kavereidensa kanssa yhdessä asuvat ovat kaikista Hoasin asiakkaista tyytyväisimpiä. Siis jopa hiukan tyytyväisempiä kuin yksiöissä asujat, vaikka yksiöt ovatkin paljon suositumpia”, Tommi Ora kertoo palvelun taustoista.

”Lähdimme miettimään, miten epäsuosittua soluasumista voisi kehittää enemmän kaveriasumisen suuntaan, ja tuloksena on tämä sovellus. Tietojemme mukaan vastaavaa ei ole koko Euroopassa.”

Ora huomauttaa, että soluasumisessa jännittää usein eniten juuri se, millaisia kämppikset ovat. Kämppishaun avulla tulevista kämppäkavereista voi päästä edes jonkinlaiseen selvyyteen.

Toinen keskeinen syy Kämppishaun kehittämiselle on Oran mukaan Hoasin epävarmuus siitä, mitä tulee tapahtumaan, kun EU- ja Eta -alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille astuvat Suomessa voimaan lukukausimaksut vuonna 2017.

”On mahdollista, että lukukausimaksut ja niistä johtuva kansainvälisten opiskelijoiden määrän väheneminen aiheuttaisivat tiettyjen Hoasin asuntotyyppien käyttöasteen vähenemistä.”

HS uutisoi 19. lokakuuta, että EU- ja Eta -alueiden ulkopuolelta tulevat opiskelijat muodostavat merkittävän osan pääkaupunkiseudun soluasuntojen asukkaista, ja ulkomaalaiset opiskelijat asuttavat ylipäätään noin kolmasosaa Hoasin asunnoista.

”Koska lukukausimaksut ovat uusi asia täällä, emme osaa sanoa, vähentyykö kansainvälisten opiskelijoiden määrä. Monissa muissa maissa, joissa lukukausimaksut on otettu käyttöön, niin on kuitenkin käynyt.”

Kämppishaku (englanniksi Hoas Matchie) toimii seuraavasti: palveluun kirjaudutaan Facebook-tunnuksilla, kirjoitetaan perustiedot itsestä, lisätään halutessa kuva ja vapaamuotoinen esittelyteksti.

Tämän jälkeen täytetään vaalikonehengessä tietoja itsestä kämppäkaverina, eli asetutaan johonkin viisiportaisella akselilla esimerkiksi ruokaelämykset–mikroruoka, tavoitteellinen opiskelija–ikuinen opiskelija, kasvissyöjä–lihansyöjä, siistiä pitää olla–sotku ei häiritse tai rauhallinen–vilkas.

Alkoholinkäytöstä tai juhlimisesta ei kysytä suoraan, vaikka sitä olisi ehkä voinut olettaa opiskelija-asumisen ollessa kyseessä.

Seuraavaksi täytetään samat tiedot unelmakämppiksestä, ja asioita voi vielä painottaa toiveidensa mukaan.

Sitten ruudulle lävähtää kuvia muista palveluun kirjautuneista opiskelijoista soveltuvuusprosenttien ja etunimien kera. Jos esimerkiksi muuan Liisa on 78 prosenttisesti soveltuva, hänen kuvaansa klikkaamalla saa lisätietoja asioista, joista on ollut samoilla tai eri linjoilla unelmakämppisakselilla. Sen jälkeen Liisalle voi lähettää viestiä Kämppishaun chat-osion kautta ja tutustua lisää.

Jos Liisa vaikuttaa mahdollisesti kivalta kämppisehdokkaalta, hänelle voi merkata vihreän peukun. Mikäli Liisakin merkkaa vihreän peukun vastareaktiona, sovellus luo erityisen tunnistekoodin, jonka avulla molemmat voivat hakea itsenäisillä vuokrasopimuksillaan samaa Hoasin kämppisasuntoa. Perinteisissä Hoasin kaveriasunnoissa vuokrasopimus oli aiemmin yhteinen.

Facebook-kirjautumisen ja alaspäin olevan peukun toivotaan torjuvan väärennettyjä profiileja ja häirikköjä. Jos jollekin palvelun käyttäjälle merkkaa alaspäin olevan punaisen peukun, hän ei enää näe peukun antajaa omissa hakutuloksissaan.

Jätkäsaaren Atlantinkatu 5:ssä opiskelija-asuntojen kaapit ovat vielä sinisen suojamuovin peitossa, ja tiloihin pääsee vierailemaan vain työmaan suojavarusteissa.

Atlantinkadulle valmistuvat vuodenvaihteessa Hoasin ensimmäiset huoneistot, jotka on tarkoitettu nimenomaan kämppisasunnoiksi. Ikkunat ovat uusissa asunnoissa korkeat, ja osasta on komea näköala merelle.

Kämppisasuntoja on 43 kokonaisuudessaan 103:sta asunnosta, ja niiden huoneissa on 12–15 neliötä. Vuokra on Oran mukaan huoneen koosta riippuen 350–490 euroa kuukaudessa. Kämppisasunnot on aina varattu 2–3 hengelle

Vaikka Hoasilla puhutaan Kämppishausta uudenlaisena asumiskonseptina, kyseessä on ennen kaikkea kämppäkaverin hakusovellus – itse asunnot eivät siis tyylillisesti juurikaan eroa perinteisistä soluasunnoista.

Osa Hoasin asunnoista vain varataan Kämppishaun kautta asuntoa hakeneille, ja esimerkiksi vanhoja soluasuntoja voidaan Oran mukaan perusparannusten yhteydessä muuttaa kämppisasunnoiksi.

Hoasin Atlantinkadun asuntoihin tulee kuitenkin laminaatti perinteisen muovimaton sijaan.

”Kyllä opiskelijatkin vaativat nykyään laatua”, Ora sanoo.

Hoasin Kämppishaku löytyy osoitteesta www.kämppishaku.fi ja www.hoasmatch.fi

Hoas tarjoaa asuntoja opiskelijoille

 Hoas eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö perustettiin opiskelijajärjestöjen toimesta vuonna 1969.

 Hoasilla on asuntoja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

 20 prosenttia pääkaupunkiseudun opiskelijoista asuu Hoasin asunnoissa.

 Hoas tarjoaa yksiöitä, pienkaksioita, perheasuntoja, soluasuntoja, kaveriasuntoja ja nyt uutuutena kämppisasuntoja. Suosituimpia ovat yksiöt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelijat
 • Asuminen
 • Jätkäsaari
 • Hoas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea
  3. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  4. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  5. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  6. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  7. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  8. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  9. Tunti sitten
  10. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  11. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  12. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  13. Näytä lisää