Valikko
Kaupunki

Arabian keramiikkatehtaan naapuriin saattaa pian nousta korkeita torneja ja satoja uusia asuntoja

Työeläkevakuutusyhtiö Varma uskoo, että torneja voitaisiin päästä rakentamaan Arabiaan jo muutaman vuoden päästä.

Helsingin Arabian vanhaan tehdaskortteliin, suljetun keramiikkatehtaan naapuriin, valmistuu todennäköisesti lähivuosina yli 20-kerroksisia tornitaloja, korttelisauna sekä design-liikkeiden keskittymä.

Näin käy, jos Helsingin kaupunki ja alueen asukkaat hyväksyvät keskiviikkona päättyneen arkkitehtuurikilpailun voittajatöiden ehdotukset.

Työeläkevakuutusyhtiö Varman järjestämän kilpailun ideana oli etsiä ehdotuksia, joiden avulla niin sanotusta Arabia135-tehdaskorttelista saadaan kehitettyä ”portti koko alueelle”.

Kilpailun palkintolautakunta päätti yksimielisesti jakaa ensimmäisen palkinnon Frank ja Kilta nimiä kantavien ehdotusten kesken. Kaksivaiheisen kilpailun finaalivaiheeseen oli päässyt kaikkiaan neljä työtä. Varman mielestä kyseisten ehdotusten ”toiminnalliset ideat” ja ”arkkitehtoninen ilme” olivat kilpailun parhaita.

Kaikkiaan Arabiankadun ja Muotoilijankadun välissä sijaitsevan korttelin kehittämiskilpailuun osallistui yhdeksän arkkitehtitoimistoa. Varma kutsui toimistot kilpailuun.

Frank-nimeä kantava ehdotus haluaa luoda Arabiaan ”vetovoimaista ja elävää kaupunkiympäristöä, joka hyödyntää korttelin tarjoamia ainutlaatuisia mahdollisuuksia”. Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi neljää uutta asuintornia sekä katutasoa elävöittäviä liikkeitä.

Frank-ehdotuksessa uudisrakentamista esitetään yhteensä yli 43 000 kerrosneliön edestä. Asuintilaksi muutettuna se vastaa noin 34 600 neliömetriä.

Se tarkoittaisi, että Frank-ehdotus toisi kortteliin noin 530 uutta asuntoa, jos asuntojen määrä lasketaan viime vuonna toteutuneiden asuntojen keskimääräisen koon mukaan. Vuonna 2015 Helsinkiin valmistuneiden asuntojen koko oli keskimäärin 65,5 neliötä.

Esityksen ovat tehneet Anttinen Oiva Arkkitehtien Selina Anttinen ja Vesa Oiva.

Tutustu esitykseen tarkemmin täällä.

Kilta-nimeä kantava työ puolestaan lupaa kortteliin muun muassa hotellin, liikunta- ja terveyspalveluita, päivittäistavarakauppaa, kivijalkaliikkeitä, pienyritys- ja kulttuuritiloja sekä yleisen saunan.

Myös Kilta-ehdotus toisi kortteliin tuntuvasti lisää uusia asuntoja. Ehdotuksen mukaan kortteliin rakennettaisiin muun muassa kaksi 8–16 kerroksista tornitaloa. Tämän lisäksi ehdotus muuttaisi Hämeentietä reunustavien tehdasrakennusten ylempiä kerroksia asunnoiksi ja vanhoja punatiilisiä tehdasrakennuksia asunnoiksi.

Kilta-ehdotus toisi kortteliin rakentamista kaikkiaan yli 128 000 kerrosneliön edestä. Suunnitelmassa ei ole eritelty, mikä osa on asumista ja mikä osa kaupallista tilaa. Kilta-ehdotus on peräisin Verstas Arkkitehtien Ilkka Salmiselta, Jussi Palvalta, Riina Palvalta ja Väinö Nikkilältä.

Tutustu esitykseen tarkemmin täältä.

Milloin tämä kaikki sitten Arabiassa nähdään? Varman toiveissa on, että mahdollisimman pian.

”Joitain osia kilpailutöissä esitetyistä ideoista päästään rakentamaan nykyisen asemakaavan puitteissa”, sanoo Varman rakennuttajapäällikkö Tuomas Vaarasalo.

”Asumiseen vaadittavat muutokset vaativat kuitenkin kaavamuutosta. Helposti menee siis kolme vuotta ennen kuin asumiseen liittyvät uudishankkeet tai käyttötarkoituksen muutokset sallivat asemakaavat olisivat lainvoimaisia”, Vaarasalo sanoo.

Varma uskoo, että sekä kaavoittaja eli Helsingin kaupunki että alueen naapurit suhtautuvat hankkeeseen ymmärtäväisesti, sillä molemmat ovat olleet mukana arkkitehtuurikilpailun eri vaiheissa.

Helsingin puolelta hankkeessa on ollut mukana kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston projektipäällikkö Tuomas Hakala.

”Kaupungilta on ollut edustaja mukana arvioimassa töitä kilpailun alusta asti. Olemme käyneet keskusteluja rakennusvalvonnan ja rakennussuojelusta vastaavien tahojen kanssa. He ovat arvioineet näitä töitä, koska kaavassa on nyt suojeltuja rakennuksia”, Vaarasalo sanoo.

Kaavojen hyväksymisen jälkeen hankkeille on haettava myös rakennusluvat.

Hämeentiellä, Arabiankadun ja Muotoilijankadun välissä sijaitseva kortteli on ollut lähiaikoina suurten mullistusten kourissa.

Näkyvimpiä ovat Arabian keramiikkatehtaan lopettaminen maaliskuussa ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun toimintojen siirtyminen Otaniemeen ensi vuoden loppuun mennessä.

Muuttoliikettä on myös toiseen suuntaan, sillä muun muassa Metropolia aikoo lisätä opiskelijoittensa määrää osoitteessa Hämeentie 135 sijaitsevan korttelin ympäristössä.

Lue HS:n uutinen Arabian keramiikkatehtaan lakkautuksesta täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arabianranta
 • Kaupunkisuunnittelu
 • Helsinki
 • Fiskars

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  3. 3

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  4. 4

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  5. 5

   Sanna Ukkola tulee Ruben Stillerin tilalle Pressiklubin ruoriin

  6. 6

   Lehdet: Aromipesän ja Passeli-ohjelmiston kehittäjä Heikki Taipale on kuollut

  7. 7

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  8. 8

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  9. 9

   Naisten korkea koulutus ei ole syy lapsettomuuden kasvuun – vähän koulutetut naiset ohittivat muut lapsettomuudessa

  10. 10

   Trump ei ole taipunut Pariisin ilmasto­sopimuksen taakse G7-kokouksessa – ”Hänen näkemyksensä kehittyvät, hän tuli tänne oppimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  5. 5

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  7. 7

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  8. 8

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  9. 9

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  10. 10

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää