Kaupunki

Helsinki hyväksyi kiistellyn yleiskaavan – mitä tapahtuu seuraavaksi?

Työjärjestyksessä seuraavana on se, että kaupunkisuunnitteluvirastossa laaditaan yleiskaavan toteuttamisohjelma. Se on tarkoitus luonnostella jo tämän vuoden puolella.

Päätös yleiskaavasta on ovi Helsingin rakentamisen tulevaisuuteen. Se on ollut myös tulppa, kun kaupunkisuunnitteluvirastossa on piirrelty alueita asumiselle, työnteolle, virkistykselle, palveluille, kaupalle ja väylille.

”Meillä on monen vuoden työ tässä takana. Nyt se menee eteenpäin olettaen, että valtuusto hyväksyy yleiskaavan”, yleiskaava-arkkitehti Heikki Salmikivi Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta sanoi ennen kuin kaupunginvaltuusto hyväksyi yleiskaavan seitsemän tuntia kestäneen maratonkäsittelyn päätteeksi.

Helsingin yleiskaavan taustalla on ennuste, jonka mukaan väestö pääkaupungissa kasvaa noin 240 000:lla vuoteen 2050 mennessä. Näille asukkaille etsitään alueita asuntorakentamiselle sekä raideliikenteelle, jota helsinkiläisten on määrä tulevaisuudessa yhä enemmän käyttää.

Työjärjestyksessä seuraavana on se, että kaupunkisuunnitteluvirastossa laaditaan yleiskaavan toteuttamisohjelma. Se on tarkoitus luonnostella jo tämän vuoden puolella. Valmis toteuttamisohjelma tuodaan päättäjille kaupunkisuunnittelulautakuntaan vuoden 2017 syksyllä.

Ohjelmassa puntaroidaan alueita, joille rakennetaan ja sitä, missä järjestyksessä niitä rakennetaan. Salmikivi mainitsee lonkalta kaksi kohdetta, joiden maaperään lapio todennäköisesti ensimmäisenä isketään: Malmin lentokenttä ja Raide-Jokerin ympäristö.

Raide-Jokerin ympäristöön rakentaminen toteuttaa Helsingin jo aiemmin hyväksymää tiivistämisrakentamisen periaatetta. Se tuo lapion ja timanttiporan yhä useamman helsinkiläisen naapurustoon. Helsinkiläiset ovatkin jättäneet valtavan määrän muistutuksia ja valituksia kaavasta.

Malmin lentokentän rakentamiselle on aikanaan esitetty ehto, että lentoliikenne siirtyy muualle. Minne, se on vielä herrassa – kentälle ei ole löydetty korvaavaa paikkaa.

Malmin lentokentän säilyttämiseksi viimeisin veto on niin kutsuttu Lex Malmi, aloite eduskunnalle, että kenttä säilytettäisiin lentotoimintapaikkana. Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 56 000 kansalaista.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Kipeitä kohtia yleiskaavassa on lukuisia ja monelle valtuutetulle ja helsinkiläiselle. Varsinkin Helsingin sisääntuloväylien muuttaminen niin sanotuiksi kaupunkibulevardeiksi on aiheuttanut mutinaa. Se tarkoittaa Länsiväylän, Turunväylän, Vihdintien, Hämeenlinnanväylän, Tuusulanväylän, Lahdenväylän ja Itäväylän laitamien rakentamista.

Eniten riitaa on syntynyt Keskuspuiston kaventamisesta Hämeenlinnanväylän kohdalla. bulevardisoimiseksi. Myös Tuomarinkylän peltojen lohkomisesta on valitettu runsaasti.

Samassa kokouksessa käsiteltiin myös Vartiosaaren osayleiskaavaa. Sen läpimeno tarkoittaa raitiosillan ja kerrostalojen rakentamista huvila- ja luontosaareen. Suunnitelma on synnyttänyt runsaasti vastustusta.

Rakentamaan uusilla yleiskaavan määrittelemillä alueilla päästään ehkä 2020-luvulla.

”Tämä on hidasta hommaa”, Salmikivi sanoo.

Suunnittelijoilla ja rakentajilla on ollut viime vuosina jo ennestään tarpeeksi tekemistä muun muassa Jätkäsaaren, Kalasataman alueen, Keski-Pasilan ja Kruunuvuorenrannan alueiden kanssa. Oma lukunsa on Sipoosta Helsinkiin liitetyt Östersundomin alueet.

Östersundomin rakentamiseen metroratoineen ja asuintaloineen on esimerkiksi kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) julkisuudessa kertonut päästävän ehkä 2030-luvulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin yleiskaava 2050

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset: ”Tämä on šokki, unelmani on murskana”

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  8. 8

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  9. 9

   EU tekee paljon terroristien estämiseksi – mutta avoimet rajat ja kehno tiedonkulku ovat hyödyttäneet pahantekijöitä

  10. 10

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Androidin ylivalta älypuhelinten käyttöjärjestelmissä jatkoi kasvuaan – Samsung jyllää ja kiinalaisvalmistajat huohottavat Applen niskaan
  3. Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”
  4. Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset: ”Tämä on šokki, unelmani on murskana”
  5. EU tekee paljon terroristien estämiseksi – mutta avoimet rajat ja kehno tiedonkulku ovat hyödyttäneet pahantekijöitä
  6. Pääministeri Sipilä: Suomi siirtyy nyt saneerauksesta kehittämisvaiheeseen – hallituksen pöydällä ovat nyt työelämän muutos, perustulo, sosiaaliturvan uudistus ja eriarvoistumisen ehkäisy
  7. Poliisi epäilee: 19-vuotias tehtaili verkkohyökkäyksiä Salon kaupunkia vastaan, aiheutti satojentuhansien eurojen vahingot
  8. ”Tulos tai ulos”, Juha Sipilä lupasi – mutta pääministerin puheissa on ristiriita
  9. Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson
  10. Poliisi toteuttaa ”nopeusvalvontamaratonin” keskiviikkona: – Kaikki kamerat päällä samaan aikaan
  11. Tupakka-askin kallistuminen edes dollarilla tekee lopettamisesta 20 prosenttia todennäköisempää
  12. Näytä lisää