Valikko
Kaupunki    |   kolumni

Pelle moottorisahan kanssa ja rasistinen öyhötys ovat samaa harhaa

On aikuisten vika, jos lapset pelkäävät tappajapellejä. Eivätkä tähän syylliset aikuiset käytä pellenaamioita.

Otetaan annos lasten omaa kansanperinnettä, someajan kiertokirjeitä. Lisätään populaarikulttuuria ja kohua. Mitä meillä on: kas, pelottelevia pellepukuisia hahmoja.

Ällistyttävintä säikyttelijöissä on, että ilmiö näyttäisi jossain määrin todella olevan olemassa. Joku aikuisen kokoinen on ilmoitettu poliisille, yksi teini sai sakot.

Paha silti sanoa, paljonko keskenkasvuisten raukkamaisesta pelotteluleikistä on totta. Mutta jotain hirvittävän tuttua tässä on.

Näinhän sitä luulisi: vain lapsen pelko on järjestä irrallaan, tuntemattoman pelkoa. Pimeä on kauhu, koska se peittää jotain vierasta. Irvistävä pelle on vaarallinen, koska ei voi tietää, mitä naamarin alla on.

Aikuisen peloista osa perustuu muka rationaaliseen ajatteluun, karuihin kokemuksiin. Pelkäämme sairautta, lentokoneen putoamista, väkivaltaa, kuolemaa.

Ja sittenkin, jotain irrationaalista myös. Aikuistenkin suusta suuhun -tarinoissa on tilaa moottorisaha kädessä alikulkutunnelissa väijyvälle vieraalle.

Yllättävän paljon tilaa, sillä suuri osa kohtaamastamme vihasta ja väkivallastahan tulee oikeasti läheltä. Etenkin naista tai lasta satuttaa yleensä tuttu, usein miestäkin. Rakastettu, oman perheen jäsen, tavallinen ihminen.

Jos nyt ei oteta huomioon sotien tai kansanmurhien kaltaista teollista pahuutta, väkivalta on arkista. Sitä tekevällä on harvoin naamio, sillä hänet tunnistaisi sen altakin.

Pelkäämme terrorismia enemmän kuin liikenneonnettomuutta, vaikka jälkimmäisen todennäköisyys omalla kohdalla olisi miten paljon suurempi. Pelkäämme vierasta, emme tuttua uhkaa.

Lasten pellepelko on kuin kaiku aikuisten keskustelusta viime aikoina.

En tarkoita pelkästään varsinaista muukalaisvihaa, loputonta aggressiivista horinaa maahantunkeutujista. Sen sijaan tulee mieleen vielä tavallisempia esimerkkejä, joissa aikuisten tuntemattoman pelko on kasvanut verkossa hysteriaksi.

Espoossa levisi alkuvuodesta huoli, kun poliisikin kertoi tutkivansa tapausta, jossa pakettiauto otti lapsia kyytiin. Selitys löytyi. Auto oli koulutaksi.

Järvenpäässä puolestaan koululla oppilaat suljettiin kiireesti luokkiin tässä kuussa, kun koululla liikkui tuntematon mieshenkilö. Mies osoittautui yhden oppilaan isäksi, joka etsi vessaa.

Samassa kaupungissa teinien maleksiminen kaupungilla tulkittiin turvallisuusuhaksi ja verkossa alkoi velloa vihapuhe. Siis aikuiset tulkitsivat, tietenkin.

Poliisin tai koulun kuuluukin tällaisissa tapauksissa ottaa tilanteet äärimmäisen tosissaan.

Mutta entä me muut? Miten me aikuiset puhumme ja kirjoitamme, miten epätodennäköisiin houreisiin lähdemme miettimättä mukaan? Miten paljon me tankkaamme maailmaan vihaa ja pelkoa näkemällä keksittyjä mörköjä?

Ei ole ihme, että lapset uskovat moottorisahalla tuntemattomia uhkaavan klovnin olevan mahdollinen.

Pitäisi ehkä ennemmin toimia kuin klovnit. Siis oikeat klovnit, eivät pelotteluretkelle lähteneet hölmöläiset.

Sirkustaiteessa nimittäin tapahtuu paljon ihailtavaa. Tarkoitan tätä sosiaalista sirkusta, jossa pellenä olo voi monella tapaa jopa pelastaa elämiä.

Sairaalaklovneilla on jo pitkä perinne, mutta klovneriaa viedään nykyisin innolla myös esimerkiksi pakolaisleireille. Ihan täällä Helsingissäkin sirkusta pääsevät tekemään esimerkiksi eri vammaisryhmät ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret.

Me valitsemme. Voimme päättää suurennella keksittyjä uhkia – tai tehdä jotain oikeille ongelmille. Yhdessä, kuten todelliset pellet tekevät.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maija Aallon kolumnit
 • klovni-ilmiö
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  10. 10

   HS seuraa: F1-kausi starttasi Australiassa – Bottas ja Räikkönen kärkitaistossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää