Valikko
Kaupunki

Arabian keramiikkatehtaan naapuriin saattaa pian nousta korkeita torneja ja satoja uusia asuntoja

Työeläkevakuutusyhtiö Varma uskoo, että torneja voitaisiin päästä rakentamaan Arabiaan jo muutaman vuoden päästä.

Helsingin Arabian vanhaan tehdaskortteliin, suljetun keramiikkatehtaan naapuriin, valmistuu todennäköisesti lähivuosina yli 20-kerroksisia tornitaloja, korttelisauna sekä design-liikkeiden keskittymä.

Näin käy, jos Helsingin kaupunki ja alueen asukkaat hyväksyvät keskiviikkona päättyneen arkkitehtuurikilpailun voittajatöiden ehdotukset.

Työeläkevakuutusyhtiö Varman järjestämän kilpailun ideana oli etsiä ehdotuksia, joiden avulla niin sanotusta Arabia135-tehdaskorttelista saadaan kehitettyä ”portti koko alueelle”.

Kilpailun palkintolautakunta päätti yksimielisesti jakaa ensimmäisen palkinnon Frank ja Kilta nimiä kantavien ehdotusten kesken. Kaksivaiheisen kilpailun finaalivaiheeseen oli päässyt kaikkiaan neljä työtä. Varman mielestä kyseisten ehdotusten ”toiminnalliset ideat” ja ”arkkitehtoninen ilme” olivat kilpailun parhaita.

Kaikkiaan Arabiankadun ja Muotoilijankadun välissä sijaitsevan korttelin kehittämiskilpailuun osallistui yhdeksän arkkitehtitoimistoa. Varma kutsui toimistot kilpailuun.

Frank-nimeä kantava ehdotus haluaa luoda Arabiaan ”vetovoimaista ja elävää kaupunkiympäristöä, joka hyödyntää korttelin tarjoamia ainutlaatuisia mahdollisuuksia”. Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi neljää uutta asuintornia sekä katutasoa elävöittäviä liikkeitä.

Frank-ehdotuksessa uudisrakentamista esitetään yhteensä yli 43 000 kerrosneliön edestä. Asuintilaksi muutettuna se vastaa noin 34 600 neliömetriä.

Se tarkoittaisi, että Frank-ehdotus toisi kortteliin noin 530 uutta asuntoa, jos asuntojen määrä lasketaan viime vuonna toteutuneiden asuntojen keskimääräisen koon mukaan. Vuonna 2015 Helsinkiin valmistuneiden asuntojen koko oli keskimäärin 65,5 neliötä.

Esityksen ovat tehneet Anttinen Oiva Arkkitehtien Selina Anttinen ja Vesa Oiva.

Tutustu esitykseen tarkemmin täällä.

Kilta-nimeä kantava työ puolestaan lupaa kortteliin muun muassa hotellin, liikunta- ja terveyspalveluita, päivittäistavarakauppaa, kivijalkaliikkeitä, pienyritys- ja kulttuuritiloja sekä yleisen saunan.

Myös Kilta-ehdotus toisi kortteliin tuntuvasti lisää uusia asuntoja. Ehdotuksen mukaan kortteliin rakennettaisiin muun muassa kaksi 8–16 kerroksista tornitaloa. Tämän lisäksi ehdotus muuttaisi Hämeentietä reunustavien tehdasrakennusten ylempiä kerroksia asunnoiksi ja vanhoja punatiilisiä tehdasrakennuksia asunnoiksi.

Kilta-ehdotus toisi kortteliin rakentamista kaikkiaan yli 128 000 kerrosneliön edestä. Suunnitelmassa ei ole eritelty, mikä osa on asumista ja mikä osa kaupallista tilaa. Kilta-ehdotus on peräisin Verstas Arkkitehtien Ilkka Salmiselta, Jussi Palvalta, Riina Palvalta ja Väinö Nikkilältä.

Tutustu esitykseen tarkemmin täältä.

Milloin tämä kaikki sitten Arabiassa nähdään? Varman toiveissa on, että mahdollisimman pian.

”Joitain osia kilpailutöissä esitetyistä ideoista päästään rakentamaan nykyisen asemakaavan puitteissa”, sanoo Varman rakennuttajapäällikkö Tuomas Vaarasalo.

”Asumiseen vaadittavat muutokset vaativat kuitenkin kaavamuutosta. Helposti menee siis kolme vuotta ennen kuin asumiseen liittyvät uudishankkeet tai käyttötarkoituksen muutokset sallivat asemakaavat olisivat lainvoimaisia”, Vaarasalo sanoo.

Varma uskoo, että sekä kaavoittaja eli Helsingin kaupunki että alueen naapurit suhtautuvat hankkeeseen ymmärtäväisesti, sillä molemmat ovat olleet mukana arkkitehtuurikilpailun eri vaiheissa.

Helsingin puolelta hankkeessa on ollut mukana kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston projektipäällikkö Tuomas Hakala.

”Kaupungilta on ollut edustaja mukana arvioimassa töitä kilpailun alusta asti. Olemme käyneet keskusteluja rakennusvalvonnan ja rakennussuojelusta vastaavien tahojen kanssa. He ovat arvioineet näitä töitä, koska kaavassa on nyt suojeltuja rakennuksia”, Vaarasalo sanoo.

Kaavojen hyväksymisen jälkeen hankkeille on haettava myös rakennusluvat.

Hämeentiellä, Arabiankadun ja Muotoilijankadun välissä sijaitseva kortteli on ollut lähiaikoina suurten mullistusten kourissa.

Näkyvimpiä ovat Arabian keramiikkatehtaan lopettaminen maaliskuussa ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun toimintojen siirtyminen Otaniemeen ensi vuoden loppuun mennessä.

Muuttoliikettä on myös toiseen suuntaan, sillä muun muassa Metropolia aikoo lisätä opiskelijoittensa määrää osoitteessa Hämeentie 135 sijaitsevan korttelin ympäristössä.

Lue HS:n uutinen Arabian keramiikkatehtaan lakkautuksesta täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arabianranta
 • Kaupunkisuunnittelu
 • Helsinki
 • Fiskars

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  4. 4

   Tilastokeskus: Asuntojen hinnat laskevat Helsingissä, mutta Espoo porskuttaa yhä

  5. 5

   Joonas Suotamo, 30, sai tyhjästä elämänsä tilaisuuden, josta haluaa luoda näyttelijänuran: suomalainen on nyt virallisesti Chewbacca

  6. 6

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  7. 7

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  8. 8

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  9. 9

   Oscar-skandaalin syy selvisi lopulta: Palkinnon julkistajille annettiin väärä kuori

  10. 10

   Johannes Majamäki, 16, sijoittaa kotitöistä saamiaan rahoja osakkeisiin – HS selvitti, miten pankit suhtautuvat alaikäisten osakekauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  4. 4

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  5. 5

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  6. 6

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  7. 7

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  8. 8

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  9. 9

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää