Valikko
Kaupunki    |   HS-analyysi

Helsinki hyväksyi uuden yleiskaavan – mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

Helsingin uusi yleiskaava on uudeksi urbanismiksi kutsutun ideologian voitto

Helsinkiä odottaa sarja voimakkaita, suuria ja osin kipeitäkin muutoksia. Tämä varmistui myöhään torstain vastaisena yönä, kun Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi ehdotuksen Helsingin uudeksi yleiskaavaksi.

Kaavan merkitys Helsingin tulevaisuudelle on massiivinen. Yleiskaava ei nimittäin ohjaa vain Helsingin rakentamista. Se ohjaa elämää.

Helsinkiä lähdetään nyt kehittämään siitä lähtökohdasta, että kaupungissa asuisi vuonna 2050 jo 860 000 ihmistä, siis 240 000 ihmistä enemmän kuin tämän vuoden alussa. Voimakkaaseen väestönkasvuun varautuminen on sekä mukautumista ennusteisiin että poliittinen valinta.

Yleiskaavan takana on ideologia, joka on kulkenut läpi koko Helsingin kaupunkisuunnittelukoneiston ja hurmannut suuren osan niin virkamiehistä, poliitikoista kuin kaupunkilaisistakin.

Tässä ideologiassa – sanotaan sitä nyt vaikka uudeksi urbanismiksi – uskotaan, että kaupungin kasvattaminen ja tiivistäminen johtavat hyviin lopputuloksiin niin talouden kuin ympäristönkin kannalta. Ja tässä ideologiassa sanaan ”kaupunki” ei enää saa liittää väljää, luonnonläheistä lähiörakentamista tai yksilön vapauden korostamiseksi 1900-luvun puolivälissä luotua yksityisautoilupainotteista liikennesuunnittelua.

Mutta onko ideologia oikeassa?

Uudella urbanismilla, joka sikisi 1900-luvun lopussa Amerikassa, levisi maailman muihin suuriin kaupunkeihin ja löysi Helsingissä julkiset kasvonsa Lisää kaupunkia Helsinkiin -nimisestä Facebook-ryhmästä, on kiistatta useita kauniita arvoja.

Ainakin uusi urbanismi on ympäristöideologia. Helsingin kaupunginvaltuustossa näytti keskiviikkoillasta torstaiyöhön kestäneen yleiskaavakäsittelyn aikana olevan menossa jonkinlainen kilpalaulanta siitä, mikä puolue pystyy parhaiten omimaan itselleen alunperin vihreiden lanseeraaman ympäristöajattelun. Tälle voi irvailla, mutta on myös muistettava, että ilmastonmuutos on fakta ja on tärkeää, että poliitikotkin ovat heränneet siihen.

Uusi yleiskaava pyrkii ympäristöystävällisempään kaupunkiin juuri kaupungin tiivistämisen kautta. Se luo Helsinkiin laajan pikaraitioteiden ja pikapyöräteiden verkoston, ja rakentaa taloja niin lähelle toisiaan, että yhä useamman ihmisen toivotaan valitsevan yksityisautoilun sijaan jonkin ympäristöystävällisemmistä liikkumismuodoista: kävelyn, pyöräilyn tai joukkoliikenteen.

Moottoritiet yleiskaava muuttaisi 80 000 asukasta majoittaviksi asuinkaduiksi, poliittiselta nimitykseltään kaupunkibulevardeiksi. Lisäksi kaavassa suunnitellaan nykyisten rakennusten väliin voimakasta täydennysrakentamista. Jo olemassa olevien kaupunginosien läheltä aiotaan ottaa asuinrakentamisen käyttöön Malmin lentokentän kaltaisia suuria alueita.

Alla oleva kuva näyttää yleiskaavan suuria muutosalueita.

Ilmasto- ja ympäristötietoisuuden lisäksi uusi urbanismi vannoo myös talouden nimeen. Maailma on muuttunut, väitetään. Sanotaan, että kansallisvaltioiden kilpailusta ollaan menossa kohti metropolien kilpailua. Kerrotaan, että jos Suomi haluaa menestyä, sillä pitää olla edes yksi houkutteleva, suuri kaupunkiseutu, joka vetää puoleensa suuryrityksiä ja niiden tarjoamia työpaikkoja.

Tähän kilpailuun Helsinki ilmoittautuu nyt uudella yleiskaavallaan. Ja myös tässä kilpailussa pyritään pärjäämään nimenomaan tiiviillä rakentamisella. Valtavirran kaupunkitalousteorioiden mukaan tiivis rakentaminen luo niin kutsuttuja kasautumisetuja: mitä useampi ihminen asuu ja työskentelee toistensa lähellä, sitä enemmän syntyy törmäämisiä, innovaatioita ja palveluntarpeita. Tästä syntyy liiketoimintaa ja työpaikkoja, joiden pitäisi Suomen kaltaisessa tulonjaon nimiin vannovassa maassa ainakin jossain määrin hyödyttää kaikkia.

Lisäksi runsas rakentaminen vastaa yhteen Helsingin kipeimmistä ongelmista: se hillitsee asumisen hinnannousua.

Kolmanneksi Uusi urbanismi on Helsingissä kaupunkikulttuuriliike – tai ehkä ennemminkin suurkaupunkikulttuuriliike. Se on jonkinlainen ajan henki, jossa matkailun ja sähköisen tiedonvälityksen riehaannuttama suomalainen haluaa yhtäkkiä moikata naapuriaan rappukäytävässä, järjestää Kalliossa korttelijuhlan, ostaa Prisman jauhelihan sijaan kivijalkakaupan luomutofua ja katsoa napansa sijasta ulos maailmaan. Se on pöhinää, pörinää ja perustuu – jälleen kerran – tiiviisti rakennettuun kaupunkiin. Kivijalkakauppojen, kaupunkijuhlien ja erilaisuuden suvaitsemisen menestyminen tuppaavat kulkemaan käsi kädessä korkean asukastiheyden kanssa.

Uusi urbanismi on ideologia, jota voidaan monien muiden ideologioiden tavoin perustella tieteellisillä tutkimuksilla ja yhteisellä hyvällä. Se on myös sillä tavalla perinteisen puoluepolitiikan yläpuolella, että se ottaa vaikutteita niin punaisesta, sinisestä kuin vihreästäkin.

Mutta epäpoliittinen se ei ole, ja siksi siinä piilee kaikkien ideologioiden tavoin myös ulossulkemisen vaara. Jos on yksi Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmän kymmenestä tuhannesta jäsenestä, voi olla vaikea muistaa, että 600 000 helsinkiläistä ei ryhmään kuulu.

Nyt hyväksytty yleiskaava on varmasti monelta osin hyvä, mutta on kiistämätöntä, että tiivistä kaupunkia olisi – näin todella haluttaessa – suunnitella myös niin, että esimerkiksi Malmin lentokentän ja Keskuspuiston säästyminen olisi varmistettu. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Keskuspuiston, Malmin lentokentän ja mahdollisesti koko Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin puuttuminen yleiskaavasta olisi aiheuttanut kaavalle suuria haittoja, mutta olisiko kokonaisratkaisu ollut huonompi vai parempi? Se on ainakin osin katsojan silmässä.

Lopulta poliitikot tekivät siis arvovalinnan. Sen tuomien muutosten todellinen luonne hahmottuu vasta myöhemmin, ehkä vasta niille, joille nämä maat oikeasti kuuluvat. Niille, jotka eivät ole vielä syntyneet.

Tausta: Ensin suunnitellaan Raide-Jokeri ja Malmin lentokenttä, ensimmäinen bulevardi Vihdintielle?

–Helsingin valtuusto hyväksyi uuden yleiskaavan torstaiyönä. Se tarkoittaa, että Helsingin sisääntuloväylät saatetaan muuttaa asuinkaduiksi, ”kaupunkibulevardeiksi. Lisäksi Malmin lentokenttä voidaan nyt rakentaa asuinalueeksi ja Keskuspuiston reuna-alueille saatetaan tehdä asuntoja. Kaupunginvaltuusto esitti kuitenkin toiveen, että Keskuspuisto säilyisi niin laaja-alaisena kuin kaupunkibulevardin toteuttaminen mahdollistaa.

–Yleiskaava on yleisluonteinen, kaavoitusta ohjaava kaava, joten poliitikot tulevat kiistelemään varsinaisista rakennuspäätöksistä vielä myöhemmin erikseen. Yleiskaavaa tullaan toteuttamaan vuosikymmenten ajan.

–Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan yleiskaava on maakuntakaavan mukainen. Näin ollen siitä mahdollisesti tehtävien maakuntakaavaan vetoavien valitusten uskotaan kaatuvan hallinto-oikeudessa. Kaavavalitukset hidastavat kaavojen etenemistä yleensä noin vuodella.

–Yleiskaavalle laaditaan nyt toteutusohjelma. Kaupunkisuunnitteluvirastossa suunnitellaan, että ensimmäiseksi yleiskaavan mahdollistamista alueista alettaisiin rakentaa Raide-Jokerin ympäristöä ja Malmin lentokenttää. Ensimmäistä kaupunkibulevardia aletaan luultavasti toteuttaa vasta 2020-luvun puolivälissä. Bulevardeja tullaan suunnittelemaan yhdessä valtion kanssa. Helsingin maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki sanoi torstaina HS:lle, että ensimmäisenä bulevardi voitaisiin mahdollisesti rakentaa Vihdintielle.

Oikaisu 30. lokakuuta klo 20.27: Helsingin priorisoimat liikkumismuodot ovat kävely, pyöräily ja joukkoliikenne. Aiemmin tekstissä kerrottiin, että ne olisivat kävely, pyöräily ja jalankulku.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Yleiskaava
 • Helsingin yleiskaava 2050

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Monet kansanedustajat haluavat tehdä kellojen siirtelystä lopun – ”Kesäaika voi tappaa”

  7. 7

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  8. 8

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Vuorolistojen ”haamuvuorot” heikentävät vanhustenhoidon tasoa – ”Vähäosaisempia kohdellaan kaikkein heikoimmin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää