Valikko
Kaupunki    |   kolumni

Pelle moottorisahan kanssa ja rasistinen öyhötys ovat samaa harhaa

On aikuisten vika, jos lapset pelkäävät tappajapellejä. Eivätkä tähän syylliset aikuiset käytä pellenaamioita.

Otetaan annos lasten omaa kansanperinnettä, someajan kiertokirjeitä. Lisätään populaarikulttuuria ja kohua. Mitä meillä on: kas, pelottelevia pellepukuisia hahmoja.

Ällistyttävintä säikyttelijöissä on, että ilmiö näyttäisi jossain määrin todella olevan olemassa. Joku aikuisen kokoinen on ilmoitettu poliisille, yksi teini sai sakot.

Paha silti sanoa, paljonko keskenkasvuisten raukkamaisesta pelotteluleikistä on totta. Mutta jotain hirvittävän tuttua tässä on.

Näinhän sitä luulisi: vain lapsen pelko on järjestä irrallaan, tuntemattoman pelkoa. Pimeä on kauhu, koska se peittää jotain vierasta. Irvistävä pelle on vaarallinen, koska ei voi tietää, mitä naamarin alla on.

Aikuisen peloista osa perustuu muka rationaaliseen ajatteluun, karuihin kokemuksiin. Pelkäämme sairautta, lentokoneen putoamista, väkivaltaa, kuolemaa.

Ja sittenkin, jotain irrationaalista myös. Aikuistenkin suusta suuhun -tarinoissa on tilaa moottorisaha kädessä alikulkutunnelissa väijyvälle vieraalle.

Yllättävän paljon tilaa, sillä suuri osa kohtaamastamme vihasta ja väkivallastahan tulee oikeasti läheltä. Etenkin naista tai lasta satuttaa yleensä tuttu, usein miestäkin. Rakastettu, oman perheen jäsen, tavallinen ihminen.

Jos nyt ei oteta huomioon sotien tai kansanmurhien kaltaista teollista pahuutta, väkivalta on arkista. Sitä tekevällä on harvoin naamio, sillä hänet tunnistaisi sen altakin.

Pelkäämme terrorismia enemmän kuin liikenneonnettomuutta, vaikka jälkimmäisen todennäköisyys omalla kohdalla olisi miten paljon suurempi. Pelkäämme vierasta, emme tuttua uhkaa.

Lasten pellepelko on kuin kaiku aikuisten keskustelusta viime aikoina.

En tarkoita pelkästään varsinaista muukalaisvihaa, loputonta aggressiivista horinaa maahantunkeutujista. Sen sijaan tulee mieleen vielä tavallisempia esimerkkejä, joissa aikuisten tuntemattoman pelko on kasvanut verkossa hysteriaksi.

Espoossa levisi alkuvuodesta huoli, kun poliisikin kertoi tutkivansa tapausta, jossa pakettiauto otti lapsia kyytiin. Selitys löytyi. Auto oli koulutaksi.

Järvenpäässä puolestaan koululla oppilaat suljettiin kiireesti luokkiin tässä kuussa, kun koululla liikkui tuntematon mieshenkilö. Mies osoittautui yhden oppilaan isäksi, joka etsi vessaa.

Samassa kaupungissa teinien maleksiminen kaupungilla tulkittiin turvallisuusuhaksi ja verkossa alkoi velloa vihapuhe. Siis aikuiset tulkitsivat, tietenkin.

Poliisin tai koulun kuuluukin tällaisissa tapauksissa ottaa tilanteet äärimmäisen tosissaan.

Mutta entä me muut? Miten me aikuiset puhumme ja kirjoitamme, miten epätodennäköisiin houreisiin lähdemme miettimättä mukaan? Miten paljon me tankkaamme maailmaan vihaa ja pelkoa näkemällä keksittyjä mörköjä?

Ei ole ihme, että lapset uskovat moottorisahalla tuntemattomia uhkaavan klovnin olevan mahdollinen.

Pitäisi ehkä ennemmin toimia kuin klovnit. Siis oikeat klovnit, eivät pelotteluretkelle lähteneet hölmöläiset.

Sirkustaiteessa nimittäin tapahtuu paljon ihailtavaa. Tarkoitan tätä sosiaalista sirkusta, jossa pellenä olo voi monella tapaa jopa pelastaa elämiä.

Sairaalaklovneilla on jo pitkä perinne, mutta klovneriaa viedään nykyisin innolla myös esimerkiksi pakolaisleireille. Ihan täällä Helsingissäkin sirkusta pääsevät tekemään esimerkiksi eri vammaisryhmät ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret.

Me valitsemme. Voimme päättää suurennella keksittyjä uhkia – tai tehdä jotain oikeille ongelmille. Yhdessä, kuten todelliset pellet tekevät.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maija Aallon kolumnit
 • klovni-ilmiö
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  3. 3

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  4. 4

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  5. 5

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  6. 6

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   EU-rajaviraston johtaja: Siirtolaisten pelastaminen Välimerellä rohkaisee ihmissalakuljetusta

  10. 10

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  5. 5

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  6. 6

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää