Valikko
Kaupunki

Tämän takia länsimetro myöhästyy: Kilometrejä väärin asennettua virtakiskoa ja metrotunneli pesemättä

Tunneliin jäänyt kivipöly tukki metrojunan tunnistimet ja olisi pitemmillä ajoilla tuhonnut koko junan.

Miksi länsimetro ei valmistunut ajoissa?

Syntipukiksi ovat tähän mennessä julkisuudessa päässeet vain onnettomat savunpoistoluukut, jotka tilattiin liian myöhään.

Myöhästymisen taustalta paljastuu muutakin: kokemattomuutta ja huonoa onnea.

Rakentamista läheltä seuranneet asiantuntijat paljastivat HS:lle uusia asioita, jotka menivät pieleen. Ongelmia ovat aiheuttaneet virtakiskojen epäonnistunut asennus sekä junien tunnistimet tukkiva kivipöly.

Virtakisko on metron kolmas kisko, joka kulkee kiskojen vieressä. Sitä pitkin kulkee sähkö. Virtakiskoa on länsimetrossa yhteensä 28 kilometriä.

Virtakiskoksi valittiin uudenaikainen alumiinikisko. Sitä pidetään tehokkaampana, sillä alumiinikisko johtaa sähköä paremmin kuin nykyiset teräskiskot. Uudet virtakiskot toimitetaan useiden metrien mittaisina palasina, joten kiskoon tulee paljon liitoskohtia.

Virtakiskot olisivat kuitenkin toimiakseen vaatineet erittäin tarkan asennuksen, ettei saumoihin jää korkeuseroja. Tässä kuitenkin HS:n tietojen mukaan epäonnistuttiin. Saumakohdista tuli epätasaisia, ja ne hioivat metrojunassa olevaa sähköä johtavaa virroitinta.

Jonkin aikaa pelättiin, että kiskot joudutaan uusimaan kokonaan. Tämä olisi viivästyttänyt metron käyttöönottoa ainakin vuodella.

Nyt virtakiskojen saumakohtia on hiottu, kertoo Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

”Jokainen liitoskohta on erikseen tarkistettu ja tarpeen vaatiessa hiottu.”

Se, kestääkö metrojunan virroitin virtakiskon hionnan jälkeen, selviää vasta joidenkin viikkojen koeajojen päätteeksi. Tähän mennessä länsimetron tunnelissa ei ole voinut ajaa 80 kilometrin tuntinopeutta.

”Minun käsitykseni on, että virtakisko on kunnossa koko matkalla ja siinä pystyy ajamaan, ne on ihan asiaankuuluvilla instrumenteilla mitattu”, Kokkinen sanoo.

HS:n tietojen mukaan osa virtakiskoeristä olisi ollut vääränkokoisia. Erot koossa eivät saa olla edes millimetriä, sillä suuremmalla erolla riskinä on, ettei saumakohdasta tule riittävän tasaista. Kokkinen kieltää väitteet vääränkokoisista virtakiskoista.

”Ei minulla ole tiedossa, että olisi ollut vääränkokoisia. Niissä saa kokovaihtelu olla alle puoli milliä.”

Virtakiskon hiontatyöt Kokkinen myöntää, mutta pitää niitä asiaankuuluvina toimina.

Kuitenkin metrojunaa päätettiin ajaa hiomattomilla virtakiskoilla niin, että metrojunan virroitin kului melkoisesti normaaliin verrattuna.

”No me luulimme, että ne ovat valmiita. Niin meille oli ilmoitettu, mutta siinä kävi ilmi, että piti kuitenkin vielä hioa. ”

Asian toi HS:n tietoon espoolainen kaupunginvaltuutettu Kurt Byman (ps/sit). Hän on kerännyt tietoa länsimetrohankkeesta koko sen puuhaamisen ajan. Byman on tullut tunnetuksi kiivaana länsimetron vastustajana.

Toinen myöhästymiseen johtanut ongelma aiheutui tunnelissa käytetystä kiviaineksesta.

Koekäytöissä paljastui nopeasti, että tunneliin jäänyt kivipöly nousee ylös junan aiheuttamassa ilmavirrassa ja tukkii muun muassa junan suodattimet ja tunnistimet. Jos kivipölyn täyttämässä tunnelissa olisi ajettu jatkuvasti, olisi se tuhonnut metrojunat.

Metrotunneli on nyt pesty, joten tunnistimet toimivat ja junien koeajoja voidaan jatkaa, kertoo Kokkinen.

Hyvä uutinen on myös se, että ensi viikolla uudessa metrotunnelissa päästään jo ajamaan niin, että nopeus on kahdeksankymmentä kilometria tunnissa.

Myös traagisiksi muuttuneet savunpoistoluukut on saatu asennettua ja ne toimivat, kertoo Kokkinen.

Vielä ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa siitä, koska metro saadaan liikenteeseen.

Sauri haluaa lykätä Helsingin länsimetroselvitystä

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) haluaa lykätä Helsingin selvitystä länsimetron myöhästymiseen johtaneista syistä.

Helsingin kaupunginhallitus päätti kesäkuussa, että ulkopuolisen toimijan pitää selvittää syy hankkeen viivästymiseen. Samalla oli tarkoitus selvittää, syntyykö Helsingille mahdollisesti lisäkustannuksia. Selvittäjäksi valittiin konsulttiyhtiö Deloitte.

Nyt Sauri esittää kaupunginhallitukselle, että Helsinki odottaa selvityksen kanssa, kunnes Länsimetro-yhtiö saa oman selvityksensä asiasta valmiiksi.

Länsimetron selvitystä tekevät rakennusalan asiantuntijat Pekka Kontiola, Jaakko Heikkilä ja Juhani Kuusisto. Selvityksen on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

Länsimetron myöhästymisen syistä on ollut vaikea saada tietoa, sillä Länsimetro Oy ei Espoon ja Helsingin omistamana yhtiönä kuulu julkisuuslain piiriin. Hankkeessa toimii myös yksityinen rakennuskonsulttiyritys Sweco Oy. Se on kieltäytynyt kommentoimasta hanketta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Rakennusvirheet
 • Joukkoliikenne
 • Kaisu Moilanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  5. 5

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  6. 6

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  7. 7

   Jäseniä menettänyt Soldiers of Odin kiistää olevansa henkitoreissaan ja aikoo seuraavaksi avata kahvilan – ”Menemme oikeaan suuntaan”, sanoo kansallissosialistiksi esittäytyvä perustaja

  8. 8

   Rankasti kiusatut Helsingin kaupungin työntekijät kertovat nyt kokemastaan – ”Me tiesimme liikaa”

  9. 9

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  10. 10

   Helsinki ei kertonut Munkkiniemen jätevesivuodosta, koska oli helatorstain aatto kello 15.30 – ”Ihmiset olivat jo lähdössä töistä pois”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  4. 4

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  5. 5

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  6. 6

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  7. 7

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  8. 8

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää